ENDLING - EXTINCTION IS FOREVER

ENDLING - EXTINCTION IS FOREVER

8.0

Dojímavý príbeh chlpatej rodinky v ohrození

Recenzia na PC verziu

Materská láska je najintenzívnejším a najvrúcnejším citom na svete. A platí to i u zvierat. Aj u líšky. Ryšavú šelmu nespomíname náhodou, pretože práve ona je hlavnou protagonistkou emočne ladenej hry doplnenej survival prvkami. Ústrednou myšlienkou je boj o prežitie a obetavosť matky, ktorá chráni svoje potomstvo pred všetkými nástrahami. Okrem iného aj pred ľuďmi.

Hneď v úvode poteším mnohých našincov – hra má aj českú lokalizáciu, takže všetkému rýchlo porozumiete. Na druhej strane však textu v hre nie je veľa, takže vám okrem pohodlnej orientácie v menu pomôže prakticky už len pri výukových poznámkach, ktoré sa priebežne ukážu na obrazovke. Líška nerozpráva, teda nie ľudskou rečou a svojim mladým sa prihovára kňučaním alebo poláskaním.

Začína sa to behom ohrozenej líšky cez horiaci les a hľadaním útočiska. Je to svet, ktorý vám bude povedomý, ibaže už vo fáze, kedy ľudstvo výdatne prispelo k jeho záhube. A tak okolo seba vidíte prírodu, ktorá je poznačená neblahým vplyvom človeka. Vnímate zvyšky civilizácie, bezohľadných lovcov, drevorubačov a robotníkov na bitúnku, kam vás doženie hlad a iné okolnosti. V brlohu sa narodia štyri mláďatá, a tak už nejde len o vás, ale hlavne o prežitie štyroch ušiačikov odkázaných na vašu pomoc. A prvého z nich vzápätí stratíte. Niekto ho totiž uniesol a príbeh je práve o tom, ako sa svoje mláďatko pokúšate nájsť a zachrániť. Ibaže pritom musíte myslieť aj na zvyšné líštičky, o ktoré tiež môžete prísť, ak si nedáte pozor.

Endling - Extinction is Forever
Endling - Extinction is Forever Začína sa to ohnivou katastrofou a bezhlavým útekom.
Začína sa to ohnivou katastrofou a bezhlavým útekom.


Endling - Extinction is Forever Mama líška pátra po stratenom mláďati  prostredníctvom pachových stôp a výjavov.
Mama líška pátra po stratenom mláďati prostredníctvom pachových stôp a výjavov.


Endling - Extinction is Forever Keď drobec vidí prvý sneh...
Keď drobec vidí prvý sneh...





Priebežne sa budú objavovať pachové stopy, po ktorých pôjdete a na miestach s nálezmi sa vám odhalia v spomienkach jednotlivé úseky deja. Sú to vlastne body, ktoré na seba nadväzujú a nakoniec vytvoria ucelený príbeh, ktorý končí tak, že... Nie, samozrejme, že vám nepovieme ako. Prezradíme len to, že achievementy zohľadnia, koľko mláďat bude ešte v určitej chvíli nažive.

V prvej fáze budete s mamou líškou vychádzať na lov za potravou, ktorú nosíte drobcom v brlohu. Naučíte sa stopovať zver, ktorú zavetríte a sledujete jej pachovú stopu označenú zelenou líniou. Pritom ale väčšinou treba kráčať opatrne, aby sa korisť nevyplašila. Takže sa prikrčíte, sledujete a potom najlepšie odzadu skočíte na zajaca, rybu, myš či potkana, ktorý sa ukrýva v diere, alebo neopatrného vtáka. No niekedy sú dobré aj bobule z kríkov, vajcia z hniezd v korunách stromov, kam sa dokážete vyšplhať a aj odpadky, v ktorých sú zvyšky ľudskej potravy, ale občas aj pasce. Šikovná líška vie obrať o korisť jazveca, ktorý sa s ňou pokojne pobije, takže ho treba prekabátiť. Neskôr ale dobre poslúži jeho nora na prechádzanie do pokročilej oblasti. A aby sme nezabudli, kŕmiť budete aj hydinou, ktorú viete vyduriť z ohrady. Úlovok treba priniesť do brlohu skôr, ako uplynie noc a pekne pritom vidíte, ako sa zazelená čiara vyjadrujúca nasýtenie mláďat.

Zakrátko už pôjdu drobčekovia von spolu s vami a kŕmiť ich môžete priamo v teréne. No stále platí, že po uplynutí noci sa musíte vrátiť do  brlohu. Je to miesto, kde ste v bezpečí a súčasne jediný spôsob (automatického) ukladania progresu. Okrem toho si tam môžete prezerať odhalené body príbehu, na ktoré natrafíte sledovaním  špeciálnej fialovej pachovej stopy. Plus vidíte prehľad schopností, ktoré sa naučili mláďatá. Krpci sa totiž priebežne od svojej mamky učia ako prežiť. Najskôr zvládnu vyskakovanie na menšie plošiny, kde sa rozvetvujú cestičky, po ktorých môžete ísť. Neskôr nerovnomerne získajú ďalšie talenty. Napríklad vyliezť na strom ako mama a dosiahnuť vajce na nižšom konári u mňa zvládlo len jedno mláďa, vyskakovanie do väčšej výšky šlo aj ostatným. No a vyhrabať niečo zo zeme zas vedel len najšikovnejší.

Bežne idú mláďatá automaticky za vami a vašou najväčšou starosťou je, aby boli dostatočne nakŕmené. Ak je čiara nasýtenia na nule, začne jedna z líštičiek slabnúť, spomalí a nestíha ísť za vami, no môžete ju prenášať v papuli. Ak včas nenájdete novú potravu, hladoš zahynie a navyše zvyšní súrodenci budú vystresovaní. Takže ich treba upokojiť poláskaním. V ohrození a strese sú aj pri napadnutí dravcom. Popri sove preto treba ísť v prikrčenej polohe, aby si vás nevšimla a keď už sa tak stane, skočiť na ňu, keď zaútočí na mladé a zachrániť ich.

Pri prechádzaní svetom sa stará líška poraní, keď skočí do pasce alebo sa jej do cesty postaví človek. Toho je možné zraniť a prebehnúť popri ňom, ale často si to odnesie aj líška a pri druhom dolapení to spravidla ryšavka nezvládne a je koniec hry. Ale, našťastie, s reštartom predošlého dňa z naposledy navštíveného brlohu, ktoré budú postupne tri. Ranená líška je pomalšia a už na jej sklopených ušiach a chôdzi je vidieť, že má problémy. Zranenia sa najrýchlejšie doliečia práve v brlohu. Pozornosť lovcov je možné odviesť škrabancami na vybraných miestach, na ktoré sa potom ľudia sústredia.

Hoci sa pohybujete v dvojrozmernom prostredí a bežne sa dá ísť len priamo cestou vpravo alebo vľavo, čoskoro sa ukážu aj menej nápadné uličky a odbočky a nakoniec sa to slušne rozvetví. Na rázcestí a nových prístupoch sú spomínané plošiny a vyvýšeniny, kam sa dá vyskočiť alebo aj ploty či brvná, ktoré viete podhrabať. Občas sú niektoré úseky dočasne uzamknuté, ale postupne je z toho pomerne široká sieť prechodov. Takže budete vďační za mapu, ktorá vám okrem iného ukáže aj brlohy, miesta s doplnkovými udalosťami, či vybraných nepriateľov. Najhorší je rozhodne strelec s puškou, ktorý vás zabije jedinou ranou, ak vkročíte na čistinu vo chvíli, keď sa tam práve pozerá. A vyhnite sa aj psovodom, havkáči vás roztrhajú. Na druhej strane, nie všetci ľudia, sú zlí (ale väčšina áno) a môže vás niektorý z nich aj nakŕmiť.

Endling - Extinction is Forever
Endling - Extinction is Forever Líščia rodinka sa ocitne aj v blízkosti ľudských osídlení.
Líščia rodinka sa ocitne aj v blízkosti ľudských osídlení.


Endling - Extinction is Forever Nie každý človek je zlý...
Nie každý človek je zlý...


Endling - Extinction is Forever Hody na bitúnku treba využiť. Mladé sa ochotne kŕmia.
Hody na bitúnku treba využiť. Mladé sa ochotne kŕmia.





Celý príbeh sa dá zvládnuť za štyri-päť hodín. Môže sa to zdať málo, ale hry postavené na atmosfére, umeleckom a spirituálnom zážitku majú bežne aj kratšiu hernú dobu. Navyše sa obmedzujú len na minimum činností. Naproti tomu sa Endling nespolieha len na audiovizuálny zážitok vyvolávajúci emócie, ale pekne implementuje síce jednoduchý, ale efektívny survival systém a podobne nenáročný, ale pôsobivý dej. Výsledkom je dojímavý zážitok s osobitou atmosférou, ale aj dobrou a vcelku originálnou hrateľnosťou.

Určite je prínosom štýlová grafika s rôznymi efektne spracovanými scenériami z prostredia lesa, továrne či púšte. Rozkošné líštičky vás sotva nechajú chladnými a aj ich maminka je sympatická a budete s ňou intenzívne prežívať jej ťažký údel, utŕžené zranenia a straty. Na jednej strane to celé vizuálne pôsobí rozprávkovo, ale súčasne z toho vyžaruje pochmúrna atmosféra umocnená náladovou hudbou.

Endling je o prežití a hlbokom materinskom cite, vďaka ktorému je aj v depresívnom katastrofickom svete stále nádej na záchranu a aspoň nejakú budúcnosť. Možno nebude ružová, ale ak sa to neskončí zánikom, zostáva šanca, že raz bude lepšie a možno sa naši potomkovia dočkajú krajších čias. Ale záleží to aj od nás všetkých – akí sme a akí budeme. A preto má zmysel bojovať až do posledného dychu. A preto stojí za to hrať túto hru s posolstvom obetavosti a lásky.

Endling - Extinction is Forever
Endling - Extinction is Forever V brlohu si odpočiniete a vidíte prehľad príbehových bodov, ako aj schopnosti mláďat.
V brlohu si odpočiniete a vidíte prehľad príbehových bodov, ako aj schopnosti mláďat.


Endling - Extinction is Forever Poláskanie v strastiplnom svete vždy pomôže a povzbudí.
Poláskanie v strastiplnom svete vždy pomôže a povzbudí.


Endling - Extinction is Forever Mama líška dokáže vyliezť na strom, neskôr sa to naučia aj jej potomkovia.
Mama líška dokáže vyliezť na strom, neskôr sa to naučia aj jej potomkovia.





napísal uni 27.7.2022
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
ENDLING - EXTINCTION IS FOREVER
+ emotívny zážitok doplnený jednoduchými, ale efektívnymi survival prvkami
+ stopovanie, lov, komunikácia s mláďatami a ich osvojovanie schopností
+ pôsobivé audiovizuálne spracovanie
+ česká lokalizácia
- občas blúdenie a neurčité pobehovanie
- limitovaný priestor a postup len po striktne určených trasách
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5, 8 GB RAM, GTX 760 2GB OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: HandyGames / Herobeat Studios
Dátum vydania: 19. júl 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk