STARSHIP TROOPERS: TERRAN COMMAND

STARSHIP TROOPERS: TERRAN COMMAND

8.0

Staň sa hrdinom Federácie a poraz arachnidov!

Recenzia na PC verziu

Tým mladším už možno Starship Troopers nič nehovorí, tí skôr odrastení si určite spomenú na zábavný sci-fi film a možno aj na jeho dve nie veľmi vydarené pokračovania. Okrem toho vyšlo aj pár animovaných filmov a seriálov. Na začiatku ale stojí román Roberta A. Henleina. Boli aj nejaké videohry, ale už veľmi dlho sa žiadna nová neobjavila. Až teraz. A nebudeme zahmlievať, podarila sa, likvidovanie obrovských chrobákov je tam zábava.

Autori Terran Command si zvolili veľmi dobrý štýl prezentácie. Kombinuje peknú grafiku s pohľadom zhora, čo korešponduje so strategickým žánrom a misie kampane predelili komiksovými scénami vo forme propagandistických filmov vládnucej Federácie. K tomu pekne napasovali hudbu. Postup a úlohy v teréne sprevádzajú dobre nadabované komentáre veliteľov a škriekanie prerasteného hmyzu. A všetko to spolu ladí a navodzuje tú správnu atmosféru s dynamickými bojmi, kontroverzným hrdinstvom a iróniou, ktorá spochybňuje hodnoty a priority novodobého režimu. Ó áno - a výbuchy a ďalšie efekty sú naozaj pekné.

Starship Troopers: Terran Command
Starship Troopers: Terran Command Aj v teréne je možné doplňovať straty privolaním leteckého transportu pomocou radistu. Potom dorazíme hniezdo.
Aj v teréne je možné doplňovať straty privolaním leteckého transportu pomocou radistu. Potom dorazíme hniezdo.


Starship Troopers: Terran Command Propagandistické videá v komiksovom štýle málokedy ukazujú takéto zábery, ale bez obetí to nepôjde.
Propagandistické videá v komiksovom štýle málokedy ukazujú takéto zábery, ale bez obetí to nepôjde.


Starship Troopers: Terran Command Tanker je veľký nepríjemný chrobák, ktorého sa treba rýchlo zbaviť.
Tanker je veľký nepríjemný chrobák, ktorého sa treba rýchlo zbaviť.





Hlavnou zložkou hry je ťaženie s devätnástimi misiami, ktoré sa postupne odomykajú. Môžete si ich znovu zahrať v sekcii scenárov, kde je okrem toho výuková mapa a dve výzvy (zneškodnenie obnovujúceho sa super hniezda arachnidov, ničenie plazmových chrobákov s malým oddielom okolo úkrytu kolonistov). Terran Command je stratégia v reálnom čase s čiastočnou výstavbou základní. Kľúčová je koordinácia a správne využite mobilnej pechoty, ktorá postupuje v niekoľkých čatách, ale nikdy nedosahuje také počty, aby zvíťazila masovou prevahou.  Musíte teda precízne plánovať postup a využiť obmedzenú kapacitu mužstva, pričom si však môžete vyberať z pestrého sortimentu jednotiek. I keď, ako to už býva, nové druhy posíl sa v kampani odomykajú postupne a kompletnú ponuku máte až vo finále.

Spravidla je v misiách vaším cieľom zabezpečiť oblasť, úlohy sú však vcelku rozmanité. Čaká vás obsadzovanie rádiostaníc, vyplienenie nepriateľských hniezd, obrana základne, ochrana dôležitej osoby, potlačenie vzbury vo väzení, oprava turbín či aktivovanie terminálov. Neraz sa pritom stáva, že operujete na dvoch alebo viacerých miestach na mape súčasne. Tak napríklad musíte s jednou armádou chrániť dôležitú pozíciu pri moste a súčasne s druhou na opačnom konci oblasti hubiť chrobáky až k ich hlavnému centru. Niektoré misie sa odohrávajú v podzemných chodbách a tuneloch, kde si musíte vystačiť len s pridelenými čatami, ktoré občas dostanú posily. Zaujímavejšie sú však tie v exteriéroch, kde je väčšinou otvorené priestranstvo aj viac možností.

Misie vonku sa odohrávajú vo vyprahnutom prostredí, ktoré však nie je ani zďaleka strohé a prázdne. Okrem skalnatých vyvýšenín sú tam opustené základne, ktoré môžete a neraz priam musíte obsadiť. Stačí len dostať vojakov do blízkosti centrálnej budovy a všetky priľahlé objekty sú po niekoľkých sekundách vaše. Súčasťou sú aj platformy, na ktorých môžete zhotoviť pokročilé vojenské stavby. To vám umožní v centre produkovať nové jednotky, ale len v rozsahu zásob. Tie sa po strate celej čaty v v boji, alebo keď ju sami rozpustíte, znovu obnovujú. Takže môžete bez problémov vytvoriť ďalšie posily, ktoré nahradia padlých, len vás pribrzdí stanovená maximálna kapacita. A je tu ešte jeden zdroj - vojenská podpora, ktorú okrem výstavby budov používate aj na špeciálne schopnosti predovšetkým inžinierov. A aby sme nezabudli, máte aj pridelené letecké transporty. Prostredníctvom nich sa dostávajú do terénu nové čaty a ak sú lietadlá práve vyťažené, musíte čakať, kým dokončia predošlé úkony. Týmito transportmi sa aj dopĺňajú stavy oslabených družstiev. Všetky uvedené zdroje sa získavajú plnením hlavných a nepovinných úloh, alebo ich nájdete niekde položené a treba sa k nim dostať. Nič sa tu neťaží.

Základ mobilnej pechoty tvoria mariňáci a strelci s automatickými puškami, ktorí majú aj doplnkový granát, čo sa po použití po istom čase obnoví. Spomínaní bojoví inžinieri sú skvelí pri blízkom kontakte s chrobákmi, na ktoré používajú plameňomety. Majú aj zápalné granáty. Okrem toho vedia stavať tri druhy obranných vežičiek. Pribudnú snajperi, skvelí na likvidáciu jednotlivcov z diaľky. Ďalej vojaci s raketometmi, ktorí sú jedineční na obrnené chrobáky a pália aj ponad objekty a barikády, ktoré bežným jednotkám prekážajú. Pridajú sa radisti na privolávanie posíl, MK II trooperi vybavení granátometom, taktický dôstojník a zaujímavejší styčný dôstojník, čo privoláva letecké nálety na miesta, ktoré označíte.  Medzi top jednotky patria E- pulzní trooperi, rôzne variácie bojových mechov M 11 Marauder a elitní obrnení trooperi.

Všetky jednotky pritom získavajú skúsenosti a na najvyššej tretej úrovni elitný status a vyberáte im jednu z dvoch špecialít. Môže to byť extra zbraň, podporná vlastnosť alebo výnimočný útok – podľa ich zamerania. Čaty v boji, prirodzene, mávajú straty a vtedy ich môžete priamo poslať na pristávacie zóny základní, kde sa leteckými transportmi zadarmo doplní ich stav. Lietadlami môžete aj prevážať jednotky z jednej základne na druhú. Vojakom na vybraných miestach pomáhajú stacionárne zbrane. Natrafíte aj na svetlomety, ktoré nasmerujete podľa potreby a v tme noci a tunelov aj cez bojovú clonu vidíte požadovaný úsek.

Nepriateľmi Federácie a vlastne celého ľudstva sú obrie chrobáky. Bojový arachnid s veľkými nohami útočí zblízka a navyše vie aj liezť po stenách a ešte nebezpečnejší je v tiger verzii. Ďalší hmyz pľuje plazmu alebo ju vystreľuje ako granáty. Natrafíte aj na výbušné chrobáky, kráľovskú gardu, ktorá po smrti ešte nakrátko ožije a útočí. Nebezpečenstvo čakajte aj zo vzduchu. Nepríjemný je veľký tanker s jeho devastačnou horľavou tekutinou a obzvlášť škorpióny, ktoré sú nepriateľskou artilériou. Prehľadné popisy všetkých jednotiek obidvoch strán poskytuje encyklopédia označená ako Federálny archív. Sympatické je, že priamo v misiách vyskakujú informačné ikony z encyklopédie, aby ste vedeli, s kým máte práve česť. A zameranie vašich oddielov pekne identifikujete podľa značiek nad ich hlavami.

Starship Troopers: Terran Command
Starship Troopers: Terran Command Rozmiestnenie oddielov je pri postupe dôležité. A  keď sa hrnú arachnidi, najlepšie je čakať v obrannej pozícii.
Rozmiestnenie oddielov je pri postupe dôležité. A keď sa hrnú arachnidi, najlepšie je čakať v obrannej pozícii.


Starship Troopers: Terran Command Úlohy v kampani sú pomerne rôznorodé.
Úlohy v kampani sú pomerne rôznorodé.


Starship Troopers: Terran Command Taktika a využívanie objektov v okolí nikdy nie je na škodu.
Taktika a využívanie objektov v okolí nikdy nie je na škodu.





Nejde však len o to vystrieľať háveď, ktorá sa vám postaví do cesty. To nestačí a vy musíte plieniť predovšetkým hniezda, z ktorých neustále vychádzajú nové chrobáky. Základné hniezda na povrchu sa dajú ľahko zničiť, ale väčšinou natrafíte na podzemné, ktoré vyžadujú podstatne viac úsilia. Musíte totiž priamo do ich útrob poslať pechotu, ktorá to tam odpáli, ale nesmú ju pritom ohrozovať nepriatelia. To znamená, že treba čeliť viacerým vlnám chrobákov, ktoré sú pripravené v podzemí a postupne vychádzajú, až kým všetky nepadnú. Ale pozor, v hniezde sa vyvíjajú ďalšie vlny, takže po určitom čase hrozia nové útoky z podzemia. A aby to bolo dramatickejšie, k hniezdam sú priradené ešte tunely s dierami v okolí, odkiaľ tiež vychádzajú davy chrobákov. Tieto diery sa ale stanú nefunkčnými až po zavalení podzemného hniezda, ku ktorému patria.

Bežne sa teda stáva, že sa proti vašim čatám valia nepriatelia aj z troch strán, a to dlhé minúty, kým sa na chvíľu neminú chrobáky v podzemí. V prvej fáze by ste mali zaujať obrannú pozíciu a čakať, kým vám háveď nepríde do rany. Optimálne na vyvýšenom povrchu s väčším dohľadom a dostrelom. Ak to totiž uponáhľate, vojakov prevalcujú hromady hmyzu. Následne krátku pauzu, kým sa namnožia ďalší protivníci, využijete na presun k podzemnému hniezdu a vyslanie oddielov na jeho zavalenie. Zvyčajne sú to poriadne tuhé boje, kde čelíte značnej presile a neuvážený postup sa nevypláca.

Dôležitým faktorom, ktorý rozhodne treba spomenúť, je rozostavanie oddielov v boji. Vo väčšine stratégií vaše jednotky pokojne pália aj cez seba a ani sa im pritom nič nestane. V Terran Command, s výnimkou vojakov s raketometmi a mechov, čaty vzadu nestrieľajú, aby netrafili svojich spolubojovníkov v družine pred nimi. Status pritom vidíte podľa farby terčíka pri značke každého oddielu. Zelený znamená, že skupina pálí na ciele bez obmedzení, žltý naznačuje čiastočné obmedzenie a strieľajú len niektorí muži. Červený terčík vystríha, že oddiel nestrieľa a ak sa má zapojiť do boja, treba ho presunúť na vhodnejšie miesto. V otvorenom teréne to nie je veľký problém, v užších priestoroch a koridoroch už je to tvrdší oriešok.

Starship Troopers: Terran Command
Starship Troopers: Terran Command Bojuje sa aj v noci a nielen vtedy poteší podpora mechov.
Bojuje sa aj v noci a nielen vtedy poteší podpora mechov.


Starship Troopers: Terran Command Obsadzovanie základní je bežný proces, potom na platformách pristavíte doplnkové budovy a hneď máte pestrejšie posily.
Obsadzovanie základní je bežný proces, potom na platformách pristavíte doplnkové budovy a hneď máte pestrejšie posily.


Starship Troopers: Terran Command V misiách v podzemí postupujete chodbami len s určenými čatami.
V misiách v podzemí postupujete chodbami len s určenými čatami.




V hre je na výber päť obťažností, pričom zvoliť si môžete na začiatku hry a ešte aj osobitne pred každou misiou. Stredná, normálna náročnosť, poskytuje veľmi slušnú výzvu a vie potrápiť. Hlavne si treba všímať silné stránky aj slabiny jednotlivých vlastných aj nepriateľských jednotiek, využívať terén a jeho výškové rozdiely, ako aj vhodne rozmiestňovať oddiely. Zdanlivé maličkosti majú v boji rozhodujúci vplyv a premyslená taktika je na prvom mieste. Pekne to funguje, len škoda, že sa oddiely nedajú preskupovať  do rôznych formácií.  A umelá inteligencia nepriateľov aj vojakov je síce solídna, ale predsa len sa stáva, že čaty nereagujú na streľbu z väčšej diaľky postávajú a nechajú si kydať plazmu na hlavu. Alebo sa občas niekde zaseknú pri prechádzaní terénom, ale tvorcovia pri recenzentskej verzii hry uviedli, že pathfinding dolaďujú.

Starship Troopers: Terran Command je výborná taktická stratégia. Aj keby ste nostalgicky nespomínali na filmovú či knižnú predlohu, hra vám zrejme bude sympatická svojím ponímaním aj spracovaním. Zrejme i príjemnou cenovkou. A v neposlednom rade možnosťami v boji, kde ponúka možno spočiatku menej nápadné, ale významné prvky hrateľnosti, ktoré rozhodnú o vašom víťazstve alebo porážke. Azda by to ešte chcelo multiplayer a aspoň samostatné mapy s hrou za chrobáky, ale to sú skôr tipy pre autorov. Inak spokojnosť a hru vrelo odporúčame.


napísal uni 17.6.2022
Páči sa mi! (+7)
8.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
STARSHIP TROOPERS: TERRAN COMMAND
+ konečne poriadna hra zo Starship Troopers univerza
+ taktický postup oddielov s čiastočnou výstavbou základní
+ štruktúra nepriateľských hniezd vyžaduje premyslené konanie
+ audiovizuálne spracovanie a scény vo forme propagandy
+ slušný sortiment pechoty aj chrobákov
- občas trochu toporné jednotky a hodili by sa im formácie
- chýbajú štatistiky po ukončení misie a kampane
- žiada sa viac samostatných scenárov a doplnkového obsahu


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Slitherine / The Artistocrats
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 16. jún 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk