STUBBS THE ZOMBIE

STUBBS THE ZOMBIE

8.3

Ako žijúca mŕtvola sa prechádza mestom? Čo urobíte? No predsa spravíte si viac priateľov !

Recenzia na PC verziu

Hrdinovia Druhej svetovej vojny, futuristickí supermani, agenti a vojaci, prípadne šarmantná archeologička, upírka  či duchaprítomný vedec. To všetko sú klasické osvedčené postavy akčných hier. Stubbs je však  úplne iný, svojský a...zelený. On je totiž zombie, žijúca mŕtvola, ktorá si rada pochutná na ľudskom mozgu. Verte alebo nie, tento chlapík je hlavným hrdinom  adrenalínového titulu a počína si tu  viac ako dobre. Takže zabudnite na hry typu  Resident Evil, kde v úlohe človeka likvidujete hordy nemŕtvych. Karta sa obrátila a tentoraz sebavedomý „zombík“ eliminuje životom prekypujúcich jedincov homo sapiens. A naozaj sa mu darí.

Hneď na začiatku je nutné povedať, že Stubbs the Zombie je treba brať so značným nadhľadom. Hoci titulu nechýba strašidelná atmosféra, dej hry je ponímaný skôr vtipne a dáva dostatok priestoru čiernemu humoru. Tento fakt je zrejmý už v úvode, keď  vás  symbolickým tutoriálom prevádza pomocný mestský robot. Namiesto toho, aby zachránil  vrieskajúcich ľudí, vás prostoduchý stroj poučuje, ako požierať ľudské mozgy, a čo robiť v danej situácii. No a potom hrdina bez pulzu, čo je podnázov hry, uvidí plagát s krásnou ženou a beznádejne sa zaľúbi. Cesta k milovanej blondínke však doslova vedie cez mŕtvoly a tak sa pokojné mestečko zmení na totálny chaos a všade tečú potoky krvi.  Čo myslíte, bude jeho láska opätovaná?

Stubbs the Zombie

Úvodné privítanie
Stubbs the Zombie

Policajtov netreba podplácať, stačí im zahryznúť do hlavy.
Stubbs the Zombie

Ručička na výlete.

Láska a city sú však naozaj okrajovým prvkom hry, i keď v príbehu majú svoj význam. Myslím, že viac ako svojský dej  bude hráčov tohto titulu zaujímať vyčínanie vcelku sympatického  hrdinu a potýčky s jeho odporcami. Počas prvej hodinky bude putovanie totálna pohoda a môžete sa túlať po mestskom areály s prstom v nose. Budete naháňať a ochutnávať hlavičky vystrašených civilistov a popri tom zistíte, že ku podivu,  aj policajti majú mozog. Majú však aj revolvery a tie sa začnú objavovať čoraz častejšie. A vtedy si už treba začať dávať pozor. Našťastie, platí staré dobré pravidlo, že koho pohrýzol zombie, tiež sa stane mozgožrútom, takže o posily nemáte núdzu. Často to potom vyzerá tak, že zatiaľ čo pri vstupe do oblasti stojíte sám proti davu, na konci váš dav stojí proti jednému-dvom policajtom.
 
Vaši spojenci, bez zbytočných slov, ďalej šíria nákazu až kým nevyhladia všetko živé v okolí, alebo nepodľahnú útokom. Hoci ani hlavný hrdina neoplýva veľkou rýchlosťou, ostatní mozgožrúti sú ešte pomalší. Navyše sú tupí ako tágo, takže od nich nemôžete čakať priveľa. Pobehujú kade-tade, občas sa zaseknú, ale určite  majú svoj efekt. Hodia sa najmä na odpútanie pozornosti. Keď ich postrčíte smerom k útočníkom, hlavná pozornosť sa sústredí na nich a vy môžete uskutočniť napríklad výpad odzadu. Ľudia sa niekedy bránia a tým ozbrojeným je treba dať pár popapuli, aby si prestali chrániť lebku. Utajený útok od chrbta však okamžite prinesie svoje ovocie, teda v tomto prípade skôr mozog.

Strely z revolverov síce nespôsobujú veľké poškodenie, ale keď ich je priveľa, môžu vás vážne ohroziť. Vtedy sa treba na pár sekúnd utiahnuť do ústrania a váš ehm... život sa celkom zregeneruje. Praktické obnovovanie bodov života funguje počas celej hry, až na to, že neskôr musíte čeliť silnejším nepriateľom, ktorí vám spôsobujú podstatne ťažšie zranenia. Prvým vážnejším protivníkom sú  policajní ochrankári v maskách a s krycím štítom. Našťastie aj s tými si dokážete poradiť a výrazne vám pri tom pomôžu dve špeciálne schopnosti. Prvou je odpudivý zápach, ktorý vypustíte do okolia, klasickým spôsobom. Účinok však nie je klasický, pretože ľudia v okolí sú z vaších prdov tak mimo, že nie sú schopní obrany ani útoku. Vtedy ich stačí len doraziť. Druhou špecialitou je hádzanie vnútorností. Fungujú na podobnom princípe, ako chemický granát. Hodíte ich medzi nepriateľov a o pár sekúnd nasleduje explózia. V zásobe môžete mať tri kusy súčasne. Tieto, aj pokročilé schopnosti, ktoré získate neskôr, obnovujete štandardným požieraním mozočkov.

Stubbs the Zombie

Ten chlap s motorovou pílou je vážne magor.
Stubbs the Zombie

Jackson, ty si teda dopadol!
Stubbs the Zombie

Netradičný ražeň.

Zábava s bezpečnostným zborom vrcholí na policajnej stanici. Tu však dochádza k drobnej nepríjemnosti a Stubbs je spútaný a vydaný napospas miestnym analytikom a detektívom. A to je vhodný okamih na použitie novej, jednoznačne najefektívnejšej zručnosti. Organizmus zombie nie je bežným organizmom. Preto,  keď vaši „parťáci“ prídu o nohy a brucho, veselo sa plazia po podlahe a preto, keď si odrhnete ruku, je živá! A dokáže zaujímavé veci. S vašou ručičkou  sa môžete pohybovať po okolí a dokonca vyšplháte aj na múry a nábytok. To najdôležitejšie však je, že keď sa táto ruka rukatá  prisaje na hlavu živého človeka, dokáže ho ovládať. Takýmto spôsobom môžete prevziať plnú kontrolu nad ktorýmkoľvek človekom, s výnimkou tých čo majú helmu, prípadne špeciálnych postáv. To je potom kopa srandy, keď ozbrojený detektív, alebo neskôr veterán s brokovnicou,  vojak s bazukou  či ostreľovač začne páliť do vlastných radov.  Ak je ovládaný subjekt, alebo samotná ruka  zostrelená, nič sa nestane (s výnimkou kritickej pasáže v hre). Vrátite sa do tela hlavného hrdinu a po chutnom obede môžete s vašou rukou vyčíňať znovu.  Pre úplnosť uvediem už aj poslednú špeciálnu schopnosť- kotúľanie hlavy.  Vašu polorozpadnutú makovicu môžete z času na čas použiť ako kolkársku guľu a vrhnúť ju do  masy nepriateľov. Po niekoľkých sekundách kontrolovaného pohybu sa znovu vrátite ku (kompletnej ) postave Stubbyho.
 
Po oslobodení a svojskom dueli  s policajným šéfom v tanci sa poprechádzate ulicami a s mestom sa na chvíľu rozlúčite. Na podvozku starého auta sa preveziete na kukuričné polia. Tam však nehľadáte kukuričné deti, ale mstíte sa  vojnovým veteránom, terajším farmárom, za ich neprívetivé privítanie. Hoci tu  nájdete  podstatne menší počet ľudí, ako v meste, o zábavu nie je núdza. Naozaj som si vychutnal  náhle prepady a skoky na bradatých dedkov  s následným zmiznutím v kukurici. Jazda na traktore s bodcami a vidlami bola svetová, napichnutí starešinovia rozkošní. Páčili sa mi aj útoky na hlavnej farme, kde som chudákov starých  zmasakroval cez rozbité okná. Len polodementní  ozembuchovia s motorovými pílami mi trochu dali zabrať. Po jazde na pretekárskej ovci sa potom ocitnete na čističke vody. Protivníkmi sú šialení vedci s modernými  zbraňami a fázermi. Cieľom  vašej misie je kontaminácia pitnej vody vaším močom. Muži v plášťoch vás budú naháňať aj pri priehrade, kde na prepojenie elektronických kontaktov používate vašich mozgožrútov.

Nasledujú veselé prestrelky s armádnymi zložkami v zdecimovanom meste. Vojaci používajú samopaly, ostreľovacie pušky, bazuky a nášlapné míny, takže o zábavu nie je núdza. Miestami máte možnosť povoziť sa na vojenských džípoch, či dokonca na tanku. Vychutnával som si situáciu, keď moja ruka ovládla vojaka na múre pevnosti. Postupne som  vyraďoval jeho spolubojovníkov na opevnení, zatiaľ čo moji zombíci dobíjali bránu. Po úspešnej eliminácii hlavného vedca a likvidácii vojenských barikád nasleduje finále v paláci hlavného predstaviteľa mesta. Tu proti vám stoja gospeloví speváci v pásikavých vestách a so slamenými klobúčikmi na hlave. Smola je, že popri spievaní na vás mieria ultra ničivými zbraňami a občas  aj lietajú na jetpakoch. A niekde tam, na najvyššom poschodí budovy sa dozviete okrem iného aj to, ako to dopadlo s vašou láskou.

Stubbs the Zombie

Aj armáda pracuje pre zombie.
Stubbs the Zombie

A vraj hygienické prostredie...
Stubbs the Zombie

Jazda na vojenskom džípe je príjemná.

Ukladanie hry prebieha automaticky, v istých časových intervaloch, respektíve pri dovŕšení určitého bodu. Po nahraní pozície pokračujete v posledne uloženej  fáze hry. Ukladanie je časté a tento systém funguje skvele a bez problémov.
 
Aj čo sa týka technickej stránky hry, bol som spokojný. Titul má trochu svojskú 3D grafiku, ale plne mi vyhovovala, podobne ako práca kamery, ktorá vás zachycovala z najlepšieho uhla. Hoci sa väčšina priestorov  vyznačovala mdlými farbami a bola v trochu zahmlenom zobrazení, nepovažujem to za nedostatok. Takéto stvárnenie totiž zvýraznilo strašidelnú atmosféru lokalít. Trochu mam mrzelo, že okolie sa nedá viac zdemolovať a zdeformovať. Napríklad pri výstrele z tanku do budovy nespôsobíte žiadnu škodu. Ale tento nedostatok nie je  výrazný. Aj „pohľad ruky“ a jej obete mi vcelku vyhovoval. V tomto ponímaní  dostalo okolie čierno-biely nádych  a pripomenulo mi to pohľad votrelca v hre Alien verzus Predator. Zvuky rovnako nemajú chybu. Výkriky  a náreky zúfalých obetí ma priam dráždili na porcovanie ďalších obetí.  Hudba zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, kde sa striedali hravé a rockové melódie, paradoxne pasovala do mierne futuristického sveta.

Stubbs the Zombie: Rebel without pulse je nie len originálna, ale aj po hernej stránke výnimočná hra. Už dávno som sa tak skvele nezabavil, ako práve pri tomto titule. Cítil som sa, ako súčasť starého dobrého filmového horroru a naplno som vdychoval atmosféru hry. Hoci projekt je obsahovo dosť brutálny a zábery napr. na požieranie mozgu niekedy drsné, necítite sa tu ako zlo, ktoré zaplavilo svet. Naopak zombie v tomto kontraverznom počine v podstate vystupuje ako kladná postava vo zvrhlom ľudskom svete. Hra  nie je vhodná pre hráčov mladších ako 15 rokov kvôli násilnému obsahu. Súčasne ju však odporúčam  každému, kto chce vyskúšať unikátnu a zábavnú akčnú hru plnú adrenalínu.

Stubbs the Zombie

Pridaj sa k mojej armáde ne-mŕtvych.


Stubbs the Zombie

Nie, to nie je záber z inej hry. Naozaj tu nájdete aj tanky


Stubbs the Zombie

Tieto záchody už vážne treba poriadiť.



napísal uni 31.1.2006
Páči sa mi!
8.3
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
STUBBS THE ZOMBIE
+ skvelá atmosféra
+ osobitý čierny humor
+ výborná hrateľnosť
+ originálne schopnosti hrdinu
- priveľmi násilná hra
- nemožnosť deformovať prostredie a objekty
- zasekávanie zombíkov
Hardverové požiadavky:
Doporučená konfigurácia: Pentium 2GHz, 1024 MB RAm, 128 MB grafická karta


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Wideload Games / Aspyr
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. október 2005
 16.3. 2021 (PC, PS4,Xbox Series X|S,PS5,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19866)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk