Aké slovenské hry vyšli v roku 2022?

Pozrime sa na prehľad slovenskej tvorby z minulého roka.

pridal matus_ace 8.1.2023 o 11:58 pod hry
Aké slovenské hry vyšli v roku 2022?

HRY > NOVINKY >

Rok 2022 bol z hľadiska slovenskej veľkej tvorby veľmi zaujímavý. Prišlo hneď niekoľko väčších projektov a hlavne niektoré slovenské hry zarezonovali aj vo svete, kde zožali (hlavne komerčný) úspech. Bol to rok pestrý na žánre, platformy, ale aj na hry rôznych veľkostí. Vznikli hry veľkých štúdií a aj malých študentských tímov. Od mobilov, cez PC a konzoly až po virtuálnu realitu. Akčné hry, stratégie, casual hry, jednoducho čokoľvek, kde si snáď každý nájde niečo, čo ho zaujme.

My sme sa opäť rozhodli osloviť komunitu, vývojárov a aj SGDA, aby sme dali dokopy detailný zoznam slovenských hier, ktoré minulý rok vyšli. Určite nie je kompletný, nejaké mobilné hry nám pravdepodobne ušli, lebo práve tých tu vzniká najviac. Zoznam vám ale aj tak jasne ukáže, že toho u nás nevzniká málo a slovenské hry majú čo ponúknuť.

 

Way of The Hunter - Nine Rocks Games (recenzia)

Bezkonkurenčne najväčšia minuloročná hra zo Slovenska bola lovecká hra Way of The Hunter od znovuzrodeného Cauldronu. Štúdio sa volá Nine Rocks Games a pracuje pod THQ Nordic, ale je v ňom kopa skúsených veteránov, ktorých skúsenosti a znalosti sa pretavili do rozsiahleho a autentického loveckého zážitku.

Catie in MeowmeowLand - Artillery (recenzia)

Dlho vyvíjaná 2D adventúra zasadená v krásne surralistickom svete, ktorý v bizarnosti takmer prekonáva tvorbu Amanity. Catie možno nie je najrozsiahlejšia adventúra minulého roka, ale aj tak zaujme absurdným humorom a detailnou kresbou. Je to tak trochu iná Alica a ak máte radi tento žáner, dajte hre šancu.

OmegaBot - Šimon Čarný (recenzia)

Už v úvode som opísal, že hry prichádzajú od rôzne veľkých tímov. OmegaBot je 2D platformovka s peknou pixelartovou grafikou a veľmi dobrým responzívnym ovládaním, ktorú sám vytvoril a na Steame vydal len štvrták na strednej škole Šimon Čarný. Ten ďalej pokračuje vo vývoji a chce sa vrhnúť na ďalšie projekty, avšak už za hranicami Slovenska.

Shipwrecked - VŠMU

Projekt skupiny študentov z VŠMU, ktorý vznikol na konci 1. ročníka štúdia. V hre sa dostanete na more, no nečaká vás žiadna idylická plavba. Vaša loď je deravá a spoločnými silami ju musíte látať. Budete tak zbierať materiály, používať ich a spolupracovať.

Age of Pyramids - Cassa Game Industry

Sandboxový city builder a simulátor zasadený do starovekého Egypta, ktorý chce ponúknuť autentický pohľad na jednu z najzaujímavejších civilizácií, aké vôbec v histórii existovali. Hra navyše vôbec nevyzerá zle. Síce jej chýbajú niektoré funkcie, ale na Steame je dostupná úplne zadarmo.

Hodurove Deti - Struct9

Je to audio naratívna dobrodružná hra v prvej osobe s príbehom zameraným pre zrakovo znevýhodnených ľudí. Premeníte sa na nevidiaceho tvora a chránite brány Helu pred vikingskými lovcami a šamanmi v tajných zákutiach jaskýň. Hra je inšpirované severskou mytológiou – legendou o Hodurovi. Hra je dostupná zadarmo.

Bunky v akcii - Impact Games

Impact Games robia hry s presahom, v ktorých sa môžete aj niečo naučiť. Inak na tom nie je ani ich novinka Bunkii v akcii, ktorú nájdete na Google Play Store. Bunky v akcii je edukačná hra, ktorej cieľom je ozrejmiť imunitné procesy, odohrávajúce sa v ľudskom tele. Úlohou hráča je obrániť ľudské telo pred všetkými nástrahami mikrosveta, ako sú baktérie a vírusy.

Aké slovenské hry vyšli v roku 2022?

Deadness - Alien Studio (recenzia)

Minulý rok sme sa dočkali vydania PC VR hororovej hry Deadness, ktorá hráčov zaviedla do podivného ústavu, kde sa diali hrozné veci. Zaujímavosťou je, že aby autori hráčov viac ponorili do hry, rozhodli sa hlavnú postavu pripútať na vozík. Tým pádom ste rukami ovládali nielen interakcie, ale aj pohyb.

Office Run - Adrián Šiška

Ďalší sólo vývojár v našom prehľade. Office Run je endless runner, ktorý vyšiel zadarmo na Steame a vašou úlohou je vybehnúť po korporátnom rebríčku čo najvyššie, ideálne až po pozíciu CEO. Hra obsahuje 6 hrateľných postáv, power-upy, skilly, systém levelovania a tým pádom aj prekvapivú hĺbku.

The House of Da Vinci 3 - Blue Brain Games

Úspešná slovenská puzzle séria The House of Da Vinci sa dočkala svojho očakávaného záveru. V ňom ste rozlúskli tajomstvo majstra Leonarda, vyriešili haldu nápaditých hádaniek a preskúmali úplne nové lokality, pričom ste zároveň menili minulosť, čo ovplyvnilo aj vašu súčasnosť. Hra vyšla na mobiloch, PC a Switchi.

Carpe Diem Project - Papagaye

Menšia strieľačka pre Steam. Hra ponúkne jednoduchý cieľ a to snažiť sa prežiť v oblasti zamorenej nakazenými nepriateľmi a to či už sám, alebo s tímom. Čaká na vás 5 oblastí, rôzne zbrane, prekvapenie a rôzni nepriatelia.

PAMOJA: Za bezpečný úsvit - Impact Games

Ďalšia mobilná edukatívna hra od Impact Games. Táto je o ceste za bezpečným spolunažívaním ľudí a slonov v africkom buši. Čo sa však stane, keď slony začnú ohrozovať úrodu a spôsobovať nedostatok jedla? Preneste sa prostredníctvom hry do príbehu kenskej študentky Nyah a vyskúšajte, aký vplyv budú mať vaše rozhodnutia na blahobyt komunity.

Loot River - straka.studio (recenzia)

Jednou z najlepších slovenských hier minulého roka je Loot River. Miro Straka v hre zmiešal Tetris, Dark Souls a Diablo, čoho výsledkom je unikátny krvavý mix v temnom a hlavne procedurálne generovanom prostredí, ktoré vždy prináša novú výzvu. Autor neskôr hru upravoval podľa spätnej väzby od hráčov, takže sa po vydaní trochu zmenila.

Meerkat Race - RongeGames

RongeGames je v našom prehľade každoročne s novými mobilnými hrami a inak to nebolo ani v roku 2022. Meerkat Race je arkádová racingovka pre Android, kde pretekáte so surikatami v pretekárskych topánkach. Postupne si odomykáte nové trate a vylepšujete svoje topánky.

Stanislav - Sumo Studio

2D skákačka v pixel artovom štýle, ktorá rada potrestá vaše chyby a rozhodne ich nebudete robiť málo. Musíte skákať rýchlo a presne, pričom sa musíte vyhýbať množstvu pascí, ktoré si pre vás autori prichystali. Hru nájdete na Steame.

Tactical Combat Department - Render System

Tactical Combat Department je taktická ťahová hra inšpirovaná sériou SWAT, v ktorej sa chopíte ovládania špeciálnej jednotky, s ktorou riešite rôzne kritické situácie. Hra funguje na princípe náhodného generovania pozícií nepriateľov a podľa autora prináša aj realistický zorný uhol postáv.

Winter Sports Mania - Powerplay Studio

Nezaháľalo ani jedno z našich najväčších štúdií, ktoré si našli svoj niche v športových tituloch pre mobily a browsery, ktoré minulý rok prinieslo ďalší zimný titul, ale tentoraz to bola kompilácia niekoľkých rôznych športov, ako zjazdové lyžovanie, rýchlokorčuľovanie, snowbording a skoky na lyžiach.

Gray Zone - Eastworks

V polovici decembra ešte stihla vyjsť slovenská sci-fi RTS Gray Zone. Tá k strategickým prvkom pridáva aj elementy akcie, stealthu a RPG. Je to odysea otroka, ktorý sa vzoprel svojim pánom a teraz vedie odboj. Hra stavia na postavách a aj zábavných dialógoch. Celkovo tu nájdete 25 pestrých misií.

Football Cup 2022 - Inlogic Software

Na záver máme aj niekoľko štúdií, ktoré vychrlili väčšie množstvo, zväčša mobilných hier. Medzi nimi je aj roky známe mobilné štúdio Inlogic, ktoré pokračovalo vo svojej futbalovej sérii a novú časť prinieslo nielen na mobily, ale aj na Switch. Okrem toho ale prinieslo napríklad aj Football Kicks pre Switch, Zombie Hill Racing pre PlayStation a ďalšie hry.

The Wine Story - Webnetic

Ďalšie štúdio, ktoré vydalo kopu menších hier. V The Wine Story sa z vás stane vinár a staráte sa o svoju vinársku spoločnosť. Vydali ale aj endless runner The Slovka Run, niekoľko klikačiek (The Spidy D, The Bat D, The Chick C, The Sheep P, The Cow G), detské hry (Quick Mafs Advanced a Rainbow), hru o podnikaní v oblasti kečupu The Ketchup story alebo riadenie bronzovej bane The Bronze Age.

 

Nevychádzali len nové hry, ale aj porty a ďalšie záležitosti, napríklad demá a expanzie. Demá slovenských hier ste si mohli vyskúšať počas hneď niekoľkých Steam Next Festov. Utešene sa rozrastá slovenská manažmentovka Workers & Resources: Soviet Republic, ktorá pomaly pripravuje finálne vydanie. Kombinácia survivalu a budovateľskej stratégie Colonize dostala hrateľný prológ. Kvalitná manažmentovka Transport INC sa zase  rozrástla o expanziu Seamanship.

 

A čo nás čaká tento rok? Nine Rocks usilovne pracujú na rozšírení Way of The Hunter, takže budeme mať možnosť loviť v novom prostredí. Dočkáme sa kyberpunkovej RPG HeistGeist, vyjde aj 2D adventúra Life of Delta a dočkať by sme sa mali aj open worldu Vivat Slovakia. Podľa filmu Jan Žižka konečne vyjde titul Medieval s rovnakým hereckým obsadením a filmovými scénami. Ak máte radi pizzle hry, pozrite sa na titul Artificial od Ondreja Angeloviča. Autori YesterMorrow nám tento rok naservírujú 2D hru RandoMine. Konečne sa dočkáme krvavej slovenskej bojovky Die By The Blade, príde aj kartónový hrdina CardBob: Revival a fanúšikov raketkových strieľačiek zo starej školy poteší Galaxy Highways. Veľmi radi by sme sa tiež pozreli na akciu Queedo od autorov úspešnej série Vaporum, ale zatiaľ nevieme, či je šanca, že autori hru vydajú už tento rok. A bude toho ešte oveľa viac, takže sa máte na čo tešiť a rozhodne by ste našim štúdiám mali držať palce.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19856)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk