TIME TO STOP TIME

TIME TO STOP TIME

5.5

Svojská hra, ktorá uviazla v čase

Recenzia na PC verziu

Keď som videl prvú upútavku na túto hru, povedal som si, že má veľmi zastaraný vzhľad, ale možno by mohla priniesť aspoň trochu zaujímavú hrateľnosť. Využitie superschopností a manipulácia s časom, ktorá umožní zmeniť beh udalostí v rôznych časových obdobiach, to znie predsa dobre. Aj keď tu podobný motív nemáme prvý raz. Samozrejme, nečakal som žiadne zázraky, ale aspoň priemernú retro akciu, ktorá neurazí hráčov so zmyslom pre nostalgiu a možno pridá štipku originality. Ale úvod hry ma napriek tomu zaskočil a prekvapil.

Určite je vám jasné, že to nebolo prekvapenie veľmi príjemné, ale povedal som si, že keď už som sa raz dal na vojnu, nejako to dobojujem až do konca. V prvom rade treba povedať, že je grafika fakt zlá, neobstojí v tomto storočí a sotva by obstála aj v tom minulom. Už úvodné načrtnutie situácie podané strohým bielym textom na čiernom pozadí pôsobí veľmi primitívne a nepomáha tomu ani veľmi amatérsky dabing. A výrezy rôznych prostredí, ktoré tvoria jednotlivé levely, sú len zmesou hrubých, narýchlo pozliepaných objektov, ktorým chýbajú aspoň základné detaily a vyzerajú úboho. V neskorších leveloch je to o niečo lepšie, ale stále žiadna sláva.

O trošku, trošinku lepšie vyzerajú postavy vojakov, prípadne iných jednotiek, no stále sú na zaplakanie. Hudba, ktorú niekto nabrnkal asi po dvoch týždňoch,odkedy si kúpil gitaru, trhá uši. Uf. Nevdojak som si pomyslel: „ Dá sa hrať poslepiačky a úplne bez zvuku, aby som netrápil svoje zmyslové orgány?"

Time to Stop Time
Time to Stop Time Audiovizuálna stránka je veľmi úbohá.
Audiovizuálna stránka je veľmi úbohá.


Time to Stop Time To čo mám pod sebou musím zničiť. Nie je to až také nebezpečné, všetko je takmer úplne znehybnené.
To čo mám pod sebou musím zničiť. Nie je to až také nebezpečné, všetko je takmer úplne znehybnené.


Time to Stop Time Zasiahnuť lietadlá je náročné, aj keď sa pohybujú spomalene.
Zasiahnuť lietadlá je náročné, aj keď sa pohybujú spomalene.





Pokúsil som sa priveľmi si nevšímať okolie a sústredil som sa na hrateľnosť. Vedel som, že hra chce ponúknuť momenty s extrémne spomaleným časom, kde hlavný hrdina stíha odzbrojiť a zneškodniť armádu. Popritom  zachrániť rukojemníkov a možno by zvládol aj rýchlovku s nejakou pipkou, a to skôr, ako by k nemu doletel vystrelený náboj z automatickej pušky. Ibaže som predpokladal, že sa najskôr treba niekam dostať, prestrieľať a hra s časom bude vyvrcholením levelu v správnom momente. Lenže Time to Stop Time je výlučne o spomalených okamihoch, v ktorých sa ocitnete okamžite po štarte misie. Nepredchádza tomu žiadna prestrelka ani len rozhovor, hoci občas sa objavia veľmi suché doplnkové obrázky s popisom fádneho deja. Ten vám vlastne povie len to, že  sa niečo pokašľalo, majú v tom prsty nacisti, ale vy sa vďaka časostroju môžete presunúť do ľubovoľného obdobia a dokážete veci zmeniť.

Najskôr sa ocitnete medzi rytiermi, potom v roku 2018, kde čelíte vojakom s automatickými puškami, ale niekedy nad vami poletuje vrtuľník alebo dokonca  oproti vám, na streche paneláku (he?) stojí bojový mech. A nasledujú ďalšie, často bizarné situácie v rozmanitých  a neraz významných obdobiach. Takže sa nachvíľu prenesiete do Normandie v roku 1944 a o rok neskôr do Berlína, teleportujete sa do Argentíny, stredovekého Londýna a Paríža, vrátite sa do súčasného Washingtonu, nakuknete do Nového Mexika, Egypta a posuniete sa aj do blízkej budúcnosti. Celkovo to predstavuje 40 misií.

Pred každou misiou sa najskôr pripravíte, čo je rovnako svojské ako celá hra. Máte určitý počet bodov a môžete si za ne kúpiť granáty, nože, míny, energetické drinky a neskôr úvodnú zbraň (guľomet, raketomet, laserový meč...) a extra muníciu. Alebo tie isté body radšej investujete do pasívnych vylepšení, ktoré vám  pridajú energiu, čas a trvanie ultimátnej formy. Hotovo? Ide sa priamo na vec.

Odštartujete misiu, kde sa po pár sekundách extrémne spomalí čas. Máte u seba výzbroj, ktorú ste si navolili, ale často ju ani nepotrebujete. Môžete totiž pohodlne pobiehať pomedzi vojakov zamrznutých v čase, brať im z ruky pušky a potom ich nimi rovno zastreliť a nakoniec zbrane hodiť, lebo vystačia len na jeden - dva výstrely. Hádzať môžete aj nože, granáty a objekty v okolí, čo sú debny a sudy, pričom efektné sú najmä tie výbušné. Okrem toho dokážete aj otáčať a premiestniť strely, ktoré pekne vidíte vo vzduchu, takže napokon zasiahnu toho, kto ich vypálil. Dokonca neskôr aj chytíte bomby a hodíte ich naspäť do lietadiel, ktoré ich vrhli. Navyše sa môžete preniesť do vnútra tanku či vrtuľníka a hoci sa nikam nepohnete, dá sa vypáliť pár rán z hlavní diel a guľometov.

Cieľom je spravidla pobitie nepriateľských jednotiek, zachránenie civilistov (zabránite, aby padli zo strechy, odtiahnete ich spred letiacej guľky...), zničenie generátora, vrtuľníka a podobne, ale aj deaktivovanie bomby, ku ktorej máte kód. Všetko klapne vtedy, keď postrieľate a umlátite nepriateľov a splníte ostatné zadania skôr, ako uplynie niekoľkominútový časový limit (ktorý ste si mohli predĺžiť v príprave). Ak to nestihnete alebo niečo zlyhalo, misia je neúspešná a ide sa na reštart. 

Okrem manipulácie s ľuďmi, objektmi a strelami pobiehate po ohraničenom okolí, aby ste sa dostali k ďalšej skupinke nepriateľov, sekundárnemu cieľu či zbraniam. Pritom napríklad treba preskočiť z jednej strechy paneláku na druhú, prípadne sa tam skĺznuť po lane alebo niečo preliezť, prejdete do susednej ulice či chodby v nejakom komplexe.

Ono to v prvých misiách vlastne vôbec nie je akčná hra, skôr séria svojských hlavolamov. A keď si to uvedomíte a začnete hru takto vnímať, môžete sa chvíľami aj trochu baviť, keď prijmete časové výzvy. Ani zďaleka to neznamená, že si hru začnete nejako užívať, skôr budete mať pokušenie vyskúšať si, ako by ste to mohli stihnúť a vyriešiť dané situácie. Hoci sú neraz absurdné.

Rozhodne zaujímavejšie sú pokročilé misie, ktoré už nie sú také statické ako tie úvodné. Otázne je, či dovtedy vôbec vydržíte. Hra začína byť dynamickejšia už preto, že sa popri postavách zamrznutých v čase objavia aj mutanti, futuristickí rytieri, prízraky a obrí roboti, na ktorých bežné spomalenie času neplatí rovnako ako na vás. Tí sa už teda normálne pohybujú a idú vám tvrdo po krku. A spravidla majú aj veľkú výdrž, takže treba byť neustále v pohybe a hľadať v okolí zbrane a muníciu, aby ste dokázali odolávať. No aj po nich zostávajú pekné kúsky, ako sú laserové meče, guľomety a špeciálne zbrane. Ale všetko s minimálnou výdržou na pár zásahov alebo dávok. No v krajnom prípade účinkuje aj kopanec, dokonca aj na tanky, čo je síce divné, ale pri nedostatku výzbroje veľmi osožné.

Time to Stop Time
Time to Stop Time Za všetko môžu nacisti.
Za všetko môžu nacisti.


Time to Stop Time Bojuje sa aj na štadióne a občas špeciálnymi zbraňami.
Bojuje sa aj na štadióne a občas špeciálnymi zbraňami.


Time to Stop Time Vašim schopnostiam podľahnú aj najsilnejší nepriatelia.
Vašim schopnostiam podľahnú aj najsilnejší nepriatelia.





To už ste vo fáze, keď sa môžete pred misiami dobre pripraviť, takže si predĺžite čas, zlepšíte výbavu a zabezpečíte dostatok energie. Tá nahrádza váš život, ale spotrebúva sa aj pri využití unikátnej schopnosti, ktorá dokáže znehybniť aj spomínaných odolných nepriateľov. A k tomu už môžete nabíjať a používať aj svoju ultimátnu formu, kedy sa krátkodobo stanete extrémnym silákom a pokojne čoraz rýchlejšími boxerskými údermi umlátite prakticky čokoľvek.

Po prvých hodinách by som Time to Stop Time bez mihnutia oka odpísal ako totálny odpad. Odpudivá grafika, statické a primitívne misie, úbohé celkové prevedenie. Pokročilé misie však priniesli aj zaujímavé momenty, kedy som sa sám čudoval, že sa naozaj aj bavím. Pravdaže, nie komfortne a bez výhrad, ale mal som chuť pokračovať a zdolať ďalšie výzvy. Ono to totiž má svoje čaro, keď chytíte letiacu bombu a šmaríte ju do lietadla či tanku. Hre sa nedá uprieť určitá originalita a nevšedné poňatie, lenže sa vám môže zhnusiť svojím príšerným spracovaním a nevalnou prezentáciou.


napísal uni 23.11.2020
Páči sa mi! (+1)
5.5
Ohodnotiť
TIME TO STOP TIME
+ atypické a nevšedné herné mechaniky
+ pokročilé misie ponúkajú určitú zábavu
+ obstojí ako puzzle hra s časom
- biedne audiovizuálne spracovanie, dizajn a prezentácia
- prvé misie sú primitívne a fádne
- väčšinu hráčov v úvode znechutí a nadobro odradí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3 2100, 8 GB RAM, Radeon HD 5770, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: CreativeForge Games / Sicarius
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19666)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk