WHAT THE GOLF?

WHAT THE GOLF?

7.5

Šialená kreativita v praxi

Recenzia na PC verziu

Nie je náhoda, že sa pomedzi veľké AAA štúdií s masívnym rozpočtom začali pomaly pretláčať menšie indie štúdiá. Hráči začali zisťovať, že aj keď za hrou stojí tím zložený z menšieho počtu vývojárov, môže ísť o veľmi kvalitný titul. Osobne mám ale indie tituly rád hlavne preto, že sa nedržia zabehnutých koľají a často sa ich tvorcovia vedia odviazať. Dokážu teda priniesť niečo, čo by ste si inak nikdy nemohli zahrať, nakoľko by to veľkými štúdiami nikdy neprešlo. Toto ale nie je nič nové - novinkou je však hra WHAT THE GOLF?, ktorá je v podstate zhmotnením poriadne šialenej kreativity a zároveň ukážka toho, čo sa stane, keď si tvorcovia trúfnu na poriadny úlet. Za hrou stojí vývojársky tím Triband a pochádza priamo z dánskej Kodane. Táto partia vývojárov nemá veľkú históriu, WHAT THE GOLF? je ich prvým väčším titulom, v ktorom sa ale spája to, čo majú všetci v tíme spoločné.

Aj keď to z názvu hry možno nie je úplne jasné, táto partia neznáša golf. A to až tak, že sa tomuto nenávidenému športu rozhodla venovať jednu celú hru. WHAT THE GOLF? síce je o golfe, no autori sa ho rozhodli uchopiť akýmkoľvek spôsobom, len nie takým, ktorý golf robí golfom. Na klasické odpaľovanie golfovej loptičky do jamky zabudnite, tu budete odpaľovať všetko a takými spôsobmi, ktoré by vás možno ani nenapadli. Keď som si myslel, že toto je strop a hra ma už nedokáže prekvapiť žiadnou ďalšou šialenosťou, tvorcovia vytiahli z rukáva ďalšie bláznovstvo s úplným pokojom v tvári. Nakoľko veľmi dobre vedia, že v kufri majú skrytú ešte jednu celú kopu poriadnych, ale zábavných hlúpostí.

What The Golf?
What The Golf? Prvý pohľad môže klamať.
Prvý pohľad môže klamať.


What The Golf? Golf? Kdeže, raketa.
Golf? Kdeže, raketa.


What The Golf? Súboj s bossom nemôže chýbať.
Súboj s bossom nemôže chýbať.





Autori ma začali prekvapovať hneď od začiatku. Hneď na úvod sa snažia pôsobiť serióznym dojmom, veď v ruke máte golfovú palicu, naťahujete sa strelou ku golfovej loptičke a v pozadí vidíte golfovú jamku. Ako inak by sa hra mala ďalej vyvíjať ako odpálením loptičky, ideálne s maximálnou presnosťou? No napríklad tak, že nakoniec neodletí ani lopta, ani palica, ale vy. Takto nejako hra definuje golf a robí to veľmi dobrým spôsobom. Je zostavená z niekoľkých desiatok, možno až stoviek úrovní, pričom takmer v každej na vás čaká niečo úplne iné a šialené. Tvorcovia to koniec-koncov píšu aj v popise hry: „Hra ponúka viac golfových mechaník, ako by ste čakali." A je to tak. Pravdepodobne ste sa ešte nikdy nesnažili dostať ku golfovej jamke dom, krabicu plnú vecí, auto, kravu, loptu, či dokonca šípku, ktorá vám ukazuje silu odpálenia.

WHAT THE GOLF? taktiež v praxi ukazuje, čo to znamená, keď lopta nejde do brány, ale brána k lopte. Celá kampaň je pomerne rozsiahla, hru dokážete prejsť za približne šesť hodín, no každá úroveň obsahuje aj bonusové prvky, za ktoré dostanete zlatú korunku. Nemusíte ich nutne zbierať, no občas to hra vyslovene vyžaduje pre ďalšie pokračovanie. Postupne sa teda dostanete do momentu, kedy budete musieť vyzbierať všetko a všade. Bonusové verzie úrovní sú upravené len v maličkostiach, no niekedy prichádzajú výrazné zmeny. Spravidla vás ale hra obmedzuje napríklad v dostupných ťahoch či čase, za ktorý level musíte prejsť. Tu už ste teda aj pri bežných, veľmi triviálnych úrovniach doslova nútení premýšľať a taktizovať. Majú totiž rôzne typy prekážok, ktoré vám vedia poriadne skomplikovať postup.

Hlavne sa tu vyskytujú vybuchujúce sudy, ktoré vás môžu veľmi jednoducho odpáliť mimo hraciu plochu, no taktiež často narazíte na pohybujúce sa predmety - autá alebo obrie golfové palice. Nakoľko v hre často loptu vymieňate za iné predmety, prináša to ďalšie rôznorodé výzvy. Taká kancelárska stolička na kolieskach sa vám môže ľahko dostať spod kontroly, no napríklad bicyklom bez človeka dokážete mapu len tak preletieť. Hra často nedáva zmysel, no o to pravdepodobne autorom aj šlo. Zaujímavá je tiež snaha zapracovať niekoľko známych hier. Nechýba imitácia úrovne z obľúbeného Mária, skákanie na štýl Donkey Konga či chodiaca krabica skrývajúca sa pred lampami - nie, poď ňou sa určite neskrýval Solid Snake, aj keď by si to autori želali.

Musí vám už byť jasné, že tvorcovia hru poňali naozaj kreatívne, a to je skutočne skvelé. Zabaví vás tak nielen prostým hraním, ale aj prekvapeniami v podobe rôznych variácií golfu, ktoré vás v hre čakajú. Príjemným spestrením sú napríklad aj vesmírne úrovne, v ktorých je gravitácia úplne odlišná a trajektóriu lopty môžu meniť aj mesiace obiehajúce okolo planéty. Doslova na skok sa dostanete aj na olympijské hry a taktiež sa naučíte, že surové vajce sa s tvrdou zemou naozaj nekamaráti.

Pri prechádzaní úrovní si postupne odomykáte ďalšie, no pri prechádzaní do nasledujúcej časti hry na vás čaká jednoduchý súboj s bossom, ktorý však taktiež prináša golf trochu inak. Rovnako poteší, že úrovne si nedržia jednotnú formu a mení sa aj perspektíva. Môžete tak hrať úrovne v 3D, z pohľadu z boku či dokonca z pohľadu prvej osoby. Ak kampaň dokončíte, hra ponúka denné výzvy s online rebríčkom či špeciálny režim pre streamerov, ktorý je ešte náročnejší. Tieto režimy sú poskladané z viacerých úrovní, v ktorých sa vám počítajú ťahy, ktoré reprezentujú vaše skóre v rámci rebríčka

WHAT THE GOLF? nie je normálna hra. Je to šialené, netradičné spracovanie golfu pre tých, ktorí golf veľmi nemusia, prípadne sa im zdá nudný. Autori celkom očividne mali na vec rovnaký názor a tak sa zdĺhavú hru rozhodli prepracovať na veľmi rýchlu a značne bláznivú záležitosť. Na jednej strane je WHAT THE GOLF? totálna hlúposť, no na strane druhej šialená kreativita v praxi. Tvorcovia sa tu naozaj vybláznili a výsledok je zábavný. Síce občas prichádzajú aj slabšie chvíľky a viackrát vás vie dokonca zradiť aj ovládanie, no stále ide o veľmi zaujímavý titul, ktorý je ako stvorený na skrátenie dlhých chvíľ napríklad pri cestovaní. Takže ideálna je mobilná verzia.

What The Golf?
What The Golf? Flappy Bird? Vidíte správne.
Flappy Bird? Vidíte správne.


What The Golf? Zaletieť si môžete až do vesmíru.
Zaletieť si môžete až do vesmíru.


What The Golf? Hranie Guitar Hero vás už ani neprekvapí.
Hranie Guitar Hero vás už ani neprekvapí.






napísal play3man 18.11.2019
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
WHAT THE GOLF?
+ naozaj prekvapujúce spôsoby ako hrať golf
+ dostatok rôznorodých úrovní
+ odkazy na viacero známych hier
+ dodatočné denné výzvy
- občas môže zradiť ovládanie
- často opakujúce sa prekážky


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Triband / Triband
Štýl: Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk