STUBBS THE ZOMBIE IN REBEL WITHOUT A PULSE

STUBBS THE ZOMBIE IN REBEL WITHOUT A PULSE

5.5

Návrat zaľúbeného zombíka

Recenzia na PC verziu

Žijeme v dobe, kedy sa k nám dostáva pomerne slušné množstvo rôznych remakeov, remasterov či rôznych iných vzkriesení s „re” na začiatku. Musím sa priznať, že som na tento trend v začiatkoch pozeral mierne cez prsty. To už vývojári nedokážu vymyslieť nič nové? Musíme hrať znova hry, ktoré sme už kedysi hrali a tolerovať, že si za ne vývojári účtujú dvakrát? Keď však človek vyjde z tejto svojej ulity, uvedomí si, že hráčska základňa je naozaj bohatá. Stále tu bude niekto, kto konkrétnu značku nehral a opätovné vydanie je pre neho ten najlepší spôsob, ako si danú hru užiť. 

Sú tu aj dosť kvalitné záležitosti, medzi ktoré sa radí napríklad návrat Crasha, Spyro či veľmi vydarený návrat prvej Mafie a solídne Destroy All Humans! Tu však ide o kompletné remastery či skôr remaky so všetkým, čo k tomu patrí. Tieto podoby hier tu podľa mňa rozhodne majú svoje miesto. Potom sú tu také, pri ktorých si vývojári nedali veľa práce a priniesli prakticky rovnaký zážitok, len s vyšším rozlíšením či podporou pre súčasný hardvér. Zvykne sa im nadávať do obyčajných portov. Do tejto kategórie sa radí Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse. 

Osobne však mám šťastie, že som túto, pre niekoho možno klasiku, v jej aktuálnej ére nehral. Na hru sa tak môžem pozrieť optikou nového hráča, no aj tak si nie som úplne istý, či mi táto podoba vyhovuje. Predsa len, dnes sme zvyknutí na trochu iné štandardy a ak sa do toho nezamieša nostalgia, čo u mňa pri Stubbsovi neplatí, môže byť laxný návrat klasiky problém. Plusom je, že pôvodný Stubbs si u nás v roku 2006 odniesol pekných 8,3. Mínusom, že prešlo viac než 15 rokov, čo v hernom svete znamená obrovský pokrok vpred. Oplatí sa teda k Stubbsovi vrátiť aj dnes? 

Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse
Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse Vitajte v Punchbowl - retro meste, kde nechýbajú futuristické prvky
Vitajte v Punchbowl - retro meste, kde nechýbajú futuristické prvky


Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse Vidieť rozpadávajúceho sa zombíka nie je pre policajtov úplne bežné
Vidieť rozpadávajúceho sa zombíka nie je pre policajtov úplne bežné


Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse Po stretnutí s policajtami zistíte, že budete potrebovať kamošov.
Po stretnutí s policajtami zistíte, že budete potrebovať kamošov.





Skôr než si odpovieme, poďme po poriadku. Ak ste hru náhodou nehrali, asi sa nemáte za čo hanbiť. Ide o survival akciu, ktorá si atmosférou na mušku berie populárne zombie horory a pozerá sa na ne trochu inou optikou - s poriadnou dávkou nadhľadu a humoru. Zároveň ide o jednu z mála hier, ktorá vás s tematikou zombie nedáva na stranu ľudí, ale do tímu nemŕtvych. Ste zelený zombie Stubbs, ktorý miluje ľudské mozgy. Ocitáte sa v mestečku Punchbowl v klasickom štýle 50. rokov, ktoré ozvláštňujú futuristické technológie a celkovo pripomína staré sci-fi filmy. 

Do deja vás uvádza robot, hneď zjete pár mozgov, keď tu zrazu príde veľmi šokujúca vec. Narazíte na krásnu blondínku do ktorej sa beznádejne zamilujete a začína vaša cesta za ženou snov. Keďže ste zombie, ktorému z boka trčia vnútornosti, pravdepodobnosť happy endu je tu podobná, ako keď Borat po Amerike naháňal Pamelu Anderson. Na vťahujúci príbeh však rovno zabudnite. Naratívna stránka hry je tu skôr len preto, aby to celé dávalo aspoň trochu zmysel, no veľa vody ňou autori nenamútia. Aj keď retro zasadenie koketujúce s futurizmom je tu sympatické. 

Úvod hry vám Punchbowl vykreslí v podobe mesta, ako stvoreného na idylický život. Je tu malá kriminalita a veľké ambície napredovať do vesmírneho veku. Niet divu, že prítomnosť zombie obyvateľov tak trochu vyvedie z miery. Ani sa nenazdáte a pustia sa do vás policajti. Stubbs má niekoľko možností, ako sa s nimi vysporiadať. Je tu tradičný útok zblízka a požieranie mozgov, ktoré so sebou prináša dve výhody. Na jednej strane vám dobíja život (ale pokoj, je tu aj auto liečenie) a na druhej robí nových kamarátov. Každý, koho zabijete zombíkovským spôsobom sa totiž premieňa na vášho kolegu. Jednoducho si tak viete urobiť mini armádu nemŕtvych, ktorá vám pomôže s vašimi nepriateľmi. Nie sú však veľmi inteligentní. Väčšinou len tak náhodne pobehujú, občas čo to zabijú a dajú sa privolať. To ale funguje len na kratšiu vzdialenosť a nie úplne dobre. Potom ste svedkami situácie, ako sa na vás vaši kumpáni vykašlú. Okrem toho sa pohybujú pomalšie ako vy a často sa stane, že úsek, kde ich potrebujete, musíte prejsť skrátka sami. Kým tam stihnú dôjsť, vy už ste dávno niekde inde.  

(Ne)podporou zombie kamarátov a Stubbsovym útokom zblízka však bojový arzenál nekončí. Ak vás krvavé pojedanie mozgov ešte neznechutilo, na rad prichádzajú prdy, ktoré omámia vašich nepriateľov. Potom ich stačí doťuknúť a máte vyhraté. Dokonca sú tu aj granáty, ku ktorým autori pristúpili naozaj kreatívne. Stubbs dokáže hádzať vybuchujúce vnútornosti, čím odrovná viacerých nepriateľov naraz. Kľúčom je znova požieranie mozgov, ktoré tieto „granáty” dopĺňa. Aj keď moment, kedy vybuchnú, je až podivne dlhý a často sa tak míňajú účinku. Potom je tu vaša ruka, ktorú môžete odhodiť a pomocou nej ovládnuť nepriateľa. Ak je to napríklad policajt so zbraňou hra sa mení na strieľačku, čo celkom zaujímavo mieša karty. Na jednej strane je tu zombie odkázaný na boj telo na telo, na druhej možnosť ovládnuť nepriateľov so zbraňami a zastrieľať si podľa chuti. Za tento krok určite palec alebo jedna nemŕtva ruka hore. Popri ďalších Stubbsovych schopnostiach je tento mix hrateľnosti najlepšou časťou hry. 

Okrem toho a dávky humoru tu však nie je toho veľa, čo by vám dnes Stubbs vedel ponúknuť. Vlastne, máte tu ešte vyššie rozlíšenie a podporu súčasného hardvéru. Ak vám to stačí, tak smelo do toho, no obávam sa, že mne a mnohým ďalším to stačiť nebude. Inak tu totiž dostávate rovnaký zážitok, ktorý má v dnešných dňoch už dávno to najlepšie za sebou. Stubbs nezostarol ideálne, čo je vidieť hlavne na grafickej stránke. Na hru sa teda nepozerá veľmi dobre. Okrem toho, že citlivé povahy môže odradiť pár nechutných vecí, je to celé také, no skrátka staré. V hre sa síce dostanete do rôznych lokácií, no pôsobia fádne, bez nápadu a ich dizajn je veľmi jednoduchý. Otvorené ulice mesta sú prázdne a podobne biedne je na tom aj zvuková stránka hry. Tento re-release vám dáva prakticky to isté, čo tu bolo pred vyše 15 rokmi. Odvtedy sa toho zmenilo naozaj veľa a hráči dnešnej generácie nemajú dôvod ísť do takto starej hry a za týchto podmienok. 

Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse je iba re-release, ktorý vám dnes s vyšším rozlíšením a podporou súčasného hardvéru ponúkne možnosť zahrať si hru z roku 2005. Za 20 eur zistíte, že nezostarla práve najlepšie. To platí nie len pre audiovizuálnu stránku, ale aj pre hrateľnosť. Síce je tu pár fajn vecí, no tie po čase začnú byť trochu repetitívne. Ak máte na Stubbsa pekné spomienky a máte veľkú chuť zahrať si ho znova, návalu vašej nostalgie určite nebránim. Ak však patríte k novým hráčom, ktorí túto záležitosť pred rokmi nehrali, vracať sa k nej dnes už nemá cenu. 

Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse
Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse Povozíte sa aj na vznášadle.
Povozíte sa aj na vznášadle.


Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse Brutalite hre nechýba.
Brutalite hre nechýba.


Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse Stubbs po rokoch nezostarol najlepšie, ale mix útoku zblízka a strieľania funguje.
Stubbs po rokoch nezostarol najlepšie, ale mix útoku zblízka a strieľania funguje.






napísal Gam_er 5.5.2021
Páči sa mi! (+2)
5.5
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
STUBBS THE ZOMBIE IN REBEL WITHOUT A PULSE
+ humor a zasadenie
+ Stubbsove schopnosti
+ mix útokov zblízka a strieľania
- obstarožný audiovizuál, na ktorý sa dnes nepozerá najlepšie
- časom repetitívne
- zostarnuté herné mechaniky
- vysoká cenovka vzhľadom na dnešnú ponuku hry


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Wideload Games / Aspyr
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. október 2005
 16.3. 2021 (PC, PS4,Xbox Series X|S,PS5,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk