GRAND THEFT AUTO: LIBERTY CITY STORIES

GRAND THEFT AUTO: LIBERTY CITY STORIES

9.2

Fanúšikovia GTA série si určite nesmú nechať ujsť najnovšiu PSP verziu hry s podtitulom Liberty City Stories.

Recenzia na PSP verziu

Rozkopať vetchej starenke hubu. V nablískanom fáre rozomlieť skupinku chodcov. Odbachnúť agresívne stádo chlpatých. Užiť si s ľahkou ženou v priestrannom mini-vane... no povedzte, nie je takýto pestrý život krásny? Ok, možno som sa teraz nechal trošičku uniesť, ale povedzme si na rovinu; kto z vás aspoň raz v živote nezatúžil vyskúšať si jednu z vyššie spomínaných každodenných činností? Je pravda, že v našom svete by za to bola (až na tu k...u :) basa ako hrom, ale čo človek neurobí pre pár hodín zábavy a adrenalínu? A vidíte, predsa len je to možné. Síce vo virtuálnej podobe, ale je to možné :-).

Doteraz ste si však podobné radovánky mohli užívať iba ak pred televíznou obrazovkou, avšak s príchodom mašinky PSP je s tým koniec. Dúfam, že viete, o akom titule hovorím. Áno, jedná sa o slávnu sériu Grand Theft Auto, ktorá sa cez duo 2D verzií a trojicu plne trojrozmerných titulov prepracovala až do stavu, ktorý je vhodný aj pre najnovšie výdobytky techniky, akými súčasné handheldy bezosporu sú. Nemá zmysel vás ďalej ťahať za nos, pretože GTA Liberty City Stories je konečne tu a dokazuje, že malý rozhodne neznamená menejcenný :-).

Liberty City... hmm, vcelku povedomý názov. Aha, už viem. Z tohto mesta sa totižto vracal Carl Johnson, hrdina poslednej inkarnácie GTA s názvom San Andreas, aby vo svojej domovine raz a navždy nastolil (pravda, nie až tak mierumilovnými spôsobmi) poriadok a mier. To ale nie je všetko. O mnoho dôležitejším je totižto fakt, že spomínaná metropola sa stala dejiskom revolučnej GTA 3-ky, ktorá nám umožnila po prvý krát ochutnať slasti a strasti života gangsterského v plne trojrozmernom prostredí, poskytujúc tak dokonalý a dovtedy nikde nevidený herný zážitok (o úspechu nemá zmysel polemizovať). Množstvo rozmanitých misií, rozľahlý a plne fungujúci svet, sloboda... to všetko sú, boli a budú hlavné devízy tejto série a keďže práve takéto herné elementy nás bavia, nečudo, že Rockstar kuje železo, dokiaľ je skutočne horúce. A práve Liberty City Stories je produktom na spomínanej báze, pričom oproti svojej predlohe (ktorou je GTA 3) ponúka aj viacero noviniek, videných práve v poslednom a nutno dodať, geniálnom San Andreas. Pre začiatok ale nebude od veci, ak si trošku priblížime dej, sprevádzajúci túto sériu už od nepamäti.


Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Športiak s mafiánom za volantom... skoro ako u nás.
Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Západ slnka v podaní GTA, nádhera.
Grand Theft Auto: Liberty City Stories

James Cipriani ako 0007.

Toni Cipriani, prevádzkar istej kaviarne vo vlastníctve Salvatora Leoneho, pre ktorého ste v pôvodnom GTA v určitom okamihu plnili úlohy, sa po troch rokoch v exile (dej LCS sa odohráva pred príbehom GTA 3) vracia na svoju domácu pôdu, aby si tu opäť vybudoval potrebný rešpekt. Je pravda, že svojou službou S. Leonemu síce dokázal oddanosť, avšak 36 mesiacov je až príliš dlhá doba na to, aby jeho reputácia neutrpela na váhe a dôležitosti. Z toho dôvodu sa tak hráči v koži Toniho opäť ocitajú na dne mafiánskeho rebríčka a až usilovným plnením misií pre stále väčšie a väčšie ryby si vypracujú dostatočnú pozíciu na to, aby sa mohli pokúsiť ovládnuť celé podsvetie Liberty City. Je síce pravda, že opraty mafie sa vám nepodarí získať (viď. príbeh GTA 3), ale aj tak je vidina vyššieho postavenia dostatočným dôvodom na to, aby si Toni svoje nažehlené kvádro neraz zašpinil krvou obetí, stojacich v jeho nepríjemne kľukatej ceste.

Musím sa vám ale s niečím priznať. Cipriani, podľa môjho názoru, ani zďaleka nepôsobí (a nehovorí) tak cool, ako jeho predchodcovia (Vercetti (nadabovaný vynikajúcim R. Liottom) či CJ), a aj keď sa snaží získať si vašu priazeň, nikdy sa mu to nepodarí do takej miery, do akej sa to podarilo vyššie spomínanej dvojici. Aspoň že autori pridali do hry množstvo vtipných konverzácií, takže pri sledovaní toho množstva videí (uvádzajúcich vás do nasledujúcej misie) sa rozhodne nudiť nebudete. Čo sa týka ostatných strán konfliktu, opäť sa môžete tešiť na klan Sindaccos, Forelliovcov či japonskú Yakuzu, tentokrát vedenú nebezpečnou ženskou Toshiko Kasen, ku ktorej sa ale dostanete až v neskorších častiach hry.

Iste vás teraz zaujíma, akých zmien sa dočkala štruktúra misií, v minulosti sa vyznačujúcich zložitým, niekoľkostupňovým riešením, často zaberajúcim aj niekoľko desiatok minút. 5 minútová školská prestávka, krátke čakanie na zastávke, či časovo nie príliš náročný presun v prostriedkoch hromadnej dopravy by vám ale nepostačili na splnenie takýchto misií a tak sa autori rozhodli, že krátkosť a priamočiarosť budú hlavnými charakteristikami úloh mini verzie GTA. A výsledok? Zábavná a ničím neobťažujúca zmes rozmanitej prácičky, ktorej splnenie vám zaberie nanajvýš 10 minút, a aj to len v prípade, že ste si hru na chvíľu zapauzovali, pretože vám akurát prišiel spoj. Samozrejme, že v dôsledku generalizácie utrpelo príbehové pozadie tej ktorej misie, ale na druhú stranu tak nebudete musieť zbytočne rozmýšľať nad tým, kto, kde, s kým a prečo.

Čo sa týka ich samotného obsahu, znova sa pripravte na kopec zbesilých naháňačiek, nájomných vrážd, či hromadných prestreliek, pričom nechýbajú ani rôzne perličky typu masaker Forreliovcov katanou či misia s názvom Karmageddon, v ktorej budete mať za úlohu narobiť čo najväčšiu škodu na životoch a majetku za použitia bežného hasičského vozu. Samozrejmosťou sú potom aj viaceré nepovinné úlohy ako donáška cestovín, taxikárčenie, ambulančné misie či novinka v podobe predavača áut, kde musíte zákazníkov svojou jazdou presvedčiť k tomu, aby si vami ovládaný voz bez reptania kúpili. Nechýbajú ani povestné telefónne búdky, ktorými sa prihlásite do “underground“ závodov, takže ani fanúšikovia rýchlej jazdy nebudú ochudobnení. A aby sa udržalo rodinné puto, aj v GTA Liberty City Stories narazíte na nespočet kaskadérskych skokov, na ktorých si pri nepodarenom triku vylámete nejeden zub.


Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Toni je statný kaskadér, čo potvrdzuje tento obrázok.
Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Parkovanie v strede cestnej komunikácie je bežnym javom v GTA.
Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Into the Blue bez žralokov a bez Jessicy Alba.

Banshee, Sentinel, Manana, Landstalker... to je len krátky výpis toho, na čo ste pri vašich potulkách mestom Liberty City v titule GTA 3 narazili a keďže Liberty City Stories predchádza spomínanému dielu, zákonite na tieto exempláre narazíte aj tu. Ale nebojte sa, autori sa v tejto oblasti pochlapili a vy tak budete môcť využiť viacero nových dopravných prostriedkov, kde sa spomedzi nových, prípadne pozmenených vozidiel, potešíte predovšetkým z motoriek, tentokrát prevzatých z Vice City. Motokrosový Sanchez, harlejácky Freeway, či bleskurýchly PCJ-600 nájdu pri plnení úloh obrovské využitie a verte mi, že po zvládnutí ich ťažkopádneho ovládania sa k štvorkolesovým tátošom budete vracať len s veľkým sebazaprením. Po starom ostali prostriedky námornej dopravy a tak už len zamrzí fakt, že do metropoly Liberty City v tej dobe ešte nesmerovali žiadne letecké destinácie a tak si budete musieť na letecké dni pre tento krát nechať zájsť chuť.

Nebezpečný šofér za volantom rýchleho auta je len jedna charakteristika Toniho Ciprianiho. Tou druhou, a dalo by sa povedať aj mnohonásobne nebezpečnejšou, je úloha skúseného strelca, elegantne manipulujúceho s akýmkoľvek náradím, počnúc basebalkami a hokejkami, cez UZI-ny, samopaly AK-47 a brokovnice SPAS, až po ťažkotonážne hračky typu raketomet, rotačák či plameňomet, familiárne nazývaný Chicken-grill. V súvislosti so zbraňami sa sluší spomenúť novinku prevzatú z Vice City, a síce existenciu troch setov, pozostávajúcich z diametrálne odlišných zbraňových značiek. Takže, ak vám napríklad nevyhovuje automatická brokovnica jedného setu, môžete využiť služieb jej manuálnej sestričky z toho druhého. A aby som nejak uzavrel tento odstavec, už iba doplním, že po vzore San Andreas dostal aj Toni možnosť navliecť sa do rozličného šatstva, avšak narozdiel od Carla Johnsona si bude musieť vystačiť iba s dopredu nastavenou sadou, akou sú napríklad bežné šatočky, mafióso oblek a pod.

Je na čase si priblížiť základné vlastnosti PSP verzie GTA-čka, ktoré sú síce so svojou predlohou na 98% totožné, ale keďže ostávajúce 2% nie sú zanedbateľné, rozhodne stojí za to si ich priblížiť. Prvým a zároveň najmarkantnejším updatom (v tomto prípade, ale skôr downgradom :-) je značne prekopané ovládanie, ktoré vďaka neexistencii druhého analogu na PSP muselo podstúpiť rozsiahly chirurgický zákrok. Výsledkom je teda hybrid primeranej účelnosti a ergonómie, ktorý vám na jednu stranu poskytne vcelku uspokojivú kontrolu nad dopravnými prostriedkami, ale na druhú stranu vás znechutí pri peších pasážach, kde okrem ťažkopádnej kamery budete občas preklínať aj automatický systém zameriavania, nie vždy určujúci ten najvhodnejší cieľ. Aspoňže sa hra vďaka parádnej hrateľnosti rýchlo dostane pod kožu, pretože inak by som za tento kix strhával nemalý počet bodov.

Našťastie, Liberty City ani prechodom na mini-konzolu nestratilo nič zo svojej krásy (a rozlohy) a tak si opäť do sýtosti užijete dokonalú voľnosť, vďaka ktorej sa táto séria tak významne preslávila. Slabší PSP hardvér sa síce prejavil v znížení dohľadu (veď viete – z ničoho nič sa objavujúce a miznúce budovy a autá), ale to nezabránilo tomu, aby boli ulice tamojšej metropoly zaplnené najrozmanitejšou zmesou chodcov, provokatívne komentujúcich všetko možné, čo sa ich vonkoncom netýka. A po starom ostali aj zložky civilnej obrany, ktoré na vás pošlú hneď niekoľko verzií chlpatých, v závislosti od toho, do akej miery porušíte tamojšie zákony. A tak, zatiaľ čo neohľaduplná jazda s následkom dvoch mŕtvol upúta pozornosť iba jednej hliadky, masaker desiatky nepoddajných spoluobčanov si vyžiada prítomnosť viac než nebezpečnej jednotky SWAT.

Multiplayer. Toľko vysnívaná herná možnosť sa s príchodom LCS konečne stáva aj súčasťou série GTA a verte mi, že jej premiéra sa neskutočne vydarila. 7 (slovom sedem) smrteľne zábavných módov dokonale overí vaše schopnosti a skúsenosti, nadobudnuté počas singleplayeru, pretože hra viacerých hráčov sa odohráva kde inde, ak nie v celučičkom Liberty City. Nie, špeciálne arény, levely či mapy tu rozhodne nehľadajte. Namiesto toho sa pripravte na akési zbraňové balíky a non-stop šprint, to preto, aby bojové strety s kamošmi nepostrádali potrebný spád a adrenalín. A ktoré módy stoja za pozornosť? Prvým z nich je jednoznačne Street Rage, mód pouličných závodov, umožňujúci hráčom zmerať si sily na 24 okruhoch, tiahnúcich sa naprieč všemožnými cestami a uličkami mesta. Druhou spomedzi najzábavnejších herných variant je Tanks for the Momories, ktorej hlavným cieľom je ukradnutie náhodne ukrytého tanku a čo najdlhšie zotrvanie v ňom (pri raketami ozbrojenými oponentami to je sakramentský problém). Nakoniec som si ale nechal to najlepšie v podobe módu Protection Racket. V ňom sa totižto k slovu dostane aj taktika a strategické myslenie, ktoré budete musieť zužitkovať pri ochrane prideleného konvoju limuzín, sústavne čeliaceho útokom zo strany znepriateleného gangu.


Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Milion Dollar Jump.
Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Harley je dôkazom drsňáckej povahy nášho hrdinu.
Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Predbiehanie priamo v križovatke.. ale veď prečo nie?

Ako je na tom ale hra z technického hľadiska? Stačí sa pozrieť na okolité obrázky a hneď budete vedieť, ktorá bije. Do kvapky vyžmýkaný výkon PSP sa teda zákonite odzrkadlil na vizuálnej skoro dokonalosti, vďaka ktorej vyzerá GTA Liberty City Stories takmer na chlp rovnako, ako jeho dospelejší braček z PS2. Samozrejme, že občasným lagom sa pri hromadných akciách nevyhnete, ale aj tak je vizáž tohto titulu priam k neuvereniu. Ďalším aspektom, ešte väčšmi podporujúcim už tak výbornú hrateľnosť, sú kvalitné animácie a aplikácia zákonov fyziky, na základe čoho sa jednotlivé objekty správajú presne tak, ako v reálnom živote. Silná stránka titulu sa potom prejavuje aj v podobe špičkového dabingu a soundtracku, opäť pozostávajúceho z rozličnej zmesi rádio staníc, ponúkajúcich okrem kvalitnej dobovej muziky aj nejaký ten vtipný komentár navrch. Výborný dojem z prezentácie miniGTA-čka ale kazia nepríjemné loadingy, ktoré spôsobujú časte záseky hry v momentoch, kedy to najmenej potrebujete.

Čakali ste prepadák? To ste potom museli byť riadni pesimisti. Tím Rockstar má skrátka úžasný talent a aj keď sa značka GTA na nás valí už takmer z každej platformy, vždy nás svojimi kladmi presvedčí o tom, že hry hier predsa len existujú. V súvislosti s tým je teda akýkoľvek odpor voči GTA Liberty City Stories zbytočný, pretože skôr či neskôr vás táto hra natoľko pohltí, že s kľudom Angličana zabudnete aj na každodenné rutinné činnosti. Teda, hurá do Liberty City!

Ak by ste chceli vidieť mapu Liberty City tak tu je.


napísal blade 11.3.2006
Páči sa mi!
9.2
Ohodnotiť
GRAND THEFT AUTO: LIBERTY CITY STORIES
+ GTA na PSP
+ hodiny a hodiny nepretržitej zábavy
+ motorky a ďalšie novinky
+ multiplayer
+ dabing a technické spracovanie
+ atď.
- problémy s kamerou a ovládaním
- občasné lagy a loadingy

Zaradené pod: grand theft auto


RECENZIE HRÁČOV
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
8.6
STARWARS    20.8.2006
Hra sa odohráva v Liberty City v ktorom sa odohrávalo GTA III. Dej hry sa odohráva tri roky pred GTA...prečítať celé
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
7.5
HANSOLO    23.6.2006
Dnes konecne som si bol vyzdvihnut na poste GTA: Liberty City Stories...prisiel som domov....hodil d...prečítať celé
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
9.6
MR.SOLID    23.2.2006
V dobe keď toto píšem, je na sectore aktuálny článok „PSP hry roka 2005“ (a verte, že kým toto dopíš...prečítať celé
PSP

Vývoj: Rockstar / LOGUS / Rockstar Leeds
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. október 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk