DR. KAWASHIMA'S BRAIN TRAINING

DR. KAWASHIMA'S BRAIN TRAINING

7.0

Otestujte svoju hlavu

Recenzia na Switch verziu

V portfóliu Nintenda môžeme nájsť naozaj obrovské množstvo známych značiek, ktoré trhajú predajné rekordy a počty ich fanúšikov sa rátajú na desiatky miliónov. Mario, Zelda, Pokémon a mnohé ďalšie série netreba nikomu predstavovať. No nie je to len o nich a našli by sme medzi nimi aj trošku obskurnejšie značky. Jednou z nich je séria pod záštitou doktora Ryutu Kawashimu. Ten pracuje ako neurovedec na Tohoku univerzite v Japonsku a už od roku 2001 sa venuje štúdiu mozgu a vplyvu hier naň. Na to nadviazala aj táto herné séria.

Tá totiž už od roku 2005 (a Nintenda DS) so sebou prináša hravú formu tréningu vášho mozgu. Za tú dobu sme tu mali hneď niekoľko častí a to naprieč viacerými platformami Nintenda, kde sa autori týchto hier snažili využiť unikátne možnosti týchto systémov. Vy sa hráte, zároveň trénujete mozog, no je to aj o tom, že ste napríklad na DS organicky využívali dva displeje a dotykové možnosti toho spodného (ktorý sa tu ako spodný nepoužíval). Teraz sa v podobe hry Dr. Kawashima's Brain Training séria dostala aj na Nintendo Switch, kde chce toto všetko zopakovať.

Je náročné hodnotiť tieto tituly, keďže to nie sú hry v pravom zmysle slova. Pod hrou si osobne (a určite nie som sám) predstavujem niečo, s čím môžem stráviť pokojne aj niekoľko hodín vkuse, keď je dlhý zimný večer a nie je nič iné na práci. S takouto hrou by to však bolo zbytočné, keďže je snáď až nadbytočné, aby ste pri nej strávili viac času, než by ste mali. Jej sila je v krátkych herných posedeniach zameraných na určité formy precvičovania. Dokonca vás virtuálna polygónová hlava Dr. Kawashimu často sama upozorňuje, že ste už s hrou strávili svoju dávku času a teraz by ste ju mali dať bokom.

Dr. Kawashima's Brain Training

Dr. Kawashima priniesol aj variáciu na Dr. Maria.
Dr. Kawashima's Brain Training

Svoje výsledky môžete sledovať na grafoch.
Dr. Kawashima's Brain Training

Okrem cvičenia sa dozviete aj veľa zaujímavých informácií.

Rovnako si musíte uvedomiť, že tento titul je stavaný výhradne na hranie v handheldovom režime a Switch pritom nedržíte klasicky, ale vertikálne. Displej je tak orientovaný na výšku, aby ste s ním mohli čo najlepšie pracovať. Nepotrebujete dokonca ani Joy-Con ovládače (teda väčšinu času) na ovládanie, keďže tu sa všetko ovláda dotykom. No a aby sa hra ovládala čo najintuitívnejšie, v balení nájdete aj stylus, keďže potrebujete niečo presné do ruky. Tu sa totiž veľa píše, pričom prstami po displeji by to nebolo také presné. Stačí tak zapnúť hru, zobrať stylus do ruky a užiť si každodennú dávku 15-30 minúť hlavolamov.

Dr. Kawashima's Brain Training ponúka prakticky len dva herné režimy. Prvým z nich je Quick Play, druhým zas Daily Training. Quick Play ponúka šesticu minihier a tie sú určené na to, aby ste si rýchlo zahrali. V Quick Play sa na ovládanie nepoužíva displej, ale ostatné prvky konzoly, pričom konzolu držíte horizontálne. Prvé tri minihry sú zamerané na pozornosť a rýchlosť reakcie, ktoré si sami otestujete svojimi rukami. Na prstoch môžete počítať, či hrať „kameň, papier, nožnice“. Vašu ruku pritom sníma IR kamera na pravom ovládači. Na Switch Lite si teda nezahráte.

Ďalšia trojica minihier sa zameriava na lokálny multiplayer vo dvojici a je ešte jednoduchšia, keďže tentoraz ide naozaj len o pozornosť a rýchlosť reakcií. Každá hráč dostane do ruky Joy-Con ovládač a potom stačí už len klikmi počítať prvky na obrazovke a mat najrýchlejšie reakcie. Presne na tomto sú totiž založené minihry Birdwatching a Box Counting, pričom každá je založená na trošku inom princípe. Poslednou z tejto multiplayerovej trojice Flag raising, kde musíte rýchlo a hlavne presne zopakovať čoraz zložitejšie vzorce pohybu rúk akože s vlajkou.

Daily Training je ťažiskom titulu. Zároveň ho však nemusíte hrať sami. Viete tu vytvoriť profil pokojne každému používateľovi vašej konzoly, aby si tu každý mohol sám trénovať, sledovať svoje výsledky a štatistiky. Po zvolení profilu vás polygónový Dr. Kawashima privíta a utrúsi aj nejakú poznámku o aktuálnom dianí (napríklad, že vonku je zima). Taktiež hneď vidíte kalendár s pečiatkami za svoje tréningy, viete si rozkliknúť detaily svojho profilu, porovnať sa s ďalšími na konzole a podobne. Nájdete tu trojicu hlavných položiek – Training, Brain Age Check a Brain Training World Championship. Táto posledná však zatiaľ nie je dostupná, akže hre vlastne chýba časť obsahu.

Training je zbierka ďalších tréningov vášho intelektu, aby ste „rozhýbali“ svoje synapsie, kým sa pustíte do testovania „veku“ vášho mozgu. Tréningov je v hre naozaj veľa a sú naozaj rôznorodé, aby zapojili rôzne časti mozgu. Preberie pozornosť, pamäť, rýchlu matematiku, vykonávania dvoch činností naraz a podobne. Konkrétne ich je tu 13, no nemáte ich odomknuté naraz. Získavate ich až postupne za to, ako hráte. Čím viac dní máte nahratých, tým viac ich získate. Ak hru zapnete každý deň, na odomknutie všetkých potrebujete 17 dní, čo nie je nič strašné a hlavne si ich osvojíte, keďže je (takmer) každý tréning unikátny. Z klasických logických konceptov tu nájdete Sudoku a variáciu na Dr. Mario.

A kým každý z tréningov má vlastný graf, aby ste mohli monitorovať svoj stav a svoje výsledky, Brain Age Check vám vaše výsledky na základe troch náhodne vybraných špecifických testov (zameraných na sebakontrolu, rýchlosť spracovania informácií a krátkodobú pamäť) pretaví do stráviteľnej podoby, aby ste vedeli, ako na tom vlastne ste – do veku vášho mozgu. Čím bližšie k veku 20 ste, tým lepšie. Výsledok vidíte nielen na čísle, ale aj na grafoch. Toto je jadro hry, ku ktorému sa chcete každý deň dostať a kde môžete vidieť, ako sa sami posúvate ďalej.

Dr. Kawashima's Brain Training

Nechýba ani klasické Sudoku.
Dr. Kawashima's Brain Training

Dr. Kawashima by mal popracovať na svojej motivácii.
Dr. Kawashima's Brain Training

Viete si detailne pozrieť výsledky z každého dňa.

Nie je to však dokonalé a teraz nemyslím metódy vyhodnocovania týchto testov, ktoré sú hráčom relatívne neznáme. Skôr myslím zaznamenávanie dotyku. Ako som už spomínal, veľa sa tu píše. Napríklad musíte v čo najkratšom čase vyriešiť 25 príkladov za sebou a napísať výsledky. Je to jednoduché, no len do momentu, kedy sa snažíte napísať napríklad výsledok 7+7=14, no konzola nevie registrovať vašu štvorku. Podobne to je často a to až do takej miery, že sa naučíte písať tak, ako to od vás konzola vyžaduje a nie tak, ako je to pre vás prirodzené. Samozrejme, čím horšie píšete, tým horšie pre vás. Dá sa tomu trochu pomôcť v nastavení, kde si zvolíte dominantnú ruku a štýl písania 5. No veľké zlepšenie z toho nedostanete. Stále si musíte dávať pozor, ako píšete a či to zodpovedá tomu, čo očakáva hra.

Páči sa mi množstvo menších vychytávok. Nájdete tu zasielanie výsledkov mailom, nastavenia kalendára, zdieľanie svojich výsledkov s ostatnými a dokonca aj funkciu Alarm. Môžete si tak nastaviť, kedy sa vám hra má pripomenúť, aby ste trošku potrénovali hlavu. Navyše si môžete nastaviť každý deň zvlášť podľa svojho programu. Hra sa tak pripomenie, ak máte konzolu v Sleep režime. Taktiež sa mi páčia drobné tipy, zaujímavosti a aj vedecké informácie, o ktoré sa s vami polygónový Kawashima rád podelí a nezabudne uviesť zdroje.

Dr. Kawashima's Brain Training je ďalšia hra-nehra od Nintenda a spolu s Ring Fit Adventure tvoria zaujímavé kombo, ktoré rozhýbe vaše telo a aj vás mozog. Oplatí sa hru každý deň zapnúť a otestovať sa. Sami na sebe začnete badať zlepšenie a to aj mimo nej, keď treba nejaké podobné operácie riešiť. Jej obsah je variabilný, dokáže zabaviť, a to aj vo dvojici. Motivuje vás zlepšovať sa, ibaže by v Nintendo mohli zapracovať na charaktere polygónového Kawashimu, ktorý v tom nie je príliš nápomocný a viac haní ako chváli.


napísal matus_ace 12.2.2020
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
DR. KAWASHIMA'S BRAIN TRAINING
+ úplne pre každého
+ pekná zbierka rôznorodých tréningov
+ minihry pre lokálny multiplayer
+ vhodne zakomponované IR možnosti
+ Sudoku je stále chytľavé
- slabšie rozoznávanie písania
- na Switch Lite si zahráte len s obmedzeniami
- chýbajú niektoré minihry a tréningy z predchádzajúcich častí


RECENZIE HRÁČOV
Switch


Štýl: Logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk