DUSK DIVER 2

DUSK DIVER 2

7.0

Neznáme pokračovanie s chytľavými súbojmi

Recenzia na Switch verziu

Hrať pokračovanie akejkoľvek japonskej hry bez znalosti jednotky je svojská výzva. Dusk Diver 2 vás hádže do zaujímavého sveta, kde viaceré postavy odkazujú na znalosti jednotky a akési javy, o ktorých nemáte ani poňatia. Je tu celkom unikátna štylizácia, prekrývanie svetov i máp a vyjde vám, že isté elementy sú azda povedomé. Ale hra nepatrí do žiadnej veľkej série a ide si svoje. A vám neostáva nič iné, iba odkrývať jej fungovanie a absorbovať jej hrateľnosť.

Rýchlo zistíte, že hra sa odohráva len rok po jednotke a mnohé udalosti sú relatívne čerstvé a mnohé postavy si čo-to pamätajú. Partia v zložení Yumo, Bahet, Leo a La Viada kedysi uzavrela dimenziálne brány do sveta Youshanding. To celkom sedí, lebo hneď v prvej polhodinke vycítite určitú dualitu – že sa pohybujete v jednom svete, ale stačí pár chvíľ, nejaký ten prechod a ste akoby v zrkadlovom svete, vybiehajú tu na vás nejakí démoni a chcú útočiť na ľudský svet. Pritom náčrt mapy je podobný, no čo sa ukrýva tam inde, je niečo odlišné.

Dusk Diver 2 si nedá s dejom na čas a od prvých minút vás sype mená, udalosti i novú zápletku. Kto je nový a kto bol minule, mnohí ani nezistia, ale nevadí, k niektorým postavám si budujete sympatie, iné sa prejavia neskôr. V tom smere sa je dobré vidieť, že hra si šetrí dobré momenty aj na neskoršie hodiny a nevyhorí ako iné tituly, ktoré zväčša po pár hodinách zvoľnia a nakopnú sa vo finále. Tu je prvá polovica solídna, no druhá nemenej kvalitná a drží vás v pozornosti.


Ximending je štvrť Taipei, kde sa objavíte a vyzerá rovnako ako ľubovoľná ázijská metropola. Je tu čo robiť, má kopu ľudí na pokec a môžete tu plniť rôzne úlohy i vedľajšie úlohy. Nechýba jedlo a kopa reštaurácií na vylepšovanie atribútov, aj nákupné centrum. V supermarkete máte hlavný stan, kde si ukladáte hru, kupujete potrebné predmety a chystáte sa do akcie. No neskôr zistíte, že existuje zhodné miesto, kde sú veci inak, skrývajú sa tu nebezpečenstvá, pasce, nástrahy na vás a tu treba konať.

Hra je rozložená tak, že sa hýbete po civilnom Ximending, ale cez portály môžete skočiť do fantasy sveta, kde sú pripravené levely a dungeony plné akcie. Štruktúra sa dá ľahko pochopiť, ani civilný svet civilný nie je úplne obrovská lokalita, ale rozdelená na viaceré časti, ktoré si hra načíta. Sčasti môže aj pripomínať Yakuza distrikt Kamurocho, akurát tu pobehuje menej mafiánov.

Bludiská sú štylizované podľa misie a pripomínajú rôzne variácie na chaos, ihriská, majú isté rébusy (napríklad stlačíte ovládač a vyrojí sa na vás poltucet nepriateľov, hľadáte počet mincí, cestu vpred či skratku naspäť) a vďaka stále prítomnej mape sa nestratíte, ale intuitívne nájdete východ. Dôležité je, že tu nebudete väčšinou blúdiť, čo prispieva dynamike hry.

Dusk Diver 2 je akčná adventúra s rýchlym súbojovým systémom, ktorý je namapovaný na tlačidlá. Výhoda je, že nehráte iba za hrdinku Yumo, ale možnosti rozširujú tentokrát aj ďalšie postavy. Ako to v partii býva, niekto je dobrý, agilný bojovník a stavil na rýchlosť. Kamoš Leo má silné údery i ďaleké projektily. Máte tank, DPS i búchačov na diaľku – a menia sa priamo v boji. Zároveň sa aj dopĺňajú, môžu si pomôcť v akcii.

Na oponentov používate skoky, ľahké i ťažké údery – tie sú zadarmo. Sú tu aj špeciálne údery, tie už chrúmu SP – špeciálne bodíky sa nabíjajú počas boja. Vďaka tomu nemôžete využívať extra schopnosti stále, ale iba v správnom čase – a pred bojom si treba navoliť, ku ktorým si chcete nechať okamžitý prístup. Raz za čas sa zobrazí aj kombo L+R, kedy spustíte ultraničivý útok.

A ešte je tu aj ukazovateľ Burst – tiež sa mu nabíjajú body alebo si môžete vypomôcť pilulami a dobiť ho rýchlejšie, aby ste okamžite prešli do špeciálneho stavu (akoby berserk) a boli efektnejší, no iba na istý čas. Ukazovateľ sa nabíja podľa percent – 120% je fajn, 160% je prvý cieľ, 180% vám otvorí ťah Burst Ultimate a pri 200% dokonca Burst Ultimate EX, kedy ničivá sila zaplaví celý displej.

Keď si spočítate postavy v partii, rozmanité zamerania a herné techniky, vyjde vám celkom bohatý súbojový systém. Do toho si môžete vylepšovať atribúty cez výbavu, oblečenie či predmety. Proti vám stoja démoni, ale aj bojové jednotky a rôzni roboti. To je však po čase azda najväčšia slabina novinky – po čase sa skrátka nepriatelia zunujú a väčšiu porciu bojovej zábavy zabezpečí selekcia bossov.

A to je v podstate celý kolobeh hry. Objaviť v Taipei portály, vymotať sa z fantasy bludísk, mlátiť sa čo to dá. Vypnúť sa dá pri pobehovaní v meste, kde navštívite rôzne miesta a zbierate predmety ako fotky či hudobné skladby. Alebo pomáhate ľudkom, čo je klasická náplň akčného poslíčka – tu niečo doniesť, tam niekoho zmlátiť či poraziť beštie alebo ísť na konkrétne miesto. Niektoré vedľajšie misie dostávate od rovnakých postáv, čo celkom umocní reťazenie a vytvorí kohézny pocit, že zadania nie sú iba náhodne rozhodené, ale pár NPC môžete spoznať. To platí aj pre úlohy od členov vašej partie či pracovníkov v supermarkete Tumaz Mart (vaša základňa).


Recenzovaná verzia na Switch OLED ukazuje solídnu rýchlu grafiku, ale na veľké detaily sa netreba ladiť. Navyše cellshade štýl a celková štylizácia ukazuje, že priorita bola skôr inde – vytvoriť rozličné dizajny bludísk a nesústrediť sa na veľkú mieru realistickej grafiky. Ale Taipei resp. Ximending má svoje čaro, budete sa tam radi vracať. Japonský dabing je fajn, hoci nie všetky repliky sú dabované – najmä príbehová porcia, všetko ostatné zabezpečia titulky.

Dusk Diver 2 nebude hra, ktorá zláme TOP10 rebríčky tohto roka, ale na druhej strane je to chytľavá akčná adventúra, ktorá stavila na dobrú premisu, fajn partiu a bohatý bojový repertoár. Nepriatelia sa síce po čase zunujú a nie každý dungeon je špičkový, ale na solídny nadpriemer to stačí.


napísal Korec 3.10.2022
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
5.6
Ohodnotiť
DUSK DIVER 2
+ dobré herné mechaniky
+ solídny civilný svet
+ pomerne pestré bludiská
+ dobrá partička postáv
+ súbojové možnosti
+ bossovia sú zväčša dobrí
- príbeh graduje pomaly
- občas nevyrovnaná obťažnosť
- menšia variabilita nepriateľov


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PS5
Switch

Vývoj: IDEA Factory / WANIN International
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 30. august 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk