AO TENNIS 2

AO TENNIS 2

6.5

Cesta k vrcholovému tenisu

Recenzia na PS4 verziu

Virtuálny tenis je tu s nami od herného praveku. Od dôb archaického Pongu sa síce základná myšlienka – dostať loptičku na súperovu polovicu hracej plochy – vôbec nezmenila a odlišné sú len ihriská, kde sa pinkanie deje, ale samotné spracovanie kráča s dobou. Napriek tomu nepatrí virtuálne spracovanie tenisu medzi hráčmi obľúbené, často aj z dôvodu nevalnej kvality jednotlivých projektov. So slzou v oku môžeme spomínať na sériu Top Spin, avšak inak sa len máloktoré pokusy dostali cez mierny nadpriemer, vrátane Tennis World Tour.

Príchod druhého dielu AO Tennis v čase konania Australian Open nebol príliš očakávaný, nekonal sa žiadny honosný hype. Aj vzhľadom na slabší prvý diel. Pokračovanie, chvalabohu, hravo preskakuje nízko nastavenú latku, no napriek tomu fenomenálnemu Top Spin-u nedýcha na chrbát a ten môže ďalšie roky nerušene dávať svojim súperom jedno eso za druhým. Nejaký ten gem však AO Tennis 2 uhrať dokáže. Na výber máte viac než 20 skutočných tenistov (Nadal, Wawrinka, Isner, Kyrgios) a tenistiek (Plíšková, Mladenovic), no môžete si vytvoriť aj vlastného tenistu a vyraziť s ním v kariére za úspechmi na dvorcoch.

AO Tennis 2
AO Tennis 2 Opakovačky začnú veľmi rýchlo nudiť a musíte ich všetky preklikať.
Opakovačky začnú veľmi rýchlo nudiť a musíte ich všetky preklikať.


AO Tennis 2 Tvár nového tenisu je všetkým dobre známa.
Tvár nového tenisu je všetkým dobre známa.


AO Tennis 2 Nechýba ani ženský tenis.
Nechýba ani ženský tenis.





Na výber je dostatok módov, v ktorých strávite hodiny na virtuálnych kurtoch. Okrem samotného turnaja Australian Open, rýchlej hry či tutoriálov a kariéry nechýba možnosť preverovania vašich schopností v online režime, plnenie rôznych scenárov, respektíve zápasov alebo výziev v podobe vybraných turnajov veľkej štvorky Grand Slamu – avšak bez licencie na zostávajúcu trojicu. Trávnatý Wimbledon, antukový French Open či US Open s tvrdým povrchom však spoznáte ľahko. Detailný editor postavy vám dovolí vyblázniť sa v detailoch či už postavy, alebo vybavenia, no väčšinu času strávite na kurtoch. Na začiatku máte k dispozícii slabého hráča, ktorý v ničom nevyniká, ale je to len a len dobre. Ak sa priskoro vrhnete do online režimu, nebudete stíhať ani reagovať.

Už tradične dostanete štvoricu úderov: flat, top spin, slice a lob. Kombináciou s inými tlačidlami môžete jednotlivé údery diferencovať, páčkou volíte umiestnenie loptičky, pričom nepadne vždy tam, kam namierite. Minimálne zo začiatku, keď nemáte poctivo vytrénovaného hráča a nezvolíte si najľahšiu obťažnosť. Vtedy vám budú kurty nepríjemne úzke. Ale práve to je aj na skutočnom tenise krásne - nestačí triafať do loptičiek a posielať ich z jednej strany kurtu na druhý. Ak nemajú dostatočnú razanciu či umiestnenie, súper sa síce nabehá, ale svoju hru mu nevnútite, pretože všetko stíha a môže vás prekvapiť pripravovaným falšom. V momentoch dlhých výmen je tenis v podaní AO Tennis 2 skutočne lahôdkou.

Stále je to však iba tenis, ktorý je pre mnohých nebezpečne nudnou hrou. Napriek prítomnosti štvorhry sa na kurtoch často dlho čaká a oku lahodiace výmeny nemusia hráči neustále predvádzať. Prítomnosť chýb a nepresných úderov býva v rovnomernom pomere k úžasným prestrelkám. A často vytrháva z hrania aj odklikávanie množstva animácií, záberov na hráčov a podobne. AO Tennis 2 nie je arkádovým spracovaním džentlmenského športu, mnoho si na kurte budete musieť vydrieť, avšak v momentoch, kedy dlhú výmenu ukončíte zatočeným kraťasom k sieti, ktorý súper nestihne dobehnúť, sa pochválite aj pred obrazovkou a prežívate úžasné pocity zadosťučinenia.

AO Tennis 2 je skrátka tenis s bohatou ponukou. Snaží sa pôsobiť reálne, hoci mu občas chýba viac licencií. Občas sa animácie pohybov nepríjemne zrýchlia, inokedy sa pozeráte na to, prečo hráč loptičku neodpálil a len sa hlúpo prizeral. Nečakajte však rybičky a strely s farebnou dúhou. Spracovanie samotných hráčov a ich pohybov je na dostatočnej úrovni, avšak nie až takej, aby ste boli ohúrení. Niežeby AO Tennis 2 zaspal dobu, no patrilo by sa pridať. Všetko sa hýbe plynulo, nahrávacie časy sú však občas až úmorne dlhé. Tam, kde realistické pohyby potešia, pôsobí trpkejšie statické oblečenie či samotné kurty.

Rôzne druhy povrchov síce spôsobujú iný odskok loptičiek a nemusia vám všetky vyhovovať, ale nie je to nič markantné a očakával by som skutočne niečo viac. Horšie je to, že sa na ploche nič nemení ani po desiatkach minút hrania a nedochádza k žiadnym úpravám, všetko je ako na začiatku. Potom sú vám detailne vymodelované tváre hráčov na dve veci. Podávači loptičiek ostávajú strnulo vo svojej polohe a pri sieti sa zberači ani len nepohnú. Publikum okolo až na zopár animácií ostáva statické - vrátane rozhodcu. Ešteže na kurtoch to správne hučí a potlesk po kvalitnej výmene poteší.

Zapracovať by sa dalo na užívateľskom rozhraní, ktorým sa občas musíte zdĺhavo preklikávať, aby ste sa konečne dostali do zápasu, niektoré položky sú zbytočne ukryté pod neintuitívne ukrytými ponukami. Naopak chýbali podrobnejšie štatistiky a rebríčky. Darmo si pozriete číselné vyjadrenie svojho hráča, ak sa neviete dopracovať k širším možnostiam v kariére. Po zápasoch si síce môžete pozrieť rôzne čísla a umiestnenie víťazných úderov či pútavé výmeny, ale hlbšia trénerská práca a analýza odohratých zápasov sa nekoná. Online režim je rýchly, avšak matchmaking občas pokrivkáva a nutnosťou je tvrdý tréning, inak vás ostatní hráči vyprášia za pár minút.

AO Tennis 2
AO Tennis 2 Na každom povrchu sa hrá trochu inak.
Na každom povrchu sa hrá trochu inak.


AO Tennis 2 Výber tenistov by mohla sprevádzať aspoň encyklopédia, avšak nič také tu nenájdete.
Výber tenistov by mohla sprevádzať aspoň encyklopédia, avšak nič také tu nenájdete.


AO Tennis 2 Niektoré výmeny pôsobia až príliš roboticky, ale stále je to zábavný tenis.
Niektoré výmeny pôsobia až príliš roboticky, ale stále je to zábavný tenis.





AO Tennis 2 by sa dalo napísať pokojne viac – počas zápasu môžete prejavovať emócie, ktoré vyvolajú reakciu u fanúšikov, ale všetko je to len omáčka okolo. Ak vám chýbala tenisová simulácia a radi by ste si zapinkali na kurtoch so skutočnými hráčmi (mnoho známych však chýba, licencia je slabšia, avšak je tu aspoň Nadal), máte možnosť si hru skúsiť. Samotné dianie na kurtoch nesklame, tento nádherný šport si užijete, no stále hre niečo chýba. Možno trochu pohltenia, stále je to len virtuálne pinkanie, čo po pár zápasoch začne nudiť. Animácie počas kariéry vrátane tlačoviek pôsobia umelo. Napriek tomu dostanete všetko to, po čom srdce virtuálneho tenistu prahne.

Konkurencia nie je veľká, preto musím zaradiť AO Tennis 2 k tým lepším kúskom, no ak nepotrebujete nutne skúsiť niečo nové, môžete ostať pri štvrtom Top Spin-e. Za pokus to však rozhodne stojí. Progres medzi dvomi dielmi je badateľný a ak to pôjde takto ďalej, máme sa do budúcnosti na čo tešiť. AO Tennis 2 dokázal navnadiť dostatočne na to, aby som pohľadal svoje zaprášené rakety a prinútil sa aspoň premýšľať nad tým, že by nebolo od veci zmordovať sa kdesi vonku, a to sa predsa ráta a pri športe dvojnásobne, no nie?


napísal kordi 7.2.2020
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
AO TENNIS 2
+ bohatá ponuka herných módov
+ hrateľný a zábavný tenis
+ dlhodobá kariéra
- neúplné licencie
- mŕtve kurty a občas smiešne animácie
- umelí hráči


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: BIGBEN / Big Ant Studios
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. január 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk