ALFRED HITCHCOCK - VERTIGO

ALFRED HITCHCOCK - VERTIGO

7.5

Závratne zamotaná detektívka

Recenzia na PC verziu

Alfred Hitchcock je persónou všeobecne známou, hoci jeho príbehy sa v herných dobrodružstvách objavujú sporadicky. Skúste si na nejaké spomenúť. Napínavé zápletky sme v minulosti hltali so zatajeným dychom v knižnej aj filmovej podobe. Stačí spomenúť Psycho, Vtáky, Okno do dvora, Marnie alebo fenomenálnych Troch pátračov. A Vertigo.

Herná adaptácia je dielami majstra napätia len inšpirovaná. Dejová zápletka od španielskych vývojárov z Pendulo Studios môže hrdo stáť pri svojej predlohe, hoci v poslednej tretine výrazne stráca dych a príbeh je zbytočne naťahovaný. Napriek tomu môžeme Alfred Hitchcock – Vertigo s pokojným svedomím odporúčaťť. Na rozdiel od prechádzajúcich počinov Pendulo Studios (séria Runaway, The Next Big Thing, Yesterday či naposledy Blacksad) sa Vertigo odklonilo od typickej schémy adventúr. Dej plynie plynulo takmer bez vášho pričinenia. Stačí ísť, obrazne, stále dopredu.

Alfred Hitchcock - Vertigo
Alfred Hitchcock - Vertigo Úspešný spisovateľ, rodinné sídlo pri jazere, samota a spisovateľský blok = vražedná kombinácia.
Úspešný spisovateľ, rodinné sídlo pri jazere, samota a spisovateľský blok = vražedná kombinácia.


Alfred Hitchcock - Vertigo Spomienky na otca nemusia byť len tie najkrajšie.
Spomienky na otca nemusia byť len tie najkrajšie.


Alfred Hitchcock - Vertigo Psychiatrička Julia sa snaží Edovi pomôcť, ale sama prežíva osobnú krízu.
Psychiatrička Julia sa snaží Edovi pomôcť, ale sama prežíva osobnú krízu.





Hrateľnosť je síce skromnejšia, no atmosféra by sa dala krájať. Zaradenie medzi jednoduchšie adventúry typu The Walking Dead či Life is Strange nemožno hodnotiť ako prešľap. Pre vývojárov ide o krok do neznáma. Bolo by však veľkou škodou, keby sa tento model neosvedčil. Nielenže tu podobné tituly chýbajú, ale po vychytaní menších múch by sme sa mohli dočkať ďalších napínavých dobrodružstiev. To najpodstatnejšie, a teda v prípade adventúr ide o príbeh a jeho podanie, tu totiž máme bravúrne zvládnuté a samotné rozprávanie svižne sekunduje gradujúcej zápletke.

Úspešný spisovateľ Ed Miller je dohnaný démonmi svojej minulosti. Tragická autonehoda ho pripravila o oboch rodičov. Matka zahynula po páde auta do priepasti, otec si to nedokázal nikdy odpustiť a svoj život ukončil skokom z mosta pri mieste nešťastia. To, čo sa v skutočnosti naozaj stalo a čo si Ed len vytvoril vo svojej fantázii, aby zakryl krutú realitu, sa dozviete počas stretnutí so psychiatričkou Juliou Lomas. Ed totiž ostal po rovnakej nehode na rovnakom mieste pripútaný na lôžko. Diagnóza vertigo mu nedovolí spraviť pomaly ani jeden krok bez toho, aby nezačal trpieť závratmi a pocitom narušenej rovnováhy.

Navyše Ed neustále opakuje, že spolu s ním sa vo vozidle nachádzala aj jeho priateľka Faye s dcérou. Na mieste nehody sa nenašli žiadne telá, nik o nich nepočul, nevidel, dokonca o Faye a dcére nenájdete nič ani vo svojom mobile. Zistiť, či naozaj existovala, alebo hlavný protagonista trpí halucináciami, je cieľom hry a musíte klbko záhad rozmotať. Aby toho nebolo málo, v ospalej oblasti Brody Canyon v Kalifornii dôjde k vražde, pričom hlavným podozrivým sa stáva práve Ed. Vo vraku vozidla sa našla vražedná zbraň a so starým pánom, ktorého telo sa našlo v pivnici, mal hlavný podozrivý blízky vzťah. Bonus na záver? Nikto nevie, kde sa ukrýva manželka obete a miestni obyvatelia, ktorí Eda práve nemusia, majú vo všetkom jasno.

Príbeh je dostatočne zamotaný na to, aby postupné odhaľovanie všetkých nitiek zápletky bolo zábavné, mohli ste si pri niektorých dôkazoch povedať, že toto ste skutočne nečakali a zároveň sa dychtivo hnali ďalej. Aj preto je záver obrovským sklamaním. Už keď v podstate viete, kto je vrahom a čo sa vlastne stalo, prichádza na scénu hľadanie motívu a prehranie udalostí, ktoré k zločinom viedli. Tempo napredovania sa síce nespomalí, no celkovo začne dej strácať na pútavosti. Vertigo dokončíte aj napriek tomu, avšak iba preto, aby ste to mali konečne za sebou. Menej je niekedy viac a približne 11 až 12 hodín hrania mohlo byť pokojne osekaných o 2 – 3 hodinky.

Na dianie sa pozeráte z pohľadu externej kamery, postavy ovládate priamo v trojrozmernom prostredí. Po priblížení sa k aktívnemu miestu môžete daný objekt preskúmať alebo otvoriť dvere. Inventár tu neexistuje, dialógy s postavami sú presne nalinkované a spúšťajú sa automaticky. Vždy dostanete zopár jednoduchých úloh, ktorých riešenie spočíva v dostavení sa na príslušné miesto vykonanie akcie, po ktorej sa spustí animácia. Nesmú chýbať ani QTE, ktoré hráča zbytočne nerušia a nefrustrujú.

Postavy sa automaticky striedajú tak, aby sa dej posúval ďalej. Vžijete sa do kože samotného Eda, ale aj psychologičky Julie, miestneho šerifa Nicka Reyesa alebo tajomnej Faye, ktorá vystupuje iba v Edovom rozprávaní, takže je na mieste sa pýtať, či si ju skutočne iba nevymyslel. Navyše hrateľné postavy nie sú typickí hrdinovia: Julia či Nick sú v preddôchodkovom veku a celé rozprávanie tak pôsobí uveriteľnejšie a prirodzenejšie. Charaktery sú výborne vykreslené, postavy sa správajú presne tak, ako by ste očakávali v bežnom živote. Nebudete mať žiadny problém si ich obľúbiť a aj počiatočný odpor, ktorý možno budete mať voči Edovi, sa časom vytratí.

Zaujímavé sú momenty, kedy je Ed zhypnotizovaný. Najprv odohráte vybranú sekvenciu v podobe, ako si ju hlavný protagonista pamätá. Následne si prejdete kúsok zo zápletky v hypnóze a spomeniete si na detaily toho, čo sa skutočne stalo. Začnú sa vynárať démoni minulosti, ktorí rodinnú idylku začnú trhať na márne kúsky. Alkohol, násilie, depresia z neúspechu, vzťahy. Do kontrastu sa dostávajú dva svety: ten, ktorý si aj my bežne idealizujeme a ten skutočný, ktorý sa nám predstaví v jasných kontúrach až v momente, kedy sa na konkrétnu situáciu pozrie niekto iný, nezainteresovaný a ukáže prstom na krutú realitu.

Alfred Hitchcock - Vertigo
Alfred Hitchcock - Vertigo Hľadanie pravdy v hypnóze má svojské čaro.
Hľadanie pravdy v hypnóze má svojské čaro.


Alfred Hitchcock - Vertigo Výlety do minulosti sú zaujímavé a zábavné.
Výlety do minulosti sú zaujímavé a zábavné.


Alfred Hitchcock - Vertigo Ed sa pri rozhovoroch s postaršou psychiatričkou rozhodne nehanbí.
Ed sa pri rozhovoroch s postaršou psychiatričkou rozhodne nehanbí.





Práve stavy v hypnóze, situované akoby do hmlou zastreného videnia, sú čo sa týka hrateľnosti najaktívnejšie. Ovládate postavu Eda, ktorý prechádza zmrazeným svetom ako duch. Hľadáte jednotlivé stopy a náznaky, ktorým sa venuje Julia a upriamuje na ne Edovu pozornosť tak, aby odhalil skutočnosť. Je potrebné úprimne priznať, že hranie ako také je minimalistické. Viac sledujete dej akoby interaktívnu novelu, avšak rozhodovanie a zasahovanie do deja, ktorý je striktne nalinkovaný, tak dostáva na oplátku potrebné grády. Náznakov vetvenia deja sme tu mali dve hromady a málokedy to skutočne fungovalo alebo boli jednotlivé cesty plnohodnotne zábavné.

Grafické spracovanie nerobí hre hanbu a štýlové zobrazenie nedevalvuje celkovo pozitívny dojem z vizuálu. Isteže, postavy nie sú také detailné, ako sme možno zvyknutí, avšak strohosť v zobrazení postáv nevadí. Prostredia sú minimálne interaktívne, no každé z nich je dostatočne zaujímavé a pestrosťou či oku lahodiacimi scenériami sa nešetrí. Horšie dopadla synchronizácia hovoreného slova s pohybom pier, občas je pohyb postáv nemotorný a detailné zábery na tváre postáv odhalia umelosť či prekrývanie textúr. Snímkovanie sa niekedy prepadne pod únosnú hranicu aj napriek tomu, že na to nie je dôvod.

Ak vás nezaujme grafika, určite sa to nestane pri audio zložke. Dabing je vynikajúci, zvládnutý na jednotku. Každá postava má skvelý prednes bez umelého prežívania situácie, poľahky sa vžijete do pohnútok hrdinov, všetko do seba úžasne zapadá a nenájdete ani maličkú chybičku, ktorá by pokazila výsledný dojem. Mladý Ed si svojou detskou hravosťou a monológmi zaslúži absolutórium. Ak sú zvuky na jednotku, k hudbe pridáme ešte hviezdičku. Doslova kinematický soundtrack vynikajúco sekunduje dianiu na obrazovke. Nápadná podoba s filmovými trhákmi spred niekoľkých dekád virtuálnemu Vertigu vôbec neubližuje. Práve naopak, výraznou mierou sa podpisuje pod napínavou atmosférou. Najlepšie to dokumentuje pasáž, v ktorej so šerifom prehľadávate prázdny dom. Jemné brnkanie na nervy nemá chybu.

Alfred Hitchcock - Vertigo
Alfred Hitchcock - Vertigo Mačka hrá dôležitú úlohu v príbehu. Desať z desiatich.
Mačka hrá dôležitú úlohu v príbehu. Desať z desiatich.


Alfred Hitchcock - Vertigo Skutočná postava alebo len výplod Edovej fantázie je spracovaný v špecifických farbách.
Skutočná postava alebo len výplod Edovej fantázie je spracovaný v špecifických farbách.


Alfred Hitchcock - Vertigo Šerifove pátranie je pomalšie, ale o to napínavejšie.
Šerifove pátranie je pomalšie, ale o to napínavejšie.




Ovládanie prejdeme z rýchlika: hru pohodlne odohráte ako s gamepadom, tak vám pohodlne postačí aj myš s klávesnicou. Nedá sa mu vytknúť nič výrazné až na momenty, kedy sa musíte k aktívnemu predmetu presne postaviť vo vhodnej vzdialenosti. Taktiež mohla byť častejšie využitá myš, keďže tlačidlami na myške potvrdzujete napríklad zvolenú vetvu v dialógoch, ale pre používanie predmetov či aktivovanie akcie musíte siahnuť po klávesnici. Kurzor v hre nenájdete, avšak trend nastolený kedysi dávno tretím Broken Swordom ťažko zmeníme aj vzhľadom na konzolové porty. Nejedná sa o nič, čo by vás malo otráviť.

Alfred Hitchcock – Vertigo je hrou, na ktorú budete spomínať v dobrom alebo sa od nej odtiahnete po niekoľkých minútach. Nič medzi. Nie je to adventúra v starom štýle, ale stavia na interakciu s prostredím a dobre napísaný príbeh. To, že sa Vertigo občas hrá takmer samo a vy ste viac aktívnym divákom ako hardcore hráčom, nemožno považovať za zápor alebo hodnotiť kriticky. Len je potrebné dať si na túto skutočnosť pozor a brať to ako charakteristickú črtu herných prvkov. Jediné čo vyložene sklamalo, je posledná tretina príbehu. Zbytočný, umelo naťahovaný a atmosféru ubíjajúci záver sa jednoducho nevydaril a pokazil vynikajúci dojem z hry. Napriek tomu má Pendulo Studios zaujímavý zárez na pažbe, ktorý – pevne veríme – sa v budúcnosti rozrastie o ďalšie príbehy. Vertigo je napínavý triler s filmovou atmosférou a vlastne aj hrateľnosťou.


napísal kordi 29.12.2021
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
ALFRED HITCHCOCK - VERTIGO
+ prvé dve tretiny príbehu
+ budovanie napínavej atmosféry
+ filmová hudba
+ striedanie postáv
+ zakomponovanie hypnózy do deja
+ prirodzený dabing
+ plynulý postup hrou

- zbytočné naťahovanie inak napínavého trileru
- zopár technických chýb
- hardvérové nároky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i5 3 GHz, 8 GB RAM, 2 GB VRAM Nvidia GTX 960 / AMD R9 285, 42 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU i7 3 GHz, 16 GB RAM, 6 GB VRAM Nvidia GTX 1060 / AMD Radeon RX 580, SSD disk


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Microids / Pendulo Studios
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. december 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk