CHORUS

CHORUS

7.5

Epická výprava na záchranu galaxie

Recenzia na PC verziu

Arkádových vesmírnych akcií pribúda stále viac, ale tých dobrých stále nie je toľko, ako by sme si priali. Chorus sa chytá tohto trendu a snaží sa na jednej strane inšpirovať úspešnou konkurenciou, akou je napríklad Everspace, s ktorým je porovnávaný najčastejšie, ale snaží sa priniesť do tohto žánru aj veľa nových, svojich vlastných prvkov. Darí sa mu to celkom dobre, aj keď zďaleka nie je bez chyby.

Prvé čo si všimnete na Chorus a čo vás pravdepodobne aj zaujme, je príbeh. Akčných arkádových vesmírnych strieľačiek s dobrým dejom nie je veľa. Dobrá epická výprava dokáže zásadne okoreniť inak niekedy bezduché ničenie všetkého, čo nesplýva s ničotou vesmíru. Putovanie je vykresľované kvalitnými animáciami, dialógmi počas plnenia misií a aj napríklad takým neotreným prvkom, ako je vnímanie minulosti.

Na určitých miestach pomocou svojich schopností vidíte, čo sa predtým udialo na danom konkrétnom mieste, vžívate sa do postáv a ich emócií. Ide o výpravu proti vesmírnemu zlu zvanému Kult, pre ktorý ste v minulosti pracovali a bojovali na strane zla, ale časom ste si uvedomili svoju chybu, obrátili sa proti svojmu pánovi a pridali na stranu odporu. Čo sa týka premisy - nič čo by vás zdvihlo zo stoličky. Príbeh je odkrývaný po troškách, jeho doplnkové vykresľovanie je aj v postranných misiách, vo vašich monológoch, prípadne neskôr v dialógoch s vašou loďou, ktorú získate hneď v prvej časti hry.

Chorus
Chorus Dostane sa aj do útrob rôznych vrakov.
Dostane sa aj do útrob rôznych vrakov.


Chorus Skôr to pripomína povrch planéty ako vesmír.
Skôr to pripomína povrch planéty ako vesmír.


Chorus Kam sa pozriete, všade niečo je, ani kúsok prázdny.
Kam sa pozriete, všade niečo je, ani kúsok prázdny.





Čo nemusí sadnúť každému, je naratívne podávanie príbehu. Autori sa vám stále snažia v každej jednej vete, dialógu či monológu podsúvať, ako veľmi je celá výprava epická, aké je všetko mystické, plné proroctiev, osudu, až vám to môže začať pripadať detinské. Snažia sa to podčiarkovať aj neustálym šepkaním hlavnej hrdinky pri jej myšlienkových pochodoch. Na začiatku vám to divné nepríde a má to svoj nepopierateľný mystický nádych, čo sa tu snažia navodiť snáď vo všetkom. Ale časom vám to bude pripadať nielen zbytočné, ale aj nepraktické, keďže v prípade, že sa toho deje viac, tak jednoducho nerozumiete čo hovorí a musíte čítať riadky, ak nechcete prísť o časť deja. Jednoducho autori tlačia na pílu a časom vám to môže začať byť divné či dokonca až prekážať. Potom si už začnete všímať každý detail a začnú vám vadiť veci, ktoré by ste si možno ani nevšimli, ako napríklad uplakané dialógy s umelou inteligenciou vašej lode. Tá je urazená,  pretože ste ju nechali dlho osamelú v jaskyni, takže dlho sa bude správať ako odvrhnutá milenka.

Podobne je to aj s grafickým spracovaním. Je veľmi pekné, na vysokej úrovni, všetko sa pekne hýbe, vybuchuje, všetko má svoj štýl a chrámy, ktoré budete navštevovať na svojej dobrodružnej výprave, sú zaujímavým spestrením a je radosť ich plieniť. Všade samé asteroidy, hmloviny, blesky, anomálie, pulzujúce objekty, trosky, hviezdy, planéty, stanice, lode, brány, hviezdny prach a všetko možné. Na prvý pohľad pekné, no neskôr vám to tiež môže pripadať, že autori vesmír až priveľmi prepchali najrôznejšími objektmi a podobne ako pri podávaní príbehu tlačili na pílu. Normálny tmavý vesmír v podstate ani neuvidíte, len prostredie preplnené všetkým, čo tvorcom napadlo, až si pravdepodobne položíte otázku, či toho nie je predsa len troška príliš a pôsobí to umelo.

Lepšie by bolo, keby takýmto smerom pracovali skôr s možnosťami vylepšovania vašej lode, pretože tam okrem základných parametrov nemôžete zlepšovať nič. Zbraní máte na výber až tri druhy, loď máte len jednu - okrem tej s ktorou začínate svoju púť, ale tú v podstate hneď na začiatku vymeníte. Keďže drvivú väčšinu času strávite s jednou loďou, nebolo by od veci mať možnosť si ju aspoň čiastočne individualizovať, ale, žiaľ, nič také nečakajte. Trošku to autori dopĺňajú špeciálnymi schopnosťami hlavnej hrdinky. Tie postupne získavate a dávajú vám výhody v boji, aj keď tiež ich veľmi nevyužijete a sú skôr účelové pre konkrétne situácie. Samozrejme, aj okolo týchto mystických schopností sa točí časť hlavného deja a ich získavanie je súčasť výpravy a misií.

Chorus
Chorus Kde to zase som?
Kde to zase som?


Chorus Stanice sú pekné a veľké, ale aj tak pôsobia umelo.
Stanice sú pekné a veľké, ale aj tak pôsobia umelo.


Chorus Nejaký oblak s červenou búrkou.
Nejaký oblak s červenou búrkou.





Vedľajšie misie, aj keď ich dostávate od generických postáv, sú celkom rôznorodé, síce viac-menej všetky sú o tom zničiť všetky nepriateľské lode, ale aspoň pokec okolo toho sa občas mierne mení. Sem-tam máte aj také zmeny, ako dobehnúť zlodejov s plutóniom, niekomu opraviť loď či odpočúvanie cudzej komunikácie a podobne. Na mape vidíte body, kam máte letieť za plnením hlavnej dejovej misie, ale vidíte aj body pre vedľajšie misie a prípadne, keď použijete jednu zo svojich špeciálnych schopností, vidíte aj kontajnery rozosiate všade po mape. Môžete si krátiť si čas ich zbieraním, za čo väčšinou získavate peniaze. Či je to krátenie času medzi misiami alebo skôr umelé naťahovanie hracej doby, sa musí každý rozhodnúť sám, ale nedá sa uprieť, že ste takto nepriamo nútení preskúmavať toto prepchaté prostredie.

Pri tomto skúmaní a celkovo na celej epickej mystickej ceste natrafíte na nepriateľa, ktorý je rovnako mysticky epicky vykresľovaný pomocou proroctiev, až si budete myslieť, že bojujete s neviem akými úžasnými mocnými silami zla. V skutočnosti ich však ničíte po desiatkach bez najmenších ťažkostí. Ich lode sú slabé, jednoduché, spracovaním generické, takže ničím nevynikajú, ľahko ich porazíte aj s prvou obyčajnou stíhačkou bez akýchkoľvek vylepšení. Sem-tam natrafíte na nejakú ich lepšiu loď, proti ktorej budete musieť už použiť aj trocha taktiky či schopnosti, ale nič významné, v drvivej väčšine stačí len trocha základnej zručnosti a klasicky zostreľovať nepriateľské stíhačky po desiatkach.

Celkovo je málo druhov nepriateľov, zostreľujete ich ako muchy, a to v drvivej väčšine sami proti presile, na nejaké súboje armád a prestrelky krížnikov zabudnite. Toto taktiež trošku kazí naratívny prístup o mohutnom mystickom zle, proti ktorému je celá galaxia bezmocná a len vy ju môžete zachrániť so svojimi epickými mystickými silami a neustálym šepotom v monológoch a uplakanou umelou inteligenciou vašej lode.

Chorus
Chorus Pekné prestrihové scény dopĺňajú príbeh.
Pekné prestrihové scény dopĺňajú príbeh.


Chorus Slabé možnosti vylepšovania.
Slabé možnosti vylepšovania.


Chorus Zrkadielko, zrkadielko, kto je najbadass pilot vo vesmíre?
Zrkadielko, zrkadielko, kto je najbadass pilot vo vesmíre?





Tak isto ako nepriateľ v stretoch nie je nijako výnimočný, nie sú výnimočné ani boje s ním. Vaša stíhačka klasicky letí dopredu bez zotrvačnosti, otáčate sa bez obmedzení všetkými smermi a jediné na čom záleží, je, ako rýchlo viete zamieriť a zničiť cieľ. Čo sa týka zotrvačnosti, tú neskôr získate ako jedno z vylepšení, ale okrem pár prípadov to veľmi nebudete využívať.

Omnoho viac využijete takzvané uhýbanie stíhačky do strán pomocou kotrmelcov. Nepriatelia sú vždy v presile a stále sa nájde nejaký, ktorý vás ma na muške, strieľa po vás a vy sa týmto manévrom uhýbate dotieravým projektilom. V praxi to vyzerá, že sa stále otáčate, popritom robíte s loďou neustále kotrmelce do strán, zamierite, zostrelíte a odznova. Popritom dávate pozor na stav štítov i panciera, ktoré ak chvíľu nedostávajú žiadne zásahy, začnú sa samé regenerovať, prípadne tomu môžete dopomôcť zariadením, alebo ak zoberiete vypadnutú energiu z nepriateľa.

Keďže herné mechaniky nemajú žiadnu zásadnú hĺbku, je z toho veľmi rýchlo rutina. Sem-tam sa zastavíte v hlavnej stanici, kúpite nejaké to drobné vylepšenie a idete odznova. Žiadne obchodovanie, pirátenie, ťaženie ani nič podobné nečakajte, toto je klasická akčná vesmírna strieľačka s generickým príbehom a peknou skladbou v úvodnom menu. Tá vás zaujme, ale inak sú zvuky priemerné, nerušia ani vyslovene nezaujmú. Čo ale zaujme, je fotomód. Kedykoľvek môžete hru zastaviť a ľubovoľne si prezerať a filtrami upravovať obraz hry, avšak či to niekedy použijete, je nanajvýš otázne.

Chorus
Chorus Prelety v chrámoch majú svoje čaro.
Prelety v chrámoch majú svoje čaro.


Chorus Obrana stanice pred Kultom.
Obrana stanice pred Kultom.


Chorus Niektoré lokácie sú spracované naozaj zaujímavo.
Niektoré lokácie sú spracované naozaj zaujímavo.




Či vás to však bude ťahať do galaxie ovládanej Kultom, je taktiež otázne. Nech sa na Chorus pozriete akokoľvek, určite zaujme, a to každého. Otázkou len zostáva, na ako dlho a ako veľmi vás zaujme, či sa budete k nemu vracať, až kým neporazíte tajomného nepriateľa, alebo to vzdáte ešte uprostred výpravy. Pre niekoho to môže byť hra za plnú cenu, pre niekoho dobrá kúpa až v zľave. Jednoznačne sa dá už na prvý pohľad povedať, že dobre vyzerá, ľahko sa ovláda, celou hrou vás sprevádza celkom pútavý aj keď generický príbeh a sem-tam vás prekvapia aj nejaké tie zaujímavé prvky.

No žiaľ, po chvíľke ako opadne prvotné nadšenie z hry, príde jemné vytriezvenie a môžu vám začať jednotlivé nedotiahnuté aspekty alebo tlačenie na pílu vadiť. Nemusí vám sadnúť naratívna forma príbehu, aj akcia bez väčšej hĺbky vám môže začať pripadať repetitívna a prehustené prostredie vás môže časom aj iritovať. To všetko neznamená, že vás to nebude baviť, ale nečakajte od toho nič výnimočné. Ak vám stačí mierne nadpriemerná vesmírna strieľačka, neváhajte a vydajte sa na dobrodružstvo so svojou spriaznenou, aj keď trocha uplakanou loďou.


napísal Andrei 10.1.2022
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
CHORUS
+ pekné prostredia a ich spracovanie
+ RPG prvky hlavnej hrdinky a jej lode
+ intuitívne prehľadné ovládanie a nenáročná akcia
+ popri hlavnej dejovej línii máte kopu vedľajších zaujímavých úloh
+ pútavý príbeh sprevádzaný prestrihovými scénami
+ fotomód
- prehustené vesmírne prostredie, ktoré už nepripomína vesmír
- hlavná postava, jej neustále šepkavé monológy a myšlienkové pochody nemusia sadnúť každému
- plytké vylepšovanie lode a žiadne možnosti si ju prispôsobiť
- prílišná snaha o epickosť a mystickosť výpravy vyznieva detinsky
- málo druhov zbraní
- RPG prvky a špeciálne schopnosti majú často malé využitie
- generickí nepriatelia a ich slabá variabilita
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel i3-2120/AMD FX-4100, 8GB RAM, Intel Iris Xe Graphics/GeForce GTX 750/Radeon HD 7770
Doporučená konfigurácia: Intel i3-7350K/AMD FX-8350, 8GB RAM, GeForce GTX 960/Radeon R9 285


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Stadia
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Deep Silver / Fishlabs
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 3. december 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk