BEYOND BLUE

BEYOND BLUE

6.0

Nuda pod vodou

Recenzia na PC verziu

Seriál Blue Planet II patrí k tomu najlepšiemu z prírodopisných dokumentov, čo som mal možnosť vidieť. Fascinujúci podmorský svet natočený v bezkonkurenčnej kvalite a s komentárom božského Davida Attenborougha sa mi pred pár rokmi nenávratne vryl do pamäte. Preto som sa možnosti zrecenzovať Beyond Blue celkom potešil. Lenže...

Hra vychádza z vyššie spomenutého dokumentárneho seriálu Blue Planet II a autori priamo spolupracovali s jeho tvorcami pri vývoji. Človek by si tak myslel, že výsledný produkt zaujímavým mixom dokumentu a hry presiaknutý informáciami a zaujímavosťami o podmorskom svete. Bohužiaľ, opak je pravdou.

Ujmete sa role podmorskej výskumníčky Mirai, ktorá študuje vorvane tuponosé. Hra sa odohráva celá pod vodou a Mirai sa vydáva na pravidelné ponory zo svojej osobnej ponorky. Na jej ovládanie môžete rovno zabudnúť. Slúži len ako kulisa, kde medzi ponormi telefonujete s kolegami a so svojou sestrou, prezeráte si tu zaujímavé dokumentárne videá a prepínate nudné pesničky cez prehrávač. Počas celej hry dokonca ponorku ani neuvidíte z vonkajšej strany.

Beyond Blue
Beyond Blue Osobná ponorka vyzerá útulne, ale je to len kulisa.
Osobná ponorka vyzerá útulne, ale je to len kulisa.


Beyond Blue Skenovania si „užijete až-až.
Skenovania si „užijete až-až.


Beyond Blue Zaujímavý pohľad sa naskytne len párkrát.
Zaujímavý pohľad sa naskytne len párkrát.





Ponory sú ale tým hlavným "lákadlom" hry. Mirai má elegantný futuristický potápačský oblek a neobmedzenú zásobu kyslíka, takže vašu pozornosť môžete sústrediť na okolie. Je treba pochváliť snahu autorov vytvoriť ilúziu skutočného podmorského sveta, pretože animácie a modely živočíchov sú naozaj kvalitne spracované. Prostredie je ale nesmierne nudné a takej Subnautice nesiaha ani po špičky. A neobstojí tu ani argument, že ide predsa o reálny svet a nie mimozemskú planétu, pretože v našich oceánoch o mimozemské scenérie rozhodne núdza nie je. Hra obsahuje aj mapu, ktorá je tu ale absolútne zbytočná, lebo prostredie je malé a k jeho skúmaniu vás nič nevedie.

Príbeh, ktorý zaberie zhruba 3 hodiny, sa točí okolo Mirainej posadnutosti vorvaňmi, čo je asi aj kameň úrazu celej hry. Vidieť spať skupinu vorvaňov v temnote kolmo nahor je bez debaty fascinujúci pohľad aj takto v hre, ale povedzme si pravdu, nič zaujímavejšie od nich nemôžme čakať. Prečo sa autori rozhodli venovať plnú pozornosť práve nadnášajúcim sa horám mäsa je pre mňa záhadou. Seriál, z ktorého hra vychádza, pritom v každej svojej epizóde predstavil iný bióm a iných "hrdinov" oceánu a zakaždým išlo o zaujímavý pohľad. Počas ponoru samozrejme stretnete aj iné tvory a len tak medzi rečou vás kolegovia pošlú naskenovať delfíny, vráskavce alebo kosatky, ale hlavné husle tu stále hrajú tie nudné vorvane. Tešil som sa, že možno uvidím aspoň raz aj žraloka bieleho pri love. Nie. Namiesto toho ďalší nadnášajúci sa vorvaň.

Herná náplň hru nijako nezachraňuje. Neustále dookola skenujete pravým a ľavým tlačidlom myši všetko, čo sa pohne a občas stlačíte F, aby ste niečo zdvihli zo dna. To je všetko. Rozumiem, že nejde o akčný titul, ale trochu kreativity by hre neuškodilo. Za určitý počet naskenovaných jedincov nejakého živočícha sa vám postupne odomykajú záložky, ktoré ale neobsahujú žiadne informácie ani zaujímavosti, ale zmôžu sa tak maximálne na latinské názvy a zaradenie, prípadne na graf s hĺbkou, v ktorej jedinec žije. V hre podľa dokumentárneho seriálu je to nepochopiteľné.

Z tej vlny kritiky by sa mohlo zdať, že ide o veľmi zlý titul, ale nie je to pravda. Beyond Blue je priemerná oddychovka na pár hodín a hlavne premárnený potenciál na skutočne zaujímavý herný dokument. Skutočným lákadlom a asi najlepším prvkom hry tak boli pre mňa krátke videá a rozhovory, ktoré sa nevošli do seriálu a ktoré sa vám počas hrania postupne odomykajú. Zaujímavé momenty, na ktoré natrafíte počas hrania, by sa ale dali zrátať na jednej ruke tyranosaura.

Ak však máte chuť na podmorské dobrodružstvo, určite siahnite po hre Subnautica. Tá ilúziu oceánu, života a záhad v ňom zvláda výborne. No a ak ste náhodou nevideli seriál Blue Planet II, okamžite to napravte! Začať môžete fantastickým trailerom.

Beyond Blue
Beyond Blue Animácie pôsobia veľmi prirodzene a realisticky.
Animácie pôsobia veľmi prirodzene a realisticky.


Beyond Blue Modely živočíchov sú spracované kvalitne.
Modely živočíchov sú spracované kvalitne.


Beyond Blue K živočíchom chýba akýkoľvek popis.
K živočíchom chýba akýkoľvek popis.






napísal Francis 30.6.2020
Páči sa mi! (+3)
6.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
BEYOND BLUE
+ animácie a modely zvierat
+ dokumentárne videá
- nudná hrateľnosť
- nezaujímavé prostredie
- absencia textov a informácií o jednotlivých živočíchoch
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-4460 / AMD FX-6300 3,5 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 670, 4 GB HDD, OS Windows 7 x64


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: E-Line Media
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 8. jún 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk