MAFIA: DEFINITIVE EDITION

MAFIA: DEFINITIVE EDITION

9.5

Návrat klasiky v parádnom remaku

Recenzia na PC verziu

2K Games a Hangar 13 spravili toto leto zaujímavý krok a bolo ním oživenie celej Mafia série. Takže najskôr priniesli Mafiu 2 v remasteri aj s malými úpravami, doplnili to vydaním Mafie 3 v kompletnej edícii aj s expanziami a teraz to celé uzatvára prvá Mafia, ktorá je, samozrejme, kompletným remakeom, keďže pôvodný titul vyšiel už pred dvadsiatimi rokmi. 

Môžem rovno povedať, že je parádnym remakeom. Je spracovaním o kategóriu vyššie ako zabugovaná Mafia 3 alebo aj nedotiahnutý remaster Mafie 2. Je to hra ako má byť, bez výraznejších chýb alebo zádrhov a navyše postavená na jedinečnom základe pôvodnej Mafie. Od Hangaru 13 je to veľké prekvapenie, ale zdá sa, že sa na predchádzajúcich tituloch už vývojári nacvičili a teraz sa už dostávajú do formy. Ako fanúšikovia pôvodnej Mafie, tak aj noví hráči sa môžu tešiť. Dostanú jedinečnú chuťovku.

Pôvodná hra je v našich končinách nehynúca klasika, ktorú v čase svojho vrcholu vytvorilo české Illusion Softworks. Po odkúpení 2k Games a po Mafii 2 to už išlo dole vodou. Je to škoda, lebo mali veľmi dobrý štart. Nakoniec prvá Mafia vychádzala popri GTA 3 a prakticky spolu definovali systém otvorených svetov. GTA išlo viac do arkádovosti a vedľajších možností, Mafia viac po dramatického príbehu a reálnosti. Navyše prvá Mafia bola postavená v neobohranom čase tridsiatych rokov minulého storočia a presnejšie do Ameriky, kde sa v tom čase začala rozťahovať talianska mafia.

Mafia: Definitive edition
Mafia: Definitive edition Vitajte späť v živote taxikára...
Vitajte späť v živote taxikára...


Mafia: Definitive edition ...ktorý sa čoskoro stane mafiánom.
...ktorý sa čoskoro stane mafiánom.


Mafia: Definitive edition Airbagy v tridsiatych rokoch zjavne neboli.
Airbagy v tridsiatych rokoch zjavne neboli.





Bol raz jeden taxikár

V hre sa dostanete do mesta Lost Heaven vytvoreného podľa Chicaga a New Yorku tridsiatych rokov a v ktorom vaša postava Tommy Angel pracuje ako taxikár. Jedného dňa, ako si leštíte svoj žltý taxík, narazíte na dvoch utekajúcich chlapov. Akonáhle im pomôžete, dostávate sa do situácie, z ktorej už niet návratu. Chlapci totiž sú z miestnej mafie od Salieriho a aj keď sa snažíte pokračovať vo svojom bežnom živote, už to nie je možné. Pomsta za pomoc príde čoskoro, nasleduje ponuka práce a už sa veziete plnou parou do života mafiána.

Takto Tommyho a aj nás čaká dvadsiatka misii rozťahaná v niekoľkých rokoch, kde sa postupne stáva stále hlbšou súčasťou rodiny a spĺňa pre ňu bežné úlohy, od vyberania výpalného, cez likvidovanie konkurencie, ale zažije aj zradu, pomstu, nešťastie a smrť. Všetko čo tento život prináša. Príbeh ponúkne veľmi dobrý prierez mafiánskeho života, ale aj života v tridsiatych rokov, plného korupcie, kríz a problémov. Popritom nahliadne aj do súkromného života bežného mafiána.

Z herného hľadiska to znamená hlavne veľmi peknú rozmanitosť misii. Nie sú tu opakujúce sa misie, nie je repetitívnosť. Je tu však už na dnešnú dobu a dnešný štýl otvorených hier až príliš násilné napredovanie. Nie je tu ani chvíľa oddychu, voľnosti. Nakoniec je to presne prepracovaný systém pôvodnej mafie, ale s rozšíreniami v rôznych oblastiach. Je tu viac rozhovorov,  prepracované sú prestrihové scény, sú tu nové udalosti a aj hlbšie zameranie na niektoré vedľajšie postavy. K tomu pribudnú aj rozhovory v aute, kde si postavy vymieňajú ďalšie informácie a viac tak približujú svoj život a život v danom čase.  Pre atmosféru nechýbajú ani rozhovory ľudí v uliciach.

 

 

Doprostred pekla

Hlavná postava je v hre taxikárom, a tak hlavne zo začiatku je šoférom. Preváža mafiánov po meste, kšeftoch,  uniká pred políciou, blokuje nepriateľské vozidlá, ale postupne dostáva zbraň a zapája sa do akcie. Vychádzate tak spoza volantu a likvidujete nepriateľov vašej novej rodiny. Celé to je už viac dynamickejšie ako v pôvodnej hre, pribudol cover systém, explózie, vyššia intenzita akcie. Stále to však nie je jednoduché a musíte sa zameriavať ako na taktické likvidovanie, tak zbieranie nábojov a aj používanie lekárničiek, keďže energia sa síce regeneruje, ale len do určitej hodnoty. Vyváženie tam je dobré, ako aj ponuka zbraní a granátov, kde nechýba ani Tommy Gun alebo molotov koktajl.  Samotné boje ešte k tomu sprevádzajú aj bitky na telo, ktoré sú pekne a dobre zapracované s pridanými finish animáciami. Aj keď len s jednoduchým systémom úderu a vyhýbania sa, ale úplne postačujúcim pre tento štýl hry. 

Čo je na hre najlepšie, je spomínaná rozmanitosť. V niektorých misiách vystrieľate starý hotel, inokedy vás prepadnú v reštaurácii, utekáte pred políciou a strieľate na nich z korby nákladiaka alebo prenasledujete lietadlo krížom cez mesto. Dostanete sa aj na parník, nechýbajú tiché prenasledovania alebo stealth misie, kde sa budete zakrádať a potichu likvidovať stráže, aby ste napríklad vykradli dom. Dopĺňa to legendárna pretekárska misia, ktorú v pôvodnej hre veľa hráčov nevedelo prejsť.

Keď spomíname pretekársku misiu, autori v hre upravili nielen tú, aby bola jednoduchšia, ale aj viac misii, aby boli na dnešnú dobu zaujímavejšie, lepšie hrateľné alebo aj lepšie využívajúce nové prepracované mesto.  Mesto už totiž nie je také hranaté a pravouhlé, ale má upravené a širšie ulice, lepšie riešené križovatky, dopĺňajú to skratky, dvory a parky. Vizuál mesta upravujú aj mrakodrapy a zároveň je mesto viac kopcovité a nie také ploché ako v pôvodnej hre. Autori odviedli na dizajne mesta veľmi dobrú prácu. Ale nie len toho, parádne sú prepracované aj všetky vnútorné priestory a všade kam prídete, budete obdivovať všetky detaily. Nie je to len rýchly remake, ale vidieť za tým veľa práce. Je tu tak dobová architektúra, dobové vybavenie a, samozrejme, aj dobové vozidlá. Tie teraz ešte dopĺňajú aj motorky ako nový prídavok do celej série.

Mafia: Definitive edition
Mafia: Definitive edition Každá rodina má svojho šéfa
Každá rodina má svojho šéfa


Mafia: Definitive edition Do garáže budete zbierať desiatky vozidiel a aj bonusové z ďalších Mafia hier.
Do garáže budete zbierať desiatky vozidiel a aj bonusové z ďalších Mafia hier.


Mafia: Definitive edition Prestrihové scény priblížia aj vedľajšie postavy.
Prestrihové scény priblížia aj vedľajšie postavy.





Späť za volant

Dobové vozidlá sú v hre samozrejmosťou, ale zaujímavosťou sú tentoraz motorky. Tie autori pridali ako bonus a hoci nemajú veľké využitie, jednu misiu upravili, aby ste ju museli prejsť práve na motorke. Tá ponúka jednoduchšie úniky, rýchlejší presun cez plnú premávku. Ale zdalo sa mi, že jazda na motorke je mierne strnulá a príliš stabilná bez pádov aj po náraze a nedá sa počas jazdy ani strieľať. Nevadí to, keďže je to skôr malý doplnok ako základ hrateľnosti.

Dôležité je, že sa veľmi dobre jazdí na autách, tie sa správajú podľa svojich možností a veľmi pekne sa nimi križuje mesto, či už na starom taxíku, pretekárskom aute, alebo obrnenom vozidle. Len rátajte s tým, že mesto je pekne zaplnené ako autami, tak chodcami a nakoniec aj policajtmi, ktorí vás budú prenasledovať podľa zvolenej obťažnosti. Na vyšších im stačí menší priestupok alebo prekročenie rýchlosti (obmedzovač rýchlosti je stále v hre), na nižších len väčší zločin. Budú vás prenasledovať pešo, autami, budú vytvárať zátarasy a niekedy bude problém ujsť im.  

Zo zaujímavostí má hra aj možnosť preskočenia jazdy krížom cez mesto. A ak ste v misii na aute a neprebieha žiadna akcia alebo prenasledovanie, môžete jazdu stlačením klávesu preskočiť. Je to dobrá vec pre tých, ktorých nebaví dlhé presúvanie. Môžu však prísť o zaujímavé rozhovory.

Ak vás nebaví ani umieranie, s tým vám hra nepomôže, nie je tu štandardný save game systém a ostáva vám spoliehať sa na dobre umiestnené checkpointy. Hrateľnosť je však pri prestrelkách nastavená veľmi dobre a stačí taktizovať a viete ako prežiť. Inteligencia nepriateľov je tu dobrá a predvídateľná. Pekne sa schovávajú za prekážkami, rozmiestňujú sa po miestnostiach, vytŕčajú, aby strieľali alebo strieľajú aj naslepo a celkovo vám robia dosť veľké problémy. Niekedy pre relatívne riedko rozmiestnené checkpointy budete opakovať aj viac bojov, aby ste nakoniec po desiatkach pokusov prešli danú oblasť. Záleží však od nastavenia obťažnosti, zapnutia pomoci pri zameriavaní a, samozrejme, aj od vašej šikovnosti. 

Mafia: Definitive edition
Mafia: Definitive edition Prestrelky s cover štýlom sadli hre veľmi dobre.
Prestrelky s cover štýlom sadli hre veľmi dobre.


Mafia: Definitive edition Mapa je dostatočne veľká a mierne upravená oproti originálu.
Mapa je dostatočne veľká a mierne upravená oproti originálu.


Mafia: Definitive edition Mesto je dostatočne zaplnené, parádne detaily a jedinečne nasvietené.
Mesto je dostatočne zaplnené, parádne detaily a jedinečne nasvietené.





Bol raz jeden mafián

Celkovo čakajte okolo 10-12 hodín hrateľnosti, kde postupne poprechádzate misie ale, žiaľ, to je priamo v príbehu všetko. Je tu zachovaná pôvodná štruktúra hrateľnosti, a teda jedna misia nasleduje druhú bez možnosti oddychu, prechádzok po meste alebo nejakých vedľajších činnosti (až na kradnutie áut pre Bertoneho a niekoľko skrytých bonusov). Je to škoda, lebo malá úprava by hre pomohla a neublížila.

Túto voľnosť v pôvodnej hre vynahrádzal samostatný režim voľnej jazdy alebo extrémnej jazdy, kde zatiaľ čo voľná jazda bola len o možnosti prechádzania mestom, extrémna pridala aj rôzne misie. Teraz na to autori išli inak a spojili to do jedného režimu voľná jazda a ak chcete, môžete sa mestom len premávať, skúšať vozidlá, všetky zbrane a provokovať policajtov (škoda, že tu nie je aj kooperácia), ale ak chcete viac, môžete hľadať skryté misie. Neviem teraz presne, koľko obsahu tam autori dali, keďže ho musíte hľadať, ale je to zaujímavo spravené a zamerané na objavovanie. Napríklad hneď na na začiatku viete na biliardovom stole v bare nájsť tajomný odkaz, ktorý ak dobre rozkódujete, dovedie vás k úlohe, v ktorej máte previezť 5 extrémnych vozidiel na určité miesto. Podobných misii tam bude viac.

K tomu je tu ešte štandardný režim auto encyklopédie, ktorá vám umožní pozerať si všetky vozidlá v hre a vydať sa s nimi na testovaciu jazdu na okruh. Ak by vám to všetko nestačilo, tentoraz sú v hre porozhadzované aj rôzne letáky, plagáty, ktoré môžete všetky skúsiť pozbierať. Plus po prejdení hry si môžete vybrať hociktorú misiu a znovu ju prejsť. Spolu to tvorí dobrú ponuku, vďaka ktorej viete pri hre stráviť aj 20 hodín.   

Mafia: Definitive edition
Mafia: Definitive edition Novinkou je jazda na motorke, aj keď trochu strhnulá.
Novinkou je jazda na motorke, aj keď trochu strhnulá.


Mafia: Definitive edition Rozmanitosti v misiách je dostatok a nechýba ani výlet parníkom.
Rozmanitosti v misiách je dostatok a nechýba ani výlet parníkom.


Mafia: Definitive edition Ikonické misie prichádzajú v novom prepracovaní.
Ikonické misie prichádzajú v novom prepracovaní.




Vizuálna extáza

Vizuálne je to jedinečný zážitok a zlepšený ako oproti Mafii 2, tak aj 3. Českí vývojári z Hangaru tu dotiahli svoj engine a dokážu ním zachytiť atmosféru tridsiatych rokov v Amerike s parádne prepracovanými detailmi mesta, architektúrou, vozidlami, vzducholoďami, a najnovšie aj motorkami. V uliciach nechýbajú ľudia, miestami sú tu protesty a celé to je doslova živé a kvalitné nasvietenie tomu celému dopomáha. To sa mení podľa misie a dokáže úplne zmeniť pocit z mesta, podobne ako počasie. K tomu si prirátajte kvalitne spracované prestrihové scény a doslova sa do tohto sveta ponoríte.

Samozrejme, keďže to ide na Mafia 3 engine, veľa animácii je prebratých z nej, ale nemôžem povedať, že by to vadilo. Celé to má dynamiku, dobrú akciu k tomu je tu slušná fyzika ako v bojoch, tak pri jazde autom krížom cez mesto. Pri nej  si viete vybrať štandardné ovládanie auta, ale aj simulačné, ktoré bude mierne náročnejšie, ale nezdalo sa mi to až príliš odlišné, možno ak dáte aj manuálnu prevodovku, bude to to správne. Celkovo má hra veľa nastavení, podľa ktorých si upravíte hrateľnosť podľa seba, od agresivity policajtov, cez pomoc pri mierení, až po globálnu klasickú obťažnosť, ktorá sa aspoň priblíži nastaveniam pôvodnej hry

Textúry sú až na výnimky dostatočne kvalitné a veľmi dobre vyznievajú ako ostrosťou, tak aj správaním sa materiálov. Čo mi však miestami vadilo, boli tváre postáv. Ani nie to ako vyzerajú, to si hráči prvej hry budú musieť zvyknúť na nový vzhľad, ale na zvláštnosti pri ich zobrazení. Totiž z blízka sú veľmi detailné a pekné, ale miestami, keď sa zmení úroveň detailov, stanú sa z nich zombie tváre bez lesku a so zvláštnym nasvietením. Nepoteší ani niekedy až prehnaná mimika tvárí, kde pri úsmeve vyzerá hlavná postava ako Joker. 

Samotná optimalizácia je veľmi slušná, nemusíte sa báť prehnaných požiadaviek a dostanete pôsobivú grafiku aj na nižších zostavách. Väčšia záťaž je tu kladená na procesor, kde pri štvorjadrách čakajte plnú záťaž procesora. Je to nepríjemná vlastnosť enginu, ťahajúca sa od trojky. Hoci samotnú hru výrazne nespomaľuje, dáva jej plnú prioritu na procesor a spomaľuje všetko ostatné. Ak si niečo púšťate v pozadí alebo nahrávate gameplay, môže to byť problém.

Orchestrálny soundtrack nechýba, Hangar 13 to celé nechal znovu nahrať a 35 klasických skladieb robí parádne krovie celej hry. K tomu tentoraz pribudli aj dve rádio stanice. Tie sú síce nadabované len po anglicky, ale všetko ostatné je znovu predabované aj v češtine, čiastočne novými a čiastočne starými dabingovými hercami. Veľmi dobre to zlepšuje atmosféru hry a zároveň ponúka peknú spomienku na prvú mafiu. Ťažko povedať či sa to autorom preplatí, ale je to veľmi dobrý krok pre fanúšikov tejto klasiky.

 

 

 

Ponuka, ktorá sa neodmieta

Môžem povedať, že Mafia: Definitive Edition sa Hangaru 13 vydarila, jedinečná atmosféra mafie tridsiatych rokov sa tu spája s mierne rozšírením scenárom pôvodného titulu a to celé podčiarkuje parádna grafika a veľmi dobrá hrateľnosť. Je to pravý mafiánsky zážitok. Ale na dnešnú dobu už mierne celú hru sťahuje dole zachovanie pôvodnej štruktúry. Čo znamená, že misie nadväzujú na seba bez možnosti oddychu medzi nimi, žiadne jazdy domov, žiadne vedľajšie možnosti. Je tu síce voľná jazda s dodatočným obsahom, ale je škoda, že to celé autori nespojili spolu s kampaňou a nespravili jednotný celok. V každom prípade je Mafia: Definitive edition ponuka, ktorá sa neodmieta.

Plus ako bonus, ak ste Mafia sériu ešte nehrali, teraz je celá Mafia Trilogy prakticky v rovnakej grafike s rovnakou hrateľnosťou a určite sa ju oplatí prejsť. Dvojka je síce slabšia a trojka ešte slabšia, ale každá hra ukáže iný čas mafie v Amerike a iné problémy danej éry.

Hru si kúpite:

Mafia: Definitive edition na PS4  za 34 eur
Mafia: Definitive edition na Xbox One - za 34 eur
Mafia: Definitive edition na Xbox One digitál - za 36 eur
Mafia: Definitive edition na PC digitál za 40 eur 


napísal saver 24.9.2020
Páči sa mi! (+18)
9.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
MAFIA: DEFINITIVE EDITION
+ jedinečné spracovanie mesta tridsiatych rokov
+ veľmi dobre dotiahnutá hrateľnosť
+ nové doplnky do príbehu (a aj rozšírená finálna animácia)
+ pravý mafiánsky príbeh so zradami a pomstami
+ český dabing
- nezmenená štruktúra hry bez voľnosti pohybu medzi misiami


RECENZIE HRÁČOV
Mafia: Definitive edition
9.5
COACH    8.3.2022
Klasika v modernom prevedení Hovorí sa do tretice všetko dobre, tak...prečítať celé
icon
10
FUNGALBUTTON    25.10.2020
Hodnotiť Remake tejto starej klasiky je dosť ťažkéAj keď Hangar 13 mali ešte tažšiu úlohu.... Vy... zobraziť
icon
8.5
RUMCAIZS    15.10.2020
+ Nádherne spracované mesto+ Český dabing+ Atmosféra + Príbeh- Podvádzajúca AI... zobraziť
icon
9.0
PETER5713    3.10.2020
Hra ma vrátila späť do detských čias, keď som prvý krát spoznával tento český klenot. Príbeh a hrat... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: 2K Games / Hangar 13
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 25. september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk