Kalifornia práve dala Activision Blizzard na súd za obťažovanie žien na pracovisku a ich znevýhodňovanie

Prvý veľký súd ohľadom obťažovania žien vo vývojárskom prostredí sa týka Activision-Blizzardu.

pridal saver 22.7.2021 o 21:46 pod hry
Kalifornia práve dala Activision Blizzard na súd za obťažovanie žien na pracovisku a ich znevýhodňovanie

HRY > NOVINKY >

Prvý veľký súd ohľadom obťažovania žien vo vývojárskom prostredí sa týka Activision-Blizzardu. Zrejme pohár pretiekol. Obvinenia sú vážne a sú vyvrcholením dvojročného vyšetrovania "frat boy" kultúry vo firme. Zistilo sa, že dodržiavania pravidiel a ochrany zamestnancov sú v Activisione veľmi zlé. Zároveň sú veľké aj rozdiely v platoch medzi mužmi a ženami a aj možnosť povyšovania žien. 

Žaloba napríklad spomína:

  • V kancelárii sú ženy vystavené "cube crawlu", počas ktorého zamestnanci mužského pohlavia pijú veľké množstvo alkoholu a "plazia" sa po rôznych kójach v kancelárii, pričom sa často nevhodne správajú k zamestnankyniam. Zamestnanci mužského pohlavia hrdo prichádzajú do práce po opici, počas práce dlho hrajú videohry, pričom delegujú svoje povinnosti na zamestnankyne, vtipkujú o svojich sexuálnych stretnutiach, otvorene hovoria o ženských telách a vtipkujú o znásilnení.
     
  • Zamestnankyne sú vystavené neustálemu sexuálnemu obťažovaniu, vrátane toho, že sa musia neustále brániť neželaným sexuálnym poznámkam a návrhom zo strany svojich mužských kolegov a nadriadených a sú ohmatávané na "prechádzkach po kockách" a iných firemných podujatiach. Vysokopostavení riadiaci pracovníci a vývojári sa bez následkov dopúšťali zjavného sexuálneho obťažovania
     
  • V obzvlášť tragickom prípade spáchala zamestnankyňa samovraždu počas služobnej cesty s mužským nadriadeným, ktorý si so sebou na cestu priniesol butt plugy a lubrikant. (bola obeťou obťažovania a jej nahé fotky si posielali mailom)
     
  • Nadriadení ignorovali zdravotné obmedzenia udelené zamestnankyniam a dávali im negatívne hodnotenia, keď boli na materskej dovolenke. Iné zamestnankyne uvádzali, že boli kritizované za to, že odišli vyzdvihnúť svoje deti zo škôlky, zatiaľ čo ich mužskí kolegovia hrali videohry, a zamestnankyne boli vyhadzované z miestností na dojčenie, aby zamestnanci mohli miestnosť využívať na stretnutia.
     
  • Afroamerická zamestnankyňa uviedla, že trvalo dva roky, kým sa stala stálym zamestnancom, zatiaľ čo muži prijatí po nej sa stali stálymi zamestnancami. Bola tiež riadená mikromanažmentom tak, že jej mužskí spolupracovníci boli známi tým, že hrali videohry bez akéhokoľvek zásahu nadriadeného, ale jej nadriadený jej volal a kontroloval ju, ak si urobila prestávku, aby sa išla prejsť. Ďalšia afroamerická zamestnankyňa, ktorá pracovala v oblasti informačných technológií, bola podobne mikromanipulovaná svojím nadriadeným na rozdiel od mužov v jej tíme. Keď požiadala o voľno z práce, jej nadriadený ju nútil napísať jednostránkový prehľad o tom, ako strávi toto voľno, keď nikto iný, nemusel robiť žiadne písomné záznamy.

Žaloba obsahuje aj popis práce ľudských zdrojov, ktoré majú blízko k obťažovateľom (tie v zásade aj tak vždy chránia firmu a nie danú osobu). Pritom, ak niektorá zo žien podá sťažnosť je vystavená pomste, ako zrušenie práce na projekte alebo presun na iné oddelenie alebo aj prepustenie. 

Píše sa tam a rôzne často bývalé zamestnankyne pridávajú na Twitter svoje zážitky z Activision Blizzardu. 

Je to zároveň veľmi podobné tomu, čo sme minule mali z Ubisoftu a zamestnankyne vo vývojovej sfére potvrdzujú, že je to vo veľa firmách rovnaké. Totiž často spolupracujú s nerdmi, ktorí sa zrazu vyšvihli, niektorí dostali na vedúce pozície a ani netušia, ako sa majú správať k ženám, alebo naopak s predátormi, ktorých si firma pritiahla z iných sfér. Opísala to aj Alanah Pearce v aktuálnom videu.

PR Activisionu teraz začína pracovať na plné obrátky a hovorí, že to, čo sa píše, už nie je aktuálne a firma je iná a zároveň aj to, že žaloba je nezodpovedným správaním štátnych byrokratov. Tak či tak, CEO Activisionu dostane svojich 155 miliónov dolárov odmien.


Zdroj: kotaku.com



Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk