YAGER

YAGER

8.0

Recenzia na PC verziu

Druhú šancu tak ľahko nedostanete v tomto vesmíre a už von koncom nie z tej istej firmy, z ktorej vás vyhodia. Asi sa narodil pre veľké veci, asi tú šancu nemal dostať nik iný ako Magnus Tide. Nájomný pilot, stíhač, hrajúci sa na tvrdého muža a frajera. Povýšenecký postoj k ostatným mu nepomôže, musí sekať dobrotu aby mal aspoň na chleba. Proteus vie čo je to dobre odvedená práca a vie byť aj štedrá ak prežijete náročnú misiu. Nechápem prečo ma potom vyhodili. Žeby bola za tým jedna rozflákaná stíhačka? Ale to nebola moja chyba. Traste sa, Magnus Tide je opäť v akcii!  

Yager si svoju premiéru už dávnejšie odbil na Xboxe, platforme pre ktorú bol tento projekt primárne vyvíjaný. Z noviniek a screenov sme mohli slintať a tíško závidieť, že sa ešte neobjavil na PCčkách. Nakoniec sme sa predsa dočkali, sviatočný letci a vyznávači arkádových simulátorov môžu jasať.  Ako sa však budete môcť presvedčiť z tejto recenzie, Yager nie je hra pre všetkých. Podobne ako MGS2 aj Yager prichádza výhradne na DVD, čo len naznačuje trend kam budú smerované veľké projekty. Nestalo sa tak prvý krát, v minulosti však bola k dostatiu aj CDROM verzia, ktorá sa väčšinou líšila zhoršenou kvalitou videa a zvukov, spomeňme si na Tex Murphy : Overseer. Na jednej strane nie je hráč vystavovaný nútenej diskotéke (Phantasmagoria by vedela rozprávať) je to efektívne, ale na druhej nie je každý vydaný DVD mechanikou, aj keď sa s týmto formátom stretávame prakticky na každom kroku. Plná inštalácia zaberie niečo cez 5Gb, čo tiež nie je pozitívum. Najväčšiu časť z disku si odkusne hudba a filmy, vyrobené nešťastnou metódou predrenderovaných ingame animácií, podobne ako v C&C: Renegade.


Yager
Yager
Yager

 

singleplayer

 

Na druhú šancu by som sa vykašlal nebyť nedostatku peňazí a krásnej Sarah, s ktorou by som si veľmi rád vyrazil, ale aby ma učili lietať tak to nie! Medzi zelenáčov rozhodne nepatrím, avšak s novou loďou sa musím dôverne zoznámiť. Ľahký tutoriál vás prevedie ovládaním a zbraňovým systémom, ktorý si v zapätí vyskúšate vo virtuálnej dráhe na stacionárne a neskôr na pohyblivé terče. Tréningové misie sú malým rozjazdom pred singleplayer kampaňou, obsahujúcou celkovo 22misií. Ich náplň bola na moje prekvapenie rôznorodá a prakticky sa žiadna neopakovala. Prakticky v každej ide o zlikvidovanie nepriateľov alebo základne, ale popri eliminácii máte ešte vedľajšie úlohy, za ktoré dostávate bonusy evidované v štatistkách pri každej misii. Hodnotí  sa presnosť, rýchlosť splnenia úlohy, počet zozbieraných predmetov a množstvo ďalších. Za úspešnú misiu ste odmeňovaný odomykaním databáz všetkých lodí (cez 100, od ľahkých droidov, cez rýchle stíhačky a bombardéri až po materské lode a transportéri), na ktoré počas hrania narazíte. V databáze máte dopodrobna popísanú každú loď spolu s detailným 3D modelom.

 

Hranie Yagera je obtiažne aj na najľahšej úrovni, budete musieť veľakrát taktizovať a bezhlavá akcia bude samovraždou. Magnusova loď umožňuje dva módy, rýchly určený hlavne pre dogfighty a pomalý (sneakovací) využijete na nepozorované prenikanie do nepriateľského územia. V tomto móde môžete bez problémov prelietavať úzkymi kaňonmi bez toho aby vás nepriateľský radar identifikoval a ostreľovať nebezpečné rýchlopalné veže. Priebeh misie si môžete upraviť podľa seba, môžete z diaľky ničiť pozemné jednotky a pomaly postupovať, alebo vylákavať protivníkove stíhačky a po jednom ich zničiť. Okrem útočných (ničenie konštrukcií a základní), obranných (obrana mesta, vašej domovskej lodi) a stealth misií (zničenie reaktora) si zastieľate aj zo stacionárnych veží na ukradnutej nepriateľskej lodi, alebo len tak zo zábavy si zastrieľate bare, kde si precvičíte svoje reflexy. Obtiažnosť Yagera zvyšuje aj nemožnosť ukladania pozície počas misie, sejvovanie je riešené pomocou checkpointov, ktoré sa po predčasne ukončenej misii vymažú, takže budete musieť začínať odznovu, čo je dosť otravné. Checkpointy sú nešťastným riešením pri niektorých misiách, ktoré je treba neustále neštartovať, čo časom omrzí. Počas misií ste v neustálej presile a bez poriadnej dávky obratnosti a taktizovania vám hrozí smrť. Nemožnosť ukladania pozície je vyvažovaná počtom pristávacích plôch, kde si môžete svoj stíhač opraviť. Túto službu môžete využiť nespočetne krát.

 

Yager
Yager
Yager

 

Zbrane sa vám automaticky prideľujú pred misiou, rovnako ako munícia, ktorá sa automaticky doplní sama po pristátí na základni. Základnou zbraňou je rýchlopalný laser so sekundárnym palebným módom. Ďalšie zbrane majú výrazne obmedzenú muníciu, ktorú je možné nájsť roztrúsenú po celej mape, ale je to žalostne málo. Neraz sa stane, že budete stáť proti flotile iba so samotným laserom , čo je bieda, pretože jeho dych mu ku koncu hry jednoducho na silnejších protivníkov nestačí. Nájdete tu rakety, rail gun, napalm (najsilnejšia zbraň v hre) a sniperku. Zbraňový arzenál však mohol byť o trochu bohatší. Okrem munície do zbraní nájdete na mape aj rôzne bonusy ako zrýchlenie (boost) a spomalenie času (bullet time), postupne sa dopĺňa a môže sa opätovne použiť.

 

čo oko vidí a uši počujú

 

Engine Yagera si autori šili priamo na mieru a jeho vizualizácia vyzerá úžasne! Veľké množstvo malých objektov (stromy, domčeky) posiatych na hornatej krajine s prijateľnou viditeľnosťou. Neskutočne kvalitná voda s odrazmi a prirodzeným leskom. K nádhernej krajine si prirátajte veľký počet lietajúcich strojov, detailne prepracovaných do najmenšieho detailu. Na lodiach vidieť ako sa hýbu rôzne klapky, ako sa skladajú motory pri rýchlom lete a na chrómovaných častiach  je vidieť odrazy. Prakticky každý stroj sa v hre hýbe! Pri výbuchoch ste obsypaný dymovými stopami a časťami z lodí. Grafika je rýchla, ale na jej rozhýbanie treba mať poriadny hardvér. Okrem výkonného procesora a dostatku ramky, nesmieme zabudnúť na moderný 3D akcelerátor aby ste neprišli o všetky tie efekty (particle efekty, rozbíjanie čelného skla, nádherná voda). Môj Celeron 1Ghz+256Ram+GF4 Ti 128DDR sa zadýchaval pri rozlíšení 800x600 v najnižších detailoch a pri veľkom počte objektov prudko klesal framerate. Napriek nárokom na hardvér sú nahrávacie časy prekvapivo nízke čo pridáva na dynamike hry aj počas prestrihových animáciach, ktoré sú nesmierne kvalitné a posúvajú dej neustále dopredu. K zvukom a hudbe prakticky nemám čo dodať, výbuchy správne dunia (isto ocenia susedia v noci :)), stíhačky hučia a rozhovory sú zrozumiteľne nahovorené vrátene titulkov. Hudbu som počas hry ani neregistroval, takže som ju vypínal. Jednu výhradu však mám a týka sa zvukov, konkrétne zvuku motora, ktorý na môj vkus bol až moc nahlas. V zvuku motora sa strácali aj rozhovory a rádiová komunikácia medzi wingmanmi, keby nebolo titulkov nič by ste sa nedozvedeli!

 

Yager
Yager
Yager

 

multiplayer

 

Kto čakal kooperatívnu hru viacerých hráčov, alebo iný mód toho sklamem. Voľba viacerých hráčov síce v hre figuruje, ale je nefunkčná! Nechápem načo sa vôbec v hre objavila. Po kliknutí na ikonku multiplayeru sa objaví tabuľka, že sa onedlho objaví na stránkach autorov patch pridávajúci podporu multiplayeru. Do dnešného dňa sa však patch neobjavil, o vydaní dodatočnej opravy vás budeme na na ich stránkach informovať.

 

Yager sa na nič nehral, prišiel bez nejakej veľkej reklamy a predviedol sa v najlepšej forme, bez stereotypu a s výdatnou porciou zábavy. Na ukľudnenie nervov určite dobrá terapia.

 

 

Plusy:
+grafika

+in game animácie

+zábava

 

Mínusy:
-zbrane

-hudba

-nemožnosť sejvovať


      


napísal SpaceJunker 6.11.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
YAGER


RECENZIE HRÁČOV
Yager

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Yager patch 22.11.2003
| Yager look 28.8.2003
| Yager nemecké demo 26.8.2003
| Yager len na DVD 4.8.2003
| Yager shoty 26.6.2003
| Yager shoty 26.2.2003
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk