CAN’T DRIVE THIS

CAN’T DRIVE THIS

7.0

Nebezpečná rýchlosť v hračkárskom prevedení

Recenzia na Xbox One verziu

V hernom svete prichádzajú a odchádzajú rôzne trendy. Kedysi boli naozaj populárne pohybové hry, no dnes ich je už menej. Taktiež sme tu mali populárne karaoke tituly, ktoré sa pomaly vytratili. No na druhej strane sa do hier výraznejšie začal vracať napríklad split-screen, kde si najmä niektorí vydavatelia pri svojich pretekárskych hrách mysleli, že už nie je v kurze, no hráči si ho opäť vyžiadali. A jednu dobu boli v úzadí aj hry s lokálnou kooperáciou, no v posledných rokoch sa vracajú a niektoré z nich získavajú aj obrovskú popularitu, takže sa ochotne pridávajú ďalší autori, ktorí chcú ukázať, že najlepšiu zábavu si užijete spolu na gauči.

Pozrite sa napríklad na novinku Can't Drive This. Hra je primárne tvorená pre štvoricu hráčov naraz a nesnaží sa priniesť nejakú kampaň, kariéru, alebo niečo iné, čo by malo ponúknuť zážitok jednému hráčovi. Áno, je tu aj singleplayer, ale to je len z núdze cnosť a nie je to režim, v ktorom by ste chceli či mali tráviť čas. Zato je ale hra perfektnou ukážkou toho, že niekedy singleplayer naozaj nepotrebujete. Stačí len otvoriť hru pre viacerých hráčov, postaviť ju na zábavnom a aj poriadne chaotickom koncepte, no a úspech sa dostaví sám.

Aj tu sa už dostavil. Svedčí o tom pobyt v Early Access verzii na Steame, kde si hra získala hráčov a od nich zase získala výborné hodnotenia. Finálne vydanie je vlastne už „len“ takou čerešničkou na torte – doladenie konceptu, pridanie obsahu a oprava chýb, aby hráči, ktorí do hry naskakujú až teraz, dostali ten najhladší a aj najviac chaotický zážitok. Veľkým plusom navyše je, že vôbec nie je náročné do hry vkĺznuť, aj keď by jej koncept zdanlivo mohol pôsobiť krkolomne a prekombinovane. No jednej strane je opak pravdou, no ak by ste aj náhodou mali s niečím problém, hra vám to vysvetlí.

Can’t Drive This
Can’t Drive This Zahrať si naraz môžete až vo štvorici
Zahrať si naraz môžete až vo štvorici


Can’t Drive This Táto hra naozaj nestavia na singleplayeri
Táto hra naozaj nestavia na singleplayeri


Can’t Drive This Trať ponúka rôzne pasce a nástrahy
Trať ponúka rôzne pasce a nástrahy





Výhodou je, že sa Can't Drive This neberie veľmi vážne. Svedčí o tom samotný koncept, trochu uletený audiovizuálny štýl, ale napríklad aj achievementy. No a presvedčíte sa o tom aj prostredníctvom tutoriálov. Hra dokonca obsahuje tutoriál na turoriáli, aby ste sa dozvedeli, ako sa o hre môžete dozvedieť viac. Charizmatický hlas vás za pomoci ukážok z hry prevedie jej základnými princípmi, predstaví vám jednotlivé herné režimy, spôsob bodovania v nich a dozviete sa aj to, o čom vlastne hra je.

A o čom vlastne hra je? Ponúka asymetrický kooperačný zážitok pre až štvoricu hráčov na jednej obrazovke. Aj keď tento popis teda nie je úplne presný, keďže záleží len na hráčoch, či to bude kooperácia, alebo si budú navzájom robiť zle. Síce tak nesplníte herné ciele, ktoré sa dajú plniť len spoločne, no niekedy to ani nevadí a dôležité je, že sa skvele bavíte. Ale teda úmysel hry je spojiť hráčov, aby spoločnými silami prekonávali vlastné rekordy a prípadne sa posúvali vpred aj v globálnych tabuľkách. Môžete začať len dvaja. Aktuálne je kvôli lockdownu aj tak zväčša problém nájsť doma na gauči viac spoluhráčov, ak už teda náhodou nehrávate s deckami. Ale skvele sa zabavíte aj v trojici a štvorici. Len sa rozdeľte na obrazovke do herných činností, vyberte si režim a užívajte si krásu herného chaosu.

Je tu síce auto, ale nie je to pretekárska hra. Respektíve je, ale pretekáte tu len proti časom seba a ostatných hráčov online. A občas je vašim súperom aj vás spoluhráč. Nikdy totiž neviete, či vám to robí naschvál, alebo nechtiac. Možno ho ale prezrádza ten nešťastne skrytý škodoradostný úsmev. Najlepšie to ale opíšem na príklade dvoch hráčov, keďže ďalší dvaja hráči do toho mixujú trochu viac prvkov. Jeden z vás jazdí autom, druhý zase stavia trať. Problémom však je, že sa tieto dve činnosti dejú súbežne. Takže kým jeden hráč jazdí, druhý tesne pred ním musí stavať cestu vpred. A občas je to doslova pod kolesami. Navyše hráč, ktorý stavia cestu, nemôže len tak vyberať, ako bude cesta vyzerať. Hra vám sama dávkuje dielce cesty a musíte tak pracovať s tým, čo vám hra nadelí.

Toto je tak základný princíp, s ktorým musíte pracovať. Jeden jazdí, ďalší stavia. Robíte to naraz, obaja musíte improvizovať, obaja musíte bleskovo reagovať a taktiež sa vedieť zorientovať v tom chaose. Či chcete alebo nie, ten chaos nastane vždy. Buď sa vám auto niekde zasekne, alebo spoluhráč ešte nepoložil diel trate, prípadne prišiel úplne nepredvídateľný diel trate, ktorý nikam nezapadne. Dielov je tu obrovská hromada a okrem obyčajných sú tu aj mnohé pasce, boosty, prudké zákruty, polia pokryté hmlou a mnoho ďalších. Kričíte tak po sebe, navzájom si radíte, varujete sa pred nástrahami a podobne.

A kam máte stavať tú trať? No to sa už odvíja od režimu. Sólo režim zatiaľ vynechám a povenujem sa multiplayerovým. V Yardage sa musíte dostať čo najďalej v dvojici alebo trojici, pričom bojujete proti časomiere. Ak chcete nejaký čas navyše, musíte zbierať svetlé orby, ktoré sú rozhádzané na rôznych plošinkách, takže sa nedá ísť len rovno, ale musíte robiť naozaj kľukaté trate. A k tomu ešte staviteľ musí počítať s naozaj rôznorodými dielcami trate. Game of Drones je režim, v ktorom nejde o vzdialenosť, ale máte obmedzený počet životov a rozsiahlejšiu hernú plochu, teda nie iba dlhú. Na nej sú plošiny s orbami, ktoré musíte zbierať. Na začiatku len dva, potom v ďalšej úrovni, tri, ďalej štyri a tak ďalej. Život vám komplikujú AI drony, ktoré na vás hádžu míny, no vy sa musíte dostať čo najďalej.

No a potom je tu aj súťaživý režim Capture The Egg. Variácia na Capture the Flag, v ktorej sú dva tímy, každý s dvojicou hráčov a každý tím má na základni vajce. Úlohou tímu je ukradnúť vajce nepriateľského tímu. Stále ale za využitia princípu, kde jeden z dvojice stavia a druhý jazdí. Akurát tu si už musíte uvedomiť, že nestaviate len cestu svojho spoluhráča k vajcu súperov, ale môžete postaviť aj ideálnu cestičku súperom. A je to naozaj veľká zábava.

Can’t Drive This
Can’t Drive This Občas je jazdec rýchlejší ako staviteľ
Občas je jazdec rýchlejší ako staviteľ


Can’t Drive This je tu veľa možností customizácie
je tu veľa možností customizácie


Can’t Drive This Musíte komunikovať a navzájom sa varovať pred rôznymi nástrahami
Musíte komunikovať a navzájom sa varovať pred rôznymi nástrahami





To všetko si najviac užijete v lokálnom hraní, keď minimálne dvaja sedíte vedľa seba, podpichujete sa, obviňujete sa navzájom, no hlavne sa spolu bavíte. Ak vám to aktuálna situácia neumožňuje, hra obsahuje aj online režim, takže si môžete spoluhráčov aj súperov nájsť aj online. Alebo sa vrhnete do singleplayerovího režimu postaveného na princípe Yardage, kde si sami staviate trať a aj sami jazdíte. A prepínate sa medzi týmito činnosťami. Zaujímavé však je, že pri samotnom jazdení tieto činnosti prebiehajú naraz. Teda si musíte dávať pozor na to, akým tempom ste stavali trať. Niekde ste sa pri stavaní totiž mohli zaseknúť a teda sa diel trate objaví až neskôr pri jazdení.

Môžete sa ale pýtať, aký je v tom problém. Však si stačí počkať a stáť, kým nebude celá trať hotová. No a tu autori zapracovali mechaniku, kvôli ktorej sa musíte stále pohybovať – ak stojíte, alebo sa vlečiete, vaše auto vybuchne. Strácate tým čas, strácate tým život a nepomáha vám to ani v bodovom zisku. Takže musíte zmanažovať to všetko popísané vyššie a do toho ešte aj snahu nevybuchnúť. A je to veľmi fajn.

Celé to však nie je také ideálne, ako by sa z textu vyššie mohlo zdať. Hráči hru oceňujú vysokými známkami, no kritici sú prísnejší a ja sa medzi nich zaradím. Áno, hra je rýchla, intuitívna, zábavná a skvelá na kooperáciu s priateľmi, rodinou alebo aj len tak online. No hra vizuálne a ani z hľadiska zvuku až tak neočarí, je to zábavný koncept, ktorý vás chytí, no chceli by ste, aby si vás získal už audiovizuálom, čo sa nedeje. No a hlavne je tu málo obsahu. Štvorica režimov vrátane singleplayeru by aj postačovala, ale aj napriek množstvu možností vizuálnych úprav áut by ste chceli viac modelov, na ktoré by ste sa pozreli. A viac prostredí, svetov alebo čohokoľvek, aby to stále nebolo o tom istom prostredí niekde vo vzduchu. Chceli by ste, aby sa časom hra nejako obmieňala, no to sa nedeje. Nastupuje skôr stereotyp a vy začnete mať dojem, že jej dochádza dych.


napísal matus_ace 21.4.2021
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
CAN’T DRIVE THIS
+ skvelé na lokálny multiplayer
+ nápaditý koncept
+ stále vás udržiava v pohybe (prakticky všetkých 4 hráčov)
+ neberie sa vážne a nechýba tu humor
- veľmi málo obsahu
- pomerne rýchlo sa zunuje
- nevýrazný audiovizuál


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Switch

Vývoj: Pixel Maniacs
Štýl: Racing / Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk