UNCHARTED: LEGACY OF THIEVES (PC)

UNCHARTED: LEGACY OF THIEVES (PC)

9.0

Nathan Drake prišiel na PC

Recenzia na PC verziu

Sony postupne všetky svoje aktuálne hry prináša na PC a Uncharted je ďalšou z nich. Presnejšie prináša Uncharted: Legacy of Thieves kolekciu, ktorá spája posledné dve hry zo série, a to Uncharted 4 a jeho samostatnú expanziu Lost Legacy. Chýba síce multiplayer, ale aj tak je to pekný balík a zároveň je za prijateľnú cenu 50 eur.  Aj keď je škoda, že aspoň nespravili čisté porty z predchádzajúcich hier, keďže PC hráčom tak bude chýbať príbeh a hlavne pozadie postáv. 

PC verziu kolekcie dostalo do rúk Iron Galaxy Studios, ktoré portovalo už Crasha, alebo Skyrim na switch. Tu dostali  dostali náročnú úlohu, museli totiž engine z PlayStation preportovať na PC a rozbehať to celé do rozumného stavu. Nebolo to jednoduché a odrazilo sa to aj na dĺžke vývoja, keďže hra sa očakávala už niekedy na jar a prišla až teraz. Síce neskoršie, ale predsa. Dokázali však spraviť relatívne dobrý port. Nie dokonalý a optimalizácia niektorých lokalít je viditeľne ešte nie je tam, kde by mala byť, ale stále dostatočne stabilný a dobre dotiahnutý.

Uncharted séria zachytáva príbeh Nathana Drakea, ktorý je prakticky mužskou verziou Lary Croft, a teda je hľadačom stratených pokladov. Špecializuje sa na dobu pirátov a potopené lode, ale nechá sa zlákať aj na iné poklady. Po boku mu stoji novinárka Elena Fisher, ktorá je už v štvorke jeho manželkou, pridáva jeho mentor Victor Sullivan a teraz aj jeho brat Sam. Je to tím, ktorý sa vydáva na výpravy za pokladmi a zároveň do boja proti celým armádam. Nikdy totiž po poklade nejdú sami. 

Uncharted: Legacy of Thieves (PC)
Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Nathan doplával na PC
Nathan doplával na PC


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Hra približuje mladosť Nathana a lepšie ho tak spoznáte
Hra približuje mladosť Nathana a lepšie ho tak spoznáte


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Už len nájsť cestu ako tam preliezť.
Už len nájsť cestu ako tam preliezť.





Uncharted 4 - Príbeh Nathana Drakea a jeho brata Sama

Štvrtý Uncharted prináša príbeh už usadeného Nathana Drakea, ktorý hľadanie pokladov zavesil na klinec a vedie pokojný, aj keď nudný život so svojou ženou Elenou. Tá je výrazne proti ďalšiemu hľadaniu pokladov, ale aj tak Nathana dostihne jeho minulosť, konkrétne jeho brat Sam a vtiahne ho späť do sveta stratených pokladov. Hra tak bude rozprávať hlavne ich príbeh, kde vzhľadom na príchod brata pridá aj spomienkové misie z obdobia, keď bol boli ešte deti a ukázať aj to ako sa dostali k hľadaniu pokladov.  PC hráči takto lepšie spoznajú Nathana aj bez pôvodných hier, aj keď to sa nedá povedať o ostatných postavách, ktoré nie sú hlbšie priblížené a ich minulosť a motívy môžu byť otázne. Bude vhodné niečo si o nich pred hraním prečítať. 

Samotná hrateľnosť bude rozmanitým mixom, aký by ste v akčnej dobrodružnej výprave za pokladom aj čakali. Precestujete pol sveta, každú chvíľu ste inde a mení sa ako prostredie, tak štýly hrateľnosti. Hlavne zo začiatku to budú relaxačné a nenáročné levely s objavovaním alebo spomienkami, ale postupne sa dostávate na samotnú výpravu, kedy už začne akcia. Čakajte od toho niečo ako adrenalínovejšiu verziu Tomb Raidera s drsnejšími súbojmi a menším počtom puzzle prvkov, ale zato sa pridá veľká dávka prestrihových scén.

 

Z hrateľnosti sa budete napríklad chvíľu potápať v meste, následne sa biť vo väzení, plaviť loďou okolo ostrovov, alebo utekať na jeepe pred armádou. Toto všetko prerušujú viac štandardné levely s lezením na skaly, staré hrady alebo hrobky. Vždy preto, aby ste našli ďalšiu stopu k pokladu. Celé to budú pravidelne prerušovať menšie alebo väčšie prestrelky a miestami doslova aj vojnová akcia s raketometmi. 

Čakajte však dobre zapracovanú streľbu s krytím za prekážkami, prebehovaním medzi nimi a rôznymi typmi streľby ako aj peknou ponukou rozmanitých zbraní. Pozitívne je, že okrem konzolového automatického zamerania si môžete vybrať aj manuálne zameriavanie nepriateľov pre vyššiu náročnosť. Samotná streľba nie je výrazne presná, ale stále dobre na PC hrateľná. Rovnako ani lezenie po stenách nesklame, má slušnú mechaniku s veľmi podobnými prvkami ako v Tomb Raiderovi.  Čo však je neduh, ktorý autori spravili pri viacerých leveloch, je až prehnané zapracovávanie určitej mechaniky. Respektíve veľa opakovania toho istého. Je to trochu škoda. Lebo skákanie po dvadsiatich podobných stĺpoch alebo preskakovanie rovnakých striech a neustále strieľanie nepriateľov je niekedy už repetitívne a hra tým stráca spád. Našťastie, levely sa rýchlo obmenia a ďalšie prinesú niečo nové.

Pridávajú sa aj stealth sekvencie, kedy si musíte dávať pozor, alebo čisto akčné sekvencie s útekmi a prenasledovaniami, často doplnené aj QTE prvkami. Na nich už vidieť vek hry, keďže dnes sa ich už autori snažia obchádzať alebo umožniť vypnúť - ako v Spidermanovi. Quick time prvky sú aj v boss bojoch, vďaka čomu sú dosť nezáživné. 

Čo sa týka dĺžky, Uncharted 4 vám zaberie okolo 13-15 hodín, respektíve aj viac alebo menej podľa obťažnosti, akú si nastavíte a vašich schopností. Je to priamočiary príbeh, ktorý jednorazovo prejdete, aj keď ak si ho chcete predĺžiť, v prostrediach si môžete spraviť pauzu a pohľadať skryté bonusové artefakty.

Uncharted: Legacy of Thieves (PC)
Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Akčných scén bude viac ako dosť.
Akčných scén bude viac ako dosť.


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Puzzle prvky v Uncharted 4 nebudú chýbať, aj keď nebude ich veľa
Puzzle prvky v Uncharted 4 nebudú chýbať, aj keď nebude ich veľa


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Prestrihové scény majú stále vysokú kvalitu
Prestrihové scény majú stále vysokú kvalitu





Lost Legacy - kto je Chloe Frazer?

Expanzia bude menšia a zároveň iná ako hlavná hra. Ponúkne nové postavy a primárne jedno väčšie otvorené prostredie s množstvom puzzle úloh a niekoľko ďalších lokalít na neho priamo napojených. Táto časť viac pripomína nové Tomb Raider hry, ako tým, že postava je žena Chloe Frazer, tak aj samotnými úlohami a jednou lokalitou, v ktorej sa takmer všetko odohráva. Nebude sa tu cestovať po svete ako v hlavnej hre.

Zameranie je tu tak smerované na objavovanie prostredia a puzzle úlohy. Tých je veľa a sú rozmanité, aj keď je škoda, že veľa z nich je príliš ľahkých a autori v tejto oblasti mohli pritlačiť. Je to však v puzzle oblasti stále výrazne rozsiahlejšie zapracovanie, ako v základnej hre. Popritom nechýba ani akcia, keďže armáda je vždy nablízku, ale výrazne neprekáža a boje nie sú príliš prehnane veľké. Môžete sa viac sústrediť na objavovanie.

V zásade všetky herné mechaniky sú prebrané z hlavnej hry, od skákania, cez streľbu, aj keď výraznú časť hry tu tvorí šoférovanie na aute po otvorenom prostredí. Ste totiž v malom údolí s množstvom riek, vodopádov a blata. Pričom znovu je tu pekne zapracovaná fyzika auta, ktoré sa šmýka po blate a musíte sa snažiť, aby ste na niektoré kopce vyliezli. Aj keď na druhej strane, jeep nemá problém zoskočiť z 20-metrového vodopádu.  Pribudnú aj nové mechaniky, a to fotenie alebo mapa.  Postava totiž nemá zápisník ako Nathan, a tak kombinuje mobil a zakresľovanie si vecí do mapy. Tá bude zároveň vaša navigácia po otvorenom prostredí, ako aj ukazovateľ splnených úloh. 

Zároveň je hra orientovaná viac na hrateľnosť a menej na filmovosť a v prestrihových scénach sú skôr len nevyhnutné rozhovory, ktoré pokračujú aj počas hry. Zároveň sa však pri tejto expanzii výraznejšie ukázal problém s absenciou predchádzajúcich hier na PC, keďže bez naštudovania vôbec neviete, kto vlastne je hlavná postava hry.  Osobne ma nezaujala, ale zdalo sa mi, že je to niečo ako verzia Lary Croft v Uncharted univerze. Môžeme čakať, že jej niekto modom prehodí skin na Laru.

Expanzia je kratšia ako hlavná hra, ale stále ponúkne približne 8 hodín hrania, kde záleží hlavne ako dlho sa budete motať po otvorenej časti hry a ako rýchlo vyriešite puzzle prvky.  Zároveň vidieť, že sa vyvíjala neskôr, je to celé mierne modernejšie ako herne, tak aj vizuálne.

Uncharted: Legacy of Thieves (PC)
Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Veľká časť Lost Legacy sa odohráva v otvorenom prostredí.
Veľká časť Lost Legacy sa odohráva v otvorenom prostredí.


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Mapa bude v Lost Legacy dôležitá
Mapa bude v Lost Legacy dôležitá


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Puzzle prvkov bude v Lost Legacy viac ako dosť.
Puzzle prvkov bude v Lost Legacy viac ako dosť.





Aký je výkon a vizuál na PC?

Vizuálne je hra decentná a výrazne zameraná na farby a pôsobivé výhľady na mapách. Aj keď vidieť na nej, že už má svoje najlepšie roky za sebou (pôvodne vyšla v roku 2016) a síce prebehla malým upgradom pri PS5 porte, ale tam dostala len vyššiu kvalitu textúr.  Nakoniec to vidieť aj na veľkosti, keďže celé to má okolo 120GB.  Teda čakajte veľmi pekne detailné textúry, ale ale aj verné materiály, ktoré miestami kontrastujú s nižšími detailmi objektov, ostrými hranami alebo slabšími efektmi. Veľa prvkov sa už v nových hrách rieši lepšie, ale stále to má slušný vizuál, ktorý výrazne nebude vadiť, aj keď miestami môže vyzerať ako remaster. Rozmanitosť a prepracovanosť prostredí to celé vyvažuje a rovnako aj detaily prestrihových scén. Dobre je zapracovaná aj fyzika, ako spomínaných áut, tak aj lán.

Čo sa týka technického fungovania, cítiť, že je to prvá hra na Uncharted engine na PC.Hoci port enginu je slušný, stabilný aj keď nie je úplne dotiahnutý v oblasti optimalizácie. Aspoň v review verzii pred vydaním mi hra väčšinou išla 40-50 fps aj keď v niektorých leveloch padala k 15 fps (na 4k na RTX2080 super s DLSS). Záležalo od lokality, respektíve či sa v danej scéne objavilo niečo nezoptimalizované, alebo či sa niečo nezahltilo. Nebolo to zásadné, ale miestami nepríjemné  Z nových funkcii má hra na PC DLSS a FSR na upscaling, ktorý sa pri tomto výkone zíde. Nečakajte však zapracovanie ray-tracingu.  Zároveň hra nemá ideálne spravený streaming levelov a niekedy vám aj počas prechádzania väčšieho prostredia môže vypísať loading, čo je zvláštne.

Engine má v sebe aj zapracované menšie modifikácie, kde si môžete nechať zrkadliť svet, ale aj použiť naň rôzne grafické efekty a filtre, je tam aj pixelovaná verzia, alebo ascii verzia, celshading, alebo sú tu aj prídavky s rôznymi spomaleniami, úpravami zvuk a čo sa môže zísť je cheat na neobmedzenú muníciu. Aj keď v hre by ste s tým nemali mať problém.

V oblasti ovládania hra ponúkne viac-menej štandardné ovládanie myšou a klávesnicou, až na niekoľko prvkov príliš ovplyvnených primárnym vývojom pre gamepad. Podobne ako pri Spidermanovi, aj je tu niekoľko nie príliš ideálnych kombinácii viacerých tlačidiel, ako aj scény, ktoré ovládate podľa uhlu kamery, čo nie je pri klávesnici ideálne. Stále si však môžete zapnúť gamepad a podporovaný je aj Dualsense.

Celé to dopĺňa kvalitná zvuková stránka, kde si užijete ako príjemný hudobný podmaz, tak kvalitne nahrané rozhovory s detailným motion capturingom tvárí v prestrihových scénach a celému tomu nechýbajú ani české titulky. 

Uncharted: Legacy of Thieves (PC)
Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Možno detaily prostredí už na dnešnú dobu nie sú najvyššie, ale art štýl majú levely veľmi pekný
Možno detaily prostredí už na dnešnú dobu nie sú najvyššie, ale art štýl majú levely veľmi pekný


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Detaily tvárí sú stále pôsobivé
Detaily tvárí sú stále pôsobivé


Uncharted: Legacy of Thieves (PC) Miestami vám prostredie pripomenie, že hra je staršia
Miestami vám prostredie pripomenie, že hra je staršia




Ako dopadol Uncharted na PC?

Celkovo je Uncharted kolekcia na PC peknou ponukou pre hráčov, keďže prináša hlavnú hru a expanziu v jednom balíku, a to v relatívne dobrej cene. 50 eur je rozumná suma, hlavne ak si zoberieme úplne opačný prístup pri PC portoch Spidermanov.  Síce z hry už napriek vylepšeniam cítiť jej vek, no stále ponúkne slušný vizuál, zaujímavý mix rozprávania príbehu a akčno-adventúrnej hrateľnosti a to celé v rozmanitých zaujímavých leveloch na rôznych miestach sveta. Zaujímavé a dobre vykreslené postavy do dopĺňajú.

Čo sa týka kvality PC portu, je to slušné, nie dokonalé, ale na prvý pokus portovania enginu dostatočne stabilné, dodatočné optimalizácie dúfajme, že ešte prídu. Ovládanie rovnako nesklame, aj keď niektoré kombinácie klávesov nebudú ideálne. Sú to však skôr menšie detaily, ktoré vám nezabránia v užití si jedinečného dobrodružstva Nathana Drakea.


napísal saver 18.10.2022
Páči sa mi! (+6)
9.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
UNCHARTED: LEGACY OF THIEVES (PC)
+ hlavná hra a expanzia v jednom balení za dobrú cenu
+ rozmanité prostredia
+ kvalitné prestrihové scény
+ dobrý mix hrateľnosti



- optimalizácia nie je vo všetkých lokalitách ideálna
- niektoré prvky ovládania nie sú ideálne pre klávesnicu
- chýba aspoň zhrnutie predchádzajúcich hier


RECENZIE HRÁČOV
icon
9.5
JANKO001    6.2.2022
Famózna forma vyrozprávaného príbehu v dobrodružnom podaní aj po rokoch. Uncharted sa pripomína kole... zobraziť

PC
PS5

Vývoj: Sony / Naughty Dog
Štýl: Akcia / Adventúra
Dátum vydania: 28. január 2022
 19.10. 2022 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk