SMURFS KART

SMURFS KART

4.5

Šmolkujeme vonku

Recenzia na Switch verziu

Herné štúdiá majú za sebou zaujímavé cesty. Tí starší z vás si možné spomenú na francúzske štúdio Eden Games. To kedysi vytvorilo niekoľko kvalitných V-Rally hier, portovalo Need for Speed: Porsche Unleashed, no hlavne vytvorilo Test Drive Unlimited sériu, ktorá má dodnes kopu fanúšikov, aj keď posledná časť vyšla ešte v roku 2011. Po hre sa štúdio osamostatnilo a prešlo na menšie hry na mobily a neskôr Switch. S veľkými hrami skončilo a najsilnejšia značka, akú odvtedy vytvorilo, je Gear.Club Unlimited. V pretekárskom žánri teraz zostáva, ale prichádza k licencovanej značky. Po vzore Maria, Crasha, Sonica a ďalších tak dostávame motokárovú hru so Šmolkami.

Smurfs Kart vychádza exkluzívne pre Switch a asi to nie je práve najlepšie rozhodnutie. Pravdepodobne je to len časová exkluzivita, ale na práve na Switchi sa musí porovnávať s tým najlepším, čo v žánri existuje – Mario Kart 8 Deluxe. A asi nad tým nemusíte dlho dumať, aby ste zistili, že prakticky v každom jednom ohľade ťahá za kratší koniec povrazu. Až mi je v istom ohľade hry ľúto, lebo by možno nemusela dopadnúť zle, ak by na trhu neboli oveľa lepšie hry. Kde vôbec začať s výpisom toho všetkého, čo by malo dopadnúť lepšie?

Asi tak celkovo obsah. Je ho tu veľmi málo. Akoby sa autori uspokojili tak v tretine vývoja, keďže tu chýbajú aj veci, ktoré by ste považovali za úplne samozrejmé. Chcete výber herných režimov? Je tu, ale sú tu len tri – časovky, rýchle preteky a poháre. To síce imituje štruktúru napríklad Mario Kart, ale z hľadiska množstva obsahu skôr Mario Kart 64 ako čokoľvek novšie. Lebo takú istú biedu nájdete aj v rámci multiplayeru.

Smurfs Kart
Smurfs Kart Fanúšikovia tu nájdu 12 rôznych postavičiek
Fanúšikovia tu nájdu 12 rôznych postavičiek


Smurfs Kart Hranie si môžete spestriť zbieraním nálapok
Hranie si môžete spestriť zbieraním nálapok


Smurfs Kart Hra dosť výrazne vykradla Mario Kart
Hra dosť výrazne vykradla Mario Kart





Čo je ale úplne najhoršie a až sa divím, že si Microids vôbec dovolili hru bez toho vydať, tak tu úplne absentuje online multiplayer. Je tu síce lokálny cez delenú obrazovku, a to až pre štvoricu hráčov, čo oceníte s deckami, ale ak chcete hrať sami, za jeden večer máte za sebou celý obsah hry a už vám nič iné neponúkne. Čo by aspoň ten online multiplayer dokázal kompenzovať. A celkovo nerozumiem rozhodnutiu vynechať online hranie z hry v roku 2022. vychádzajú remaky a remastery automatových a iných klasických hier z minulosti a pridávajú online funkcie, lebo ich autori chápu, že dnes sa bez toho nedá existovať.

Čo teda nájdete v tých pohároch? No, vlastne tiež nič moc. Sú to tri tematicky (a aj náročnosťou) oddelené poháre a v každom sú štyri preteky. Začnete niekde v šmolkovskom lese a dedine, prejdete cez rôzne prostredia až na strechu Gargamelovho hradu (alebo kdekoľvek to žije). Stále je to však celkovo len 12 tratí a to je žalostne málo. Prechádzaním pohárov si síce odomknete ich zrkadlové verzie, ale to hru taktiež nezachraňuje. Rovnako ani rýchlejšia/náročnejšia verzia pohárov, do ktorej sa môžete pustiť.

Musím uznať aspoň to, že samotné trate sú spracované dobre. je ich teda síce málo, ale každá je iná, sú naozaj pestré a spracované pekne. Navyše to nie sú len nejaké jednoduché okruhy, ale obsahujú skratky a alternatívne cestičky, kde napríklad nájdete lepšie power-upy. Skratky vám zase ušetria nejakú tú desatinu, pričom ich nemáte rovno pred nosom, ale musíte ich objaviť. Raz je nejaká skrytá za kríkmi, inokedy sa k nej musíte preskákať a podobne. Trate tak autori pekne zvládli a je to jedna z mála vecí, za ktoré si zaslúžia pochvalu.

A čo teda jazda? Tam je to už horšie. Pritom sa v Edene zjavne snažili veľmi kopírovať Mario Kart. Je to motokárová arkádovka, kde skáčete, driftujete a boostujete. Namiesto mincí zbierate čučoriedky a používate power-upy, ktoré tu majú šmolkovskú tému. Teda napríklad orech a podobne, čo strieľate po súperoch, prípadne využívate na obranu. Zaujímavosťou (a nie dobrou) je, že nedokážete power-upy používať smerom dozadu. Takže ak vediete prekety, čakajú vás ťažké chvíle. Navyše ani dojem z jazdy nie je taký dobrý ako v Mario Kart. Chcelo by to trošku viac doladiť ovládanie, drifty a celkovo zážitok. Nie je to vyslovene zlé, deckám to bude stačiť, ale len kým im nedáte do rúk lepšiu hru. Z 12 Šmolkov má každý svoju motokáru a unikátnu schopnosť, ale veľké rozdiely to v skutočnosti nerobí.

Poďme ale opäť k niečomu pozitívnemu. Audiovizuálne spracovanie je pekné a hlavne verné predlohe, takže ak máte radi Šmolkov, hra vám ihneď padne do oka. Navyše nielenže vyzerá dobre, ale sa aj dobre hýbe. A to dokonca aj na Switchi. Doplnené je to veľmi príjemnou hudbou, ktorá k Šmolkom dobre sadne. A čo ocenia vaše ratolesti asi najviac, to je česká lokalizácia hry. Síce iba v textoch, ale budú rozumieť, budú poznať mená postavičiek a podobne. Vy sa ďalej budete čudovať, ako rôzne sa dá použiť slovo „šmoulovat“.

Premýšľam, komu by sa vôbec dalo túto hru odporučiť. Lebo nie je vyslovene zlá. Ibaže je takmer celá konkurencia lepšia voľba – z hľadiska obsahu, hrateľnosti aj možností. Jedine, že s deťmi bývate v dome v tvare hríbika, steny máte namodro a celé leto sa tlačíte šmolkovou zmrzlinou. Vtedy hre možno prepáčite to, že vás dokáže zabaviť tak na jeden večer a už vám možno nikdy neponúkne jedinú minútu nového zážitku.

Smurfs Kart
Smurfs Kart Každá postavička má nejaké svoje schopnosti, ale veľký rozdiel v nich nie je
Každá postavička má nejaké svoje schopnosti, ale veľký rozdiel v nich nie je


Smurfs Kart Audiovizuálne je hra fajn, poteší čeština
Audiovizuálne je hra fajn, poteší čeština


Smurfs Kart Dizajn tratí je dosť pestrý
Dizajn tratí je dosť pestrý






napísal matus_ace 15.12.2022
Páči sa mi!
4.5
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
SMURFS KART
+ česká lokalizácia
+ 12 rôznych postavičiek
+ pestré trate so skrytými skratkami a cestami
+ hra na delenej obrazovke pre štyroch
- žalostne málo obsahu
- chýba online multiplayer
- motokáry nerobia žiadny reálny rozdiel
- zážitok z jazdy zaostáva za konkurenciou
- žiadna možnosť úprav


RECENZIE HRÁČOV
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Microids / Eden Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 15. november 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18397)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk