BATMAN BEGINS

BATMAN BEGINS

7.3

Zabudnite na všetko, čo ste videli vo filmoch a hrali v hrách, kde sa objavil temný rytier. Batman začína nanovo.

Recenzia na PS2 verziu

Zabudnite na všetko, čo ste videli vo filmoch a hrali v hrách, kde sa objavil temný rytier. Batman začína nanovo. Nepovyšuje hrdinu na nadčloveka, nesleduje udalosti vo forme, na akú sme boli zvyknutí. Ide do hĺbky, odhaľuje zrod symbolu a pracuje s temnou stránkou. Zabudnite na to, čo ste dodnes hrali. Prichádza nový začiatok.

Odvážne slová v perexe nemajú nič spoločné s hernou revolúciou. Hrátky so sloganmi odkazujú priamo na hernú oficialitu vyzbrojenú licenciou filmu Batman Begins. Hra ako taká sa stretla s nepochopením kvôli prílišnej linearite a vymedzeniu príliš úzkych hraníc pre hráča. Ako sme si už zvykli, hry postavené na licencii sú obalené do pozlátka, ale vo vnútri sú prehnité (česť výnimkám, Spíďo a spol. prepáči). Za touto hrou stojí herný gigant EA a ten si vie licencie poriadne hýčkať a vystavať na nich úspešný titul. EA sa s Batmanom dostali na tenký ľad.

Pred nimi to už skúšali mnohí a prepadli sa hlboko do kanálov Gothamu. Acclaim (nech mu je zem ľahká), Kemco, dokonca aj Ubisoft. Hry s Batmanom nestáli za veľa a Begins mal byť spolu s filmom odrazovým mostíkom od spodiny a prepadákov. Filmu sa to poradilo na jednotku, ale ako je to s hrou? Výsledné hodnotenie má od superlatívov ďaleko.

Batman Begins
Batman Begins
Batman Begins

Batman Begins je pre EA vôbec prvý kontakt s komixom a licencii sa nestavia chrbtom, práve naopak. Vývojársky tím úzko spolupracoval s filmovým štábom a scenáristami. Hra sa drží deja filmu, ale aj vydupaných koľají ostatných hier s licenciou. Hráčovi predsa ponúka niečo viacej než len kopírovanie príbehu, ktorý si prifarbuje temnými farbičkami po svojom. Odpovedá na niektoré otázky, ktoré sa vynoria po vzhliadnutí snímku, rozširuje filmový zážitok a necháva hráča aspoň na chvíľu pocítiť, aké to je bojovať proti Ra's Al Ghulovi.

Temný rytier je človek ako my. Teda skoro ako my. Je hnaný vinou za smrť svojich rodičov, strachom a má neobmedzené finančné možnosti. Navonok miliardár Bruce Wayne so sprostými zvykmi skupovať nehnuteľnosti kedykoľvek, keď hotelový bazénik určený okrasu z nudy vyskúšajú dlhonohé slečny bez mozgu, ktoré ho sprevádzajú na snobskú večeru. Vo vnútri beštia s chuťou bojovať s kriminálnikmi na každom kroku a túžbou zachrániť metropolu Gotham, kúpajúcu sa vo vlastnej šťave korupcie. Už to nie je bezpečné mesto. V jeho žilách začína kolovať nechutná droga a kriminálnici sa namiesto chládku ocitajú v sanatóriu. Práca pre symbol. Práca pre Batmana.

Herný príbeh Begins ponúka viac, ale bez filmu je stratený. Hráčom, ktorí nevideli film, rýchle zostrihy filmovej stopáže pred a po každej misii nepovedia veľa. Získate síce obraz, ale nie kompletný, preto odporúčam pozrieť si najprv film a až potom sa pustiť do interaktívneho dobrodružstva. V príbehu sa objavujú všetky známe postavy, vrátane Alfreda, špecialistu Foxa a slečny Dawes v podaní mladučkej Katie Holmes, nutno podotknúť, že do filmu aj hry veľmi nezapadá. Herci prepožičali svojim herným proťajškom podobizeň a hlasy. Tu treba pochváliť autorov za verné modely postáv (v skutočnosti vyzerajú ako reálne predlohy) a za presvedčivý dabing. Produkčná hodnota Begins je na veľmi vysokej úrovni, čomu zodpovedá aj sekcia s nastrihanými úkážkami z filmu, rozhovorov s filmovým štábom, vývojármi a samotnými hercami, ktorí sa delia o svoje zážitky z dabovania. Neinak je tomu aj v prípade technickej stránky, kde exceluje predovšetkým grafika, dizajn levelov, vychádzajúci z filmových kulís a už spomínaný dabing.

Batman Begins
Batman Begins
Batman Begins

Begins má veľmi veľa spoločného s filmom a podobne sa aj hrá. Je to skôr interaktívny film, než 3rd person akcia. Striktne lineárny dizajn dopredu predurčuje hráčove kroky a až do samotného konca je obmedzovaný mantinelmi, ktoré bránia vlastnej kreativite. V istom zmysle je odopretá hráčovi sloboda a hra ho takýmto spôsobom môže až uraziť. Nikdy nekončiaci tutorial vám včas povie, kedy je možné protivníka v boji doraziť, kedy sa môže hodiť batarang atď. Za hráča rozhoduje hra a jemu necháva iba priestor na stlačenie správneho tlačítka vo vhodný moment.

S opakujúcimi sa modelovými situáciami a silne obmedzenými možnosťami, môže dochádzať k frustrácii. Ale práve tieto limity umocňujú filmový zážitok, a ak sa dokážete nad ne povzniesť, tak hru doslova dorazíte jedným dychom. Nebudú vám vadiť stereotypné súboje, ani rovnaká príprava bojiska. Batman je smrteľník a každá strelná zbraň mu môže ublížiť, resp. ho zabiť. Jeho najväčšou zbraňou je strach. Strach odzbrojuje, strach vyvoláva paniku, chyby v boji a oslabuje morálku. Stačí, ak zmizne skupine nepriateľov jeden kolega, alebo sa z nenazdajky aktivuje tlakový ventil v ich tesnej blízkosti a majú plné gate. Batmanovi stúpa každým takýmto kúskom reputácia (nepriatelia o ňom trúsia naozaj skvelé historky) a na bojisku zavládne strach.

Takto predpripravených nepriateľov nie je problém doraziť v súboji na blízko a vytrieskať z nich potrebné informácie na postup ďalej (napr. kód ku dverám, vstupné heslo). Begins sa s propagovanými zakrádacími technikami mylne prirovnával k stealth akciám. Situácie tu nemajú viacero riešení a pokiaľ bude ignorovaná zložka strachu, tak Batmana čaká istá smrť (pred streľbou niet úniku). Využívanie prostredia čoby zbrane zjednodušuje vyhľadávací systém hotspotov, s ktorými je možné manipulovať. Hra označuje objekty, kde sa môžete zavesiť, poprípade hodiť batarang a spustiť reťazovú reakciu. Tento systém hráčovi zabraňuje zablúdiť a radar označujúci nepriateľov už dopredu signalizuje nebezpečie. Z tohto pramení predvídateľnosť a vývin udalostí je po vstupe do úrovne už dopredu známy.

Batman Begins
Batman Begins
Batman Begins

Samotné súboje prebiehajú rovnako automaticky. Útoky sú prakticky iba dva – úder päsťou a kop. Ich kombináciou Batman predvádza slušné bojové umenie. Do súbojov však hra takisto kecá. Rozhoduje o tom, kedy použijete útok na viacerých protivníkov naraz, kedy ich oslabíte granátom a kedy ich zdrapnete pod krk. V Begins nechýba ani jazda na Batmobile v dvoch misiách, ktoré sú silne inšpirované Burnoutom. Autá z premávky po náraze pred vami odlietajú, rivalov môžete vytlačiť z trate a je tu aj neodmysliteľné nitro. Po dohraní hry si tieto racingové vsuvky v rámci bonusov môžete kľudne zopakovať.

Batman Begins predstavuje ideálne rozšírenie filmu. Interaktívny doplnok s automatizovanými hernými mechanizmami, ktoré nenarušujú plynulé ponorenie sa do jemne modifikovaného príbehu. Hra nefrustruje hráča, ale práve svojou jednoduchosťou ho môže znechutiť a uraziť. Vzhľadom na vysoký rozpočet nemá veľkú pridanú hodnotu a po jednom dohraní, už nebude chuť na opätovné podstúpenie diktátu zo strany dizajnu v novom odomknutom kostýme.


napísal spacejunker 8.7.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.3
Ohodnotiť
BATMAN BEGINS
+ produckia
+ filmový zážitok
+ intuitívne ovládanie
- ukrutná krátkosť
- nízka pridaná hodnota
- minimálna znovuhrateľnosť


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: EA / sevenM / EA
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk