GOLF CLUB WASTELAND

GOLF CLUB WASTELAND

6.0

Odpaľovanie loptičiek na zdevastovanej planéte

Recenzia na PC verziu

Keď chcete vyčnievať na súčasnom trhu indie videohier, mali by ste prísť s originálnym nápadom, ktorý sa zaryje do myslí fanúšikov digitálnej zábavy. Partia ľudí z Demagog Studio to skúša s konceptom golfovej hry zasadenej do dystopického sveta, kde je hlavným ťahúňom podanie príbehu v troch rôznych formách rozprávania.

Zem po ekologickej katastrofe je len jedno veľké golfové ihrisko, kde si chodia preživší, ultra-bohatí „marťania" odpáliť pár loptičiek. Vy ako bývalý pozemšťan máte chuť nielen relaxovať pri prekážkach na spustošenej planéte, ale aj pospomínať na staré časy, keď váš domov bol obývateľný a vzduch ešte dýchateľný. Vybavený veľkou dávku kyslíka a príjemnou hudbou v slúchadlách triafate jamky jednu za druhou všímajúc si spustošenú faunu a flóru kedysi prekvitajúcej krajiny.

Do Golf Club Wasteland som šiel s určitým nadšením, už len kvôli tomu, že som mal chuť zahrať si oddychovú hru, kde to nie je len o zbraniach a zabíjaní. Koncept golfovej hry, bez ohľadu na prekážky a prostredie ihriska, je vždy zárukou relaxu, športovej zábavy a aj zdravej súťaživosti. Golf Club Wasteland je presne takýto, až kým nezistíte, že ste celú hru prešli za jediný večer a nemáte dôvod si to celé zopakovať.

Golf Club Wasteland
Golf Club Wasteland Na niektorých ihriskách sa potrápite.
Na niektorých ihriskách sa potrápite.


Golf Club Wasteland Nie, hra neobsahuje živých dinosaurov.
Nie, hra neobsahuje živých dinosaurov.


Golf Club Wasteland Macíkovia všade ,kde sa pozrieš.
Macíkovia všade ,kde sa pozrieš.





Ide o 2D golfovú hru zasadenú v spustošenom meste, kde jednotlivé ihriská sú bežné urbanistické miesta, ako obchodný dom, metro, múzeum či panelák. Vašou hlavnou úlohou je, samozrejme, trafiť loptičku do jamky označenej vlajkou s čo najmenším počtom pokusov. Možností ako sa dostať k danej jamke je niekedy viacero, takže je len na vás, akú cestu k cieľu si zvolíte. Napríklad do budovy sa môžete dostať pri dobrom odpale loptičkou oknom alebo pomocou loptičky zapnete tlačidlo, ktoré vám dvere otvorí. Taktiež tu nájdete rôzne potrubia, ktoré vám loptičku môžu doručiť niekedy až priamo do jamky.

Hru na PC hráte myškou, kde pravým tlačidlom a následným pohybom do strán určíte smer odpalu a jeho silu. Stredným tlačidlom myši a následným pohybom si voľne nastavujete pohľad na ihrisko a v prípade potreby si s ním vycentrujete pohľad na loptičku. Pohyb postavičky odetej v skafandri a len s jedným typom golfovej palice na hracej ploche je automatický a pri väčších odpaloch miestami trvá, kým sa dostane k loptičke. Okrem typických prekážok, ktoré vám pevne stoja v ceste, ako autá, kontajnery, nákupné vozíky a rôznych platforiem v rôznych výškach tú máte aj pohyblivé.  Buď pomôžu priblížiť sa k danému cieľu, ako napríklad eskalátory, alebo naopak skazia odpal - ako lanovka idúca opačným smerom ako potrebujete a aj samovoľné otváranie dverí alebo pohybujúci sa výťah.

Zaujímavosťou sú zvieratá, ktoré vám na určitých miestach môžu loptičku presunúť až k cieľu, prípadne ju ukradnú a tým pádom vám skazia pokus. Terén je síce pekne členitý, ale s povrchmi sa tvorcovia nijako nevyhrali. Na betóne a kameňoch či železe nebude s odpalom žiadny problém, ale piesok vám uberie na sile odpalu. Voda a ostatné tekutiny vám úplne skazia pokus, ako aj diery či kanály a čo je čudné aj nafúkané lístie. V hre je len jeden doplnok počasia, a to vietor, ktorý vám môže v určitom momente pomôcť o krok bližšie k jamke. Mapu ihriska tu budete hľadať darmo, ale s kamerou zameranou na loptičku pri odpale sa rozhodne na ihrisku nestratíte.

Jednoduchá, ale zato osobitá grafika síce vytvára skleslú až depresívnu atmosféru Zeme po ekologickej katastrofe, ale podľa mňa ničím nevyniká. Atmosféru hry však skvelo dotvára rádio, ktoré okrem moderátora a kvalitnej, zväčša elektronickej hudby prináša príbehy bývalých pozemšťanov nielen počas pobytu na Zemi, ale aj z ich nového domova na planéte Mars. Škoda však, že jednotlivé pesničky či príbehy sa nedajú prepínať a celý rádiový záznam beží ako celok stále dookola.

Najväčším problémom Golf Club Wasteland je však veľmi krátka herná doba. Hra obsahuje len 35 ihrísk a jamiek, z toho tridsiata piata je len walking simulátor. Po dokončení si môžete zahrať mód s výzvami, kde musíte dať jamku pod par, čo znamená pod určitý počet odpalov, čím odomknete aj diáre, ktoré vám o tom svete a hlavnom protagonistovi povedia trochu viac. Dokončením výziev odomknete Ironman mód, kde celú hru musíte prejsť na jeden šup a tiež s určitým počtom odpalov na ihrisko. To je však všetko.

Žiadne iné bonusy či editor ihriska alebo niečo podobné tu nenájdete, čo si takýto koncept hry priam pýta. Osobne som čakal aspoň 100 levelov, počet ,ktorý je bežný pri podobných tituloch. Hru nemáte ani dôvod začať znova. Tých 34 jamiek dáte väčšinou na prvé pokusy, a to sa ani nemusíte snažiť, keďže máte len jeden typ golfovej palice s rovnakými vlastnosťami. Môžete síce objavovať rôzne cesty k cieľom, ale v skutočnosti vás hra k tomu ani nenúti.

Golf Club Wasteland
Golf Club Wasteland Premiestňovanie je automatické a nedokážete ho ovládať.
Premiestňovanie je automatické a nedokážete ho ovládať.


Golf Club Wasteland Toto na prvý pokus nevyjde.
Toto na prvý pokus nevyjde.


Golf Club Wasteland Tie zmutované veveričky radi papajú loptičky. Bacha na ne.
Tie zmutované veveričky radi papajú loptičky. Bacha na ne.





Nemôžem povedať, že som si pri Golf Club Wasteland neoddýchol, ale ako hráč som čakal viac obsahu. Levelov je žalostne málo, prostredie a prekážky v tejto golfovej hre sú slabo využité a dôvody na zopakovanie hry s objavovaním ďalších možností vám Golf Club Wasteland nedá. Je to oddychovka na jeden večer s dobrým nápadom, avšak so slabým prevedením, ale zato s kvalitnou hudbou a slušným rozprávaním príbehu o svete po katastrofe.


napísal jinxed 3.9.2021
Páči sa mi! (+1)
6.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
GOLF CLUB WASTELAND
+ príbeh
+ rádio, hudba, zvuk
+ dystopická atmosféra
+ viac možností prejdenia levelu
+ oddychová hra
+ nenáročné na hardvér
- krátke
- nevýrazná grafika
- slabo využitý potenciál konceptu
golfovej hry
- nemáte chuť hrať to odznova
- jednotlivé ihriská dáte väčšinou na
prvý pokus
- málo herného obsahu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Quad Core2,6 GHz, 2 GB RAM, GeForce GT 750M, 2 GB, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Untold Tales / Demagog Studio
Štýl: Šport
Dátum vydania: 3. september 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (8)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18377)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk