BARTLOW'S DREAD MACHINE

BARTLOW'S DREAD MACHINE

8.0

Mechanickí agenti úspešne zasahujú

Recenzia na PC verziu

Arkádové hry majú stále svoje čaro a niekedy je skvelé odreagovať sa pri nejakej prestrelke. Lenže iba zriedka sa objaví nejaký nápaditejší, nevšedný kúsok, ktorý sa pokúša prísť s niečím novým. Bartlow's Dread Machine sa to však darí. Je to unikátna vecička, ktorá priniesla pozoruhodný obsah už v rozpracovanej verzii. Všetko teraz dotiahla do zdarného konca v kompletnom titule, ktorý je plný adrenalínu a so zaujímavou hrateľnosťou aj vizuálom.

Hrať sa to dá sólo aj v kooperácii, s mužským alebo ženským protagonistom, ktorého si vyberiete zo zoznamu. Prví adepti nie sú ničím výnimoční, ale pri progrese si odomknete také osobnosti, ako je legendárna ostrostrelkyňa z divokého západu Annie Oakley alebo Nikola Tesla. Postupovať s nimi potom môžete v novej hre a líšia sa čiastočne vzhľadom, ale hlavne primárnou zbraňou. To znamená v prípade dvoch spomenutých postáv ostreľovacia puška a u nedoceneného vedca zariadenie na elektrické výboje, ktoré navyše preskakujú z jedného nepriateľa na druhého. Prvý hráč spravidla používa klávesnicu a myš určenú na streľbu aj so zameriavacím krížom, spolubojovník drží v rukách konzolový ovládač.

Hlavný hrdina (hrdinovia) je tajným agentom, ktorý sa pokúša zachrániť amerického prezidenta Teddy Roosevelta v alternatívnej minulosti, vo svete, ktorý je vlastne strojom so špecifickými vlastnosťami a vzhľadom. Už v menu vás privítajú ozubené kolesá a príbehová línia je vo forme posúvajúcej sa figúrky na posuvnej tyčke, ktorá sa zastavuje na kľúčových bodoch, kde sa po štarte naplno oddáte akcii.

Bartlow's Dread Machine
Bartlow's Dread Machine V mechanickom svete sú mechanickí bossovia.
V mechanickom svete sú mechanickí bossovia.


Bartlow's Dread Machine Odomknete si rôzne historické postavy a môžete hrať aj vo dvojici.
Odomknete si rôzne historické postavy a môžete hrať aj vo dvojici.


Bartlow's Dread Machine Nikola Tesla pekne uškvarí nepriateľov elektrickými výbojmi.
Nikola Tesla pekne uškvarí nepriateľov elektrickými výbojmi.





Ešte pred prvými výstrelmi sa spravidla ocitnete v obchode, kde si hlavne neskôr môžete prikúpiť rôznu výbavu.  Peniaze získate zo zabitých nepriateľov a za úspešné počínanie v misiách. Za svoje doláre si vyberiete kolt, ostreľovaciu pušku, rotačný guľomet, granátomet či inú sekundárnu zbraň, s ktorou sa lepšie obraciate v boji, kým sa vám neminú náboje. Primárnou je v prípade základného agenta puška, ktorá má tiež limitovanú muníciu. A ako už bolo spomenuté, nové odomknuté postavy majú odlišnú základnú výzbroj. Krajným riešením v boji je vždy doplnková pištoľ, ktorá s tisíckou patrónov určite vydrží dovtedy, kým nájdete debny s nábojmi do hlavných zbraní. Kúpiť sa dajú aj klobúky, kabáty, nohavice a elixíry na výdrž či zvitky na liečenie. Ošatenie má bonusový efekt, ako je zvýšená ochrana pred strelami alebo útokmi zblízka, mierne zvýšenie zdravia alebo viac peňazí z koristi.

Počas misií sa pohybujete v uliciach miest, budovách, parkoch, baniach, ale ocitnete sa aj vo aj vagónoch idúceho vlaku či na palube lode. Mierenými výstrelmi zabíjate rôznych mechanických dotieravcov a agentov, ktorí po vás chmátajú alebo pália. Postupne sa k nim pridávajú veľkí hromotĺkovia, čo do vás narážajú, mechanické zvieratá s náložami, nepríjemné postavy vyskakujúce z posuvných krabíc, či kovoví vojaci z občianskej vojny.

V boji by to nebolo nič neobvyklé, keby ste sa hýbali tradičným spôsobom. Ibaže vaša figúrka zavesená na tyči sa môže len posúvať po drážkach, ktoré sú umiestnené na povrchu a majú rôzne odbočky. Máte teda limitované možnosti pohybu, ale pritom si pohodlne zameriavate nepriateľov na ľubovoľnom mieste - hlavne myšou. Nepriatelia sa hrnú z jednej aj druhej strany a ak si nedáte pozor, pokojne vás obkľúčia a zablokujú cestičku, kým sa ich nezbavíte alebo vás nepremenia na šrot. Strelám sa vyhnete krytím za objektmi, ktoré sú však rozbitné. Ďalšou možnosťou je uhýbanie projektilom pomocou doplnkového tlačidla, keď sú blízko.

Vďaka nevšednej mechanike pohybu hra poskytuje veľmi odlišný zážitok ako pri bežných prestrelkách. Ale nespolieha sa len na to. Bežne vnímate svoju postavu zboku a postupujete po obrazovke sprava doľava. Ale na vybraných úsekoch sa pohľad zmení a sledujete všetko napríklad zhora. To je potom trochu iný adrenalínový zážitok, len je škoda, že je vtedy okolie menej prehľadné a častejšie preto zlyháte. Inokedy sa nepriatelia objavujú aj v budovách v pozadí, kde sa kryjú za stenami alebo rukojemníkmi. Alebo striehnete pri oknách, z ktorých vykukujú delové hlavne či snajperi. Vítaným spestrením sú 2D arkádové pasáže, kde ovládate malú loďku alebo iný dopravný prostriedok a likvidujete nepriateľské plavidlá, vzducholode, autá a vyhýbate sa prekážkam, ktoré stoja v ceste.

Nechýbajú pasáže s bossmi, ako je veľký mechanický stroj či hybrid s chápadlami, ktorým sa treba uhýbať.  A priebežne mini bossovia, ako sú napríklad kovoví kňazi, ktorí neustále oživujú padlých. Čakajú vás aj menšie hlavolamy a úseky s posuvnými páčkami, ktorými zostavujete koľajnice alebo potrubia a napríklad aj obrovský červ, ktorému musíte včas odskakovať z cesty, keď sa pod vami trasie zem. Obsah je teda dostatočne pútavý a rôznorodý - a hlavne adrenalínový.

Celkovo je to zábavné a aj vizuálne príťažlivé. Všetko vnímate tak, akoby ste skutočne boli súčasťou stroja a konali v súlade s jeho mechanizmami. Nepriatelia sa rozpadávajú na šrot a prostredia pripomínajú efektné kulisy, medzi ktorými bojujete o život. A ten si priebežne dopĺňate pri debničkách s fľaškou, kde sa vaša figúrka na chvíľu zavŕta do otvoru v zemi a potom jej pribudne pár bodíkov zdravia. Podobne získate muníciu a aktivujete checkpointy.

Bartlow's Dread Machine
Bartlow's Dread Machine Hra niekedy zmení pohľad na bojisko. Uvedomujete si, že ste súčasťou stroja.
Hra niekedy zmení pohľad na bojisko. Uvedomujete si, že ste súčasťou stroja.


Bartlow's Dread Machine Pobavia aj minihry, ako je táto s loďkami.
Pobavia aj minihry, ako je táto s loďkami.


Bartlow's Dread Machine Občas musíte vyriešiť menej náročné hlavolamy, napríklad s posúvaním potrubí.
Občas musíte vyriešiť menej náročné hlavolamy, napríklad s posúvaním potrubí.





Pri ozvučení vyniká predovšetkým hudba, pri ktorej dominuje klavír, saxofón a iné dychové nástroje a pekne sa hodí k mechanickému automatovému svetu. V hre som strávil približne 16 hodín s tým, že som prešiel kompletný príbeh s niekoľkými kapitolami a početnými misiami a vyskúšal aj niektoré odomknuté postavy. Zmena primárnej zbrane, prípadne obťažnosti (je ich až päť), ako aj postup so spoluhráčom prináša trochu iný zážitok, takže možno si to celé dáte ešte aspoň raz.

Bartlow's Dread Machine je lahôdková prestrelka s neobvyklým spôsobom pohybu a štýlovým mechanickým prostredím. Pri hre som sa výborne bavil, rýchlo a veľmi príjemne mi ubiehal čas. A to isté hrozí aj vám. Rozmanité úrovne v rôznych prostrediach úspešne zabraňujú stereotypu a dynamické boje, o ktoré sa viete podeliť aj so spoluhráčom, vás udržia v strehu. Ak si chcete schuti zastrieľať, tu sa chytíte ako ryba na háčik.


napísal uni 2.10.2020
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
BARTLOW'S DREAD MACHINE
+ nevšedná dynamická hrateľnosť s neobvyklým pohybom
+ pestré a nápadité úrovne
+ príjemný audiovizuálny štýl
- menej prehľadné situácie pri pohľade zhora
- občas bezvýchodisková pozícia, keď vás nepriatelia zablokujú
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i5-5200U 2,2 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 660, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Beep Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 29. september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk