SNIPER: GHOST WARRIOR CONTRACTS 2

SNIPER: GHOST WARRIOR CONTRACTS 2

7.5

Snajper v Hitman štýle pokračuje

Recenzia na PC verziu

CI Games po pokuse s otvoreným prostredím v Sniper Ghost Warrior 3 skúsili niečo, čo im viac pristane a čo je reálne v ich silách. Ponúkli Contracts podsériu, ktorá teraz pokračuje druhou časťou. Znovu nás čakajú rozsiahle bojiská a vždy niekoľko cieľov. 

V Contracts si CI zobrali veľký príklad z nového Hitmana, kde prakticky ponúkli rovnaký základ, ale, samozrejme, vo svojom viac akčnejšom štýle. Ponúkli mix otvorených prostredí s cieľmi, výzvami a jemným príbehom v pozadí. Síce sa to nedoťahuje na možnosti Hitmana alebo jeho spracovanie, ale stále je to prekvapivo kvalitné ako vizuálne, tak aj hrateľnosťou. Stále však CI niektoré veci nedotiahli tak, ako mohli. 

Znovu sa ujímate nájomného snajpera Ravena, ktorý sa tentoraz presúva zo Sibíri na teplejší stredný východ. Tu treba zastaviť ďalšiu hrozbu pre celý svet. Bude potrebné zlikvidovať nebezpečných ľudí snažiacich sa o prevrat v regióne a zbierajúcich atómové zbrane. Vyrážate tak do boja, pričom vaša spojka z agentúry vám bude zadávať úlohy. Budete sa musieť prestrieľať rozsiahlymi prostrediami, nájsť svoje ciele a zlikvidovať ich. Nebude to jednoduché. Ste sám a ich sú celé armády. Bude potrebná taktika a pomalý prístup. Bude však na vás, či skúsite stealth plíženie, alebo si nepriateľov vychutnáte so svojou snajperkou, prípadne to zoberiete akčne a zaútočíte útočnými puškami a granátmi. Tentoraz pribudne aj dron a rôzne ďalšie možnosti.

Sniper: Ghost Warrior Contracts 2
Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Snajper sa vydáva do púšte.
Snajper sa vydáva do púšte.


Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Cieľov misií bude niekoľko a bude ich potrebné nájsť na rozsiahlych mapách.
Cieľov misií bude niekoľko a bude ich potrebné nájsť na rozsiahlych mapách.


Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Cryengine sa tu ukazuje veľmi dobre.
Cryengine sa tu ukazuje veľmi dobre.





Contracts 2 ponúkne 6 misií v rozsiahlych prostrediach. Pritom rátate s tým, že prvá misia je len tréningová a posledná je len rýchlejšia záverečná. Štyri prostredia medzitým si pekne užijete a strávite v nich aj cez 10-15 hodín podľa vášho štýlu hrania. Záleží od vás, ako budete postupovať a či sa budete orientovať len na primárne ciele, alebo aj rôzne vedľajšie výzvy, sekundárne ciele a bonusové úlohy. Respektíve či budete skúšať splniť vykonanie úloh a zabitie cieľov určitým spôsobom.

Samotné mapy majú niekoľko kilometrov štvorcových, po ktorých sa môžete pohybovať. Vždy tam objavíte niekoľko nepriateľských kempov alebo rôznych budov a veľkých inštalácii. Väčšinou v každej takejto sekcii budete mať jeden cieľ. Spolu tak na misiu bude 4-5 cieľov, primárne sú to ľudia, ale niekedy aj získanie dokumentov alebo hacknutie počítačov. V zásade hra vám veľa návodov na to, kde sa ciele nachádzajú, nedáva. Len na mape vyznačí tábor, v ktorom by sa daný ciel mal nachádzať a niečo vám cez vysielačku povie vaša spojka. Ostatné je už na vás.

Budete tak hľadať ďalekohľadom svoje ciele a následne pátrať alebo si aj vyberať cestu, ako sa k nim dostať, prípadne ich rovno odstrelíte na diaľku, ak to bude možné. Niekedy sa skrývajú v budovách a vtedy je potrebný osobný prístup a prestrieľanie sa pomedzi nepriateľov.  Viete síce postupovať aj stealth, ale nie je to jednoduché. Musíte sa naučiť, kedy AI reaguje a kedy nie. Nie je práve najinteligentnejšia, čo vám bude celou hrou aj predvádzať. Útočí však počtami a práve na to si musíte dávať pozor. Nabíjanie snajperky nie je najrýchlejšie a aj ostatné zbrane budú mať svoje mínusy. Pištoľ s tlmičom je síce užitočná, ale len na blízku vzdialenosť, ale máte aj útočnú pušku na stredné vzdialenosti a väčšie boje. Väčšie boje sú často smrtiace a je vhodné sa im vyhýbať. Ak už idete do kempu akčne, je dobré likvidovať nepriateľov postupne, zaradom bez väčšieho poplachu.

Všetky zbrane si môžete pred misiou vymieňať, vylepšovať, upravovať podľa danej misie. Respektíve kupovať nové za peniaze získané z predchádzajúcich úloh. Budete si tak môcť inštalovať lepšie ďalekohľady na snajperku, respektíve celé snajperky, ktoré sú rozdelené na blízke, stredné a veľké vzdialenosti, každá má svoju silu, hlučnosť, rýchlosť nabíjania. Viete si pridať aj rôzne doplnky pre lepšiu stabilitu, presnosť, nechýbajú väčšie zásobníky. Podobne pri ostatných zbraniach. Osobne som necítil potrebu meniť ich. Raz som si asi odomkol najlepšiu snajperku a ostal som pri nej. Hra ma nejako nemotivovala meniť ju alebo nebol dôvod sa s tým zaoberať. Respektíve je to možno určené pre hardcore snajperov.  Podobné pri ostatných zbraniach.

Čo sa oplatí pozrieť a s čím sa oplatí naučiť robiť, je dron. Síce tiež nie je nevyhnutný a často obmedzený rušičkami, ale môže obohatiť hrateľnosť. Umožní vám lepšie spoznať bojisko a polohu nepriateľov, plus je tu hlboké odomkýnanie schopností, v ktorých si môžete vylepšiť aj dron a pridať mu šípky na tichú likvidáciu nepriateľov. Okrem toho si viete vybrať aj ďalšie doplnkové vybavenie, ako sú rôzne granáty, odomknúť a vybaviť sa viete aj automatickou vežou s diaľkovým zameriavaním, čo môže tiež ponúknuť viac taktiky.

Je tu veľká ponuka doplnkov, ale zároveň je to veľmi podobné ako v Hitmanovi, a teda záleží len na vás, či ich využijete a zoberiete si na misie. Je to sandbox a teda hre je jedno, ako nepriateľov zničíte. Stačí, keď splníte svoju úlohu. To je na jednej strane dobrý prístup, na druhej vás hra k ničomu nenúti, ale ani nemotivuje. Možno vysoká obťažnosť vie motivovať viac si vyberať zbrane, ale tá skôr len ruší pomocné indikátory na snajperke pre presnú streľbu a nepriatelia sú nebezpečnejší. Musíte byť skôr šikovnejší, nie je nevyhnutné používať iné doplnky. Môžete však dané mapy hrať znovu a znovu a skúšať iné vybavenie a prístupy.

Sniper: Ghost Warrior Contracts 2
Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Snajper mechanika a celkovo streľba je dotiahnutá.
Snajper mechanika a celkovo streľba je dotiahnutá.


Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Zbrane si viete upravovať, rovnako aj vyberať náboje.
Zbrane si viete upravovať, rovnako aj vyberať náboje.


Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Vnútorné budovy vyzerajú dobre, ale ich herný dizajn je príliš prekomplikovaný.
Vnútorné budovy vyzerajú dobre, ale ich herný dizajn je príliš prekomplikovaný.





Treba však uznať, že samotná streľba je veľmi dobre dotiahnutá, hlavne streľba snajperkou, kde už autori majú skúsenosti z piatich Sniper hier a funguje. Dobre je vyvážená presnosť, vietor, vzdialenosť, dĺžka nabíjania, nutnosť hľadieť na zásobník. Podobne útoky na blízko sú dobre vyvážené, nie sú jednoduché, postave trvá, kým sa z behu dostane do možnosti streľby, kým nabije, zmení smer. Zároveň vás nepriatelia vedia zabiť aj pár ranami. Keď je ich viac, už viete, že máte problém a ich obranné automatické veže to celé komplikujú. Musíte s tým rátať a postupovať opatrne.

Čo ale nie je dobre spravené, je samotný dizajn celkovej hrateľnosti. Konkrétne možno chybami, možno naschvál, niekedy mi nebolo jasné, čo presne spraviť alebo kde niečo nájsť. Napríklad vstupnú kartu do dverí, kde som mal zabiť nejakého veliteľa, ktorý ju má, ale nevedel som presne, kto to je, tak som postupne zabil všetkých. K tomu hľadanie niečoho alebo niekoho v budovách je už vec sama osebe, keďže dizajnéri sa vyžívali v úplne hrozných dizajnoch vnútorných priestorov budov alebo kempov. Robili z toho doslova bludiská, možno len preto, aby natiahli hrateľnosť. Nakoniec pridané puzzle prvky s vypúšťaním vody sú už v takejto hre zase iná špecialitka. Nepochopil som niektoré dizajnové rozhodnutia, ktoré sa možno snažili oživiť hrateľnosť, ale spravili presný opak a skôr ju sťahujú dole.  Možno mali autori skôr pridať viac otvorených priestorov, namiesto niečoho, čo sa do snajper hry nehodí.

Treba uznať, že graficky je hra veľmi parádna. Cryengine sa tu ukazuje veľmi dobre a autori ukazujú, že s ním vedia veľmi dobre narábať. Grafici si dali prácu s detailnými prostrediami, či už púštnymi, alebo lesnými, pekne vymodelovali krajinu, užívate si slnko prechádzajúce stromami alebo zalievajúce vyschnutú púšť. Všetko vyzerá veľmi dobre a aj sa to dobre hýbe. Nie je tu síce ray-tracing alebo nejaké doplnkové efekty, ale stále dostatočne pekná grafika. 

CI to tu už ma dotiahnuté, vie ako s enginom pracovať a náležite tomu je dobre zachytená aj aj samotná streľba, slušná je fyzika odstreľovania nepriateľov, kde cítite ten náraz a aj doslova vidíte účinok náboja. Nechýbajú tu totiž ani spomalené scény a aj keď nie X-ray detaily ako pri Sniper Elite sérii, ale pekné priestrely s vystrelenou krvou alebo aj s odtrhnutými končatinami, alebo odstrelenou hlavou, kde polka lebky alebo časti končatín sa často následne váľajú po zemi. Celé to dotvára aj kvalitná zvuková stránka.

Sniper: Ghost Warrior Contracts 2
Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Krvavé efekty si užijete.
Krvavé efekty si užijete.


Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Vybaviť sa môžete dodatočnými zbraňami a aj dronom.
Vybaviť sa môžete dodatočnými zbraňami a aj dronom.


Sniper: Ghost Warrior Contracts 2 Je tu aj postupné rozširovanie skillov a odomkýnanie možností, aj keď nie je to nevyhnutné k prejdeniu hry.
Je tu aj postupné rozširovanie skillov a odomkýnanie možností, aj keď nie je to nevyhnutné k prejdeniu hry.




Celkovo CI Games v Contracts 2 pekne dotiahli svoje herné mechaniky, prestrelky a akcia je veľmi dobre vyvážená, zároveň mapy vyzerajú dobre, sú otvorené a často zaujímavé. Problém je v samotnom dizajne máp a celkovom prístupe k misiám. Na jednej strane je parádne zostreľovanie nepriateľov z diaľky a vychutnávanie si pozície sily, ale na druhej blúdiť v komplexoch a podzemných základniach alebo hľadať nejasné zadanie nie je pre snajper hru to najvhodnejšie. Ponuka zbraní a doplnkov je pekná, ale bude len na vás, či všetko budete chcieť skúšať a používať. V každom prípade je to veľmi dobrý snajper zážitok, ktorý je, žiaľ, sťahovaný dole určitými dizajnovými prvkami.  Čo sa týka ponuky obsahu, toho nie je najviac, ale je náležitý 40 - eurovej cene.


napísal saver 16.6.2021
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
SNIPER: GHOST WARRIOR CONTRACTS 2
+ kvalitná snajper mechanika a celkovo streľba a akcia
+ pôsobivý vizuál na Cryengine
+ väčšinou otvorený štýl prístupu k cieľom
- len slabá variabilita prostredí
- zbytočne bludiskové komplexy budov
- nejasné zadania misii a ich zobrazenie na mape


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: CI Games / CI Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 4. jún 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk