Ako je na tom slovenský herný priemysel v roku 2018?

Obraty zo slovenských projektov tento rok podľa Slovak Game Developers Association prevýšia sumu takmer 43 miliónov eur.

Ako je na tom slovenský herný priemysel v roku 2018?

HRY > NOVINKY >

Slovenská asociácia herných vývojárov (SGDA) vydala historicky prvú prehľadovú brožúru o slovenskom hernom priemysle s názvom Slovak Game Industry 2018, ktorá nám prináša niekoľko zaujíavých informácií a detailov o stave herného priemyslu na Slovensku. Potvrdzuje, že aj u nás je tvorba počítačových a digitálnych hier mimoriadne atraktívne kreatívne odvetvie, pričom podľa odhadov vyplývajúcich z vôbec prvého prieskumu presiahne tento rok obrat z predaja počítačových a digitálnych hier vytvorených slovenskými tvorcami sumu 42,7 miliónov eur.

Ak by ste si chceli brožúru preštudovať, je voľne dostupná na stiahnutie v PDF formáte na stránke SGDA. Čaká vás v nej 63 strán s mnohými detailmi o aktuálne fungujúcich štúdiách na Slovensku a ich hrách, ale tiež o možnostiach štúdia tvorby videohier na slovenských školách a o eventoch.

Vypichneme niekoľko zaujímavostí, ktoré nám zhrnula aj stručná infografika. Na Slovensku v hernej oblasti aktuálne pôsobí 35 spoločností, v ktorých spoločne pracuje približne 580 profesionálov na rôznych pozíciách. Najťažšie sa pritom obsadzuje pozícia programátora a v tomto roku herný biznis na Slovensku vytvoril odhadom 100 pracovných miest. Najviac spoločností je na západe, východ až tak neozaostáva, no stred Slovenska je na tom slabšie.

Doteraz bolo na Slovensku vydaných 268 hier, pričom len v roku 2017 ich bolo 55. Z plánovaných hier ich najväčšie zastúpenie vyjde na PC a potom nasledujú mobilné platformy s obrovským náskokom pred konzolami a VR. Najviac slovenských hier vychádza formou self-publishingu a rovnako sú aj vlastné zdroje najväčším zdrojom financovania spoločností. Aj u nás sa však už rozbieha štátna podpora v tejto oblasti a v posledných dvoch rokoch získalo od Fondu na podporu umenia dotáciu viac ako 50 projektov a celková výška bola viac ako 650.000€.





Ako je na tom slovenský herný priemysel v roku 2018?  Ako je na tom slovenský herný priemysel v roku 2018?
Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18388)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk