BURNOUT LEGENDS

BURNOUT LEGENDS

9.0

Ovoňajte pach spálenej gumy a zdemolovanej karosérie v titule Burnout Legends!

Recenzia na PSP verziu

Musím na rovinu povedať, že šoférovanie nepatrí medzi moje obľúbené činnosti a radšej ako sedenie za volantom, uprednostním pohodlnú polohu spolujazdca (ktorý sa ale pre zmenu pýši vysokou mierou úmrtí počas nehôd, takže až taká výhra to zasa nie je). Nech je to už ako chce, na virtuálne riadenie dopravných prostriedkov nedám dopustiť. Bleskurýchle závody, v ktorých nie je núdza o množstvo šmykov a ďalších parádičiek, sa už niekoľko storočí drží v popredí môjho personálneho best listu a nebyť kolegov, jedna úžasná sága by mi trestuhodne unikla.

Reč nie je o ničom inom ako o sérii Burnout, ktorá si vďaka originálnemu konceptu a sústavne narastajúcej kvalite svojich dielov vydobila oprávnený status jednotky medzi arkádovými racingovkami. Burnout Revenge (recenzia) si už svoje víťazné ťaženie na konzolách pomaly odbíja a preto si dnes zajazdíme v menšom merítku. Totižto, Legendy Burnoutu konečne zaparkovali v našich PSPčkach a po spôsobení totálneho dopravného chaosu vám prinášame súhrnné info škôd, ktoré je možné s touto bezosporu očakávanou peckou spôsobiť. 3..2..1..Go!

Prvé spustenie dá fanúšikom série jasne najavo, že o markantných zmenách tento titul určite nebude. Už len samotné úvodné intro sa drží Burnouťáckeho štandardu a v krátkom slede (v ktorom dôjde – ako inak – k fatálnej nehode) vám vstrekne do žíl toľko adrenalínu, že už ďalšie kacírske myšlienky na tlačítko „home“ (označujúce exit z hry) nebudú pripadať do úvahy. Po príjemnom naladení v podobe spomínanej video sekvencie ste už priamo vrhnutí do herného menu a tak sa môže zábava veselo rozbehnúť. Ťažiskom celej hry je jednoznačne World Tour, ale ešte predtým, než si ho do podrobna rozpitváme, pozrieme sa na ostatné možnosti, ktoré Legend ponúka. Single Event, ako už názov napovedá, vám umožní zajazdiť si jeden z dostupných závodných módov, pričom pod ruky sa vám dostane akýkoľvek voz a trať, ktoré ste si už stihli odomknúť vo World Tour. K multiplayeru sa ešte dostanem a tak mi ostáva už len položka Driver Details, v ktorej si nielenže prezriete vaše hodnotenia a trofeje, ale taktiež aj čo-to nastavíte, prípadne popočúvate jednotlivé skladby prítomného soundtracku. Možno sa vám predchádzajúcich pár viet môže zdať ako narýchlo spísaných, ale verte mi, že časom sa všetko objasní. Ok, poďme na World Tour.

Burnout Legends

Roll-over
Burnout Legends

Reverse roll-over
Burnout Legends

Fast and Furious

Veľké množstvo hráčov sa krátko po uvedení Burnout Revenge sťažovalo na prekomplikovanosť hlavného singleplayerového módu a tak sa tím Criterion rozhodol vrátiť k osvedčenému systému, ktorý našiel svoje uplatnenie už v predchádzajúcom dieli Takedown. Výsledkom je rozdelenie Svetového Turné na päticu automobilových kategórií (menovite Compact, Muscle, Coupé, Sport a Super), pričom každá z nich vám umožní absolvovať sériu postupne sa odomykajúcich závodov, zobrazených na spoločnej mapke sveta. Medzi jednotlivými kategóriami je krásne vidieť primerane stúpajúcu obtiažnosť, ktorá vám síce v úvodoch nebude robiť starosti, ale s postupom do vyšších tried sa neraz sakramentsky zapotíte. Nedá mi, aby som autorom nevytkol slabú úroveň počiatočných tratí, ktorá ma v časoch depresie dokonale odradila od súvislejšieho hrania a nebyť rýchleho postupu do Muscle kategórie, neviem neviem, či by som s Burnout Legends strávil viac času.

Našťastie, trieda Compact pozostáva len z 13 závodov a tak ich pokorenie vám zaberie nanajvýš dve hodinky čistého herného času. Sluší sa taktiež povedať, že rozdiel medzi vozidlami jednotlivých kategórií je viac než len vizuálny a okrem odlišnej rýchlosti si budete prechodom do vyššej triedy musieť osvojiť aj značne pozmenené ovládanie, vcelku verne odzrkadľujúce triedu, do ktorej sa príslušný štvorkolesový tátoš radí. Od popisovaných kategórií sa ale teraz presuňme k závodným typom, ktoré sa radia medzi to best, čo nám séria Burnout doteraz priniesla a niet pochýb, že si zaslúžia zlatú medailu za originalitu a zábavnosť. Klasila v podobe Race nemôže chýbať v žiadnej závodnej hre a tak sa môžete aj tu tešiť na nervy drásajúce trojkolové preteky, v ktorých neraz budete ťahať za kratší koniec. Need for Speed: Hot Pursuit bol pravdepodobne predlohou rovnomenného módu Pursuit a už z názvu vám musí byť jasné, že o policajné naháňačky v ňom nebude núdza.

Burning Lap je fanúšikom série určite známy a pod ťarchou šibeničného časového limitu vás donúti vybičovať vaše šoférske schopnosti na pokraj medzí, pretože zlatú medailu získajú len tí najlepší z najlepších. Musím povedať, že bez nutnej dávky šťastia máte v týchto závodoch len minimálnu šancu na prvenstvo a tak sa pripravte na niekoľkonásobné repete, pri ktorom si neraz s chuti zanadávate. Čo už, každé víťazstvo si žiada boj a nie je tomu inak ani u Burnout Legends. Ok, poďme ďalej. Nutnosť zasadenia čo najväčšieho počtu takedownov je výsadou módu Road Rage a ak ste sa už v minulosti dostali do styku s konzolovým Burnout 3, určite vám tento závodný variant nebude robiť problémy. Pre ostatných ale pre istotu doplním, že takedown znamená vo voľnom preklade vyblokovanie protivníkov do okolitých objektov (autá, prekážky, chodci ... to posledné je len imaginárne :-)), za čo ste odmenení efektným spomaleným záberom na demolujúci sa voz, čo rozhodne poteší vaše chuťové poháriky.

Face Off (teraz nemyslím akčňák s N. Cageom a J. Travoltom v hlavných úlohách) vás pre zmenu postaví na štart iba s jedným protivníkom, takže vaša úloha bude jasná: poraziť ho za každú cenu. Problém nastane v momente štartu, kedy váš oponent vyrazí priam diabolskou rýchlosťou a zatiaľ čo sa vy s vašim krámom, ako tak doterigáte k prvej polovici trate, on už si to bude veselo šinúť naprieč finishovacou lajnou. Z toho dôvodu sa tento typ závodu radí medzi tie najobtiažnejšie a zvoliť by ste ho mali až vtedy, ak si budete vedomí dostatku skúseností s príslušnými vozmi vybranej kategórie. Samozrejme že za víťazstvo zinkasujete lákavú odmenu, ale o tom si povieme trošku neskôr. 30 sekundový časový limit a po jeho uplynutí explózia vozu, v tom okamihu umiestneného na poslednej priečke... tak to je stručná charakteristika Eliminátora a myslím si, že nemá zmysel ho detailnejšie popisovať.

Grand Prix a Grand Prix Legends sú klasické vytrvalostné preteky, odohrávajúce sa na viacerých tratiach, kde sa víťazom stáva ten, kto počas turnaja získa najväčší počet bodov (čím vyššie na stupienku víťazov = tím viac bodov). Druhý menovaný je ale len pre tých najlepších, pretože v hernej mapke sa sprístupní až vtedy, keď pri ostatných závodoch danej kategórie bude svietiť zlatá medaila. No a nakoniec som si nechal špecialitu série Burnout, ktorou nie je nič iné ako mód Crash. Ten ostal našťastie po starom (narozdiel od jeho brata z Revenge) a tak sa opäť pripravte na množstvo križovatiek, boostovacích kartičiek, peňažných bonusov či crashbreakerov, ktoré spolu s dokonalým deštrukčným modelom vykúzlia priam idylickú dopravnú multihaváriu. Crash mód je skrátka úžasný a až uvidíte zdesené tváre okolostojacich ľudí, po tom čo zhliadnu reťazovú kolíziu na vašom PSPčku, pochopíte, že kúzlo deštrukcie je bez rozmerné.

Burnout Legends

Pink Panther útočí
Burnout Legends

Fízli.. skoro ako na slovensku
Burnout Legends

Wall Takedown

Pozrime sa teraz na jednotlivé bonusy, ktorými ste odmeňovaní za vaše jazdecké úspechy. Keďže hra v prevažnej miere čerpá z Burnoutu 3, väčšinu týchto darčekov budete zákonite získavať za predvedenie obzvlášť vymakaných takedownov. Ako prvá vec, ktorá si získa vašu pozornosť, budú takedown trofeje. Tie sú v praxi odstupňované podľa obtiažnosti a zatiaľ čo na prvú trofej vám postačí predviesť štandardné vyblokovania, už druhý pohár si vyžiada napr. trojicu aftertouch takedowns (vyblokovanie protivníka vašim vrakom), dvojicu Tram takedowns (vytlačenie závodníka do protiidúcej električky), nejaký ten signature takedown (nehoda na určitom mieste, za ktorú zinkasujete aj peknú fotečku) a tak ďalej. Ďalšími bonusmi do vašej zbierky budú všemožné autiaky, pričom k ich získaniu vedie hneď viacero možností.

Popri Face Off sa tak k novým vozidlám dostanete prevažne za dosiahnutie určitej hodnoty jedného z ukazovateľov, medzi ktoré sa radí damage suma z módu Crash, celkový počet takedownov, nazbieraná hodnota burnout bodov (získavaných za vašu agresívnu jazdu) a pod. Musím povedať, že škála vozov je viac než rozmanitá a okrem vytunovaných športiakov tu často narazíte na rôzne oldies záležitosti, akými sú napr. ružový cadillac, prehistorický mercedes a pod. A aby tých bonusov nebolo málo, okrem fotiek za signature takedowns občas obdržíte aj pohľadnice jednotlivých závodných okruhov a ojedinele aj novinové titulky, popisujúce obzvlášť tragické dopravné nehody. Ako teda vidíte, množstvo dodatočného materiálu je vskutku obrovské a verte mi, že z každého nového kúsku do zbierky sa budete tešiť ako malé detičky.

Keď príde reč na herné mechanizmy, všetky neoprávnené obavy vyznievajú do stratena. Burnout Legends sa aj na handhelde PSP hrá ako ich dospelejší konzoloví bratia, a nechýba mu ani také vymoženosti, akými sú napríklad úžasný model poškodenia, či realisticky zvládnutá fyzika vozov. Klasickým znakom tejto série je aj neskutočná rýchlosť jednotlivých závodov a vedzte, že v tomto hľadisku sa Burnout Legends od svojich predchodcov v žiadnom prípade nelíši. Po starom ostala aj kolízna kamera a aftertouch kontrola, na základe ktorej môžete v spomalenom režime nasmerovať letiaci vrak do cesty protivníkom a spôsobiť tak efektný aftertouch takedown. Jediná markantnejšia zmena, ktorú si ale všimnete ihneď po začatí závodu, je počet protivníkov, ktorý bol v rámci minimalizácie zredukovaný na číslo 3. To ale neznamená, že sa pri závodoch nezapotíte. Ba naopak.

Obtiažnosť je s pribúdajúcimi odohranými závodmi čoraz diabolskejšia a ani niekoľko sekundový náskok vám nezaručí, že cieľom prejdete ako prví. V priamej súvislosti s obtiažnosťou sa vezie aj design jednotlivých tratí, ktoré sa postupom času menia na prekombinovanú zmes zákrut a jednosmeriek, v ktorých je riziko zrážky až nebezpečne vysoké. Z toho dôvodu sa opäť musím posťažovať na ich kvalitu, ktorá je značne kolísavá a na dvojicu majstrovsky zvládnutých okruhov tak pripadá aj trojica tých nudných. Škoda, po zážitkoch z Revenge, kde som si každý okruh vychutnával plnými dúškami, som ostal z predvedenej zostavy tratí mierne sklamaný a môj názor nezmenil ani ich počet, ktorý sa ľahko vyšplhá k čísielku 50. Aby som ešte nejak uzavrel tento odstavec, rozhodol som sa vám trošku priblížiť multiplayer. Ten vo všeobecnosti ponúka trojicu herných možností, pričom sa menovite jedná o Single Event (jeden závodný okruh), Tournament (turnaj) a Collector Challenge, kde dvaja hráči súťažia o súperove auto, ktoré sa po víťazstve pridá do ich garáže. Dokopy sa tak môže pri jednom závode stretnúť až štvorica hráčov a po krátkodobom odskúšaní môžem smelo povedať, že sa jedná o zabiják času.

Burnout Legends

Rýchlou jazdou rovno do hrobu
Burnout Legends

Budha v pozadi dohliada na bezpečnosť premávky
Burnout Legends

Obrázok, ku ktorému ma nič nenapadá :-)

Z technického spracovania sa Burnout Legends radí medzi to krajšie, čo na PSP doteraz vyšlo, avšak isté výhrady tu predsa len mám. Dizajn tratí som už spomenul, iba priložím drevo do ohňa tým, že pokarhám aj slabšiu prepracovanosť okolitého sveta, ktorý sa ani náznakom nemôže porovnávať s takou grafickou lahôdkou, akou je WipEout Pure (recenzia). Posledným nedostatkom sú občasné problémy z plynulosťou, ktoré sa dostali ku slovu pri obzvlášť masívnych nehodách a vcelku rýchlo tak dokázali rozhodiť hráča z koncentrácie. Základom vynikajúcej hrateľnosti je ale predovšetkým zážitok z rýchlosti, a ak chceli autori tento artikel dosiahnuť, zákonite museli ušetriť na detailnosti závodných okruhov. Na čom sa ale rozhodne nešetrilo, bola audio stránka titulu, ktorá okrem výborných zvukových efektov ponúka aj úderný soundtrack, ktorý sa rozhodne nemá začo hanbiť a určite by obstál aj ako samostatne predávaný produkt.

Čo povedať na záver? Fanúšikovia série Burnout nemajú o čom rozmýšľať, pretože ich sága dostala do svojich radov ďalší kvalitný titul, ktorý rozhodne „za ty prachy“ stojí. Je síce pravda, že v súčasnosti vládne handheldu PSP žáner racingoviek, to ale neznamená, že medzi nimi sa nenájde jedna, ktorá im bude vládnuť. Už asi tušíte, kam tým mierim, ale ihneď vás vyvediem z omylu. Burnout Legends je jednoznačne najlepšou reálnou závodnou gamesou, akú môžete pre vášho miláčika dostať a spolu s futuristickým WipEoutom kraľuje súčasnému PSP hernému trhu. Čo to pre vás znamená, už asi nemusím vysvetľovať.


napísal blade 9.11.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
BURNOUT LEGENDS
+ zážitok z rýchlosti
+ World Tour
+ množstvo bonusov
+ originálne a zábavné módy
- občasné lagy
- diskutabilný dizajn tratí


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: EA / Criterion Games
Štýl: racing
Dátum vydania:  september 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk