HTC Vive Focus Plus sa v Európe len tak nepresadí a je to veľká škoda

Mali sme možnosť vyskúšať si najnovší samostatný headset od HTC

pridal matus_ace 16.6.2019 o 17:25 pod hry
HTC Vive Focus Plus sa v Európe len tak nepresadí a je to veľká škoda

HRY > NOVINKY >

Virtuálna realita sa stále nepresadila až tak, ako mnohí dúfali, no taktiež to už nie je len nejaká okrajová záležitosť. Vzniká množstvo hier, ich kvality rastú a na tento trh vstupuje stále viac hráčov. Zdá sa, že by VR trhu mohla pomôcť aj nová generácia samostatných zariadení, ktoré sú lacnejšie a netreba k nim ďalší hardvér. Presvedčil nás o tom Oculus Quest, ktorý sme si mohli vyskúšať nedávno spolu s hrou Beat Saber, ktorá na túto platformu vyšla v upravenej podobe.

Podobný headset má aj HTC, ale v úplne inej situácii. S HTC Vive Focus sa dostali do začarovaného kruhu, kedy v Európe pre headset nie je komerčný obsah (teda čo najviac hier a zábavných aplikácií), lebo sa tu headset nepredáva, no a nepredáva sa, lebo naň nie sú hry a ďalšie aplikácie. Oveľa viac sa headsetu darí v profesionálnej sfére, napríklad v automobilovom priemysle, no a veľkým hitom je v Číne. je to škoda, keďže práve s novou verziou HTC Vive Focus Plus rozhodne má čo ponúknuť.

HTC Vive Focus Plus sa v Európe len tak nepresadí a je to veľká škoda

Túto verziu sme mali možnosť si krátko vyskúšať a to dokonca aj v hrách, aj keď ich tam veľa nie je. Pravdou však je, že oproti Questu prichádza Focus Plus s veľkou nevýhodou v podobe cenovky. Stojí cez 800 eur a to je rozhodne veľa. Za to dostanete samostatný headset s platformou Qualcomm Snapdragon 835, 4GB RAM, 32GB úložiskom a AMOLED displejom s rozlíšením 2880 x 1600 pixelov a refreshom 75Hz. Disponuje štandardným 110º zorným uhlom. Nechýba Wi-fi, headset v oblasti vašich uší obsahuje reproduktory a o napájanie sa stará 4000 mAh batéria s výdržou tak na 3 hodiny, pričom sa nabíja cez USB-C a je tu aj podpora QuickCharge 3.0.

Oproti pôvodnému Focus modelu sme sa v tomto konečne dočkali poriadnych 6DoF ovládačov, ktoré sa už dajú používať na široké spektrum úloh a bez kompromisov. Sú dva a veľmi dobre padnú do rúk, pričom sú pohodlné. Všetky prvky sú rozmiestnené intuitívne, takže aj s headsetom na hlave nemáte problém ich nahmatať práve tam, kde by ste ich očakávali. Vynikajú technológiou snímania pohybu, ktorá je založená na ultrazvuku, takže ich headset dokáže snímať aj mimo zorného poľa kamier. To sa hodí napríklad v hrách. Spomínané kamery slúžia tiež na to, aby ste si s headsetom na hlave nerozbili nos.

Dokonca aj čo sa týka pohodlia samotného používania, tak je na tom nový headset veľmi dobre. Nie je ťažký, takže s ním na hlave dokážete vydržať dlhšie, nosenie je pohodlné a dokážete si headset veľmi dobre prispôsobiť. Dokonca vrátane nastavenia vzdialenosti očí, čo napríklad Oculus Go nemá. Veľmi musím pochváliť vylepšenú čelovú opierku, ktorá sa oproti štandardnej verzii Focusu zmenila a aj vďaka nej headset dobre sadne na hlavu.

Vzhľadom na slabší hardvér v porovnaní s PC a slabšiu podporu hier tu množstvo titulov chýba a nenájdete tu napríklad ani Beat Saber, no aj tak sa dali vybrať kvalitné tituly. Siahli sme po kartovej strategickej multiplayerovke Skyworld: Kingdom Brawl, ktorá sa na takéto VR zariadenie naozaj hodí. V ruke máte karty reprezentujúce jednotky, oproti vám stojí váš súper a vy sa snažíte zničiť jeho základňu a zároveň ochrániť svoju. Jednotky pochodujú samé, ale smer cesty im určujete tým, kde na mape ich umiestnite. Boje sú rýchle a intenzívne, v rámci možností aj graficky vyzerajú slušne. Jednotiek je tiež dostatok a pocit, keď hneď po salve z katapultov na súpera pošlete aj svojho draka, je na nezaplatenie. Hra je dostupná aj na iných VR platformách, takže ak vás zaujala, môžete jej dať šancu.

HTC Vive Focus Plus sa v Európe len tak nepresadí a je to veľká škoda

Hlavným plusom je presne to, prečo som sa okamžite zamiloval do Oculus Questu - sloboda pri používaní a hraní. S takto pohodlnými headsetmi, ktoré sa neobmedzujú žiadnymi káblami a dávajú vám maximálnu slobodu pri pohybe po miestnosti, môže mať VR naozaj svetlú budúcnosť. Po Skyworlde som si vyskúšal ešte jednoduchú retro strieľačku z Ready Player One kolekcie hier. Bola dynamickejšia, ciele okolo vás neustále poletovali zo všetkých strán, no s týmto headsetom to nebol žiaden problém. Môžete sa točiť, uhýbať, nič vás neťahá a ani sa vám nepletie pod nohy ani v takto dynamických situáciách.

Až je naozaj škoda, že sa HTC s týmto headsetom sústredí na profesionálnu sféru a biznis zákazníkov. S väčšou podporou herných štúdií by to mohlo vyzerať úplne inak. Oculus Quest nám jasne ukazuje, že tu je chuť po takomto zážitku ako zo strany používateľov, tak aj vývojárov. Zmeniť sa to však môže v budúcnosti a veľkú rolu môžu zohrať aj prichádzajúce 5G siete. HTC už pripravuje svoj vlastný 5G router a v jeho súvislosti sa spomína aj to, že si takto dokážete aj do Focus Plus jednoducho streamovať obsah a užívať si tak veci, ktoré headset nezvláda natívne.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17929)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk