BALDUR'S GATE 3

BALDUR'S GATE 3

Vytúžené pokračovanie legendy v prvých bitkách

Dojmy

Nadviazať po rokoch na kultové RPG, ktoré si získali srdcia hráčov z celého sveta, rozhodne nie je jednoduché. Larion Studios, ktorí už dokázali, že vedia vytvoriť kvalitné tituly, však prijali túto veľkú výzvu. A chopili sa jej dobre. I keď v prvých dňoch po vydaní vznikli pochybnosti, pretože hra bola nestabilná a potrebovala urgentné záplaty. Napokon je to len verzia s predbežným prístupom, takže určité neduhy sú zatiaľ akceptovateľné. Ale, samozrejme, mali by byť čo najskôr odstránené - napokon nastavená cenovka je už teraz veľmi vysoká. Dôležitejšie však je, či hra nesklame fanúšikov svojou hrateľnosťou a obsahom.

Čo sa týka technických problémov, s tými stále musíte počítať a aj po najnovšej záplate, ktorá priniesla mnoho opráv, je hra zamorená chybami. Problém som mal už pri spustení hry vo Vulcan režime, kde mi veľmi kolísalo snímkovanie a hra až mrzla, našťastie, Direct X 11 režim fungoval podstatne lepšie. No i tam som často narazil na chyby a hra mi niekoľkokrát spadla. Menšie nedostatky sú aj pri vykresľovaní textúr a nahrávanie je neúmerne dlhé.

Odhliadnuc od toho má hra príjemný vizuál s veľmi detailne spracovanými lokalitami a prostredím, ktoré si môžete pekne približovať a otáčať. Väčšinu vecí viete prehliadať, zobrať, čítať, použiť, stláčať, bežné zamknuté dvere rozmlátiť zbraňou. Dobre vyzerajú aj postavy s charakteristickými archetypmi, zaujímavým vývojom, učením a memorovaním kúzel a schopností.


Všetko je v súlade s pravidlami stolovej hry, ktorej vplyv vidíte v bojoch, ale aj pri rozhovoroch s bohatými možnosťami pri výbere tém a odpovedí. Vhodnou komunikáciou môžete dosiahnuť veľké úspechy a neraz sa aj vyhnúť krviprelievaniu. Presvedčíte hliadku goblinov, aby vás nechala prejsť cez svoje územie, zastrašíte nepriateľa, takže vám prezradí, čo vie, polichotíte alebo zapôsobíte svojou charizmou, takže vám oslovený vyhovie. Tu zohrávajú úlohu charakterové vlastnosti a atribúty, ktoré vám potom umožnia využiť znalosti prírody, vyhrážanie, presviedčanie, klamstvo, múdrosť, silu, šikovnosť či náboženstvo. 

O úspechu pri konverzácii však napokon rozhoduje hod mnohouholníkovou kockou, kde musíte dosiahnuť  väčšie číslo, ako je minimálna stanovená hodnota. Rozhovory sú skvelé aj vďaka zobrazeniu postáv na celej obrazovke vo filmovom štýle, kde (s výnimkou hlavného hrdinu, ktorého ste si vytvorili na začiatku), vidíte živý prejav komunikujúcich s vydarenou mimikou a naozaj skvelým dabingom. Vaši spoločníci, ale aj mnohé osoby a bytosti, ktoré stretávate, sú aj preto často charizmatické a veľmi špecifické.

O príbehu vám nechcem prezradiť priveľa, no je už od začiatku zaujímavý a nevšedný. A začína sa veľmi nepríjemnou skúsenosťou spojenou s parazitujúcim organizmom, ktorý však nesužuje len vás. Bez patričnej pomoci vás môže zničiť, ale na druhej strane umožňuje používať telepatické schopnosti. V prvej lokalite teda hľadáte riešenie svojho osobného problému, ale zapletiete sa aj do udalostí, ktoré sa týkajú miestnej komunity, kde sa okrem iného konfrontujete s rohatými osadníkmi, druidmi a goblinmi. A s tajomnými postavami s chápadlami na tvári, ktoré akoby boli súčasťou Cthulhu kultu z kníh H. P.Lovecrafta.


V nastolenom konflikte sú jedinečne predvedené otvorené možnosti hry. Umožňujú vám slobodne konať, riešiť situácie niekoľkými spôsobmi a zvoliť si aj stranu, na ktorú sa postavíte a podľa potreby ju zmeniť. Ukážkovým príkladom je šarvátka s lídrami goblinov, ktorých by ste mali eliminovať. Môžete sa prebojovať alebo aj bez použitia zbraní infiltrovať do ich sídla. Potom sa postavíte proti bossom, ktorých však chránia hliadky, čo navyše bubnovaním privolávajú posily. Prípadne sa s ohyzdnými nepriateľmi spojíte a vyzradíte im polohu osady. Potom tam spoločne vtrhnete a vyplienite ju. Alebo hráte na obidve strany. Rýchlo sa vrátite a budete varovať osadníkov, aby pripravili obranu a ideálne tam ešte rozostavíte sudy s horľavinou. Alebo im nič nepoviete a pretvarujete sa. A keď sa objavia goblini, ukážete svoju pravú tvár, otvoríte bránu a zaskočíte domácich svojou zradou. Skrátka a dobre, naozaj môžete parádne taktizovať, ale netreba pritom zabúdať, že vaše činy budú mať aj patričné dôsledky.

Na základe vášho konania sa vaši spolubojovníci, ktorých stretávate na cestách a prizvete ich do družiny, môžu s vami viac zblížiť. Alebo sa naopak odcudzíte a možno aj proti sebe tasíte zbrane. Vzájomné vzťahy si s nimi budujete aj pri osobných rozhovoroch, ktoré najčastejšie prebiehajú v tábore. Tábor založíte kedykoľvek, je určený na prípravy, prípadne rozhovory s partiou. Končí spánkom, po ktorom sa dobrodruhom zregeneruje zdravie a kúzla či schopnosti, čo majú  počas dňa limitovaný počet použití a musia sa dobiť. Inak pri putovaní raz za deň využijete aj krátky odpočinok, ktorý priamo na mieste postavy čiastočne dolieči.
 
Tým sa už dostávame k bojom, kde najčastejšie utŕžite zranenia. Vaša skupinka sa bežne pohybuje v reálnom čase, ale máte možnosť prepínať si tam ťahový režim, čo sa hodí pri preskakovaní ohňa a prekonávaní iných pascí. V boji je to už výhradne na kolá a postupuje sa v určitom poradí. Každá postava môže vykonať jednu hlavnú a jednu bonusovú akciu a k tomu sa presunúť, kým má dostatok pohybových bodov. Hlavná akcia je najčastejšie útok zbraňou zblízka alebo na diaľku, zoslanie kúzla, liečenie, vypitie odvaru. Taktiež sa dá uplatniť pri padnutom spolubojovníkovi, ktorého znovu postavíte na nohy. Bonusová akcia je obvykle niektorá z podporných aktivít, ako je pobehnutie, ukrytie v teréne, odskočenie na menšiu vzdialenosť. Ale môže to byť aj namočenie meča do jedu či lávy, čo zbrani pridá doplnkový efekt. Zaujímavé je aj odstrčenie nepriateľa.


Tento bojový systém je síce pozoruhodný, ale najmä v potýčkach s presilou má viditeľné slabiny. Predovšetkým ťahy nepriateľov veľmi dlho trvajú, jednotliví protivníci bežne aj minútu premýšľajú, kým napokon vykonajú akciu. Takže si viete predstaviť, ako sa bitka natiahne, keď proti vám stojí desať goblinov. A to sa ešte môžu zapojiť priateľské a neutrálne postavy v okolí. A nedajbože vám hra počas bitky spadne, to je potom na šľaktrafenie. Okrem toho ak sa bojovník v kole stihne len napiť a nič viac, je to trochu málo. Možno na vyšších leveloch už je možné využiť viac akcií, každopádne postavy s nízkymi úrovňami toho veľa nestihnú. A ešte by to chcelo vybalansovať náročnosť súbojov. Inak je fajn, že môžete využívať objekty v okolí, prírodné živly a platí, že dostrel z vyššej polohy je účinnejší. Treba to však celé ešte doladiť, aby boli bitky vyvážené a hlavne netrvali útrpné desiatky minút.

Celkom dobre je riešený inventár. Dá sa zapnúť kompletný, kde vidíte všetko, čo ste nazbierali aj zoradiť podľa sortimentu. A viete si aj prepnúť na zobrazenia postáv so slotmi pre jednotlivé časti výbavy, kde stačí kliknúť a vidíte, čo sa tam dá vložiť. Je tu aj porovnanie aktuálneho a nového predmetu, len by to mohlo byť výraznejšie rozlíšené, aby ste hneď videli, v čom je ktorá vec lepšia.

Baldur's Gate 3 je už teraz zábava na dlhé hodiny, hoci miestami skôr utrpenie v síce zaujímavých, ale zdĺhavých a nevybalansovaných súbojoch. Tie sú v súčasnosti najväčšou slabinou hry, k čomu si ešte môžete pripočítať dlhé nahrávanie a technické problémy. Okrem toho je tu však zdravé jadro, čo dáva nádej, že sa dočkáme osobitého pokračovania, ktoré sa bude v legendárnej RPG sérii pekne vynímať. Rysuje sa tu silný príbeh s veľkou voľnosťou pri konaní a rozhodovaní, vydarenými dialógmi, ktoré majú veľkú váhu a vplyv na ďalší vývoj udalostí. Už načrtnutý úvod hry pôsobí masívne a komplexne a celková atmosféra je výborná. Od Larian Studios v najbližších týždňoch a mesiacoch netrpezlivo očakávame ďalší atraktívny obsah, no aj opravy, opravy a ďalšie opravy, kým všetko nebude fungovať, ako má.  


napísal uni 30.10.2020
Páči sa mi! (+2)
BALDUR'S GATE 3


PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Larian Studios / Larian Studios
Štýl: RPG
Dátum vydania: 3. august 2023
 6.9. 2023 (PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk