ETHERBORN

ETHERBORN

8.0

Náročný, no krátky výlet na vrchol stromu

Recenzia na PS4 verziu

Aj keď by sa mohlo zdať, že boom Indie štúdií značne upadol, ich produkcia stále stojí minimálne za povšimnutie. Na dennej báze vychádza množstvo menších titulov od menších štúdií, ktoré sa snažia preraziť s menej či viac originálnymi titulmi. Práve tých originálnejších je pomenej, no ak už sa nejaký objaví, zvyčajne stojí za to. Takouto hrou sa snaží byť aj titul Etherborn od malého španielskeho štúdia Altered Matter. Tvorcovia hru ohlásili ešte v máji minulého roka, no už vtedy mali za sebou veľké úspechy. Hra totiž vyhrala množstvo ocenení na viacerých festivaloch za umelecký štýl, dizajn či za najlepší indie titul výstavy. Takéto ceny zvyčajne znamenajú, že hra má určite potenciál, no úspech jej to ani zďaleka nezaručuje. Vývojári totiž musia svoj projekt dotiahnuť do konca, a to v takej podobe, aby dokázal zaujať ako celok a nielen ako krátka ukážka.

Etherborn presne zapadá medzi tie hry, ktoré sa vo veľkom snažia hrať na umeleckú strunu a osloviť potencionálnych hráčov tajomným štýlom či nejasným príbehom. Prívlastok originality tu teda je na mieste, no aj napriek tomu sa to nedarí v úplne každom aspekte. Aby sme sa k nemu dostali, musíme ísť k úplnej podstate. Etherborn síce má mysteriózny tón, no ak by ste hľadali podľa žánru, našli by ste ho medzi puzzle hrami. To, samozrejme, plne oprávnene, no dôležitá je herná mechanika, ktorou sú všetky puzzle prvky tvorené. Hra je o gravitácii, jej ovládnutí a zdolaní všetkých prekážok. Raz sa prechádzate po priestore vodorovne, no ani sa nenazdáte a zrazu ste dole hlavou. A práve to je ten prvok, ktorý v hrách rozhodne nevidíme po prvýkrát.

Etherborn
Etherborn Hrou vás sprevádza tajomný hlas.
Hrou vás sprevádza tajomný hlas.


Etherborn Meniaca sa gravitácia vás vie veľmi rýchlo zmiasť.
Meniaca sa gravitácia vás vie veľmi rýchlo zmiasť.


Etherborn Krátke úrovne striedajú dlhé cesty.
Krátke úrovne striedajú dlhé cesty.





Tvorcovia o tom ale, našťastie, vedeli a snažili sa k nemu pristúpiť trochu inak. Gravitáciu žiadnym spôsobom neovládate vy, ale herné prostredie. Musíte sa mu plne poddať a snažiť sa s ním pracovať. Ako to už pri takýchto hrách býva, nie vždy všetko vyzerá na prvý pohľad jasne a zreteľne, no pri troche snahy a pozornosti sa predsa len dá každý hlavolam zdolať. Etherborn teda nie je vo svojej podstate náročný. Od vás viac ako skutočne náročné premýšľanie vyžaduje maximálnu pozornosť a dokonalý prehľad o prostredí, v ktorom sa pohybujete.

Samotná zmena gravitácie je teraz riešená prechodmi, ktoré vás dostanú z jednej polohy do druhej. Navyše, dizajn úrovní, ktoré sa vznášajú v neznámom priestore, je pri spojení s týmto prvkom hry skutočne zaujímavý a prepracovaný. Kľúčové oblasti každej jednej úrovne sa nachádzajú na pomerne malom priestore, no nakoľko sa využíva úplne celá plocha týchto rôzne tvarovaných objektov, viackrát som sa čudoval, čo všetko je možné dostať na taký malý priestor.

Práve toto je dôvod, prečo je také dôležité byť neustále v strehu a správne zorientovaný. Aby ste sa vôbec v hre mohli posúvať ďalej, budete musieť po úrovniach zbierať mysteriózne svetelné gule. Tie slúžia ako dôležitý bod interakcie. S nimi spúšťate dôležité interakcie, ktoré ale vo väčšine prípadov znamenajú posúvanie mostov nutných pre prechod do ďalšej oblasti. Jednoduchý, no stále zábavný spôsob, ktorý vás bude nútiť hľadať zmysel aj v tom, kde by ste ho normálne nehľadali. Hra začína zľahka, no rýchlo vás zasvätí do najväčších problémov. Obyčajné hranie sa s gravitáciou v podstate v otvorenom priestore vám však postupne začnú komplikovať ďalšie prekážky. Do cesty sa vám budú stavať čiernobiele piliere, ktoré sa vysúvajú podľa toho, v akom uhle sa momentálne nachádzate. Opäť jednoduchá komplikácia vie priniesť až nečakané problémy.

Ako som už spomínal, všetky úrovne sa odohrávajú na malom priestore, no ten sa vie aj v rámci jedného levelu meniť. Od začiatku hry totiž cestujete za hlasom, ktorý vás počas vašej púte sprevádza. Miesta teda nie sú statické a postupne sa presúvate cez viaceré zaujímavé územia. Čakajú vás dlhé mosty či až mierne strašidelné sochy. Každopádne až konkrétne puzzle sa odohrávajú na menších plochách, ktoré sú pre vás tou zásadnou prekážkou.

Dizajn úrovní je teda naozaj skvelý, no o to viac mrzí, že je ich tak málo. Etherborn totiž obsahuje len päticu levelov, ktorými sa dokážete prelúskať za približne dve až tri hodiny. Toľko to trvalo mne, takže váš čas sa môže diametrálne líšiť. Je to, pochopiteľne, závislé od toho, akí šikovní budete pri riešení hlavolamov. Aby to ale predsa len bolelo o niečo menej, autori do hry zapracovali obľúbený režim New Game+. Sám som bol zvedavý, čo tento režim s hrou spraví a výsledok je pomerne logický. Ak sa hru rozhodnete hrať znova, rozhodne  očakávajte vyššiu obťažnosť. Kým v štandardnej hre sa na vás mysteriózne žiariace gule väčšinou vždy „usmievali" a vaším problémom bolo ich získať, pri New Game+ sa pred vami budú usilovne skrývať.

Etherborn je tajomnou hrou, ktorá rozpráva rovnako tajomný príbeh. Ten sa vám postupne odhaľuje, no aby ste sa dostali až na koniec, budete sa musieť popasovať s viacerými prekážkami, ktoré síce naberajú na intenzite, no predovšetkým sú postavené v naozaj skvele nadizajnovanom prostredí. To navyše pôsobí veľmi dobre a ponúka veľmi špecifickú atmosféru, ktorú taktiež dopĺňa kvalitný soundtrack. Najväčším mínusom hry je ale jej dĺžka. V momente, keď sa už konečne začnete cítiť vo svete Etherborn ako doma, vás hra nepríjemne prekvapí záverečným logom a titulkami.

Etherborn
Etherborn Mysteriózne gule vás neraz potrápia.
Mysteriózne gule vás neraz potrápia.


Etherborn Každú cestu končíte rovnako - pri teleporte.
Každú cestu končíte rovnako - pri teleporte.


Etherborn Jednoduché hlavolamy sa rýchlo zmenia na komplexnejšie.
Jednoduché hlavolamy sa rýchlo zmenia na komplexnejšie.






napísal play3man 18.7.2019
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
ETHERBORN
+ skvelý dizajn úrovní
+ atmosféra prostredí
+ dobre postavené hlavolamy
+ príjemný soundtrack
+ New Game + vie naozaj potrápiť
- krátka herná doba
- posledné pozície po smrti občas vrátia o väčší úsek späť


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Altered Matter / Altered Matter
Dátum vydania: 18. júl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Etherborn 18.7.2019
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18408)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk