Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Mechanickú? Optickú? Membránovú? Lacnú? Drahú? Pozrime sa na aktuálnu ponuku.

pridal saver 10.10.2021 o 15:44 pod hardware
Akú hernú klávesnicu kúpiť?

HARDWARE > NOVINKY >

Keďže pri klávesnici trávite celé hodiny alebo aj dni, oplatí sa vybrať čo najlepšie. Nakoniec výber klávesnice a aj myši je jedným z najdôležitejších rozhodnutí PC hráča. Okrem toho, že ide o pohodlie, často tieto zariadenia ovplyvňujú jeho osud v hrách. Niekedy hráči ani nevedia, že klávesnica s pomalou odozvou môže znamenať rozdiel v času reakcie a tým pádom aj smrť.

Funkcie:

Pri klávesniciach sa treba pozerať na niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú jej používanie.

  • Technológia switchov
  • Odozva klávesov 
  • Káblová alebo wireless klávesnica
  • Plná klávesnica, verzia bez numpadu alebo mini
  • Mediálne klávesy
  • Podložka pod zápästia

Technológie switchov sú teraz veľmi rozmanité, kde mechanické sú už prakticky základ, ale vracajú sa aj membránové vďaka svojej tichosti a s pridanými hybridnými technológiami. Najnovšie hi-endy sú rýchle optické, respektíve už aj analógové, kde sa klávesy vedia správať ako páčky na gamepade a podľa sily stlačenia. Dôležité je však rozdelenie samotných switchov podľa reakcií, kde si musíte vyberať podľa toho, či máte radi switche so zvukovou alebo hmatovou odozvou, plynulé alebo tiché. 

V skratke:

  • Blue switche sú klikavé
  • Red sú lineárne a tichšie
  • Brown sú kompromisom medzi Blue a Red s malou odozvou a odporom
  • Yellow lineárne tiché
  • Speed sú rýchle, tiché bez veľkého odporu

Zároveň pri vyšších klávesniciach sa pozerajte aj po možnosti vymeniteľných switchov, kde switche síce vydržia dlho, ale môže sa stať, že sa niektorý pokazí a často už potom môžete len vyhodiť celú klávesnicu. Niektoré vyššie modely preto majú možnosť jednoducho ich vymeniť.

Je dobré pozerať si klávesnicu s podložkou pod zápästia, najlepšie mäkkou, nech máte ruky v pohodlí opreté. Niekomu tiež môže vyhovovať wifi, nikomu káblová, aby sa nemuseli zaoberať batériami, niekto chce aj USB hub alebo aj rýchle nastavenie hlasitosti cez valček alebo koliesko nad numpadom.

Základné verzie klávesníc sú plné aj s numpadom napravo, ale ak ho nepoužívate a chcete menšiu klávesnicu, tak viete zobrať TKL verzie, ktoré sú medzi hráčmi dosť obľúbené. Aj keď často tieto menšie klávesnice stratia mediálne klávesy a nastavovanie hlasitosti. Nakoniec sú ešte aj mini verzie, ktoré väčšinou stratia aj šípky a Page up, down, Insert klávesy.

Čo je problém herných klávesníc, je absencia lokalizácie. Väčšina hráčov to nepotrebuje, ale ak by ste chceli, tak majú ju niektoré lacné klávesnice alebo potom Logitech má hi-endy lokalizované, ale je tam približne 50 eurový nárast ceny.

 

Ceny

Čo sa týka cien, najlacnejšie sú aj pod 70 eu,r v zásade majú len niekoľkozónové podsvietenie, ktoré sa buď nedá meniť, alebo sa dá meniť len obmedzene, ale ak majú mechanické switche, sú už dosť kvalitné. Len si treba dávať pozor na hlučnosť. Niekedy sú príliš hlasné. 

Stredná trieda sa pohybuje okolo 100 eur a už sa orientuje na kvalitu a pohodlie. Vyššie už majú podsvietenie každého klávesu, hlbšie funkcie a nastavovania a často už aj podložku pod zápästia. Už sú plne dostatočné v každej oblasti. 

Najvyššia trieda má ceny okolo 200 eur, optické switche a rôzne špecialitky ako veľmi rýchla odozva, nastavenie bodu zopnutia alebo spomínané analógové switche. Každá firma tam skúša niečo iné.

Pri klávesniciach je ideálne hlavne naštudovať si pred kúpou switche a objednávať cez internet. Tam, ak sa vám niečo nebude pozdávať, môžete klávesnicu do dvoch týždňov bez udania dôvodu vrátiť.

 

 

  • Nižšia trieda

 

Havit Gamenote Mechanical KB857l

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Mechanické klávesnice začínajú už okolo 30 eur, kde Havit má decentnú ponuku s KB857L verziou bez numpadu. Sú tam klikavé switche s odozvou Greentech Blue, veľmi podobné možno lepšie ako Cherry MX Blue.

Havit Gamenote Mechanical KB857l kúpite za 38 eur

 

 

Yenkee YKB 3500 Katana

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Podobnú ponuku má aj Yenkee s Katanou, ale aj s numpadom, kde sú Content Blue switche. Tie sú decentné, ale rátajte s tým, že hlučnejšie .

Yenkeeykb 3500 katana je za 38 eur

 

 

Logitech G213 Prodigy

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Ak vám nejde o mechanické switche, ale napríklad preferujete vodeodolnosť, Logitech tu má decentnú G213, ktorá má vysoké klávesy, membránové switche, aj keď slabšie podsvietenie klávesov. 

Logitech G213 kúpite za 54 eur

 

 

Razer Cynosa v2

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Najlacnejšia Razerka Cynosa začína na 70 eurách, kde ponúka membránové switche, dynamické zónové podsvietenie, nižšie klávesy s príjemnou odozvou.

Razer cynosa v2 kúpite za 73 eur

 

 

Logitech G413 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Ak nepotrebujete RGB podsvietenie a stačí vám jednoduché podsvietenie, respektíve chcete červené. Logitech tu má G413 klávesnicu s ich kvalitnými a tichšími Logitech Romer-G switchmi.

Logitech G413 je za 73 eur

 

 

  • Stredná trieda

 

HyperX Alloy FPS RGB

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Alloy FPS ponúka dobrý kompromis v nižšej strednej triede, kde ponúka rýchle switche Kailh Silver Speed. Podsvietenie je tu plne RGB nastaviteľné pod každým klávesom.

Hyper Alloy FPS RGB  ponúka 88 eur
Hyper alloy FP Pro RGB bez numpadu vyjde na 76 eur

 

 

Corsair K57 RGB Wireless

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Ak chcete cenovo prijateľnú hernú wireless klávesnicu, K57 nie je zlá voľba, aj keď rátajte s membránami, ale príjemnými klávesmi. Má už plne RGB podsvietenie každej klávesy.

Corsair K57 RGB wirelss za 92 eur

 

 

HyperX Alloy Elite 2 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

HyperX má tesne pod stovkou veľmi peknú klávesnicu Elite 2 s Red switchmi, plným podsvietením, valčekom na nastavovanie zvuku. Na rozdiel od Alloy FPS sú tu Cherry MX switche a konštrukcia je lepšia.

Hyper X Elite 2 kúpite za 99 eur

 

 

Razer Ornata V2 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Razer má v strednej triede zaujímavú Ornatu 2, ktorá má mecha-membránové switche, ktoré sú príjemné, aj keď klikavé na rozdiel od Cynosy. Razer tu pridal malé kovové pružiny na klikanie, ktoré sa dajú odmontovať. Inak je plne RGB, má mediálne klávesy a príjemnú vystlanú podložku pod ruky.

Razer Ornata V2 kúpite za 102 eur

 

 

HyperX Alloy Origins

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Ak máte radi vysoké klávesy a malé telo klávesnice zároveň ako plnú verziu, tak TKL verziu. Má buď Red HyperX switche alebo Aqua switche. 

Hyper X Alloy Origins vyjde na 104eur s red switchmi a Aqua za 92 eur
Hyper X TLK verzia za 80 eur a Aqua za 74 eur

 

 

Steelseries Apex 5 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

V strednej triede je zaujímavá Apex 5 od Steelseries, ktorá ponúka hybridné switche s membránovým zosilneným spínačom. Sú to modré klikavé switche, ale nie príliš hlasné a pridáva sa aj OLED displej na možnosť monitorovania procesora alebo údajov z hier.

Apex 5 stojí 112 eur

 

 

Logitech G513

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Ak chcete kvalitnú klávesnicu od Logitech a to za prijateľnú sumu, pozrite sa po G513, ktorá ponúka ako hnedé switche s odozvou, tak červené lineárne, ale má aj verziu s SK lokalizáciou, ktorá je však o 50 eur drahšia. 

Klávesnica má podložku pod zápästia a jediné, čo nemá, sú mediálne klávesy nad numpadom.

Logitech G513 je za 122 eur
Logitech G513 SK-CZ vyjde na 186 eur s brown switchmi.

 

 

 

Razer Black Widow v3 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Black Widow je veľmi obľúbená klávesnica od Razeru a firma ju ponúka už v tretej edícii a to v štyroch verziách. Má Pro, základnú, TKL, mini verziu, rovnako má na výber switche a to zelené viac ťukavé a žlté sú tichšie. Mini verzia je ešte zmenšená TKL, kde síce stále nechali šípky, ale sú viac natlačené.

Pro verzia má aj wireless podporu a má na stlmovanie zvuku koliesko, základná verzia má valček.

Základná Black Widow v3 green je za 148 eur (je aj v ružovej farbe za 179 eur)
Pro verzia Black widow V3 Pro green je za 242, yellow verzia je za 241 eur
Mini verzia Black Widow V3 mini green je za 178 eur, yellow verzia je rovnako za 178
TKL verzia green je za 109 eur, yellow je za 108 eur.

 

 

Logitech G915 Lightspeed wireless

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Logitech má vo svojom hi-ende nízkoprofilovú G915 klávesnicu s Logitech GL Tactile, GL linear alebo GL Clicky switchmi, kvalitnými vyhotovením, aj keď bez podložky pod zápästia. Má zaujímavé nízkoprofilové klávesy, ale zároveň aj veľmi tenkú hrúbku, valček na reguláciu zvuku a ten sa zachováva aj v TKL verzii. Nemá však podložku pod zápästia, zrejme pre svoju nízku hrúbku. Ako bonus je aj v striebornej farbe

Klávesnica je s Tactile switchmi za 180 eur, clicky verzia je za 190 eur,  linear za 170 eur
TKL wireless CZ verzia s Linear switchmi je za 264 eur s tactile switchmi za 233, US verzia s GL tactile je za 169 eur, linear verzia je za 166 eur


Alternatíva k 915 je 815 verzia, ktorá je káblová a je za 115 eur s GL Tactile switchmi.

 

  • Hi-end

 

Steelseries Apex Pro 

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Steelseries má v tejto sfére kvalitnú Apex Pro klávesnicu s vymeniteľnými SteelSeries OmniPoint switchmi, plus necháva aj malý displej na možnosť zobrazovania rôznych údajov či už z podporovaných hier alebo záťaž systému.

Omnipoint switche majú jednu špecialitu a to nastavenie bodu spínania vďaka magnetickému efektu. Môžete si tak sami nastaviť, ako vysoko pri stlačení už zareagujú. Pri hraní tam vedia zopnúť okamžite.

Apex Pro  kúpite za 209 eur

 

 

Razer Huntsman V2

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Razer má v tejto vyššej sfére Huntsmana V2 s plnou a TKL verziou a s optickými tichými red switchmi a optickými klikavými purple switchmi. Sú to switche s najrýchlejšou odozvou v klávesniciach, a teda v hrách sa každé stlačenie prejaví okamžite.

Huntsman v2 red je za 225 eur
Huntsman v2 purple je za 218 eur
Hunstman v2 TKL red je za 182 eur
Hunstman v2 TKL purple je za 175 eur

 

 

Corsair K100 RGB

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Corsair má v hi-ende K100 klávesnicu s Cherry MX Speed switchmi alebo rýchlymi optickými switchmi.  Klávesnica má aj iCue control regulátor, na ktorý si  môžete nastaviť rôzne funkcie, ako prepínanie medzi aplikáciami, nastavenie podsvietenia, zoom.

Corsair K100 RGB Opx s optikou je za 244 eur
Corsair K100 RGB Cherry MX speed je za 244 eur

 

 

Asus ROG claymore II  - wireless

Akú hernú klávesnicu kúpiť?

Asus ponúka niečo špeciálne v ROG Claymore II klávesnici, v ktorej priniesol oddeliteľný numpad, ktorý môžete dať preč alebo aj na druhú stranu ako je štandard. Rovnako aj táto má optické - ROG RX switche, ktoré v prípade poruchy viete vymeniť.

Asusu ROG claymore II kúpite na alze za 253 eur

Asus ROG claymore II ide na heureke od eur





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk