GENE TROOPERS

GENE TROOPERS

5.7

Dokáže Cauldron prekonať svojho Chasera? Alebo s ďalším titulom znovu skončí len v jeho tieni.

Recenzia na PC verziu

Akčných hier v tomto období veľa nenájdete, preto možno uvítate FPS hru Gene Troopers. No, názov je vskutku zaujímavý, ale ponúka aj atraktívny obsah? Cauldron sa prezentuje niekoľkými vydarenými  titulmi, ale nie všetko z dielne tejto slovenskej firmy nesie známku kvality. Takže, ako to dopadlo tentoraz?

Hra sa odohráva v strastiplnej budúcnosti, keď sa po svete flákajú kadejakí mimozemšťania a ľudia lietajú po vesmíre ako diví. Hlavný hrdina hneď v úvode dostane po lebke, aby sa potom prebral v akejsi laboratórnej bunke a vzápätí zistil, že sa niekto hral s jeho genetikou. No mutant – nemutant,  v zmenenom tele stále bije srdce starostlivého rodiča, ktorý túži nájsť a oslobodiť unesenú dcéru. Navyše výsledkom experimentu nie je len modrý pigment na tele, ale aj zaujímavé schopnosti (Kto vie, či sa to prejavilo aj na erekcii?) Ďalej rozmazávať dej nemá zmysel, pretože je nezáživný ako svokrine reči. A nezachránia to ani debaty s „ufákmi“ a ďalšími mutantmi, ktorí sú súčasťou vášho tímu. Našťastie, obvykle sa môžete vykašlať na bezduché reči vašich „parťákov“, ktoré sa väčšinou vedú v prepravnom module. Prosto vstúpite do hybernátora a keď sa „vyhajáte“, vyhodia vás sa na mieste, kde sa odohráva  ďalšia misia. 

Gene Troopers

Typickí "ufáci"
Gene Troopers

Bojuje sa aj v džungli.
Gene Troopers

Tento samovražedný fanatik je nepríjemný... kým žije.

Obvykle si musíte vystačiť na všetko sami. Hoci vás občas sprevádzajú aj partneri, veľa úžitku z nich nie je. Navyše sú tupí ako tágo. Dojalo ma, keď som obsadil pozíciu s guľometom a môj dementný kamoš sa strčil do... nie tam, kam myslíte - ale  do rany. Tupo na mňa civel a za jeho zadkom sa rojili hordy nepriateľov, ktorých som vďaka nemu, nemohol zasiahnuť. A zatiaľ čo vy urobíte všetku prácu, títo amatéri si privlastňujú zásluhy. Skrátka tím za všetky drobné. Našťastie alebo nanešťastie, nepriatelia sú rovnako neschopní ako vaši partneri. Stáva sa, že vybehnú vašim smerom a prebehnú vás. Potom sa spamätajú, vrátia sa k vám a konečne zaútočia. Občas na vás hodia pohľad a civejú do očí, ale nebojte sa, nehypnotizujú vás, len jednoducho nevedia, čo majú robiť. Skrátka AI je príšerná a občas máte dojem, že vlastne nijaká.

Inak, čo sa týka sortimentu protivníkov, je celkom pestrý. Jednoduchí mimozemšťania vo farbách od výmyslu sveta (najlepšie sa strieľa po červených, lebo ich dobre vidieť), samovražedné monštrá, masívni mutanti, futuristické monštrá, vodní ľudia, diabli (len výzorovo) a klingoni. Nie, nezmýlil som si hru, ale naozaj tu nájdete niektoré súčasti, ktoré výrazne pripomínajú Star Trek (A tuším som tam videl aj terminátorov.) A to nie je jediný filmový podklad, či hra, ktorej sa tvorcovia snažia podobať.

V ponuke nájdete naozaj pestrý sortiment zbraní, hoci niektoré si užijete len chvíľu. Sú tu klasické zbrane s nie klasickým vzhľadom, potom futuristické a mimozemské bojové prostriedky – v podstate sa však jedná o modifikácie základných zbraní. Čiže tu na vás vo svojskom prevedení čakajú pištole, samopaly, ostreľovacia puška a raketomet, granáty plus zaujímavosti, ako napríklad zmrazovač. Väčšina prostriedkov má primárny aj sekundárny mód.

Ako zbraň môžete za istých okolností použiť aj energetické rukavice. Bežne slúžia hlavne na odstraňovanie barikád a premiestňovanie ťažkých predmetov. Po úprave však nimi môžete chytať nepriateľov a so škodoradostným úsmevom ich hádzať o stenu, alebo učiť lietať. Áno, je zrejmé, že  tvorcovia už počuli o Half-Life 2.

Gene Troopers

Vaše nepodarené vozidlo.
Gene Troopers

Zbraň s moderným dizajnom.
Gene Troopers

Vylepšovanie schopností z DNA nepriateľov.

 

Zaujímavou súčasťou titulu je nadobúdanie unikátnych schopností na základe DNA. Po väčšine zlikvidovaných nepriateľov zostávajú na bojisku farebné objekty, ktoré predstavujú genetické vzorky. Absorbujete ich jednoduchým spôsobom tak, že ich pozbierate, podobne ako muníciu a ďalšie predmety. Potom otvoríte vašu databázu a ak máte dostatok bodov DNA, môžete si zakúpiť zaujímavé schopnosti, ktoré vám výrazne pomôžu pri ďalšom boji. Spočiatku je výber pomerne obmedzený, neskôr je ponuka širšia. Musíte dobre zvážiť, čo si vyberiete, pretože nazbierať dostatok bodov nie je až také jednoduché, najmä ak plánujete zakúpiť schopnosti na vyššej úrovni.

Najvhodnejšia je investícia do ozdravných a podporných schopností. Niekoľkonásobné zvýšenie počtu životov výrazne zvýši vašu šancu na prežitie. Keď k tomu pridáte regeneráciu, ktorá zabezpečí permanentné liečenie, stanete sa takmer nesmrteľným. Okrem toho tu nájdete nočné videnie, zvýraznenie bojového cieľa, bojové prídavky k rukaviciam a rôzne ofenzívne sily. Opäť podobnosť nie čisto náhodná - šoková vlna, ktorou odhodíte nepriateľov. Star Wars rulez! Na populárne filmy George Lucasa či titul Knights of the old Rebublic si spomeniete aj na začiatku misií, keď prepravný modul letí k planéte a jednoznačne aj pasáže z interiéru raktoplánu majú pôvod v uvedenej hre. Len tak pre úplnosť, systém členenia misií mi pripomenul aj Unreal 2.

Niekedy si môžete zajazdiť na terénnom vozidle. Nie je ozbrojené a slúži výlučne na prepravu. Nemusíte ho používať, ale vozenie je (údajne) rýchlejšie. Paradoxne obvykle skôr zdržuje. Pretože, kým sa zabávate s odstraňovaním energetických polí v ceste, pešo by ste prekážku jednoducho obišli. Navyše trasy sú hrboľaté a plné stromov, do ktorých každú chvíľu narážate. A napokon vozidlo je také slabé, že sa ledva doplazí na trochu ráznejší kopec. Skrátka, hoci by sa prítomnosť vozidla pôvodne mohla zdať prínosom, je to skôr naopak. A to už nehovorím o tom, že autori mohli dať väčší počet vozidiel a to aj nepriateľom, vytvoriť adrenalínové misie zamerané práve na jazdu a vyzbrojiť ich deštrukčnými systémami. Bohužiaľ tvorcovia tento potenciál absolútne nevyužili. Asi by bolo lepšie, keby úplne zabudli na vozidlá a radšej vyladili početné chyby, ktoré nájdete na každom kroku. Najviac ma dojalo, keď som prechádzal chodbou základne, prepadol som sa do vzduchoprázdna a niekoľko minút som bezmocne čakal na reštart.

Gene Troopers

Jeden z vašich dementných partnerov.
Gene Troopers

Je tu niekde Jean Luc Picard, Data, alebo Wolf?
Gene Troopers

Tak toto je poriadna voš!

 

Prostredia hry sú rozmanité. Čaká na vás džungľa, bažiny s padajúcimi meteoritmi, interiéry a exteriéry základní, sídla mimozemšťanov, ponorka, podmorský svet atď. Spracovanie lokalít je však druhá vec. Niektoré sú síce vydarené, iné zas dosť odfláknuté, vytvorené akoby nasilu. Celkovo grafické spracovanie hry je na dosť nízkej úrovni a slabú vizuálnu stránku nezachráni ani Havok engine s pokročilým systémom fyziky. Dosť rušivo pôsobia aj ukazovatele zbraní, života atď., ktoré sú zbytočne nápadné a rozťahané po väčšine obrazovky. Hudobný podklad je dosť suchý a zvuky, najmä v počiatkoch hry, doslova príšerné. Mimozemšťania, ktorí vydávajú zvuky ako mačka chytená za chvost alebo akoby ich niekto dobre nakopol medzi nohy, pôsobia otrasne. Keď k tomu pridáme spomínanú ne-inteligenciu protivníkov, chce sa vám až zaplakať.

Gene Troopers by za istých okolností mohla byť celkom vydarená hra. Niektoré nápady a myšlienky sú celkom zaujímavé, bohužiaľ prevedenie je skôr katastrofické. Neviem, čo chceli tvorcovia dokázať týmto experimentom, násilne pozliepaným z hier a filmov Star Wars, Star Trek, Half-Life 2, Unreal 2 a ďalších, ale dieru do sveta s ním určite neurobia. Cauldron si týmto amatérskym pokusom vyslúžil len hanbu, ktorú by zmiernilo azda len vydanie hry ako freeware. V takom prípade by sa totiž ponúkla prijateľnú zábavu. No žiadať za tento nepodarok peniaze je dosť odvážne a hra za to rozhodne nestojí.

Gene Troopers

Celkom sexi zadoček, čo poviete?


Gene Troopers

Antigravitačnú zbraň z HL2 nahradili energetické rukavice.


Gene Troopers

Zmrazovacia zbraň je super vec.



napísal uni 17.3.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Gene Troopers
| GENE TROOPERS
[25.5.2005]
5.7
Ohodnotiť
GENE TROOPERS
+ unikátne schopnosti zo vzoriek DNA
+ rozmanité prostredia
+ bohatý sortiment zbraní
- nevydarený skript
- slabá grafika a príšerné zvuky
- množstvo chýb
- mizerná AI
- zlý dizajn
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1800 MHz, 256 MB RAM, ATI Radeon 8500/GeForce 3
Doporučená konfigurácia: CPU 2600 MHz, 512 MB RAM, ATI Radeon x700/GeForce FX 6600


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
Xbox

Vývoj: Playlogic / CENEGA SK / Cauldron
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18407)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk