Aké slovenské hry vyšli v roku 2021?

Opäť sme oslovili slovenských vývojárov, aby sa pochválili s tým, čo minulý rok vydali. Koľko toho bolo?

Aké slovenské hry vyšli v roku 2021?

HRY > NOVINKY >

Rok 2021 bol pre slovenskú hernú scénu veľmi zaujímavý. Udialo sa tu toho možno aj viac ako bežne, vyšla kopa hier, ďalšie sú na ceste a my sa vám to všetko pokúsime stručne zhrnúť. Napríklad na Slovensku vznikla pobočka Epicu, keď tento herný gigant odkúpil slovenskú spoločnosť Capturing Reality. Tá patrí medzi svetových lídrov v oblasti fotogrametrie. Dočkali sme sa oznámenia nádejných hier, ako je napríklad Loot River. Navyše si stále slovenskí vývojári robia dobré meno v zahraničí, kde pracujú na veľkých hrách, napríklad Martin Strapko na Baldur’s Gate III alebo štúdio Cassa Game Industry, ktoré spolupracuje na horore Scorn.

Poďme ale na samotné hry. Prezreli sme si archív našich textov, oslovili štúdiá a aj celú vývojársku komunitu u nás, aby sme zistili, čo všetko u nás minulý rok vyšlo. Opäť toho bolo naozaj veľa a sú to hry všetkých veľkostí na všetky možné platformy. Aby bol prehľad jednoduchší a tým pádom následne aj vaše hlasovanie o najlepšiu slovenskú hru minulého roka, rozhodli sme sa doň zaradiť len nové hry a žiadne alphy/bety/Early Access verzie či študentské projekty alebo game jamovice. Teda v prehľade nie sú porty ako napríklad konzolové verzie Vaporum: Lockdown alebo Cube Life: Island Survival. Aj tak je ale výber veľmi slušný a dočkali sme sa zaujímavých hier.

 

Juro Jánošík

Vývojár Peter Jurkovský dokončil svoju akčnú adventúru o zbojníkovi a slovenskom národnom hrdinovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Na hru sme sa pozreli aj v recenzii a vôbec nedopadla zle. V hre prekonávate prekážky, riešite hádanky a miestami aj vydrancujete nejaký ten hrad, no nechýbajú ani súboje s pandúrmi. Hra obsahuje celkovo 10 levelov.

 

Squabble

Drobné štúdio Atomic Realm na jeseň na Switch prinieslo svoju párty akčnú hru Squabble, ktorá je ideálna na gaučové hranie. Sadnete si vo štvorici na gauč a pustíte sa do seba v neúprosných bojoch. Pomôcť si môžete viac ako 20 predmetmi a bojovať môžete v dvoch klasických režimoch – Deathmatch a Capture The Flag.

 

Mimi a Líza: Adventúra pre deti

Mimi a Líza je stále relatívne nový slovenský večerníček (z pohľadu nás starších), ktorý sa medzi deťmi tešil veľkej popularite. Hneď začiatkom minulého roka podľa neho vznikla aj mobilná hra, ktorá je taktiež cielená na deti, je zadarmo a aj bez reklám. Stačí si ju tak stiahnuť a môžete hrať.

 

Aaronova dilema

Hry môžu spracovať aj náročné témy a toto je jeden z príkladov. Aaronova dilema je naratívna adventúra postavená na rozhodnutiach a ich dôsledkoch. Aaron je ambiciózny študent medicíny, ktorého konflikt v jeho rodnej Sýrii prinúti vybrať si medzi opustením svojho domova a nebezpečenstvom občianskej vojny. Vaše rozhodnutia ovplyvnia koniec hry.

 

Atomix 3D

Pamätníci Didaktiku M, respektíve ZX Spectra si možno pamätajú na skvelú logickú hru Atomix, ktorá bola na svoju dobu pomerne náročná. Úlohou hry bolo presúvať atómy na hracej ploche a zostaviť požadovanú molekulu. Autori zo slovenského štúdia unSigned pripravili niečo ako remake s úplne novým vizuálom a zvukom a to celé kompletne v 3D.

 

Urtuk: The Desolation

Urtuk je jedna z najzaujímavejších hier minulého roka. Hra už síce predtým vyšla v Early Access, ale minulý rok sme sa dočkali plného vydania tejto open world ťahovej RPG v low fantasy zasadení. Hra ponúkla procedurálne generované bojiská a aj slušnú výzvu, pričom zabavila na dlhé hodiny. Aj preto je podľa nás tým najlepším, čo minulý rok na Slovensku vzniklo. Viac sa dozviete v recenzii.

 

Football Cup 2021

A kým Urtuk bol tým najlepším, tu máme asi to najhoršie. Štúdio Inlogic sa sústredí najmä na mobilný trh a aj minulý rok prinieslo kopu menších hier, ktoré ani nedokážeme všetky vypísať. Prinieslo však už aj viac hier pre konzoly, medzi nimi napríklad Witch Hunter, Dark Thrones, Zombie Hill Racing a iné. My sme sa v recenzii pozreli na Football Cup 2021 pre Switch a bolo to bohužiaľ naozaj veľmi zlé.

 

VIP Trip Trivia

Štúdio Hipstersaurus Rex minulý rok na mobily prinieslo jednoduchú, ale zábavnú kvízovú hru VIP Trip Trivia, ktorá vás možno niečo aj naučí, no hlavne sa pri nej zabavíte. Hra je inšpirovaná cestovaním a prináša viac ako len otázky, kde vyberáte spomedzi odpovedí. Zahrať si ju môžete úplne zadarmo.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2021?

 

Towards The Stars

V marci na Steame vyšla hra Towards The Stars, ktorá z vás spraví kapitána vesmírnej lode v ďalekej budúcnosti. Ste svedkami toho, ako asteroid zničí vašu planétu, takže vám nezostáva nič iné, len zozbierať zdroje, vytvoriť nové technológie a vydať sa do temného vesmíru hľadať nový domov.

 

Testovič: Atomovka na hnusobu

Za posledné roky sme si už zvykli na to, že sa každý rok dočkáme minimálne jednej hry, ktorá sa snaží o politickú satiru. Tieto hry si často berú na paškál konkrétnych politikov a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Hráč sa v tejto hre zhostí role "Testoviča", ktorý sa snaží poraziť „hnusobu“, pričom mu v ceste bráni mnoho mocných nepriateľov.

 

Fono

Začiatok roka na Steam priniesli unikátny a kvalitný titul Fono od Fono Labs. Je to nápaditá puzzle platformovka, v ktorej využívate zvuk a aj časticové efekty, aby ste si odkryli herný svet pred vami a mohli pokračovať ďalej. Zaujímavý koncept hra podporili aj veľmi dobrým spracovaním, takže ak ste ju nehrali, vyskúšajte.

 

Doge Moon Launch

Kryptomeny boli veľkou témou aj minulý rok a vývojár Peter Sekera na to reagoval vtipnou hrou, v ktorej sa snažíte predikovať cenu Doge coinu. Ako hráč lietate po grafe s raketkou, v ktorej sedí Doge. A keďže Doge nepozná pravidlá, môžete letieť aj doľava. Celá hra sa snaží držať témy kryptomien. Sú v nej rôzne veľryby ako nástrahy, rast a klesanie ceny ako booster, dokonca aj Dogefather.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2021?

 

Polygonia

Adam Šín v máji 2021 na Androide vydal svoju hru Polygonia. Je to jednoduchá hra o geometrických tvaroch, kde máte vyberať tie správne. Postupne stúpa náročnosť, no zároveň dostávate rôzne nové skilly, ktoré vám pomôžu prechádzať jednotlivé levely.

 

Project: Nitro

Vývojár Alexander Žolnai na Steame vydal titul Project: Nitro, v ktorom ponúka sólo hranie, kooperáciu a aj online PvP boje. Hra vyšla v Early Access ešte v roku 2020 a minulý rok sa dočkala plnej verzie. V hre bojujete vo vozidlách a na výber máte dvojicu s rôznou výbavou.

 

Hero of the Kingdom: The Lost Tales 2

Lonely Troops sú už dlhé roky verní svojej sérii Hero of the Kingdom a minulý rok priniesli ďalšiu časť. V nej sa vžijete do úlohy princeznej, ktorá zažíva dobrodružstvá za hradbami mesta, no keď sa mesto ocitne v plameňoch, musíte zobrať veci do vlastných rúk a zachrániť svoj ľud. Hra je síce menšia, ale ponúkne pekné retro spracovanie a nízku cenu.

 

Path of Evil: Immortal Hunter

Štúdio Tinysoft minulý rok na mobily prinieslo diablovku Path of Evil, ktorá sa inšpiruje klasikami RPG hack and slash zo starej školy a na mobiloch zozbierala pomerne slušné hodnotenia. Nechýba tu veľa lootu, upgradovanie svojich postáv a ani bossovia, ktorým budete musieť čeliť. Hra ponúka 6 klasických tried postáv.

 

Restaurant Inc.

Slovenskej hernej tvorbe dominujú mobilné hry a potvrdzuje to aj Restaurant Inc. od štúdia Mad Cookies Studio. V hre riadite svoju vlastnú reštauráciu a snažíte sa obslúžiť toľko zákazníkov, koľko len pôjde.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2021?

 

Crazy Stack

Aj Ľubomír Tiko z TIKS s.r.o. každý rok prináša niekoľko menších mobilných hier a minulý rok nebol výnimkou. Priniesol Happy Egg Jump, no aj o niečo zaujímavejší titul Crazy Stack. Je to jednoduchá puzzle hra založená na fyzike, v ktorej staviate vežu z objektov rôznych tvarov a snažíte sa, aby nespadla.

 

Space Impact Watch

Space Impact Watch je retro arkádovka, za ktorou stojí Vladislav Vodička. Zaujímavosťou ale je, že nie je pre klasické platformy, ale pre Apple Watch. Hrať tak môžete nenápadne pod stolom napríklad počas nudnej pracovnej porady. Ponúka klasickú hrateľnosť, bossov a dokonca aj ranked režim.

 

Port City: Ship Transit Tycoon

Pixel Federation, najväčšie slovenské štúdio, už dávnejšie objavilo svoj niche, ktorý im zarába a umožňuje rásť. Stále sa ho držia a zjavne to funguje. Minulý rok štúdio prinieslo dve hry – nadprirodzenú puzzle detektívku Puzzle Adventures: Mystery Clue v Early Access verzii a bohatú manažmentovku Port City: Ship Transit Tycoon, ktorá ponúka hromadu obsahu a možností.

 

Brew Story

Štúdio Tater Games sa rozhodlo v hre spracovať tému, ktorá je mnohým blízka – pivo. V hre riadite svoj pivovar, varíte pivo a snažíte sa o to, aby vaši zákazníci boli šťastní. Z malého lokálneho pivovaru môžete postupne vytvoriť pivovarnícke impérium.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2021?

 

Off Stage

Síce sme nechceli zaraďovať game jam hry, ale na Off Stage autori ešte trošku popracovali aj po Mad Game Jame 2021, ktorý s hrou aj vyhrali. V hre sa z vás stane hudobník, ktorý zažil psychické zrútenie a stratil radosť hudby. Plnením úloh ho vediete k novému začiatku.

 

A čo budúcnosť? Niečo z nej nám načrtli minuloročné Early Access vydania, kam sa dostali kvalitné hry. Medzi ne určite patria hackerská simulácia World Wide Hack, naratívna RPG Sacred Fire, taktická ťahovka Tactical Combat Department alebo nápaditá sandboxovka Cellings. Už teraz môžete zachraňovať Austráliu v menšom titul Bushfires: Animal Rescue. Tento rok sa dočkáme dvoch pripravovaných adventúr Life of Delta a Catie in MeowmeowLand. Konečne by mala vyjsť aj bojovka Die By The Blade. Predvedie sa vesmírna akcia Galaxy Highways. Výborne sa rysuje aj Colonize, mix survival hry a budovateľskej stratégie, ktorý vyjde tento rok v Early Access verzii. Už spomínaný Loot River príde na PC a Xboxy a snáď dopadne tak dobre ako vyzerá. Už 18. Januára na Steame vyjde Early Access verzia RPG Blacksmith Legends.

 

Navyše sú tu hry, o ktorých sa zatiaľ tak veľa nehovorí, ale tento rok sa o nich dozvieme viac a snáď niektoré z nich aj vyjdú. Napríklad HeistGeist, kyberpunková 2D RPG od autorov Blood Will Be Spilled. Na adventúre Gomo 2 sa robí už roky a odhaľuje sa len veľmi pomaly, tak snáď rok 2022 bude pre ňu lepší. Fatbot Games, autori série Vaporum, pomaly pripravujú svoju oldschool FPS Queedo. Cassa Game Industry chce zase pripomenúť zlatú éru budovateľských stratégií s hrou Age of Pyramids, ktorá bude v 3D. Štúdio Cypronia, ktoré má na konte Cube Life, pracuje na veľkej stredovekej RPG Medieval podľa filmu Jan Žižka/Medieval. Náš Fendi stále pomaličky pracuje na svojej ručne kreslenej retro metroidvanii Jester’s Quest, tak mu držte palce, aby sa priblížil ku koncu vývoja. Ondrej Angelovič zase pripravuje first person sci-fi puzzle hru Artificial. Už nejakú dobu je v príprave aj VR horor Deadness, ktorý chce zaujať desivou atmosférou a ponúkne aj slovenský dabing. No a svoju novú hru nám predstaví aj štúdio Nine Rocks, ktoré patrí pod THQ. Ide o skúsených vývojárov z Cauldronu a následne slovenskej Bohemky.

 

Toto ale nie je všetko. Práve naopak, sú to len niektoré vypichnuté tituly z obrovského množstva, ktoré u nás vznikajú a tento rok sa ich buď priamo dočkáme, alebo nám ich autori aspoň odhalia. Kedy? To nevieme. Alebo ak aj vieme, nemôžeme prezradiť. Môžeme ale prezradiť, že sa je na čo tešiť.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (1)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19872)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk