Ktoré hry sa odohrávajú (aj) na Slovensku?

Odohrávali sa nejaké hry v našej malej krajine? Z niektorých budete možno veľmi prekvapení.

pridal matus_ace 26.12.2019 o 20:09 pod hry
Ktoré hry sa odohrávajú (aj) na Slovensku?

HRY > NOVINKY >

Hry nás často zavedú do rôznych fiktívnych svetov budúcnosti, minulosti a aj fantázie. Môžeme spoznávať veci a miesta, ktoré neexistujú, no tam možnosti hier nekončia. Dokážu nás tiež zobrať aj na skutočné miesta, kde môžeme zažiť udalosti, ktoré sa tam kedysi udiali. Bitka o Stalingrad v prvej časti Call of Duty, vylodenie v Normandii v Medal of Honor: Allied Assault, vyšetrovanie vraždy Elizabeth Short v LA Noire - to je len zlomok skutočných udalostí, ktoré sme si mohli na vlastnej koži vyskúšať a navštíviť miesta, kde sa odohrávali.

Tvorcovia hier si často volia lákavé lokality, ktoré sú známe po celom svete, prípadne aspoň pre ich hlavný trh pôsobia exoticky. Aj vďaka tomu sme hneď v niekoľkých hrách mohli navštíviť Česko. Zo všetkých príkladov môžeme spomenúť Soldier of Fortune 2, Deus Ex: Mankind Divided či mapu založenú na atentáte na Heydricha v DLC pre Call of Duty WWII. Slovensko v tomto výrazne zaostáva a nemáme často možnosť ho navštíviť v hernej podobe. Odkazov však nie je málo, stačí spomenúť známu Slivovicu v Chaserovi. Vďaka modderom môžeme pretekať na Slovakiaringu v rFactor 2 a dokonca aj hrať za Slovensko v rôznych stratégiách. Football Manager, NHL a ďalšie hry so slovenskými tímami by sa tiež istým spôsobom dali počítať, no neobsahujú licencované štadióny u nás.

Aj napriek tomu sme poctivo hľadali a našli hneď niekoľko hier, kde môžete navštíviť aj našu malebnú krajinu. A keďže teraz pravdepodobne máte veľa voľného času, čo tak si spestriť Vianoce tým, že budete po Slovensku cestovať virtuálne? Začneme zľahka.

Workers & Resources: Soviet Republic

Technicky sa táto hra neodohráva na Slovensku. Je to len generická socialistická krajina vychádzajúca z toho, čo bolo typické pre náš celý región po desiatky rokov. Ráz krajiny môže zodpovedať tomu, čo vidíte, keď sa pozriete von oknom. Rovnako aj vozový park, no v hre nájdete aj dobre známe slovenské stavby. Medzi nimi sú napríklad Pyramída (budova rozhlasu), výšková budova RTVS a aj známe košické budovy, napríklad obchodný dom Prior, colnica Milhosť, Letecká vojenská nemocnica a iné.

Far Cry Primal

Aj v tomto prípade sa musíme priznať, že to nie je úplne Slovensko. Ubisoft si pre svoju odbočku vo Far Cry sérii vytvoril otvorený svet niekedy na začiatku mezolitu, ktorý je zasadený v údolí pod Karpatským systémom v strednej Európe. Berme to teda tak, že v hre môžete loviť mamuty aj u nás, aj keď to má od dnešného Slovenska poriadne ďaleko.

RaceRoom Racing Experience

Táto simulačná pretekárska hra je tu už od roku 2013 a v základe je free to play, pričom autá, trate a celkovo ďalší obsah si do nej môžete kupovať. Za tie roky do hry pribudlo naozaj obrovské množstvo obsahu a v ňom nájdete aj náš Slovakiaring pri Orechovej potôni. Meria 5,922km, obsahuje 14 zákrut, v hre nájdete jeden layout okruhu a môžete ho kúpiť za 2,39€.

Air Conflicts: Secret War

Keďže zahraniční vývojári Slovensko vo svojich hrách často nevyužívajú, toto zasadenie využili aspoň slovenské štúdiá a jedným z nich je Games Farm. Air Conflicts je ich známe séria a v Secret War sme mali možnosť zúčastniť sa aj menej známych leteckých bojov 2. svetovej vojny. V rámci nich sme si napríklad zalietali aj nad Banskou Bystricou, ktorú budete brániť, prípadne sa dostanete aj do oblohy nad Duklou.

Legendarium

Legendarium je unikátny projekt, ktorý do mobilnej podoby pretavilo prešovské štúdio Functu. Je to jednoduchá mobilná hra určená hlavne pre deti, ktorým chce predstaviť legendy a krásy severovýchodu Slovenska. Objavíte známe miesta, dozviete sa o nich viac a možno sa tam potom vydáte na výlet. Medzi legendami nechýbajú mních Cyprián, Levočská biela pani, J.M. Petzval, Medová Žofia a mnohí ďalší.

The Legend of Janosik

Keď sme pri mobilných tituloch, nesmieme zabudnúť na jednoduchý 2D skákačkový počin The Legend of Janosik, ktorý si môžete zadarmo stiahnuť. Za hrou stojí Peter Jurkovský a ako asi čakáte, hra je o legendárnom zbojníkovi z Terchovej, ktorý sa v roku 1711 stal vodcom vlastnej bandy. V hre nechýbajú historické fakty, slovenské vizuály a ani mýtické prvky. Vývojár aktuálne pracuje na PC hre Juro Jánošík.

Jalopy

Netradičná simulácia od nezávislého tímu Minskworks je obdobou road movie a Slovenskom v nej prechádzate. Voláte sa Splat a spolu so svojim ujom Lütfim sa snažíte dostať z východného Berlína do Turecka, odkiaľ pochádzate. Cestou prechádzate na svojej nelicencovanej napodobenine Trabanta aj slovenským územím, pričom v každom meste je vašou úlohou postarať sa o svoje auto, aby ste šťastne prišli až do cieľa.

Hearts of Iron 4

V stratégiách od Paradoxu je možné so Slovenskom obsadiť zvyšok Európy. Okrem HoI4 je Slovensko napríklad aj vo Victorii 2. Navyše tieto hry vychádzajú z historických reálií, takže je Slovensko v Hearts of Iron 4 fašistickým štátom v područí Nemecka, čomu zodpovedajú aj jeho štatistiky, aliancie, Focus tree a ďalšie. Detailnejšie si to môžete pozrieť napríklad tu.

Command and Conquer: Tiberian Dawn

Prvá Command and Conquer hra z roku 1995 neskôr dostala podnázov Tiberian Dawn a možno mnohých prekvapí, že je Slovensko významnou časťou kampane tejto hry. Konkrétne sa dostanete do Bratislavy, ktorá je jednou z misií GDI kampane a dostanete sa tam z Ostravy. Vašou úlohou je chrániť nemocnicu a aj dôležitého vedca. Ak v tomto boji uspejete, správy sa v krajine rýchlo rozšíria a podpora Nod režimu sa zrúti. Vyhliadky pre nás však v tomto univerze nie sú práve najlepšie a v priebehu ďalších dvoch vojen sa kontaminácia krajiny výrazne zhoršila.

Euro Truck Simulator 2

Tento dobre známy kamiónový simulátor sa ešte stále rozširuje o nové kúty Európy a Slovensko v ňom nesmie chýbať. To bolo v základe zastúpené len Bratislavou, ale s rozšírením Going East do hry pribudli aj Košice a Banská Bystrica. Nájdete tu tri diaľnice, jednu rýchlostnú cestu a pomerne jednoduchú štruktúru. Snáď sa ku nám autori ešte v budúcnosti vrátia a prinesú detailnejšie spracovanie. Zatiaľ však kus roboty v tomto ohľade odviedli modderi.

Splinter Cell Blacklist

Vedeli ste o tom, že aj známy špión Sam Fisher zavítal do Bratislavy? Bohužiaľ nie do tej skutočnej, keďže si Ubisoft naše hlavné mesto dosť upravil, takže vás ani neprekvapí, že tu nikto v hre nehovorí slovensky. Táto videoherná verzia Bratislavy je dejiskom kooperatívnej/sólo misie mimo hlavnej kampane, kde sa staré SND zmenilo na egyptskú ambasádu, kde sa musíte brániť vlnám nepriateľov. je to naozaj drobná mapa, no taktických možností je tam viac.

Battlefield 1

Ak si nespomínate na slovenské boje v Battlefield 1, nemusíte sa báť, nemáte výpadok pamäte. V kampani hry ani nič také nebolo. Možno si však spomínate na expanziu In the Name of the Tsar, ktorá prišla v roku 2017. Tá priniesla mapu Lupkow Pass, teda Lupkovský priesmyk. Ten sa nachádza na hranici medzi Poľskom a súčasným Slovenskom, boje tak nie sú situované priamo na Slovensku, ale na hraničnom priesmyku. Mapa je o zimných bojoch medzi ruskou a rakúsko-uhorskou armádou na tomto území. Môžete si tu zahrať za obe strany a všetky režimy, okrem Supply Drop a Operations.

World of Tanks

Niečo podobné je aj v prípade známej online tankovej akcie World of Tanks. Tá sa taktiež inšpiruje históriou, konkrétne jednou z najznámejších operácií na našom území s výrazným nasadením tankov. Dukla Pass je mapa zasadená do Duklianskeho priesmyku a do konzolovej verzie hry prišla v roku 2017. Jej rozmery sú 1000x1000 metrov, obsahuje 3 hlavné kopce a nájdete tu aj malé centrum mestečka. V PC verzii hry táto mapa nie je.

War Thunder

Prakticky presne to isté nájdete aj v konkurencii od Gaijinu. War Thunder obsahuje mapu Carpathians, ktorá vychádza z tejto známej historickej bitky. Na mape s rozlohou 2x2km nájdete napríklad aj zrúcaninu pripomínajúcu Spišský hrad. Okrem toho sme sa priamo v hre dočkali aj špeciálneho eventu Battle of Dukla Pass, ktorý sa konal v roku 2015.

Vivat Sloboda

Na záver sme si nechali asi najčerstvejší projekt, ktorá si môžete zahrať úplne zadarmo. Vivat Sloboda vás vráti do roku 1989, kedy sloboda nebola samozrejmosťou a hráči tu zažijú obdobie Nežnej revolúcie z pohľadu taxikára štátnej taxislužby, ktorý prijíma objednávky od zarytých straníckych funkcionárov, ale aj študentov požadujúcich zmenu. Autori chcú na to nadviazať pripravovaným projektom Vivat Slovakia, ktorý by mal byť naratívnou hrou z prostredia divokých 90. rokov.

Všimli ste si v týchto hrách Slovensko? Ktoré vás najviac bavili? Objavili ste prípadne slovenské zasadenie aj v nejakej inej hre? Napíšte nám do diskusie.





Páči sa mi! (+18)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19863)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk