AMERICAN THEFT 80S

AMERICAN THEFT 80S

7.0

Malý, škaredý, ale celkom šikovný zlodej

Recenzia na PC verziu

Sú hráči, ktorí majú voči PlayWay averziu a nedôveru. Poľský distribútor totiž chrlí upútavky na jednu hru za druhou a u niektorých z nich ani nie je isté, či niekedy vôbec vyjdú. Neraz je pochybná aj ich kvalita. Ale hlavne v poslednom období viaceré z nich dostali nielen demo a Early Access, ale boli dokončené a dokonca aj oslovili komunitu. Amertican Theft 80s patrí medzi šťastlivcov s kompletným obsahom aj pozitívnymi hodnoteniami na Steame. A menej náročných hráčov skutočne môže pobaviť.

Samozrejme, je to Playway simulácia, ktorá sa tentoraz zaoberá osudmi zlodeja. Po zbabranom prvom pokuse vás postupne naučí kradnúť a osvojiť si všetko potrebné, aby ste mohli skúsiť čoraz náročnejšie lúpeže. Dostanete svoje prvé auto, ktoré ale musíte vzápätí získať zo záchytného policajného parkoviska a potom sa zoznámite s motorkárom v bare 66, ktorý je centrom zábavy malej štvrte s niekoľkými obytnými domami. Potetovaný drsňák vám dáva prvé úlohy, ale môžete prijať aj vedľajšie zadania od pár našincov, ktorí sedia obďaleč a zlepšíte si tým reputáciu. Jeden z nich je skorumpovaný policajt, ktorý vám dá za peniaze informácie o jednotlivých domoch, čo sa hodí pri plánovaní lúpeží. Plus vám dokáže vyžehliť problém u polície.

Rozbeh hry je trochu ťažkopádny. Okrem poriadne zastaranej grafiky a dizajnu, ktoré si rozoberieme neskôr, si musíte zvyknúť na ďalšie nekomfortné veci. Ale keď vytrváte, objavíte pod tým nánosom nedbalosti pozoruhodnú hrateľnosť. Začínate teda ako bezvýznamný zlodejíček, ktorý ale postupne získava skúsenosti a nové možnosti uplatnenia. Oblasť, v ktorej sa vyskytujete, je otvorená a môžete ľubovoľne okrádať jej obyvateľov, aby ste získali korisť a peniaze na pokročilú výbavu a rôzne výdavky. Zákazky vám ale určujú konkrétne ciele a potešiteľná je snaha o ich pestrú náplň aj s dávkou humoru. Takže napríklad pre motorkára musíte ukradnúť elektrickú gitaru, lebo tá v bare bola pri poslednom koncerte rozmlátená, no a na novú party je treba šlohnúť dve debničky piva. Inokedy treba vyliezť na strechu čerpacej stanice, nájsť  a identifikovať z výšky fotografa, potom ho sledovať do jeho domu a ukradnúť kompromitujúci film. A to je stále len rozbeh.

American Theft 80s
American Theft 80s Zaujímavé je zisťovanie denného režimu ľudí, na základe ktorého viete, kedy je najvhodnejšie naplánovať lúpež.
Zaujímavé je zisťovanie denného režimu ľudí, na základe ktorého viete, kedy je najvhodnejšie naplánovať lúpež.


American Theft 80s Tvorcovia si zavtipkovali na účet známych akčných filmov a hrdinov.
Tvorcovia si zavtipkovali na účet známych akčných filmov a hrdinov.


American Theft 80s Kšeftárom môžete predávať veci zo zoznamu za extra peniaze a reputáciu.
Kšeftárom môžete predávať veci zo zoznamu za extra peniaze a reputáciu.





Postupne sa dostanete k zaujímavejším zákazkám a v ďalších častiach mestečka, ktoré celkovo nie je veľké, ale strávite tam pomerne veľa hodín. Budete kradnúť autá pre obchodníka s ojazdenými vozidlami a tam niekedy aj nakupovať a rozširovať svoj vozový park. Potom vás čakajú lúpeže v strážených skladoch aj s kamerami. A napokon najväčšie výzvy, pri ktorých musíte odfotografovať dôležitú osobu pri tajnom jednaní a ukradnúť z trezoru kufrík s usvedčujúcim obsahom. Okrem príbehových a vedľajších úloh, hlavne kvôli zárobku a reputácii, môžete plniť aj bonusové zadania. Spočívajú v krádežiach konkrétnych vecí zo zoznamu položiek rôznych kšeftárov, ktorým sa venujete, keď máte čas a chuť. Doplnkovou súčasťou je nákup a zariaďovanie vlastných domov nábytkom a ďalšími vecami. Nemá to žiadny hlbší význam, ale aspoň sa tým rozptýlite a pri finálnom vyhodnotení vám to môže pomôcť k lepšiemu koncu príbehu.

Krádeže vyžadujú taktiku, náradie a niekedy aj špecifické oblečenie či auto. Obyvatelia sa väčšinou zdržujú doma a obrať ich o veci nie je jednoduché, keď hrozí, že vás uvidia a zalarmujú políciu. Bitky sú možné, ale nie veľmi zábavné, kontakt s policajtom znamená vaše zlyhanie. Predísť sa tomu dá ukrytím v kontajneroch či skriniach, kým sa situácia neupokojí. Najlepšie je začať pozorovaním obetí. Vtedy sa vám totiž pri postave zobrazí jej denný režim a vy viete, kedy sa zdržuje na danom mieste a kedy sa vzdiali, respektíve odpočíva a spí. Obdobie dňa si viete nastaviť vo svojom útočisku, pri posteli, aj vo vašom aute, keď je však na parkovisku. Takže si oddýchnete a vrátite sa na miesto činu v ideálnom čase.

Okrem toho si môžete zmeniť oblečenie, náradie a batoh. V noci je to určite nenápadnejšie v čiernom odeve. Ale dostanete sa napríklad aj k pracovnému oblečeniu elektrikára a keď zazvoníte u domácich, ktorí majú problémy s poistkami (viete to od informátora), v takomto odeve vás s dôverou pustia aj za denného svetla dnu. Potom môžete pokojne vstúpiť a nenápadne uchmatnúť kľúč alebo nejaké veci.  Inokedy potrebujete odev robotníka alebo oblek, aby ste sa dostali do lepšej spoločnosti.

Často sa ale musíte uchýliť k tradičným metódam, čiže do vybraného domu sa vlúpať, k čomu potrebujete patričnú výbavu. Spočiatku je to kladivo, ktorým poškodíte zámky a nevýhodou je, že pritom robíte hluk a môžete tak niekoho privolať. Na okná je dobré páčidlo, len treba zatlačiť na správnom mieste. Potom sú to bežné pakľúče, neskôr nahradené modernejším automatickým, ktorým už bez väčšieho hluku otvoríte dvere. Potrebovať budete aj elektrikárske náčinie na skrinky, v ktorých sa odstavujú bezpečnostné kamery, pomôcky na získanie číselnej kombinácie sejfu, fotoaparát na zábery dokumentov a dôležitých osôb a tiež diskety, na ktoré skopírujete dáta z počítačov. Niektoré z týchto vecí sú jednorazové a treba ich dokupovať, iné permanentné, ale niekedy vyžadujú opravu. Pri ich použití vás čakajú nenáročné minihry.

Výbavu si pritom musíte kúpiť v záložni, kde okrem opráv náradia aj predáte nakradnuté magnetofóny, hriankovače, oblečenie a iné veci, pri ktorých sa môžete riadiť aj ich orientačnou hodnotou. Domy bývajú oplotené, ale bežný múr viete preliezť, neskôr si poradíte aj s bránkou a rovnako sa dokážete vyšplhať na nižšiu strechu. Okrem toho sa zakrádate a keď je treba, aj pobehnete. Malé veci šupnete do batoha, veľké už musíte niesť v rukách, čo je pomalšie a nebezpečnejšie. Obvykle predtým nájdete v dome kľúč a odídete dverami. Ťažký náklad šupnete do kufra auta a odfrčíte.  

No treba si dávať pozor, pretože ak vás uvidia bežní ľudia s mikrovlnkou či televízorom v rukách, zalarmujú políciu. Rovnako priláka mužov zákona vaše auto, keď je dlhšie ponechané na ceste, kde prekáža a, samozrejme, rozhodne sa nechcete pri vlámačkách ocitnúť pred baterkou strážnikov. Ak nestihnete utiecť, dôjde na priamu konfrontáciu a väčšinou to končí fiaskom a nahrávaním hry. Je škoda, že  v takýchto situáciách autori neurobili aspoň trochu zaujímavejšie bitky s jednoduchým udieraním a krytím a použili len symbolickú a dosť hlúpu náhradu s nezmyselným klikaním.

American Theft 80s
American Theft 80s Strážcovia majú svoje pochôdzkové trasy a treba sa im vyhnúť.
Strážcovia majú svoje pochôdzkové trasy a treba sa im vyhnúť.


American Theft 80s Medzi vlamačskými minihrami je aj klasika pri otváraní zámkov.
Medzi vlamačskými minihrami je aj klasika pri otváraní zámkov.


American Theft 80s V hre nájdete aj budovu s hernými automatmi a retro arkády na nich sú funkčné!
V hre nájdete aj budovu s hernými automatmi a retro arkády na nich sú funkčné!





Okrem jednoduchších krádeží vás čakajú aj väčšie lúpeže, ktoré už musia byť presne naplánované a vyžadujú splnenie viacerých podmienok. Takže treba byť v konkrétnom čase na danom mieste, v určenom aute a oblečení. Potom si otvoríte plán s jednotlivými krokmi, ktoré treba urobiť. Napríklad vniknutie do areálu po streche, získanie kľúča, odnesenie vecí odomknutými dverami k autu tak, aby vás nik neprichytil. To celé navyše musíte stihnúť v stanovenom limite. Ak si nezvolíte ťažkú obťažnosť, pri krádežiach sa vám pekne zobrazujú identifikačné značky na mape a ďalšie pomôcky. Bežný postup sa ukladá automaticky, alebo na to použijete telefóne búdky.

Za krádeže a úlohy dostávate hodnotenie vášho zlodejského výkonu, ako aj skúsenosti, levely a body na vylepšovanie schopností. Schopnosti nie sú nič extra, ale zlodejovi pomôžu. Takže si viete niekoľkonásobne vylepšiť výdrž, využívanú najmä pri behu a používaní činností, kapacitu batoha, zmyslové vnímanie, vďaka čomu presnejšie viete, kde sa nachádzajú ľudia, ktorých okrádate a potom je to cenový odhad, čiže viete, čo sa vám viac oplatí zobrať a predať.

Poriadne zastaraná grafika je dôvod, prečo mnohí hráči o American Theft ani nezavadia pohľadom. Hra sa síce odohráva v osemdesiatych rokoch minulého storočia, ale to neznamená, že aj grafika musí pôsobiť archaicky. Druhým dôvodom je samotný PlayWay, ktorému skrátka mnohí nedôverujú a jeho produkty automaticky zavrhujú.  Menu hry, dizajn budov, postavy a prostredia, ako aj animácie skrátka pôsobia na dnešnú dobu veľmi amatérsky. Nahrávanie je pomerne zdĺhavé, aj keď priamo pri hraní ojedinelé, ale keď vám na ceste na niekoľko sekúnd zamrzne obrazovka, lebo sa načítavajú dáta, je to veľmi rušivé.

American Theft 80s
American Theft 80s V domoch nájdete rôzne predmety, niekedy sa oplatí zobrať a predať aj haraburdie.
V domoch nájdete rôzne predmety, niekedy sa oplatí zobrať a predať aj haraburdie.


American Theft 80s Prevleky a nástroje sú vítanou súčasťou výbavy, ale vývoj postavy je strohý a nie veľmi zaujímavý.
Prevleky a nástroje sú vítanou súčasťou výbavy, ale vývoj postavy je strohý a nie veľmi zaujímavý.


American Theft 80s Na autách veľa kilometrov neprejazdíte, ale okrem rýchleho presunu sa hodia aj na prepravu ťažkých vecí.
Na autách veľa kilometrov neprejazdíte, ale okrem rýchleho presunu sa hodia aj na prepravu ťažkých vecí.




Na všetko okolo seba sa pritom môžete pozerať z pohľadu prvej alebo tretej osoby a prepínať si kameru. Zmena pohľadu platí aj v aute, kde vidíte pred sebou volant a čelné sklo, alebo sa na vozidlo pozeráte zhora. Inak nečakajte žiadny komplexnejší jazdný model, je to jednoduchý pohyb, kde musíte regulovať rýchlosť a zatáčanie.  Ale máte aspoň autorádio. Pokus aspoň o čiastočný dabing sa cení, huba znie chvíľami dobre, inokedy píli uši. Ak však toto všetko prekonáte a zmierite sa s biednym vzhľadom, užívateľským rozhraním a primitívnou štruktúrou dialógov, postupne z útrob neprívetivo pôsobiaceho produktu vydolujete veľmi slušnú hrateľnosť.

Čo si teda o tom celom myslieť? Vyslovene biedna a podpriemerná grafika a spracovanie je najväčším kazom hry, ktorá na prvý pohľad pôsobí ako chabý nízkorozpočtový pokus o GTA. Tvorcovia mali pôvodne zrejme väčšie ambície, napokon vymodelovali len skromné mestečko, ktoré samé osebe nestojí za veľa. Ale hrateľnosť, ktorá je ukrytá pod neprívetivým povrchom, vôbec nie je zlá. Ako simulácia zlodeja zameraná vyslovene na vlamačské praktiky napokon American Theft 80s obstojí. Neexceluje, ale rozhodne ponúka viac, ako sa na prvý a možno aj druhý pohľad zdá.


napísal uni 14.7.2022
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
AMERICAN THEFT 80S
+ aplikovanie rôznych vlamačských
metód a nástrojov
+ lupičské minihry
+ v neskoršej fáze sa prejaví zaujímavá hrateľnosť
+ otvorené prostredie, kde môžete uplatniť svoje zlodejské chúťky
- fádny úvod, ktorý mnohých odradí
- veľmi zastaraná grafika a dizajn
- hlúpa náhrada bitky pri prichytení
- málo možností realizácie v priveľmi skromnom mestečku
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i7, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Noble Muffins / Playway
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk