Vesmír: Tri súkromné spoločnosti plánujú let na Mesiac v roku 2021

Zdá sa, že Mesiac sa čoskoro stane frekventovaným miestom.

pridal saver 24.8.2019 o 22:18 pod hardware
Vesmír: Tri súkromné spoločnosti plánujú let na Mesiac v roku 2021

HARDWARE > NOVINKY >

Už tri spoločnosti plánujú vyslať na Mesiac landery a to o dva roky. Boli by to prvé súkromné spoločnosti, ktoré pristanú na Mesiaci. Doteraz sa to podarilo len štátom a to US, Čína a Rusko. India sa eventuálne pripojí v Septembri.  Izrealská spoločnosť SpaceIL sa pokúšala pristáť v apríli, ale nevyšlo jej to. 

Prvá zo spoločností je Astrobotic, z Pittsburgu, ktorá rovno dostala zákazku dostať na Mesiac 14 nákladov pre NASA na ich dvojmetrovom Peregrine landery. Sú už zahrnutí v CLPS programe - Commercial Lunar Payload Services, teda budú na Mesiac voziť tovar aj pre firmy, alebo kto bude chcieť. Budú na mesiac lietať v rakete od United Launch Alliance a konkrétne na Vulcan Centaur rakete. Prvý let bude v roku 2021.

Vesmír: Tri súkromné spoločnosti plánujú let na Mesiac v roku 2021

ISpace je pre zmenu japonská firma, ktorá chce z dlhodobého hľadiska vybudovať na Mesiaci mesto, ktoré bude využívať vodu a minerály a ďalšie materiály, ktoré sa dajú získať z Mesiaca. Má sa volať Moon Valley a teoreticky by ho chceli mať rozbehané v roku 2040. 

Firma vyvíja sériu landerov a roverov na objavovanie povrchu mesiaca. Už majú zajednané dva lety Falconom 9 na svoje prvé dva lety. V roku 2021 sa chcú dostať na mesiac prvý lander, a v 2023 lander a aj rover. Pôvodne chceli ísť v 2020 na obežnú dráhu Mesiaca, ale pre tlaky firiem na rýchle sa dostanie na povrch svoje plány urýchľujú.

Vesmír: Tri súkromné spoločnosti plánujú let na Mesiac v roku 2021

INTUITIVE MACHINES vedie tím bývalých NASA inžinierov, ktorí sú už rovnako zahrnutí v  CLPS programe a majú zákazku na 5 dodávok od NASA na Mesiac. Majú svoj Nova-C lander, ktorý prvýkrát poleti na Falcon 9 rakete v roku 2021.

Vesmír: Tri súkromné spoločnosti plánujú let na Mesiac v roku 2021

Samozrejme všetko sú to len plány spoločností, ktoré doteraz ešte nikam neleteli a síce dve z nich vynesie vo vesmíru už zacvičený SpaceX, pristátie na Mesiaci si budú musieť zvládnuť sami. Astrobotic majú najvyššiu mieru rizika, keďže ich lander pôjde na ešte neotestovanej rakete.

A prečo NASA nešla na znovu Mesiac posledných 45 rokov? Pre peniaze. Jeden z astronautov rovno povedal, že všetko v NASA závisí od politickej situácie v US a peňazí, koľko im vyčlenia. Ak treba peniaze niekde inde, oni dostanú menej. Zmení sa prezident, zmenia sa plány. Raz je to Mesiac, potom Mars, potom nič, potom zase Mesiac. Projekty sa tam pravidelne rušia a obnovujú.  Preto jedine súkromné spoločnosti môžu túto oblasť posunúť vpred. Teraz ich bude stále viac.





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk