24: THE GAME

24: THE GAME

Ako vyzerá adaptácia populárneho seriálu do podoby hry? Podarilo sa priblížiť aspoň trochu k televíznej predlohe?

Dojmy

Som federálny agent Space Junker a toto nie je ani zďaleka najdlhšie preview môjho života.

Seriál 24 asi netreba nikomu bližšie predstavovať, ale pre istotu to spravím. 24 sleduje jeden deň špeciálneho agenta protiteroristickej jednotky (CTU – Counter Terrorist Unit) Jacka Bauera hodinu po hodine (odtiaľ názov). Človek sa až nestačí diviť, čo taký manipulátor s informáciami a expert cez zbrane, vypočúvanie a rozviedku dokáže za jeden deň postíhať, pričom nemusí jesť a vykonávať iné telesné potreby. Jedna časť seriálu má niečo okolo hodiny a celá séria presne 24 častí (keby ste ich pozerali rad radom, tak si vyhraďte celý deň miesto pred TV). Hlavnú postavu Jacka Bauera si zahral Kiefer Sutherland.

Zatiaľ čo za oceánoch beží už piata séria 24-ky, Jack prichádza na konzolách rozpovedať, čo sa stalo medzi druhou a treťou sériou. Ako potajomky dostal Kim (dcéru, mimochodom blondína) do agentúry a našiel jej teplé miestočko, ako zlámal kosti Palmerovi, že ho mučil a že Almeida dostal padáka. Ok, ok. Nechal som sa uniesť, pravda je taká, že odpovede na otázky, ktoré sa objavili po druhej sérii, sa týkajú spomínaných postáv. Viac vám neprezradím, snáď iba jedno tajomstvo. Nakoniec príde aj ... alebo radšej si ho nechám pre seba.

Adaptáciu seriálu do interaktívnej podoby si zobrali na triko SONY a vývoj zverili internému štúdiu Cambridge. Z tejto spolupráce plynie iba jediné, že 24: The Game je exkluzívnym titulom pre konzolu PS2, ostatné platformy majú jednoducho smolu. A ako vyzerá 24: The Game v pohybe? Podarilo sa priblížiť aspoň trochu k televíznej predlohe? Aký je príbeh, aké je obsadenie? Na všetky otázky nájdete odpovede v tomto preview.

24: The Game
24: The Game
24: The Game

Nasledujúce udalosti sa odohrali počas hrania hrateľného kódu.

Keď som sa dozvedel, že v Sony majú pre mňa nový hrateľný kód 24, nijako ma to nerozhodilo. Jeden som už skúsil a bol značne nedoladený. Hrať sa to dalo, ale dojmy by boli nepublikovateľné. Keby som vedel, akú kvalitu si na dvoch diskoch odnášam, nikdy by som na adresu 24-ky nič krivé nepovedal. Tie pravé prekvapenia na mňa ešte len čakali. Prvá podpásovka, ktorú som vôbec nečakal, bol výber reči. V zozname medzi tradičnými európskymi jazykmi som zavetril maďarčinu, a po lepšom pohľade aj češtinu! 24: The Game vychádza s českou lokalizáciou! Autori vedia, prečo to robia. Seriál je populárny aj v našich končinách a lokalizácia hre len prospieva.

Po predýchaní a niekoľkých nadšených telefonátoch som sa ďalej študovaním menu nezaoberal. Prehodil som akurát zvuk na surround a urýchlene založil novú hru. Prvá misia začala zostra. Agent Bauer dostáva vysielačkou echo, že v prístave parkuje loď, na palube ktorej je nebezpečné množstvo ešte nebezpečnejšieho jedu - ricínu. Jednotka rýchleho nasadenia v plnej poľnej ho nasleduje (ako inak :-)) schodíkmi na palubu a prvý kontakt s nepriateľom nenechá dlho na seba čakať. Bastardi majú MP5, on iba obyčajnú pištolku!

Rýchlo zisťujem, že autori zapracovali na ovládaní. Nie je nemotorné, reaguje presne a všetko je plynulé. Prvá misia vás hádže rovno do akcie, ale slúži aj ako tutorial. Prakticky každý nový prvok je dostatočne vysvetlený, predtým než si ho odskúšate na vlastnej koži, ako napr. semi automatické mierenie, bez ktorého sa ďaleko nedostanete.

Nepriateľa si zameriate stiskom L1. Okolo cieľa sa objaví kruh a vo vnútri zameriavací kríž, ktorým podľa potreby môžete pohybovať (vo vnútri kruhu) analogom. Pre laikov to znamená, že sa nemusia zaoberať manuálnym mierením a plytvaním munície. Pre nás agentov je to príležitosť, ako dávať hlavy alebo presnými výstrelmi odzbrojiť teroristov a následne ich zatknúť. Mierenie funguje geniálne, navyše sa môžete rýchlymi pohybmi analogu prepínať medzi cieľmi a neminúť nikoho v zornom uhle postavy.

Po početných prestrelkách v útrobách lode a otestovaní skrývania sa za každú prekážku, prišla na rad bomba. Čakal som, že sa Bauer pustí do zneškodnenia, ale autori dali priestor aj iným postavám, a to nielen hlavným, ale aj úplne bezvýznamným, ako bezmenný bombový expert. Každú jednu udalosť, čo sa odohráva pred vašimi očami, prežívate skutočne naplno a ťažisko časomiery má väčší, stresujúci účinok. Ale späť k našej bombe. Deaktivovanie je spracované formou minihry, ako aj množstvo iných činností, napr. obnova údajov na hard disku. Zobrazí sa štvorcová sieť blokov navzájom prepojených káblami. Cieľom je dostať sa k blokom označených hviezdičkou. Háčik je v tom, že si cestu cez sieť musíte hľadať pomocou farebných tlačítok (štvorec, trojuholník..). Na každom obyčajnom bloku môžete zotrvať iba kratučkú dobu, takže treba rýchlo jednať, lebo dôjde k výbuchu a vypusteniu ricínu do vody.

24: The Game
24: The Game
24: The Game

Čas v hre však neplynie v reálnom čase ako v seriáli. Neprospelo by to napredovaniu v story (niektoré pasáže by boli zbytočne dlhé a nudné) a noví agenti by boli neustále vystavovaní faktoru stresu, čo by viedlo iba k frustrácii z opakovania misií. I keď je väčšina misií ohraničená časom, je benevolentný. Máte dostatok priestoru na prehľadanie tiel nepriateľov, pozbieranie nábojov a prieskum aj tej najzapadnutejšej časti budovy, kde sa zväčša nachádza lekárnička na doplnenie zdravia.

Každá jedna akcia je pozorne sledovaná a následne po úspešnej misii aj vyhodnotená. Byť rýchly sa naozaj vypláca, pretože sa do koncového hodnotenia premieta aj čas plnenia úlohy. Počíta sa tiež počet zabitých/zatknutých nepriateľov, presnosť streľby, počet headshotov, koľkokrát ste použili lekárničku, koľko civilov ste vyplašili/ukľudnili a aké boli straty. Na základe percentuálneho úspechu sa odomyká bonusový obsah (iba pri hodnotách 90 - 100 %). Misiu kľudne môžete dokončiť aj s nulovým hodnotením, ukracujete sa ale o hodnotný obsah v podobe rôznych videí zo zákulisia, obrázkov, 3D modelov a rozhovorov s hercami seriálu. Ciele týchto podúloh máte stále po ruke v PDA, kde sa nachádza aj podrobná mapa a hlavné úlohy.

Dizajnérov z Cambridgu a scenáristov, ktorých si požičali z televízneho seriálu, treba pochváliť za stavbu misií. Striedanie práce v teréne s tým za počítačom v centrále dáva zbohom stereotypu, pričom hráča ani na malý moment nenudí. V spojení s vymieňaním ovládateľných postáv na scéne zaručí, že do príbehu sa ponorí bez nejakých ťažkostí. Dynamickú akciu striedajú minihry, ktoré sa zbytočne neopakujú, práve naopak, hra má v zásobe širokú ponuku činností od jednoduchého lámania kódu, cez opravu dát, až po časovo náročné skenovanie teritória a predávanie informácií agentovi v teréne. Dá sa povedať, že 24: The Game nemá ani jeden slabý moment (odohral som zatiaľ asi polovicu z hry). V zálohe má pripravených niekoľko zvratov, zachováva si napätie a čo je najlepšie, prenáša ho spolu s ťažiskom situácie na hráča.

Za najslabší prvok hry možno označiť misie odohrávajúce sa za volantom auta. Nebudem sa však o nich bližšie rozpisovať, pretože herný kód, ktorý bol k dispozícii, nebol vo finálnej podobe (aj keď na hrdo pýši nápisom Review). Pre potreby recenzie si počkáme na verziu, ktorá sa dostane aj do obchodov, aby sme nevyriekli ortieľ nad zjavne nedokončenou časťou hry. Bola by veľká škoda, keby autori nevyladili jazdný model, nespravili autá rýchlejšími, misie dynamickejšími a vyvarovali sa prázdnym uliciam Los Angeles a rapídnemu prepadu framerate. Vyladiť potrebuje aj samotná česká lokalizácia. Preklad dialógov je verný originálu, ale nájdu sa tu perly ako vykanie namiesto tykania, zle preložené otázky alebo uši píliaci preklad položiek v menu (Overall Statistics = Kombinéza Štatistika, Missions = Poselstva a pod.)

24: The Game
24: The Game
24: The Game

 Rovnako v recenzii bude zhodnotená aj technická stránka hry. Autori pre zachovanie dynamického sledu udalostí používajú ostré predrenderované videá bez viditeľnej kompresie a scény priamo v engine. Hráč nie je tak vytrhávaný z deja zbytočne dlhými loadingami. Na margo grafiky poviem len, že postavy vyzerajú ako herci zo seriálu (majú ale trošku tučnejšie tváre), verne sa hýbu a dej je správne gradovaný rozdeľovaním obrazovky zábermi z rôznych scén či kamier. Po zvukovej stránke nie je čo vyčítať. Dabing je na špičkovej úrovni, rovnako ako hudba, požičaná priamo zo soundtracku seriálu.

24: The Game určite nesklame fanúšikov a dá im aj niečo naviac. Možnosť prevteliť sa do kože Jacka Bauera a iných postáv (dokonca aj tých na druhej strane barikády) a prežiť s nimi najdlhší deň ich života. A ešte jedna maličkosť, hranie nie je prerušované žiadnymi reklamami! Hra sa hrá rovnako dobre, ako pozerá seriál. Novšie a novšie udalosti vás nepustia a vy si budete hovoriť, že ešte jednu misiu a končíte. Pri tejto hre je však ťažké prestať.

24: The Game


24: The Game


24: The Game



napísal spacejunker 30.1.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
24: THE GAME


PS2

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / SCEE
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk