LOST JUDGMENT

LOST JUDGMENT

8.5

Takayumi Yagami v novej štvrti v Yokohame

Recenzia na PS5 verziu

SEGA začína deliť svoju ikonickú sériu na dve línie. Klasická Yakuza sa po ukončení linie s Kazuma Kiryu vydala na novú cestu s novým hrdinom i ťahovým súbojovým systémom. Ale spin-off Judgment si ide svoju ligu, ponechal si real-time súboje a rozhodol sa pre úspešné pokračovanie. A kto vlani navštívil novú štvrť v Yokohame, získa malú výhodu, lebo bývalý advokát Takayumi Yagami sem zamieril tiež.

Yagami, hrdina tejto série, stál kedysi na strane práva, no po poslednom prípade (spracovanom v prvej hre Judgment) sa rozhodol založiť si radšej detektívnu kanceláriu na mieste, ktoré dôkladne poznal. Kamoš Kaito v minulosti makal pre yakuzu a ukázal sa byť skvelou spojkou. Dokopy tvoria duo zvládajúce nejednu fušku, čo im podhodí známy z advokátskej brandže. Yagami je skvele napísaný chlapík, iný ako ostatní borci zo série Yakuza, odlišne premýšľa ako riešiť situácie a má výborné vzťahy s ostatnými postavami.

Dej začína zdanlivo nevinne a na viacerých miestach. Istí požiarnici sú privolaní do horiacej budovy v Yokohame, snažia sa dostať ku zdroju ohňa a prekvapí ich pomerne nechutný pohľad na mŕtvolu. Do toho sa miešajú strihy, kde sa istý chlapík počas súdneho procesu prizná k istému zločinu, ktorý zrejme smeruje práve k videnej mŕtvole. Zatiaľ majú starí známi Yagami a Kaito inú úlohu – pomáhajú mladej slečne Keiko, ktorú podviedol študent o veľkú sumu peňazí (milión+ jenov) a takmer skončila v nútenej práci v 18+ bare.

To je už klasický výlet do známej štvrte Kabukicho, kde ľahko prekvitá hazard, korupcia, yakuza gangy sa bijú o moc a vplyv. Tento prvý prípad rýchlo pomôže dať si repete pravidiel a zoznámiť sa s kombináciou detektívnych, aj súbojových aktivít. Yagami si vyskúša sledovanie chlapíka s rôznymi stealth technikami, do toho sa zahreje v nejednej pouličnej potýčke a prípad končí v štylizovanej herni istej skupiny. Hrateľnosť je bohatá a od prvých minút je zrejmé, že budete sledovať aj pútavý scenár.


Scenáristi zo SEGA píšu klasicky dlhočizné dialógy, majú perfektné postavy, doručia nečakané zvraty a celé sledovanie dejovej línie nie je márne. Podľa očakávaní sa línie začnú prepájať a zatiaľ čo prvá porcia úloh vás vedie cez známe Kabukicho v Tokiu, gro hry sa presunie do Yokohamy. Nové mesto, nové výzvy – aj pre Yagamiho a Kaita, ktorých volajú kamoši s podobnou agentúrou a zapeklitým prípadom. Na jednej strane hľadáme spojitosť obvineného policajta, na druhej sa Yagami dostáva na nečakané miesto: strednú školu, kde sa rieši téma čoraz väčšej šikany.

Téma šikany sa v japonských hrách začína objavovať čoraz častejšie a spoločensky ide o jeden z najväčších prípadov vzhľadom na hierarchické fungovanie spoločnosti. Vloženie chlapíka z yakuza sféry do prostredia strednej školy je výborná idea, dokonca napojená na vedľajšie úlohy. V Yokohame teda nebudete objavovať iba ikonické štvrte mesta, ale aj možnosti strednej školy, kde sa núka detektívny či tanečný krúžok. Možnosti trávenia času sú široké: príbehové úlohy, vedľajšie misie či zábavné aktivity.

Samozrejme, Yokohama vám ukáže tradičné miesta veľkomesta a rozmanité lokály: herne, automaty, hostes bary, aj reštaurácie na napchávanie sa dobrotami. Prepojenie so školou je dobré na budovanie postavy, ktorá naberá vyššie levely a nestagnuje – a takto vám ponúka rozmanité achievementy. Môžete ich získať viac ako 600 od testovanie jedál cez zdolávanie levelov hrách po vrcholné možnosti Yagamiho v boji. Nudiť sa teda nebudete, je tu pestrá náplň na 40-50 hodín.

Sériu Judgment definuje dvojaká náplň okrem behania po meste: detektívna a súbojová. Tá prvá dostala opäť nemalý priestor a v úvodnej hodine si zopakujete aktivity pri malom podvodníkovi. Základom je sledovanie osôb, treba sa im držať v pätách, ale aby vás nespozorovali: držíte si určitý odstup, schovávate za tabule, autá či prekážky alebo dokonca úmyselne kukáte do telefónu a robíte si selfies (najmä nenápadne). Ale nemenej dôležité je aj splynúť v dave a zároveň dávať bacha, aby osoba nezdrhla, inak idete danú pasáž znova.

Sledovanie sa môže prepnúť aj do naháňačky, čo sú rýchle sekvencie so preskakovaním prekážok i stláčaním tlačidiel v rýchlom slede. Cieľ je podobný: svedok nesmie ujsť, inak idete odznova. Oproti prvému dielu sa zvýšil aj počet parkourových pasáží, takže sa pripravte na štveranie po rímsach či bočných uličkách.

Menej dynamické, ale často napínavé je hľadanie stôp. Na inkriminovanom mieste hľadáte lupou podozrivé predmety či časti – ak sa vám to podarí, odfajkne sa stopa. Podobne funguje aj fotografovanie, ktoré dáva inú úlohu: získať konkrétny záber s jasnými požiadavkami. Napríklad musí byť jasné, kto je na foto, že sa usmieva, čo si odovzdáva alebo dokonca akú sumu peňazí rieši.

A už pri úvodnej misii sa učíte aj stealth pasáže, ktoré sú nasadené pri presile nepriateľov – možno by ste ich zdolali, ale hra skôr radí ísť potajomky, pekne z miestnosti do druhej, využiť kvetináče či iné predmety, hodiť mince a tak si odvrátiť pozornosť na tiché zdolanie. Súčasťou stealth častí je odhadnutie uhla videnia – kedy vás nepriateľ asi uvidí a kedy skôr nie. A samozrejme kľúčové je časovanie – prebehnúť v istej fáze na bezpečné miesto, ak si to situácia vyžaduje.

Bojové pasáže sú návrat ku starej dobrej Yakuze a na výber sú aj tri odlišné štýly. Ak viete ako sa mláti v Yakuze, okamžite vám prejde systém do krvi i rozloženia gamepadu. Rýchle súboje v reálnom čase oživuje možnosť využívať rozmanité predmety vrátane obľúbených dopravných kužeľov či odložených bicyklov. Trio bojových štýlov (tiger, žeriav, had) má odlišné kombá a najmä zamerania podľa protivníkov. Žeriav je lepší na presilu menších nepriateľov ako bežných galganov v uliciach. Tiger je lepší pri boji proti jednému borcovi. Had je nová forma, balansuje medzi nimi a najmä je vhodný na protiútoky či lepšiu obranu.


Medzi štýlmi sa dá ľubovoľne prepínať, každý má svoje sekvencie, kombá i vývojový strom. Investovať sa dá do nich rôzne a kombá doplnia aj mocné X údery na doťuknutie súpera. A nechýba ani dočasne silný mód s prehnane silnejšími vlastnosťami. Do boja sa môžete púšťať takmer na každej ulici, zopár chuligánov sa na váš tréning nájde vždy. Vďaka trojici štýlov máte viaceré možnosti: je dobré poznať každý alebo rýchlo sa zdokonaliť v jednom, ale hra má premenlivé fázy. A navyše nešetri bossmi, ktorí si pýtajú lepšiu taktiku, nie iba náhodné údery či kombá.

Lost Judgment prichádza len pol roka po vydaní next-gen verzie Judgment, takže je ideálny na sledovanie tejto novej série. Je to japonský akčný triler, kde veľa vecí poznáte, ak ste odohrali nejeden diel Yakuzy. Silný dej, dobré témy, do toho pekné lokality (Yokohama hrá prím po novom), súbojový systém, stealth či detektívne mechaniky a kvantum minihier – v kancelárii môžete zadrtiť Master System s 9 hrami a keď sa zastavíte v SEGA herni, čaká tu Virtua Fighter 5 či Sonic the Fighters.

V ére, keď sa rozhodli tvorcovia odkloniť ťahovými súbojmi od pôvodnej série Yakuza, je Judgment jediná šanca ako pokračovať v pôvodnom hernom štýle – ak teda máte radi real-time súboje, slobodu v japonských mestách a prepracovaný dej. Detektívne časti nie sú márne, i keď sa asi nebudú pozdávať každému, sú obohatením SEGA série. A najmä je tu opäť silný dej – a kvôli nemu hráme tieto hry, hoci už aj desiaty diel.


napísal Korec 13.12.2021
Páči sa mi! (+3)
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
LOST JUDGMENT
+ výborný dej s dobrými témami
+ dve japonské mestá
+ Yokohama obohatená o strednú školu
+ variabilný súbojový systém a tri štýly
+ detektívne vložky zväčša fungujú
+ kvantum voľnočasových aktivít a minihier
+ japonský dabing a premenlivý soundtrack
- určité momenty pri stealth sú frustrujúce


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Sega / Ryu ga Gotoku
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 24. september 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk