SUDEKI

SUDEKI

7.2

Sudeki. Pod týmto názvom sa ukrýva nová RPG pôvodne vydaná na Xbox, ktorá sa teraz usiluje o priazeň majiteľov PC.

Recenzia na PC verziu

Sudeki. Pod týmto názvom sa ukrýva nové RPG, ktoré sa usiluje o priazeň majiteľov PC. Jedná sa o konverziu titulu, pôvodne vydaného na konzoly Xbox, s ambíciou osloviť širšie pole hráčov. Priemerné hodnotenia konzolovej verzie sa pohybovali v širokom rozsahu 50-90%. Zdá sa teda, že časť verejnosti hru odmieta a časť miluje. Nás však zaujíma verzia pre PC. Ako to dopadne s ňou? Bude odmietaná, alebo milovaná?

Už pri prvom pohľade na hru vás napadne, že titul pochádza z orientu - typická rozprávková "manga“ grafika, krkolomné mená a postavičky s veľkými kukadlami. Vývojárska firmu Climax Studios tvorí britský tím, zrejme inšpirovaný titulmi ako je Final Fantasy. Príbeh hry nie je zvlášť originálny. V kraji sa rozmáha zlo a kráľovstvo je ohrozené. To je ideálny čas pre hrdinov a chrabré činy. S pomocou dobrého boha musia poraziť hordy nepriateľov a získať kryštály, ktoré pomôžu ochrániť ťažko skúšanú krajinu. A napokon treba zúčtovať toho, kto to všetko spôsobil.

Sudeki

Kráľovká tržnica
Sudeki

barikáda z rakiev
Sudeki

Budete dlho? Už mi naozaj súrne treba...

Celkovo sú v hre štyri hlavné postavy, s ktorými putujete  po kráľovstve, osadách, horách, bludiskách a katakombách. Postupne ich všetky získate pod svoju kontrolu. Začínate s mladým bojovníkom Talom, ktorý musí na príkaz vojenského veliteľa a súčasne svojho nespravodlivého otca, zabezpečiť okolie hradu. Jeho ďalšou úlohou je bezpečne priviesť domov šarmantnú princeznú Ailish. Tá sa však do odvážneho mládenca zaľúbi a tak ho sprevádza všade, kam sa pohne. Tretím hrdinom je kráľovský vedec a výskumník Elco a štvoricu uzatvára nebezpečná bojovníčka Buki.

Každá postava má osobité schopnosti, taktiku boja, špeciálne pohyby a výstroj. Tal sa orientuje na boj s mečmi a sečnými zbraňami. Dokáže presúvať debny a rôzne predmety, čo sa hodí pri riešení rébusov, alebo keď je zatarasená cesta. Buki je elitná zabijačka s efektnými kopmi a ostrými čepeľami na rukách. Pomocou nich sa šplhá po stenách a múroch a dostane aj na neprístupné miesta. Tieto dve postavy sa orientujú na boj zblízka a pri zápase ich sledujete z pohľadu tretej osoby.

Ailish je  čarodejnica so sexi zadočkom a modrými vlasmi. Používa magické palice a kúzla, ktorými ničí nepriateľov z väčšej vzdialenosti. Jej unikátnou schopnosťou je odhaľovanie a odklínanie tajných priestorov a pokladov. Elco je bádateľ a bojuje v duchu  vedy. To znamená, že používa moderné strelné zbrane, ako je revolver alebo puška. Vhodne sa uplatní aj jeho vznášadlo, ktoré mu po dobití energiou z kryštáľov umožní lietať. Elco a Ailish bojijú na diaľku a pri konflikte ich vidíte z pohľadu prvej osoby.

V hre neovládate všetky postavy súčasne, ale len vybraného jednotlivca. Ostatné úlohy preberie počítač. Medzi jednotlivými postavami sa môžete prepínať, takže ak sa vám zunuje hra  s čarodejnicou, zvolíte si zabijačku atď. Boje nastávajú vo chvíli, keď vkročíte na nepriateľské územie. Vtedy sa vytvorí akási aréna, z ktorej nie je možné uniknúť a hra sa prepne do bojového režimu. To znamená, že postavy tasia zbrane a útočia. Všetky boje prebiehajú v reálnom čase. Členom družiny, ktorí sú pod kontrolou počítača, môžete priradiť základné príkazy, ako sa majú správať v boji - útočné alebo obranné postavenie, prípadne ústup. AI je na vysokej úrovni a členovia tímu sa na bojisku šikovne obracajú a používajú bojové kombá. Použiť v boji ničivé útoky nie je problém. Všetky kombá sú tvorené jednoduchými troj-kombináciami dvoch útokov s dostatočnou rezervou na ich prevedenie.

Sudeki

Tomu sa hovorí stratiť hlavu kvôli pitiu
Sudeki

Ailish má sexi zadoček
Sudeki

Ailish v súboji s vlkmi

Zložitejšie špeciálne útoky obvykle získate pri postupe na vyššiu úroveň, ak sa rozhodnete investovať body do bojových schopností. Určite je vhodné zdokonaľovať aj primárne vlastnosti hrdinov. Celkovo sú štyri. Zdravie je dôležité pre všetky postavy, čím viac života, tým vyššia šanca na prežitie. Zručnosť umožní v boji používať viac ničivých útokov. Sila určuje, aké veľké poškodenie bežne spôsobíte protivníkovi a esencia zvyšuje efekt ničivých útokov.

Počas putovania objavíte mnoho rozbitných objektov a  truhlíc, ktoré ukrývajú lepšie zbrane a brnenie, alebo rôzne odvary. Keďže pitie nápojov je jediný spôsob dopĺňania života, určite oceníte najmä nález fľašky s liečivami. Ale potešia aj protijedy a odvary na zrušenie kliatby. Pre istotu si urobte zásoby a navštívte obchodníkov a kováčov. Ponúkajú nielen odvary a užitočné predmety, ale aj vylepšia výstroj hrdinov a zlepšia efekt zbraní. 

Z predošlých riadkov je zrejmé, že nosnou časťou hry je boj. Dočkáte sa však aj dialógov - niekedy s výberom odpovede. No nečakajte žiadnu rozsiahlu komunikáciu, ktorá má vplyv na vývoj hry. Rozhovory sú symbolické a slúžia ako spestrujúci doplnok na tlmočenie základných informácií. Väčšinu hry strávite na vopred stanovených miestach, kde vás každú chvíľu prepadnú banditi alebo monštrá. Zorientovať sa  vám pomôžu prehľadné mapy a minimapa s navigačnou šípkou. V podstate však nemáte kde zablúdiť. Hra má striktný, lineárny priebeh a predurčené cesty bez možnosti akejkoľvek voľby. Hru ukladáte typickým konzolovým spôsobom. Musíte objaviť checkpoint, ktorým je v tomto prípade stojan s knihou, a potom potvrdiť vašu voľbu. Po nahraní pokračujete z tohto miesta. Checkpointy sú pomerne husto umiestnené po celej krajine, hoci občas ich poloha nie je ideálna.

Sudeki

Buki a Elco v podzemí
Sudeki

Kúzlo od Boha má devastačný efekt
Sudeki

Chcela som len kúsok ľadu do drinku...

Silnou stránkou Sudeki je ovládanie a grafika. Hra sa veľmi pohodlne ovláda pomocou myši a niekoľkých kláves. Pohybom myši upravujete pohľad kamery, ľavé tlačítko používate ako primárny útok a mimo boja slúži na otvorenie brán a komunikáciu. Pravé tlačítko je sekundárny útok. Je to naozaj veľmi praktické a pohodlné.

Grafika je nádherná. Ako som už spomenul v úvode, nesie sa v orientálnom, manga štýle. Čaká na vás detailne spracovaná krajina s početnými objektmi a krvilačnými nepriateľmi, špeciálne efekty a pôsobivé devastačné kúzla. Niekedy si pripadáte ako v animovanom  filme. To všetko je zachytené poloautomatickou kamerou, ktorá nie je vždy ideálna, ale dá sa to prežiť. Najmä keď jej trochu pomôžete myšou. Ozvučenie je na vysokej úrovni a sprievodné hudobné motívy je radosť počúvať. Hardvérové nároky sú pomerne vysoké. Záleží od počtu okolitých postáv a prostredia. V úvode je to celkom v poriadku,  ťažkosti nastanú až neskôr. Boje s kompletnou skupinou a húfmi nepriateľov v okolí osady celkom slušne žmýkajú  vaše PC.

Sudeki je hra s prekrásnou grafikou a pohodlným ovládaním, ale rozhodne to nie je RPG, z ktorého by ste padli na zadok. Lineárny priebeh hry, minimum dialógov a k tomu nie práve ideálny bojový systém v uzavretých arénach nepôsobia veľmi presvedčivo. Keby sa Sudeki hrala tak dobre, ako vyzerá, stala by sa milovanou hrou. Keďže to tak nie je, väčšina majiteľov PC k nej zaujme skôr odmietavý postoj.

Sudeki

Na takýto veľký hmyz už biolit nepomôže


Sudeki

Menu zabíjačky Buki. Alebo žeby Bufy?


Sudeki

Lietajúci Čestmír - vlastne Elco



napísal uni 21.9.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Sudeki
| SUDEKI
[22.9.2005]
7.2
Ohodnotiť
SUDEKI
+ veľmi pekná grafika
+ praktické ovládanie
+ rozmanité a individuálne hlavné postavy
+ slušná AI
- málo RPG elementov a dialógov
- značné hardvérové nároky
- nepresvedčivý bojový system
- lineárny priebeh hry
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1500 MHz, 256MB RAM, 64 MB grafická karta pixel shader 1.1


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Zoo Digital Publishing / Climax
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Sudeki 22.9.2005
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk