Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

Neviete, ktorú konzolu si kúpiť, PS5 alebo Xbox Series X alebo S? Čo ktorá verzia ponúka? Porovnanie vám pomôže.

pridal saver 4.10.2020 o 15:55 pod hry
Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

HRY > NOVINKY >

Všetky štyri konzoly sú už plne predstavené a môžeme si ich zhrnúť a porovnať. Totiž, ako určite viete, každá z firiem ako Microsoft, tak aj Sony vydávajú dve konzoly,  jednu bez mechaniky, druhú s ňou, pričom Microsoft spravil aj úpravu výkonu a aj ceny.

Už sme si porovnali Xbox Series X a Series S v samostatnom článku a aj Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition. Teraz si zhrňme všetky bok po boku.

 

Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

 

PS5 - 499 eur

CPU: 8 jadrový Zen2 procesor 3.5 GHz s multithreadingom (variabilná frekvencia, 3.5 GHz je maximum)
GPU: 10.28 Tflops výkon grafiky (variabilná frekvencia, 10.3 Tflops je maximum)
Bluray: 4K Bluray mechanika (pôjdu aj diskové hry z obchodov a Bluray filmy)
RAM: 16GB GDDR6 pamäte (448GB/s)
SSD: 825GB SSD disk (rýchlosť čítania 5.5GB/s)
Výstup: HDMI 2.1 so 4K/120fps podporou
Rozmery: 39cm x 10,4cm x 26cm
Spotreba: 350W
Zvuk: Tempest 3D systém (len cez HDMI) 
USB: 3x USB Type-A, 1x USB Type-C 
Wifi: 802.11ax

 

Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

 

PS5 Digital edition - 399 eur

CPU: 8 jadrový Zen2 procesor  3.5 GHz s multithreadingom (variabilná frekvencia, 3.5 GHz je maximum)
GPU: 10.28 Tflops výkon grafiky (variabilná frekvencia, 10.3 Tflops je maximum)
Bluray: bez mechaniky (hry kupujete len digitálne)
RAM: 16GB GDDR6 pamäte (448GB/s)
SSD: 825GB  SSD disk (rýchlosť čítania 5.5GB/s)
Výstup: HDMI 2.1 so 4K/120fps podporou
Rozmery: 39cm x 9.2cm x 26cm
Spotreba: 340W
Zvuk: Tempest 3D systém (len cez HDMI) 
USB: 3x USB Type-A, 1x USB Type-C 
Wifi: 802.11ax

 

Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

 

Xbox Series X - 499 eur

CPU: 8 jadrový Zen2 procesor 3.8 GHz (s multithreadingom 3.6GHz)
GPU: 12.15 Tflops grafika (pre plné 4K rozlíšenie)
Bluray: 4K Bluray mechanikou (pôjdu aj diskové hry z obchodov a Bluray filmy)
RAM: 16GB pamäte (10GB 560GB/s, 6GB 338GB/s)
SSD: 1TB SSD disk  (2.5GB/s)
Výstup HDMI 2.1 so 4K/120fps podporou
Rozmery: 30.1x15.1x15.1 cm
Spotreba: 315W
Zvuk: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby TrueHD s Atmos, 7.1 L-PCM (len cez HDMI)
USB: 3x USB 3.1 
Wifi: 802.11ac dual band

 

Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

 

Xbox Series S - 299 eur

CPU: 8 jadrový Zen2 procesor 3.6 GHz (s multithreadingom 3.4GHz)
GPU: 4 Tflops grafika (pre 1440p rozlíšenie)
Bluray: bez mechaniky (hry kupujete len digitálne)
RAM: 10GB pamäte  (8GB , 2GB)
SSD: 512GB SSD disk (2.5GB/s)
Výstup: HDMI 2.1 so 4K/120fps podporou
Zvuk: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby TrueHD with Atmos, 7.1 L-PCM (len cez HDMI)
USB: 3x USB 3.1
Wifi: 802.11ac dual band
Rozmery: 27.5x15.1x6.3 cm 
Spotreba: cca 100W

 

A aké sú vlastne rozdiely?

Najrýchlejšia konzola je Xbox Series X, ktorá má najrýchlejší procesor, vývojári môžu vypnúť alebo zapnúť multithreading podľa toho čo ich hre lepšie vyhovuje, má aj najrýchlejšiu grafiku 12.15 Tflops so stabilným výkonom a má aj najrýchlejšie pamäte, respektíve časť z nej. Konkrétne 10GB pamäte má rýchlosť 560GB/s a 6GB na 330GB/s. Kde 10GB je hlavne pre grafiku, zvyšok pre systém a základ hry, ktorý nepotrebuje tak rýchlu pamäť. 1TB disk (802 GB reálne voľného miesta) má rýchlosť 2.5GB/s pričom je to stabilná rýchlosť, ktorú udrží disk stále. Rovnakú rýchlosť majú aj externé 1TB SSD karty, ktoré si viete dokúpiť za 219 dolárov. 

Oproti tomu PS5 má mierne pomalší procesor a mierne pomalšiu grafiku, ale zároveň na oboch je variabilná frekvencia a teda uvádzané 3.5GHz a 10.28Tflops sú ich maximá. Tu, ak je na maxime procesor, ide dole s výkonom grafika, ak je na maxime grafika, ide dole s taktovaním procesor. Zatiaľ nevieme, aký to bude mať dopad na hry. Pamäte majú rýchlosť 448GB/s, teda stredná rýchlosť oproti tomu, čo ponúka Xbox. Čo má rýchlejšie ako Xbox, je disk, ktorý je síce menší a to 825GB (660GB voľného miesta), ale rýchlosť má 5.5GB/s, nevieme však, či stabilnú. Nevieme zatiaľ ani to, ako presne to bude s externými SSD diskami, Sony potvrdilo možnosť pridania Nvme disku, ale nekonkretizovalo, aké môžu byť použité a ani ako sa budú vkladať.

Zatiaľ čo Sony bude mať dve konzoly s rovnakým výkonom. Microsoft išiel pri druhej konzole po cene. Ponúka takmer rovnaký procesor, len mierne podtaktovaný na 3.6GHz, ale hlavne menšiu grafiku s výkonom 4Tflops, ktorá nebude určená pre 4K rozlíšenia, ale pre 1440p. Ten obraz bude zrejme následne cez AI upscalovať do 4K. Keďže má konzola 10GB pamäte bude to konzola určená aj pre nižšie rozlíšenia textúr a hry tak môžu byť aj menšie na sťahovanie. Bude sa to hodiť na menší 512GB SSD disk (zatiaľ nevieme, koľko bude reálne voľného miesta, zrejme cca 400GB)

 

Wifi 

Okrem toho PS5 podporuje Wifi6 štandard, Xbox má Wifi5. Keďže wifi5 má maximum 1300Mbitov, zrejme nedosiahnete maximum ani tohto protokolu, nie to wifi6, ale wifi6 môže znížiť latenciu. Záleží vždy aj od vášho routera. Vždy je však ideálne pripájať konzolu káblom.

 

Grafika

Čo sa týka funkcií grafík, obe konzoly majú raytracing , ale z RDNA2 funkcií ma Xbox Series X a S potvrdený Mesh shader, Variable rate shading a aj Machine Learning (na upscaling). PS5 má nižšie Primitive shadery, ostatné funkcie tam neboli ohlásené. Primitive shader je predchodca Mesh Shaderov a oba sú určené na zrýchlenie grafiky a lepší prechod LOD systémov. Uvidíme, ako to budú firmy používať, ale najviditeľnejší z nových funkcii bude raytracing.

Xbox Series X a S dostanú aj podporu Dolby Vision na hry, teda kvalitnejšieho HDR, popri HDR10.

 

Zvuk

Čo sa týka zvuku, aj Xbox aj PS budú mať podporu 3D zvuku, zatiaľ čo Microsoft má svoj vlastný 3D zvuk a aj podporu Dolby Atmos, PS5 bude mať svoj systém 3D zvuku. Obe konzoly majú na zvuk vyhradený aj špecifický výkon a Xbox Series X má 147 Gflops a PS5 okolo 100 Gflops. Mal by fungovať aj raytracing na zvuk. Či bude počuteľný rozdiel medzi obomi systémami je zatiaľ otázne. 

 

Hry

Ako v každej generácii, drvivá väčšina titulov bude na oboch konzolách, kde sa budú hýbať a mať kvalitu podľa výkonu každej z konzol. Hlavný rozdiel bude ako vždy v ponuke exkluzivít, kde Sony má silné značky, ktoré bude tlačiť, ako The Last of Us, God of War, Uncharted, Horizon, Gran Turismo, v remastri teraz oživuje Demon's Souls, prináša Ratcheta, Spider-mana, uvidíme, či bude pokračovať  Ghost of Tsushima.

K vydaniu si z exkluzivít pripravilo - Demon's Souls, Spider-man: Miles Morales, Spider-Man Remastered, z hier tretích strán príde Godfall, z menších titulov bude Sackboy, predinštalovaný Astrobot, alebo racingovka Destruction Allstars. Neskôr po vydaní, možno začiatkom roka príde Ratche&Clank: Rift Apart.

Microsoft má svoje Forzy, Gears, Halo, ale znovu rozbieha aj Fable, Flight Simulator, Perfect Dark, Age of Empires a nakúpil aj vedľa ďalších štúdií na veľké aj menšie hry, čo je však dôležité, kúpil Bethesdu a teda získal značky ako Doom, Wolfenstein, Elder Scrolls, Quake, Fallout, Prey, Dishonored a ďalšie. Tieto môžeme čakať, že budú teraz exkluzívne na Xboxe.

K vydaniu Microsoftu z exkluzivít neprinesie plánované Halo, keďže bolo odložené, prinesie Gears Tactics, updatne na novú konzolu staršiehry Forzu Horizon 4, Ori, Sea of Thieves a Gears 5, z tretích strán prídu menšie tituly Bright Memory, Falconner alebo Tetris Effect. Nextgen exkluzivitu má na Yakuza: Like a Dragon. Ešte tento rok príde aj exkluzívny The Medium.

V hrách bude mať každý svoje veľké hry, ale rozdiel bude v platení za ne. Zatiaľ čo Sony už spravilo 79 eurovú cenu štandardom v novej generácii, Microsoft nové hry zatiaľ dáva za 69 eur, ale zároveň všetky svoje hry dáva aj do Game Passu za mesačné predplatné

 

Služby

Sony necháva svoje PlayStation Plus predplatné na PS5, kde platíte za multiplayer a aj za dve hry mesačne. Na PS5 k tomu pribudne archív klasických PS4 titulov v PS Plus kolekcii. K tomu má svoj streamovací predplatený systém PS Now so stovkami hier, ktorý už má pri nových hrách aj možnosť sťahovania hier bez nutnosti streamingu. Sony tam však nedáva svoje najnovšie hry a u nás stále nie je služba dostupná.

Microsoft má svoje Xbox Live Gold na multiplayer, ku ktorému pridáva štyri hry mesačne, hovorilo sa, že by sa mohol do novej generácie zrušiť, ale zatiaľ sa to nepotvrdilo. Má tu spomínaný Game Pass za 10 eur mesačne so stovkami hier, ale ideálnejšie je predplatiť si Game Pass Ultimate za 13 eur, ktorý má v sebe rovno Gold, pridáva aj EA Play ponuku hier a aj Game Pass na PC a Cloud Gaming na Andoroide, kde si tieto hry môžete zahrať cez streaming na mobile alebo tablete (to sa rozšíri aj na TV a PC)

 

Spätná kompatibilita

Sony doteraz spätnú kompatibilitu v PS4 nemalo, ale v PS5 pridá kompatibilitu s PS4 titulmi. Nevieme zatiaľ, či budú všetky dostupné pri vydaní, alebo len časť z nich, ale majú fungovať. Sony potvrdilo, že niektoré tituly budú vylepšené. Veľa zatiaľ o týchto možnostiach nehovorilo ani spätnú kompatibilitu neukazovalo.

Microsoft potvrdil spätnú kompatibilitu z Xbox One, ale aj so všetkými už spätne kompatibilnými Xbox360 a Xbox titulmi. Tituly už boli ukázané, niektoré reakcie to už testujú. Staré hry budú vylepšené o prídavok HDR a lepší filtering textúr. Na Xbox Series X pôjdu hry aj s Xbox One X updatmi, na Xbox Series S pôjdu Xbox One hry v základnej kvalite. Niektoré hry pôjdu na dvojnásobnom framerate. Plus, ak sú Xbox One tituly so Smart Delivery funkciou, automaticky budú na Xbox Series X alebo S vylepšené o nové funkcie.

 

Spätná kompatibilita na ovládače

Pri spätnej kompatibilite  je dobré vedieť, že pri Xbox Series X a S je aj plne hardvérová spätná kompatibilita s perifériami a môžete všetky hry hrať aj s Xbox One gamepadom a kompatibilné sú aj všetky Xbox One gamepady tretích strán, rovnako volanty a fight sticky. 

Pri Playstation 5 sa bude musieť pri PS5 hrách používať nový dualsense ovládač, ale pri spätne kompatibilných tituloch postačí aj PS4 gamepad. PS4 volanty a špeciálne zariadenia budú fungovať aj na PS5 tituly.

 

Gamepad

Xbox Series S a X budú mať mierne upravené a vylepšené Xbox One gamepady s pridaným tlačidlom Share, zlepšenými materiálmi na zadných trieggeroch a malými úpravami D-padu, ktorý teraz bude prebraný z Xbox Elite gamepadu. Plus gamepad mal už od minulej generácie haptickú odozvu na zadných triggeroch, čo ostáva aj tu.

PS5 spraví väčšie zmeny a predizajnovalo svoj Dualshock na viac zaoblený dizajn a viac štandardný pri ostatných konzolách a príjemnejší na držanie. Zároveň zmenilo systém vibrácií na haptickú odozvu s väčším počtom frekvencií vibrácií, čo lepšie zachytí rôzne materiály a terény, napríklad po ktorých pôjdete v hre. Zároveň dostalo odozvu do zadných triggerov, v ktorých môže vytvoriť protitlak. Ostáva tu malý reproduktor a pridáva sa malý mikrofón. Zachováva sa aj dotyková touch plocha. 

Doplnky

Xbox príde s gamepadom v troch farbách, nabíjačkami na gamepady a externým SSD diskom na zakúpenie. Plus pridá sa 1TB SSD karta.  Nové licencované doplnky už ohlásilo aj Hori.

  • Xbox Series X|S Gamepad - €59
  • 1TB SSD karta - €269
  • Rechargable battery pack - €25

Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

PS5 dostane okrem gamepadu aj kameru, diaľkové ovládanie, nabíjačku a aj oficiálny headset.

  • DualSense™ Wireless Controller - €69  
  • PULSE 3D™ wireless headset  - €99
  • HD Camera  - €59
  • Media Remote - €29
  • DualSense™ Charging Station  - €29

Porovnanie Xbox Series X, Series S a Playstation 5 a Playstation 5 Digital Edition

Porovnanie

Ak by vás zaujímalo vyhodnotenie jednotlivých kategórii:

Výkon CPU: Xbox Series X
Výkon GPU: Xbox Series X
Rýchlosť Disku: PS5
Wifi: PS5
Možnosti gamepadu: PS5
Grafické funkcie: Xbox Series X a S
Spätná kompatibilita: Xbox Series X
Zvuk: zatiaľ sa nedá zhodnotiť, či tam budú rozdiely
Hry pri vydaní: PS5
Služby: Xbox Series X a S

Ak by ste vybrali podľa:

Najnižšej ceny a spotreby: Xbox Series S
Podľa kompromisu ceny a výkonu: PS5 Digital Edition
Podľa výkonu: Xbox Series X
Máte výkonné PC a chcete konzolu: PS5 / PS5 DE
Chcete hrať lacno: Xbox Series S alebo X  (s gamepassom)
Podľa exkluzvít, ktoré si inde nezahráte: PS5 / PS5 DE

 

Bližšie sme sa tejto téme venovali aj v aktuálnom podcaste:

 

Ktorú konzolu zobrať?

Pri výbere záleží, aký typ hráča ste. Pre občasných hráčov môže byť veľmi dobrý výber Xbox Series S, lacná konzola za 299 eur, síce s nižším výkonom a bez mechaniky, ale ak si však predplatíte Game Pass Ultimate, nebudete musieť kupovať hry a budete mať k dispozícii rovno stovky hier, kde budú stále do ponuky pribúdať ďalšie. Stačí ich stiahnuť a hráte. Ak chcete viac aj parádnu grafiku a najvyšší výkon, tak zoberte Xbox Series X za 499 eur, alebo ho zoberte aj vtedy, ak chcete Xbox s mechanikou, aby ste mohli kupovať lacnejšie hry v obchodoch alebo brať z bazáru. Rovnako ideálne brať s Game Passom.

PS5 má síce nižší výkon ako Xbox Series X, ale nie výrazne a ak máte radi herné série Sony, tak viete, že toto je vaša voľba, či už plná PS5 za 499 eur, alebo digitálna edícia za 399 eur. Digitálna je lacnejšia ale bez mechaniky a budete musieť kupovať hry digitálne. Digitál má štandardne vyššiu cenu hier a teda tej rozdiel 100 eur si preplatíte takto. Treba rátať s tým, že Sony už svoje väčšie tituly nacenilo na 79 eur a táto cena bude na digitálnych obchodoch štandard, ak zoberiete konzolu s mechanikou, v kamenných obchodoch možno budú hry rýchlejšie s cenou klesať a je tam aj možnosť bazáru. 

 

Predobjednávky

Čo sa týka predobjednávok, je teraz ťažké povedať, kto vám dodá konzolu k vydaniu. Môžete na heureke pozrieť ako majú načasovanie jednotlivé obchody, niektoré objednávajú už na budúci rok. Alza už má PS5 predobjednávky na február. Pri Xboxoch má zatiaľ pôvodný dátum.

Heureka Playstation 5 od  €   / Alza PlayStation 5 499 eur)
Heureka PlayStation 5 Digital Edition od €  /  Alza PlayStation 5 Digital Edition - 399 eur
Heureka Sony PlayStation 5 DualSense od  € / Alza Dualsense 60 eur

Ďalšie PS5 doplnky nájdete tu.

 

Heureka Xbox Series X od  €  / Alza Xbox Series X - 499 eur
Heureka Xbox Series S od  €  / Alza Xbox Series S - 299 eur
Heureka - Xbox 1TB SSD - 230 eur  / Alza Xbox 1TB SSD - 269 eur

Ďalšie Xbox doplnky nájdete tu.





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (10)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19932)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk