STORIES UNTOLD

STORIES UNTOLD

8.0

Moderná textovka aj na cesty

Recenzia na Switch verziu

Kto z vás si ešte vôbec spomenie na to, čo je to Zork? S touto legendou sa kedysi hráči mohli stretnúť na Amigách, Atari, C64, DOSe a dokonca aj na konzolách, no dnes ju už pozná len málokto. To isté platí aj pre textovky od Františka Fuku pre ZX Spectrum, ktoré v našom regióne kedysi poznal každý hráč, no dnes by ste len veľmi ťažko hľadali hráčov, ktorí vôbec vedia, že tento vývojár kedysi pripravil vlastnú adventúru Indiana Jones a Chrám skazy. Textové adventúry už v hernom mainstreame pekných pár desaťročí nie sú, no v Devolveri si pred nejakou dobou povedali, že to je chyba a pokúsia sa ju napraviť.

V roku 2017, počas retro ošiaľu, za ktorým stál aj úspešný seriál Stranger Things, na PC a Mac priniesli svoju modernú variáciu na textovky od štúdia No Code, nad ktorým rozprestreli ochranné krídla. Keď som ich vtedy oslovil, že by sme hru chceli recenzovať, vykašľali sa na nás. Teraz sme sa dočkali vydania Stories Untold aj pre Nintendo Switch a sami už hru poslali, aby sme vám mohli priniesť recenziu na hru, ktorá je archaická aj súčasná zároveň, jednoduchá aj komplexná naraz.

Stories Untold však nie je úplne klasická textovka, skôr je to kombinácia textovej adventúry a puzzle hry v jednom, pričom tu dôležitú úlohu zohráva nielen vaša predstavivosť, ale aj obraz. Zároveň sa hra snaží pôsobiť napríklad ako seriál Black Mirror a to tým, že ponúka štvoricu epizód. Ako nimi postupne prechádzate, všímate si, že má každá nielen vlastný mysteriózny príbeh, ale aj vlastnú formu. V jednej sa dostanete do podkrovia domu, kde hráte starú textovku, ktorej dej sa však odráža vo svete vašej postavy. Je to meta a budú to naozaj dobrý dojem.

Stories Untold
Stories Untold Hra vás vráti viac ako tri desaťročia do minulosti.
Hra vás vráti viac ako tri desaťročia do minulosti.


Stories Untold Nie je to však len o písaní.
Nie je to však len o písaní.


Stories Untold Epizódy ponúkajú rôzne zážitky.
Epizódy ponúkajú rôzne zážitky.





Ďalšia už nie je textovka v tomto zmysle, aj keď tu stále s textom musíte pracovať. Dostávate sa do kože novej postavy, ktorá vykonáva netradičné a hlavne tajomné pokusy. Neviete s čím a neviete ani to, kto vám dáva úlohy. Musíte ale správne pracovať so svojim vybavením, aby ste dosiahli požadované výsledky. Len veľmi postupne sa dozvedáte viac, no zároveň si kladiete ďalšie otázky, lebo sa pred vašimi očami odvíjajú čoraz podivnejšie veci, ktorým nerozumiete. Chcete sa ale dozvedieť viac, tak aj napriek varovaniam pokračujete ďalej.

Tretia je niečo medzi. Operujete tu s rôznymi prístrojmi, no zároveň musíte využívať text a zadávať rôzne príkazy na výskumnej stanici kdesi ďaleko, kde vládne večná zima. Vašim spojením s okolitým svetom sú len hlasy na druhom konci vysielačky, ktoré vám hovoria, čo by ste mali spraviť. To musíte konzultovať s manuálom, ktorý máte za chrbtom, aby ste to dosiahli to, čo je vašou úlohou. Táto epizóda je v tomto smere asi najjednoduchšia, ale zároveň jej hrateľnosť nie je založená len na sedení. V tejto totiž reálne ovládate svoju postavu, dostanete sa mimo miestnosti a chvíľkovo sa Stories Untold zmení na first person adventúru, aby ponúkla zase o niečo iný zážitok.

No a potom je tu štvrtá epizóda, ktorá to celé rámcuje a naozaj sa na ňu oplatí počkať. Prezradí vám totiž, že je za hrou oveľa viac než sa zdá. Nazriete pod povrch, získate celkový obraz a sami sa presvedčíte, že aj keď ste možno v priebehu hrania mnohým veciam nerozumeli, herný príbeh je nečakane hlboký a napísaný pomerne kvalitne, pričom v mnohých ohľadoch hra klame telom, aby skryla skutočný dej, čo môžem len kvitovať. Problém môžem mať akurát s tým, že to celé skončí pomerne rýchlo a po nejakých 3 hodinách už máte celú hru a jej 4 epizóda za sebou. Na druhú stranu to však pomáha hre držať si dobré tempo na to, aby nezačali jednotlivé jej činnosti nudiť. Potom je už len na vás, či vám to stojí za tých 10 eur na PC a Switchi.

Na PC je v hre viac badať prvky textoviek, lebo sa to tam aj organicky hodí. Hneď v prvej epizóde viete svojmu hrdinovi zadávať príkazy, aby niekam išiel, poobzeral sa tam, získal nejaký predmet a inde ho zas použil. Switch tieto činnosti musel riešiť inak a prakticky to platí so všetkou interakciou, ktorú tu naprieč štvoricou epizód nájdete. Viete si vyvolať kontextové menu, kde sú činnosti a následne interaktívne predmety či miesta. Prípadne, ak potrebujete operovať s nejakým strojom, len naň prídete s kurzorom a potom robíte tlačidlami to, čo potrebujete. Je to inteligentné a hlavne intuitívne riešenie, ktoré vás zbytočne netrápi.

Čo sa už však pri porte na Switch nepodarilo, to je úprava rozhrania. Switch je hybrid a množstvo hráčov na konzole hrá primárne v handheldovej podobe. Mnoho vývojárov sa však tomuto zabúda prispôsobiť a táto hra je ďalším príkladom. Hra si zachovala svoje nezmyselné filmové pásy po vrchnej a spodnej strane obrazu, čo znamená, že v handheldovom režime máte obraz ešte viac obmedzený. Písmo je malé, občas musíte kurzorom interagovať s drobnými predmetmi a štandardne pri hraní na cestách si možno občas ani nevšimnete, že je niečo aktívne. Je tu síce zoom funkcia, ale až tak nepomáha. Jednoznačne by si hra zaslúžila viac úprav.

A určite by som ocenil viac úprav aj v prípade využívania možností konzoly od Nintenda. Napríklad rozhraniu by pomohlo napríklad to, ak by v handheldovom režime hra používala dotykové ovládanie. Prípadne by dotykové ovládanie mohlo nahradiť klávesnicu a mohli ste tak priamo písať. Alebo na kurzor pohybové ovládanie. Ani jednu z týchto možností tu však nenájdete. Hra ponúka akurát vibrácie, ale tie nie sú žiadnou súčasťou hrateľnosti a najčastejšie ich pocítite pri nejakých ľakačkách.

Stories Untold
Stories Untold Vždy máte niekde po ruke inštrukcie, čo máte robiť.
Vždy máte niekde po ruke inštrukcie, čo máte robiť.


Stories Untold Na malú chvíľu sa hra zmení na klasickú first person adventúru.
Na malú chvíľu sa hra zmení na klasickú first person adventúru.


Stories Untold Postupne začnete zisťovať, o čom vlastne hra je.
Postupne začnete zisťovať, o čom vlastne hra je.





Je ti síce textovka, no zároveň jej autori správne zvolili naozaj sympatický minimalistický vizuálny štýl, ktorý jej dáva jasný retro nádych. Využíva pri tom retro estetiku všade navôkol, ktorá primárne dotvára kulisy. Tie jednak tvoria kontext časového zasadenia deja, no zároveň miesta, kde sa nachádzate a čo vlastne robíte. Narábate tak s prístrojmi známymi z minulosti a podobne. Rovnako minimalistický je aj zvuk, ktorý však taktiež ťaží z retro nálad a ak už tu niečo počujete, nesie sa to v synthwave štýle. Zvlášť v prvej epizóde, ktorá sa najviac nesie v duchu textoviek, oceníte kvalitne spracované zvukové efekty. No a potom sú tu aj kvalitné výkony hercov, ktorých nebudete počuť často, no aj vďaka nim dej ožíva. Na Swichi by som navyše radil hru hrať so slúchadlami, nech sa do nej môžete čo najlepšie ponoriť.

Stories Untold už dnes nemôže ťažiť z retro ošiaľu, no keďže hra stále veľmi dobre funguje, je to jasným znakom toho, že ponúka skutočné kvality, ktoré stále dokážu osloviť. Mieša herné štýly a od textovky sa razom presuniete k puzzle hre či adventúre. Taktiež mieša žánre, kedy sa mysteriózny thriller plynulo prelieva do psychologického hororu alebo sci-fi. Zaujímavý príbeh a na dnešnú dobu netradičná hrateľnosť jej dodávajú punc unikátnosti, vďaka ktorému osloví najmä hráčov, ktorí hľadajú netradičné herné zážitky a neboja sa raz za čas pri hraní zapojiť aj hlavu.


napísal matus_ace 5.2.2020
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
STORIES UNTOLD
+ kvalitný žánrový mix
+ zaujímavý príbeh
+ retro audiovizuál
+ atmosféra
- záver recykluje už známu hrateľnosť
- nie je práve najlepšie prispôsobená pre handheldové hranie
- „filmové" pásy v obraze


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Devolver Digital / No Code
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 27. február 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk