FIFA 19

FIFA 19

8.0

Aktuálna generácia FIFA série na vrchole?

Recenzia na PC verziu

V Real Madrid sa v lete zbavili Cristiana Ronalda, ktorý aktuálne ťahá taliansky Juventus, no zároveň za neho do útoku nepritiahli žiadnu adekvátnu náhradu. Pohľad na tabuľku La Ligy a tiež napríklad výsledok zápasu Ligy majstrov proti CSKA Moskva nám naznačujú, že sa im to v tejto sezóne môže vypomstiť. Je tu však ešte jeden hráč, ktorý ich môže zachrániť. Majú však tú smolu, že nie je skutočný. Alex Hunter sa však v príbehu FIFA 19 nemusí nijako obmedzovať a môžete to byť práve vy, kto ho v najznámejšom a najväčšom futbalovom klube na svete privedie k trofeji v lige a aj v Európe.

Tým som vlastne zhrnul niekoľko hlavných aspektov ohľadne nového ročníka série FIFA. Jedným je, že prestup Ronalda zjavne narušil marketingové a príbehové plány EA Sports. Na druhej strane sa však vynašli a z Alexa spravili jeho náhradu. Druhým je obrovská novinka a oblasť, v ktorej mala konkurenčná séria Pro Evolution Soccer dlhšie navrch – virtuálna Liga majstrov však od tohto ročníka patrí práve EA Sports, takže kompletnú licenciu už nájdete v tejto hre. No a nakoniec je tu Alex Hunter, vychádzajúca hviezda anglického futbalu, ktorá to v sérii ťahá už tri roky a je ústrednou postavou príbehového režimu The Journey, ktorý tento rok píše svoju tretiu a zároveň poslednú kapitolu. Navyše si do nej dokážete preniesť uložené pozície z minulosti.

Príbeh nie je nič, čo by za tie desiatky rokov nepriniesli mnohé známe športové filmy, či už drámy, alebo aj komédie. Hovorím o celkovom príbehu, ktorý pred dvomi rokmi začal s neznámym chlapcom (v mojom prípade) z Liverpoolu, ktorý dostal možnosť zažiť svoj sen v Premiere League a musel zo seba dostať všetko, aby sa v nej presadil. V pokračovaní sa jeho talent dostal do sveta a prišla možnosť presadiť sa nielen za veľkou mlákou, ale aj v európskych veľkokluboch. Nechýbali zranenia, rivalita a ďalšie známe témy. Teraz to celé vrcholí prestupom do Realu a bojom o ušatú trofej. Opäť nič originálne, no opäť veľmi dobre prevedené aj napriek dobre známym motívom.

Celé to navyše spestruje fakt, že FIFA19 v príbehu ponúka oveľa viac zaujímavého a menej vecí, ktoré v minulosti otravovali. Už samotný začiatok vás vráti späť o niekoľko desiatok rokov a zahráte si retro zápas za Alexovho starého otca, ktorý zohrá v motivácii postáv veľkú úlohu. Správne, postáv, príbeh tentoraz ponúkne príbeh Alexa, jeho sestry Kim a jeho priateľa Dannyho Williamsa. Každý tu bojuje o niečo iné a s niečím iným, čo odráža skutočný svet dnešného futbalu. Alex sa stáva hviezdou a tlak na neho prichádza aj mimo ihriska. Danny konečne dostane šancu zažiariť a zabojovať o trofeje, no musí si dávať pozor na ľudí okolo seba. No a Kim má síce nepopierateľný talent, ale ženský futbal je v porovnaní s mužským v ústraní a je tak na vážkach, kde je jej budúcnosť.

FIFA 19
FIFA 19 Liga majstrov krásne rozširuje hernú ponuku.
Liga majstrov krásne rozširuje hernú ponuku.


FIFA 19 Prezentácia je opäť na vysokej úrovni.
Prezentácia je opäť na vysokej úrovni.


FIFA 19 Príbeh vás zavedie aj na nečakané miesta.
Príbeh vás zavedie aj na nečakané miesta.





Prejdete si tu tak vlastne trojicu „kampaní“, tie sa navzájom ovplyvňujú a prelínajú v určitých bodoch. Hra vám vždy naznačí, kedy by ste sa mali medzi nimi presúvať a ktorá je na rade, je to však len odporúčanie, takže ak sa rozhodnete, že nechcete hrať za Alexa, môžete hrať stále za Dannyho, prídete však o tretinu príbehu. Tu a tam v rámci budovania drámy narazíte na momenty iracionálneho správania niektorých postáv, ale inak príbeh prebieha naozaj slušne, nechýba nejaký ten zvrat, zahrajú si tu futbalisti ako Neymar či De Bruyne a obmedzené boli rozhovory s novinármi, ktorých tu nájdete už pomenej.

Naopak výraznejšie je zakomponované budovanie charakteru, kľúčové rozhodnutia vetviace vaše kariérne cesty, takže aj Dannymu môžete vašimi rozhodnutiami zraziť hrebienok a spraviť z neho pokorného a skromného chalana. Rovnako máte možnosť svoje postavy aj trénovať a investovať získané skúsenostné body do zlepšení herných činností. V prípade Alexa to navyše prebieha systémom mentorov, ktorí vám pomáhajú zlepšiť konkrétne schopnosti, čo nefunguje úplne ideálne. Meniť môžete aj vzhľad postáv, pričom nechýbajú obligátne tetovania, kopačky či účesy, takže ich za sezónu môžete vystriedať viac ako Beckham za kariéru.

Opäť je príjemným prekvapením fakt, že EA Sports priniesli nielen kvalitný futbalový príbeh, ale podarilo sa im svoj režim aj o niečo vylepšiť, pričom minimálne na tie úvodné dni a týždne sa z The Journey môže stať ťažiskový herný režim, ktorý je vhodný ako pre nováčikov v sérii (ktorých naučí jednotlivé mechanizmy a postupne môže zvyšovať náročnosť), tak dokáže osloviť aj skúsenejších hráčov, kým sa vrhnú na online multiplayer a FUT. Dĺžkou na tom tento režim tiež nie je najhoršie a ak si chcete splniť všetky tri cesty a ešte si aj poctivo plniť tréningy (môžete ich simulovať, no nedosiahnete až také dobré výsledky), ten týždeň bežného hrania tu pokojne presedíte.

Veľkých zmien sa dočkal snáď ten najjednoduchší režim v hre. Výkop bol vždy možnosťou pre rýchle hranie, ideálny na posedenie s kamarátmi, kedy si rozdelíte ovládače, dáte sa do tímov, otvoríte si pivko a bavíte sa pri hre od zotmenia do svitania. Takmer by sa až zdalo, že nič viac snáď ani nebolo treba, no ako sa ukazuje, opak bol pravdou. A pritom stačilo tak málo – vrátiť hráčov späť v čase do bezstarostných dôb s kopou voľného času, kedy stačila len lopta a na ihrisku ste strávili celé dni od rána do večera a sami ste si tvorili pravidlá. To platí teraz pre Výkop, ktorého základná ponúka je rovnaká (až na prídavok LM), ale máte tu možnosť vlastných nastavení, kde môžete hrať napríklad len na strely spoza šestnástky, len na voleje a hlavičky, či dokonca obdobu Battle Royale, keď po vstrelenom góle z vašej strany odíde jeden hráč. Je tu toho ešte viac, no do budúcnosti by som možno ešte privítal režim s bodovanými gólmi – za hlavičku, volej, od brvna a podobne. Navyše teraz dokážete sledovať štatistiky v tomto režime.

Bohužiaľ sa podobným štýlom v EA Sports neinšpirovali aj v ostatných režimoch a asi ste už aj sami postrehli, že v tomto ročníku je už veľkým problémom režim kariéry. Niežeby bol zlý, dokonca sa dočkal nejakých menších zmien napríklad v oblasti dynamickejšieho riadenia taktiky, pribudla priamo do neho licencia Ligy majstrov a podobne, no jadro tohto režimu je stále rovnaké a po tých rokoch by to už chcelo výraznejší zásah a oživenie. A nezáleží pritom na tom, či hráte sezónu za klub alebo za konkrétneho hráča. Nová licencia na najprestížnejšiu klubovú súťaž na svete jednoducho nestačí.

Kariéra navyše nie je jediný z tradičných režimov, ktorý stagnuje. Ďalším sú Pro kluby v online časti hry. V tomto tradičnom režime proti sebe stoja dva tímy po 11 hráčov a pri hraní sa môže zdať, že ho v EA Sports úplne odignorovali a nie je tu snáď jediná novinka, ktorá by Pro Clubs tento rok odlíšila od FIFA 18. A to je obrovská škoda. Pravdepodobne v EA Sports presúvajú priority niekde inde. V online oblasti máte k dispozícii ešte ďalšie tradičné režimy, či sú to rýchle zápasy, sezóny 1 na 1, alebo kooperatívne sezóny.

Keď však hovorím o presune priorít do iných režimov, asi je zrejmé, že tým mám na mysli FIFA Ultimate Team – režim, v ktorom hráči trávia snáď najviac času, no zároveň je vďaka mikrotransakciám pre EA aj najväčšou ryžou. Ten je tento rok niekde medzi. Na jednej strane sa výrazne nezmenil vo svojom jadre a stále ponúka v zásade rovnakú hrateľnosť offline aj online, kde si manažujete svoj tím vystavaný z kartičiek. Na druhej strane sa však dočkal niekoľkých zmien v koncepte, ktoré možno nepôsobia až tak zásadne, no zároveň upravujú jeho hranie. Pribudol tu tak napríklad režim Division Rivals, ktorý je novou cestou na kvalifikáciu do víkendových eventov. Okrem toho je FUT, samozrejme, opäť masívny, ako do obsahu, tak aj do možností, výziev a podpory, ktorá sa mu dostáva.

Hodnotiť FIFA hry podľa hrateľnosti už začína byť pomerne náročné a napríklad aj preto, že už mesiac-dva po vydaní sa každá hrá úplne inak kvôli updatom a zásahom do samotnej hrateľnosti. Tu by to však časom také agresívne byť nemuselo, a to vďaka tomu, že základ je solídny a veľmi dobre hrateľný. Samozrejme, opäť iným štýlom ako PES, keďže tieto série sa vydali inými smermi. Osemnástka rozhodne nebola pri vydaní zlá, hrala sa veľmi dobre. Devätnástka hru zrýchlila, no spravila ju zároveň reálnejšou v niektorých oblastiach a tou hlavnou je kontrola lopty, ktorá je tu spracovaná veľmi dobre, a to najmä pri prvom dotyku, ale tiež pri jej vedení.

FIFA 19
FIFA 19 The Journey ponúkne príbeh hneď troch postáv s vlastnými problémami.
The Journey ponúkne príbeh hneď troch postáv s vlastnými problémami.


FIFA 19 Hra ponúkne zaujímavé nápady, ale nevie ich pretaviť do nového obsahu pre hráčov.
Hra ponúkne zaujímavé nápady, ale nevie ich pretaviť do nového obsahu pre hráčov.


FIFA 19 Dianie na ihrisku je opäť o niečo realistickejšie.
Dianie na ihrisku je opäť o niečo realistickejšie.





Zmeny si však všimnete aj v ďalších oblastiach. V niektorých k lepšiemu, v iných k horšiemu. Prihrávky po zemi sú spracované dobre, naopak centrované lopty mi opäť pripadali ako slabá stránka hry a až v neprimeranom percente prípadov vyústia do straty lopty. A to dokonca aj v hre AI, ktorá tiež takto hlúpo stráca lopty a nezmyselne ich nakopáva, aj keď sú k dispozícii lepšie alternatívy. Celkovo umelá inteligencia občas pôsobí veľmi rozporuplne. Nevie vystúpiť oproti lopte, ak ju súper stratí. Podobných menších neduhov si občas všimnete viac. Taktiež si zvykajte na bleskovo rýchlych krajných obrancov, ktorí na krátke vzdialenosti trhajú svetové rekordy.

Drobných úprav sa dočkali aj strely a aj keď v zásade môžete hrať všetko po starom, je tu aj nový systém načasovanej strely, na ktorý sú treba chvíľku zvykať, no keď si ho osvojíte, dá vám do rúk nové možnosti, hlavne teda tým hráčom, ktorí sa do hry ponoria hlbšie. Tých občasných asi len zmätie. Čo mi ale osobne na hernom prejave dosť prekážalo, to je uniformné správanie tímov. Je to veľmi zaujímavé, nakoľko ikonickí hráči majú špecifický herný prejav, no Liverpool, Real, Juventus a ostatné tímy hrajú veľmi uniformne na milión prihrávok niekde okolo stredového kruhu a aj pred šestnástkou. V hernom prejave AI chýbajú kolmice na nabiehajúcich hráčov, úniky, vysoký pressing.

Hra opäť maximálne boduje v oblasti prezentácie, ktorá snáď už ani nemôže byť bližšia tomu, čo vidíme v priamych prenosoch v TV. Teraz aj s licenciou Ligy majstrov všetko pôsobí naozaj skvele, zvukovo aj vizuálne sa tu autori pohrali s každým detailom a treba priznať, že spomínanú LM napríklad v Konami až takto parádne nevyužili. Samozrejme, aj niektoré svetové ligy majú vernú prezentáciu, ktorá taktiež budí len ten najlepší dojem. Vizuálne sa toho za ten rok až tak veľa nezmenilo, takže v tejto oblasti nájdete len menšie zmeny. To isté platí aj pre zvuk, až na hudobnú licenciu, nakoľko v hre nájdete parádny nový soundtrack.

Prečo teda nižšie hodnotenie ako minule, keď hra robí toľko vecí dobre? Lebo sa už pomaly aj FIFA po prechode na Frostbite dostáva pomaly tam, kde je NHL séria a veľmi nám to už nevonia. Toto hodnotenie reflektuje niekoho, kto má minulých 5 ročníkov, tu síce ocení príbeh, no chce aj niečo nové v obsahu. Príbeh je výborný, rozšírenie Výkopu rozhodne poteší vás a vašich priateľov, no zvyšok režimov začína kruto stagnovať. Niektoré sa dočkali len menších zmien, iné absolútne žiadnych. Taký ženský futbal sa od svojho zavedenia do hry nikam nepohol, kariéru treba akútne rozšíriť alebo prekopať a mohol by som pokračovať. Pritom v rámci príbehu si zahráte hneď niekoľko príjemných minihier, dokonca odľahčený zápas 3v3, ktorý prinesie až slzičku do kútikov očí pri spomienke na sériu FIFA Street. No v hre ich nenájdete, aj keď by sa tak parádne hodili pre offline aj online hranie. Navyše som tu mal trošku viac glitchov ako zvyčajne a aj keď samotné hranie nekazili, prelínajúce sa modely oslavujúcich hráčov, tréneri zaseknutí v animácii tlieskania a ďalšie neduhy náladu rozhodne nezlepšili.

FIFA 19
FIFA 19 Mnoho režimov sa v hre vôbec nikam neposunulo.
Mnoho režimov sa v hre vôbec nikam neposunulo.


FIFA 19 Nových prvkov je menej, ale rozširujú možnosti hry na trávniku.
Nových prvkov je menej, ale rozširujú možnosti hry na trávniku.


FIFA 19 Postupne si sprístupníte možnosti na úpravu postáv v príbehu.
Postupne si sprístupníte možnosti na úpravu postáv v príbehu.





napísal matus_ace 12.10.2018
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
FIFA 19
+ opäť veľmi dobre podaný športový príbeh, teraz s 3 postavami
+ parádne rozšírený režim Výkop
+ zmeny v kontrole lopty
+ skvelá prezentácia
+ parádne využitá licencia Ligy majstrov
- herná ponuka už začína stagnovať a niektoré režimy už akútne potrebujú zmenu
- šablónovitá hra AI
- glitche


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: EA / EA sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 28. september 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19661)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk