GEARS 5

GEARS 5

9.0

Gears v znamení zmien

Recenzia na Xbox One verziu

Priznám sa, že už mám nejaký problém s XYZ pokračovaniami niektorých herných sérií. Ak mám danú sériu rád a nová časť nevyzerá zle, časom sa do nej určite pustím, no nejdem si kvôli nim ruky a nohy polámať. Väčším problémom však je, že sa mi o nich nechce písať, lebo občas ani neviem, čo by som napísal. Takýto problém som mal aj s Gears 5, kde sa predsa len letmým pohľadom zdá, že najväčšou zmenou je upravený názov, ktorý zahodil slová „of War“. Presvedčil ma však Gamescom, kde som si na hru mohol siahnuť a The Coalition ukázali, že na hre odviedli naozaj obrovskú kus práce, ktorá za to bude stáť.

Plná verzia tak pristála na stole mne a bol som len rád, že sa dojem z Gamescomu potvrdil. DNA série sa meniť nedá. Ak by ste to spravili, už by to nebol Gears of War. Ak vás teda predchádzajúce hry nikdy neoslovili, tu to pravdepodobne dopadne podobne. Aj tak sa ale hra výrazne zmenila a dokonca by som povedal, že trochu aj dospela. Gears 5 predstavuje starý známy recept s novými surovinami a koreninami, vďaka čomu stále chutí výborne a ak by som ju porovnal s predchodcami, dokonca iba dvojka chutila lepšie. Doteraz ju pokračovania neprekonali, no päťka sa aspoň tesne priblížila. Okrem toho sa však otvorila aj nováčikom. Síce výrazne stavia na príbehu predchodcov, no zároveň ho rozumnou formou dokáže zhrnúť v podobe videí, takže vás vie vtiahnuť do svojho sveta, aj keď je úplne nový.

Na planéte Sera stále prebieha vojna o osud ľudstva, pričom bok po boku stoja dve generácie bojovníkov. Svetlá sú však upäté na tých mladších – JD Fenix, Del Walker a hlavne Kait Diaz. Tentoraz však nejde už len o boj o život, ale aj o pátraní po vlastnej minulosti, čo nám jasne naznačil koniec štvorky. Príbehová línia päťky je tak jasná. Záchrana tu je silným, no nie prvoradým motívom, čo je super. Oveľa viac zaujme osobný príbeh Kait a k tomu aj pátranie po pôvode aktuálnej hrozby, ktorý je síce očakávaný, no aspoň zaujímavo vysvetlený. Rôznych menších línií je tu navyše hneď niekoľko a hlbšie nazriete aj do minulosti tohto sveta a dokonca do éry ešte pred príchodom Locustov.

Gears 5
Gears 5 Stretnete aj staré známe postavy.
Stretnete aj staré známe postavy.


Gears 5 Klasická akcia sa až tak nezmenila.
Klasická akcia sa až tak nezmenila.


Gears 5 Päťka zamiešala s charaktermi postáv.
Päťka zamiešala s charaktermi postáv.





Autori to tentoraz trochu zamiešali aj s postavami. JD Fenix sa v predchádzajúcej hre až tak neosvedčil, takže je teraz odsunutý na vedľajšiu koľaj, čo je však len dobre. Jeden Fenix tu už je a je to postava s toľkou charizmou, že zatieni ostatné aj v piatej časti. JD sa dočká zaujímavej zmeny charakteru, možno trochu nečakanej. Del ako jediný z novej partie zostal bez zmien. Osobnosť Kait pochopiteľne spoznáte oveľa hlbšie. Vracajú sa mnohí členovia starej partie, aj niektorí menej očakávaní. Nováčikom je Fahz Chutani, čo je síce idiot, ale je tým druhom idiota, ktorý vám prirastie k srdcu. Príjemným prekvapením hry je Jack, čo je ďalšia „nová postava“. Úvodzovky preto, lebo Jack je robot, ktorý poletuje okolo a robí podporu, no teraz má v hre obrovskú rolu.

Gears 5 kampaň je rozdelené na 4 akty a každý z nich je trošku iný. Celkovo vám jadro hry môže zabrať nejakých 10 hodín, pochopiteľne viac s vyššou obťažnosťou, menej s nižšou, no potešiteľné je, že už v základe vie v niektorých momentoch hra potrápiť, keďže na vás neváha hádzať  ani silnejších nepriateľov a to pomerne bežne. S kampaňou sa našťastie vracia aj to najdôležitejšie a to je kooperácia. Tentoraz v trojici a to ako online, tak aj lokálne na rozdelenej obrazovke pre troch. Jeden z hráčov tentoraz navyše ovláda už spomínaného Jacka.

Ak Jacka neovláda nikto, je to bežná postava, ktorá sa okolo vás motá v boji. V oboch prípadoch Jackov význam neuveriteľne narástol. Dokáže nielen operovať s rôznymi terminálmi, ale tiež pomôcť v boji. Disponuje pestrou paletou aktívnych aj pasívnych schopností, ktoré postupne získavate a teda ich buď používate sami, ak hráte ako Jack, alebo mu len ukážete, dáte príkaz a o zvyšok sa postará AI. Schopnosti môžete aj upgradovať a postupne medzi nimi nájdete štít, oživenie, hackovanie a ďalšie.

Je to dosť nečakané, no príjemné spestrenie kampane, ktoré do hrania vnáša niečo úplne nové. Či už po vašom boku, alebo aj priamo pod kontrolou jedného z hráčov, Jack vám umožňuje viac taktizovať, pomôcť si v náročných situáciách a neraz je jeho využívanie nevyhnutné. Ak sa vám navyše nepáči to, ako ste upgradovali jeho schopnosti, vždy ich dokážete reslotovať. Ich používanie je aj priamo v priebehu akcie veľmi intuitívne, akurát ch menenie kvôli nutnej kombinácii niekoľkých tlačidiel nie je najrýchlejšie, takže nemôžete počítať s tým, že sa bezhlavo vrhnete medzi nepriateľov a tam sa rozhodnete zmeniť si neviditeľnosť na štít.

Gears séria bola vždy tým najlepším na poli cover shooterov, teda akcií, kde využívate kryty a strieľate spoza neho. Toto je tá DNA, ktorá sa nemení a päťka pokračuje v nastolenom trende. Prináša však aj novinky a naprieč 4 aktmi kampane zistíte, že sa zmenil aj dizajn, kde klasické tunelové pasáže striedajú dve otvorené lokality, z ktorých je jedna väčšia ako druhá, aby sa hneď na to hra zas trochu uzavrela a ponúkla intenzívnu akčnú jazdu v závere, kde sa stupňuje nielen akcia, ale emócie a nie každá postava má isté, že sa dožije záverečných titulkov.

Neberte to ale tak, že sa z hry stal open world, to ani zďaleka. Skôr to pripomína niečo, čo so svetom spravili aktuálne Tomb Raider hry. Teda tieto dva akty vám predstavia dva veľké prostredia, z nich každé je iné a číhajú v ňom iné nástrahy. Presúvate sa v nich prostredníctvom klzáka, kde zveziete nielen všetky postavy, ale aj Jacka a dve zbrane do zásoby. Postupne dostávate úlohy, presúvate sa medzi nimi, no zároveň vo svete objavujete vedľajšie úlohy a činnosti, ktoré môžete plniť a dokážu natiahnuť hernú dobu nad rámec toho, čo som spomenul. Musíte napríklad hľadať stratených osadníkov a podobne. Popritom ale treba čeliť aj nástrahám extrémneho počasia, ktoré v Gears 5 predstavuje naozaj nebezpečenstvo. Opäť je to vítaná zmena v koncepte hry, ktorá vás tak z chodieb a rozpadnutých budov zoberie aj von na slniečko...a ľadovú búrku, priestranstvo plné bleskov a podobne.

Gears 5
Gears 5 Gears 5 pokračuje tam, kde štvorka skončila.
Gears 5 pokračuje tam, kde štvorka skončila.


Gears 5 Pod nepriateľmi môžete zničiť ľad a elegantne sa ich zbaviť.
Pod nepriateľmi môžete zničiť ľad a elegantne sa ich zbaviť.


Gears 5 Nesmie chýbať obligátna minihra.
Nesmie chýbať obligátna minihra.





Po starom zostala akcia, čo je však len dobre, nakoľko Gears of War v tomto ohľade vždy vynikala. Pocit zo streľby tu je veľmi dobrý a nie je veľa hier, v ktorých by ste si headshoty vedeli užívať až tak, ako je tomu tu. Hra sa nebojí krvi a brutality a veľkú časť akcie založila práve na tom. Máte tu rôzne spôsoby popravy, dokonca melee kombá, čo sa v takýchto hrách často nevidí. Celé je to zavŕšené pestrou ponukou zbraní, kde tie nové síce nevynikajú, no tie vracajú sa všetky obľúbené klasiky z minulosti, či je to Lancer, Boomshot, Hammer of Dawn, alebo aj brokovnica Overkill. Napohľad to môže pôsobiť ťažkopádne, ale aj napriek tomu je akcia dynamická.

Keď sa to tak zoberie, zakomponovanie rozšírených možností Jacka a otvorenie prostredí ako také pekne rozširujú možnosti hry a vidieť to aj na tom, že tentoraz sa dá hrou postupovať už aj stealthovo a to napríklad v nepovinných vedľajších misiách. Objavíte kemp nepriateľov a nemusíte sa akútne prestrieľať až k oslobodeniu zajatcov, ale môžete sa nenápadne zakrádať a likvidovať nepriateľov od chrbta tak, aby ste nevyvolali veľký rozruch. Je to tak neraz dokonca pohodlnejšie, keďže prakticky stále čelíte presile. Prispôsobená je na to aj AI, ktorá sa automaticky nespustí len čo zapnete nejaký trigger, ale až vtedy, keď vás zbadá, či narazí na mŕtvolu. Eventuálne tak k akcii dôjde, ale stealth rozširuje vaše možnosti.

Vďaka tomu všetkému sa zázračne z Gears 5 zrazu nestane nová hra, ale stále je to hra, ktorá dokáže svojou akčnou časťou naozaj chytiť a v kampani priniesla príjemné osvieženie, ktoré asi aj potrebovala. Navyše sa všetky akčné kvality prenášajú aj do multiplayeru. Dnes stále moderné QTE sú zredukované len záchranu pred nejakou snahou o popravu zo strany nepriateľa, takže sa bránite pred rozrezaním Lancerom a ďalšími výpadmi, ktoré si na vás pripravila naozaj pestrá paleta starých aj nových nepriateľov, ktorí teraz dokážu naozaj potrápiť. Akurát škoda, že tu stále zostali také neduhy, ako keď v niektorých lokalitách vidíte miesto, kam by ste teoreticky mohli ísť, len by sa stačilo napríklad skrčiť, no hra vám to neumožní.

Gears 5
Gears 5 V hre prejdete naozaj rôznorodé prostredia.
V hre prejdete naozaj rôznorodé prostredia.


Gears 5 Jack je príjemným spestrením hry.
Jack je príjemným spestrením hry.


Gears 5 Aj keď sa svet okolo vás rúca, príbeh má osobnejší nádych.
Aj keď sa svet okolo vás rúca, príbeh má osobnejší nádych.





The Coalition si dali za cieľ priviesť doteraz najväčšiu Gears of War hru a zjavne sa im to podarilo. Nejde pritom len o to, že v kampani narástli levely, ale aj o celkový obsah hry. Kampaň tvorí len jednu súčasť, ešte je tu pestrá paleta kooperatívnych a kompetetívnych multiplayerových režimov. Vracia sa napríklad Horda, čo je kooperatívny režim pre 5 hráčov, ktorí spolu odolávajú prichádzajúcim vlnám nepriateľov, ktorých je celkovo až 50. Je to klasika, ale teraz s novým zvratom, kde autori postavy rozdelili do tried a navyše má každá postava špecifické pasívne aj aktívne schopnosti a ďalej ich viete personalizovať aj kartami, ktoré si odomykáte levelovaním. Máp je dostatok a tentoraz to už nie je o kempovaní na ideálnom mieste na každej z nich. Musíte viac taktizovať, zbierať zdroje, meniť výzbroj, pripravovať pasce a aj čeliť bossom.

Je tu úplne nový Escape režim, ktorý je taktiež založený na kooperácii a spojí vás s ďalšími dvoma hráčmi, aby ste sa spoločne v trojici vybrali do Swarm úľa. To jednoducho tak, že sa necháte chytiť Snatcherom, preberiete sa na mieste a úľ zničíte zvnútra bombou. Ideálne by však bolo, aby ste pred zničením úľa stihli uniknúť. Pred vami je tak mapa plní nepriateľov, za vami sa pomaly šíri vírus ničiaci úľ a v rukách toho veľa nemáte. Začínate s jednou pištoľou a pár nábojmi, pričom sa vďaka spolupráci musíte prebojovať až do konca, pomaly zbierať náboje a šetriť si ich. Nie je to nič revolučné, ale zabaví. Postavy si vyberáte sami, upravujete ich úvodné vybavenie a tiež využívate ich unikátne schopnosti.

S Escape režimom prichádza aj jednoduchý  editor vlastných máp, ktoré tu môžete hrať a zdieľať s ostatnými hráčmi. Dôležité je, že to všetko je jednoduché a intuitívne. Nemôžete si tak vytvoriť akúkoľvek mapu, jednak vás obmedzujú limity veľkosti a obmedzenia určitých blokov, no taktiež mapu tvoríte len z predpripravených blokov. Je to podobné ako v Doom hre z 2016, ale pripadá mi používateľsky príjemnejší a naozaj tu mapu dokáže vytvoriť každý, takže o obsah tu nebude núdza.

Gears 5
Gears 5 V Escape režime bez spolupráce neprežijete.
V Escape režime bez spolupráce neprežijete.


Gears 5 Multiplayer ponúka množstvo možností, a to aj v oblasti úprav postáv a zbraní.
Multiplayer ponúka množstvo možností, a to aj v oblasti úprav postáv a zbraní.


Gears 5 Vracajú sa ikonické zbrane.
Vracajú sa ikonické zbrane.




No a potom je tu ešte pestrá paleta kompetitívnych režimov 5 na 5, kde môžete hrať rýchle zápasy, arkádové zápasy, hodnotené zápasy, či zakladať vlastné hry. Celkovo sú na výber režimy Arcade Deathmatch, Arms Race, Dodgeball, Escalation, Execution, Guardian, King of the Hill, Team Deathmatch a Warzone. Každý si tu tak nájde niečo, pričom pravidlá sa líšia a ak si založíte vlastné hry, môžete si pravidlá ešte ďalej upravovať podľa svojich preferencií. Takto založené custom zápasy následne môžete vyhľadávať cez browser v hre (majú ho aj Horda a Escape). K tomu si pripočítajte 12 máp a naozaj sa nedostatku obsahu nemusíte báť.

K multiplayeru patrí aj pestrá paleta postáv a zbraní. Postavy si môžete upravovať a to ako vizuálne, tak aj po stránke vybavenia, pričom záleží od konkrétneho režimu, či dokážete upravovať a využívať aj schopnosti, či už pasívne, alebo aktívne. Zatiaľ je tu 11 postáv na strane COG (vrátane Lindy Hamilton a dvojice Spartanov z Halo Reach) a 8 postáv na strane Swarm (aj s T-800). Nechýba tu hromada kozmetiky, ktorú si nemusíte ani len všímať, ak na to nie ste. No a vizuálne si dokážete upravovať aj zbrane, ktorých je tu taktiež hromada.

Audiovizuálne hra prekonáva svojho predchodcu, pričom aj na pôvodnom Xbox One vyzerá dosť dobre, na PC a Xbox One X to siaha ale niekam úplne inam. Pozerá sa na ňu veľmi dobre, aj napriek niektorým slabším textúram, postavy sú krásne detailné, prostredia dynamickejšie aj s nejakou deštrukciou prekážok, no aj tak u mňa osobne viac bodoval parádny zvuk, ktorý vás posadí na zadok a užívať si budete ako kvalitný dabing (autori opäť siahli po známych a kvalitných hercoch), tak aj hudbu a efekty. To všetko len krásne dokresľuje vynikajúce pokračovanie ikonickej akčnej série, ktoré dospelo, stavia na obľúbených prvkoch, prináša nové a zaujímavé, no v prvom rade prináša tak veľkú porciu obsahu, že Gears 5 môžete tráviť čas do vydania šiestej časti.


napísal matus_ace 6.9.2019
Páči sa mi! (+15)
9.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
GEARS 5
+ príjemné novinky v hrateľnosti aj dizajne
+ stále parádna akcia
+ Jack prináša nové možnosti taktizovania
+ skvelá kooperácia pre 3 hráčov
+ obrovské množstvo obsahu
+ audiovizuál
+ zaujímavejší príbeh a postavy
+ používateľsky prívetivý editor máp do Escape režimu
- na základnom Xbox One v niektorých náročnejších scénach padá snímkovanie
- niektoré slabšie textúry v hre
- stále občas príliš uzavreté


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Xbox Game Studios / The Coalition
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 6. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk