EVERSPACE 2

EVERSPACE 2

Veľmi sľubný zážitok vo vesmíre

Prvá hra Everspace, ktorá vyšila vlastne nedávno, bola rougelite akcia s náhodne generovanými prostrediami, cez ktoré ste sa postupne prebojovali, až kým ste nenarazili na výzvu, ktorú ste s aktuálnou výbavou či loďou nezvládli. Alebo ste skrátka nemali šťastie. Rýchla hrateľnosť v štýle ,,dám ešte tento sektor a idem spať" bola síce okorenená náznakom príbehu, ten ale v hre hral druhé husle. Dôležitejšie bolo čo najdlhšie prežiť, zarobiť kredity, vylepšiť loď aj pilota a skúsiť to znova, iným spôsobom, doletieť ďalej a prežiť.

To sa ale v pokračovaní má zmeniť, pretože hneď začiatok hry vás vrhne do situácie, kde sa obyčajná výprava za zdrojmi do útrob asteroidu zvrtne. Ste na úteku pred nepriateľom a hľadáte liek pre svojho zraneného spoločníka. Po úteku do okrajových systémov vesmíru sa situácia upokojí a spoločne s ďalším utečencom sa uchýlite do opustenej vesmírnej stanice, ktorá bude minimálne počas pobytu v tomto systéme slúžiť ako váš hlavný stan. Tento ale treba ochrániť pred očami nechcených hliadok či vesmírnych pirátov, a tak z hlavného stanu vyrážate na misie po celom sektore, aby ste našli napríklad navigačné satelity, ktoré treba hacknúť, aby kryli vašu polohu.

Veľkou zmenou oproti prvej hre je teda to, že sa môžete do hangáru hocikedy vrátiť, vyletieť a prakticky voľne lietať sektorom. Aby ste ale doleteli do určitej destinácie, vždy treba aktivovať jump drive a vaša loď sa tam presunie, potom nasleduje nahrávanie (veľmi kratučké) a cieľová inštancia je už uzavretým priestorom s objektmi a podobne. Nečakajte teda totálne voľné lietanie vesmírom ako v staručkom Freelancerovi či No Man's Sky, kde ak vidíte v diaľke planétu, môžete k nej slobodne doletieť trebárs na obyčajnom pohone - aj keď to bude trvať.

Everspace 2
Everspace 2 Naša prvá loď je veľmi skromné malé plavidlo.
Naša prvá loď je veľmi skromné malé plavidlo.


Everspace 2 Na hviezdnej mape je toho ešte veľmi veľa neodhaleného.
Na hviezdnej mape je toho ešte veľmi veľa neodhaleného.


Everspace 2 V asteroidovom poli treba manévrovať opatrne.
V asteroidovom poli treba manévrovať opatrne.





Napriek silnejšej orientácii na príbeh a prehľadávanie sú stále sú hlavným jadrom hry boje, lode a zbrane a tie sú v Everspace 2 zvládnuté na jednotku. Už v uzavretej bete, ktorú sme hrali, mala hra v repertoári širokú ponuku zbraní, lodí a aj výbavy, ktorá určuje, aké špeciálne schopnosti vaše plavidlo bude mať. Strieľa sa klasickými lasermi, ktoré sú rýchle a presné, ale ich poškodenie nestojí za veľa. Môžete ale strieľať aj niečím, čo by som prirovnal k brokovnici. Ničivý účinok tejto zbrane je viditeľný, len ak riskujete priblíženie k nepriateľovi ,„plech na plech", z diaľky netrafíte ani dvere do stodoly.

Sú tu pomalšie lasery, ktorých účinok znásobíte nabitím pri podržaní tlačidla útoku, potom veľmi pomalé strely, ktoré ale devastujú nepriateľské štíty, samozrejmosťou sú rakety a torpéda. Výber je teda široký a každý si nájde už veľmi skoro, aký štýl boja a zbraňového arzenálu mu najlepšie sedí. A aby toho nebolo málo, každá loď má aj vlastné pasívne vlastnosti a schopnosti, či dokonca aj jednu ,,ultimátku", ktorá vás vie vysekať z problémov, ktoré môžu pri náročných bojoch nastať. Za zmienku stojí napríklad krátkodobé navýšenie rýchlosti a poškodenia vašich zbraní, ktoré v tomto ultimátnom móde ani nespotrebúvajú energiu.

Všetko by to ale bola len taká pekná nafúknutá pozlátka, keby sa s loďami dobre nelietalo. Tu ale netreba mať takisto žiadne obavy, pretože ovládanie lodí pri prestrelkách je zvládnuté bravúrne, s loďami sa dá krásne manévrovať, robiť vývrtky, nálety ako na Hviezdu smrti, rýchle otočky a všetky tie fantastické vesmírne manévre, ktoré si len viete predstaviť. Adrenalínových situácií si pri bojoch užijete plné náruče a to hovorím na základe dojmov z úplných začiatkov hry.

Boje sú okorenené ešte aj modulmi, ktoré inštalujete do svojej lode a ktoré jej prepožičiavajú špeciálne schopnosti. K dispozícii tak dostanete napríklad EMP vlnu, ktorá na pár sekúnd paralyzuje protivníkov v okolí, či špeciálny korózny úrok, ktorý postupne ujedá zo štítov aj samotného plášťa lode. Tie si môžete postupom úrovňami ešte upravovať a pridať rôzne dodatočné efekty. EMP výboj tak napríklad bude po dobu účinku paralýzy aj ničiť štíty nepriateľských lodí a budú tak pre vás ešte ľahším cieľom.

Po grafickej stránke hre takisto nie je čo vytknúť, snáď len miernu jednotvárnosť jednotlivých sektorov. Skutočný vesmír je obrovský a vlastne plný „ničoho", ale zároveň aj plný úžasných objektov, hmlovín a hviezdokop. Takže je na vás, čo si vyberiete a či sa vám bude vykreslenie trochu jednotvárneho vesmíru - ktoré je vlastne aj reálne, aj trochu nie - pozdávať alebo nie. A znova platí, hrali sme uzavretú betu, ktorá nám ukázala len malú časť jedného z mnohých systémov, ktoré sú na hviezdnej mape a všetko sa môže zmeniť.

Cieľom prvej kapitoly je totiž dostať sa z okrajového systému hlbšie do útrob galaxie, kam máte namierené nielen vy, ale aj ďalšie z postáv, ktoré sa k vám v prvej kapitole pridajú. A aby len tak nepostávali v stanici, zatiaľ čo vy robíte všetku špinavú prácu, majú aj oni - rovnako ako vy - k dispozícii súbor perkov, ktoré vám budú uľahčovať váš pobyt v galaxii. Vaše perky sa odomykajú postupne ako postupujete úrovňami, perky vašich spoločníkov ale odomykáte investovaním zdrojov a financií do daného perku. Progres a potrebné materiály si viete v menu pekne nastaviť na sledovanie, a tak máte v inventári vždy prehľad o tom, ktoré materiály treba šetriť a ktoré nateraz môžete napríklad predať.

Everspace 2
Everspace 2 Bojuje sa nielen vo vesmíre, ale aj tesne nad povrchom planét.
Bojuje sa nielen vo vesmíre, ale aj tesne nad povrchom planét.


Everspace 2 Víťazný prelet pri západe slnka.
Víťazný prelet pri západe slnka.


Everspace 2 Neviem, čo sa tu stalo, ale vyzerá to úchvatne.
Neviem, čo sa tu stalo, ale vyzerá to úchvatne.





Po skončení obsahu bety sme mali k dispozícii ešte stále množstvo vedľajších úloh, zadaní na planétach a staniciach. Už prvý sektor v hre bol obrovský a jeho preskúmanie zaberie určite mnoho hodín, počas ktorých budete bojovať s pirátmi, ťažiť zdroje, či dokonca plniť logické hádanky vo vrakoch starých lodí a staníc, za čo sa vám sprístupnia ukryté debny s pokladmi - zbraňami, výbavou a materiálmi. Nechýbajú náhodné prepadnutia, či zachytávanie núdzových signálov a celkovo je v galaxii prekvapivo živo.

Everspace 2 ma nábeh stať sa skutočne skvelým spirituálnym nástupcom pre mňa aj po rokoch stále milovaného Freelancera. Už beta ukázala, že príbeh vašej hlavnej postavy má potenciál na príjemný a osudový zážitok, boje sú už teraz vyšperkované takmer do dokonalosti, možností úprav lode, zbraní a ich špeciálnych schopností je takisto plná náruč a to sme videli len časť prvej kapitoly hry. Vydanie Early Access verzie je naplánované na december a za mňa môžem s pokojným svedomím potvrdiť, že fanúšikovia vesmírnej akcie sa majú na čo tešiť. Veľa vám napovie aj bezmála dvojhodinové gameplay video s komentárom tvorcov a navyše je už na Steame demo.


napísal DeCain 26.10.2020
Páči sa mi!
EVERSPACE 2


PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Rockfish Games / Rockfish Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 6. apríl 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk