CATIE IN MEOWMEOWLAND

CATIE IN MEOWMEOWLAND

7.0

Cesta do mačacieho absurdna

Recenzia na PC verziu

Pri pohľade na českú hernú tvorbu Slovákom neraz ostáva len závidieť rôzne odvážne počiny, ktoré u našich susedov vznikli. Bohemia Interactive, Warhorse Studios, SCS Software či Amanita Design tvoria hry, ktoré si získali priazeň hráčov po celom svete. Posledné menované štúdio má na konte očarujúce adventúry ako Samorost, Machinarium či Chuchel so špecifickým art štýlom aj hrateľnosťou. Na otázku, ako by mohla vyzerať slovenská odpoveď na bizarné point-and-click adventúry, sa rozhodli odpovedať vývojári zo štúdia ARTillery. Pozývajú vás na cestu cez mačaciu noru do takej krajiny zázrakov, z ktorej by aj Lewisovi Carollovi dvíhalo obočie.

Podobnosť s Alicou v krajine zázrakov nie je náhodná a Catie in MeowmeowLand je jej zjavnou poctou aj paródiou zároveň. Catie podobne ako Alica jedného dňa natrafí na bielu mačku s hodinkami a pri jej sledovaní padne do diery, ktorá však v tomto prípade ústi do tráviaceho traktu gigantickej mačky. Potom, ako sa Catie vyslobodí z mačky druhým koncom, sa ocitne v ríši divov s viacerými živými aj neživými postavičkami. Hlavná hrdinka sa dostáva do veľkých problémov a absurdných situácií, ktoré sa často nedajú riešiť logikou. V tomto duchu je potrebné pristupovať aj k hrateľnosti Catie in MeowmeowLand. Namiesto detektívnej práce v hre skôr využijete taktiku pokus-omyl.

Catie in MeowmeowLand
Catie in MeowmeowLand  Mať hubu na háku a nohu v hube je správna cesta k progresu.
Mať hubu na háku a nohu v hube je správna cesta k progresu.


Catie in MeowmeowLand  Chuchel síce musel zmeniť odtieň, no v ARTillery chcú provokovať ešte viac.
Chuchel síce musel zmeniť odtieň, no v ARTillery chcú provokovať ešte viac.


Catie in MeowmeowLand  Trblietky, dúhy a mačky.  Čo viac treba ku šťastiu?
Trblietky, dúhy a mačky. Čo viac treba ku šťastiu?





Základom je preskúmať všetky aktívne prvky na obrazovke a následne si z nich poskladať postup, ktorý ako tak dáva zmysel. Poslať nevrlé závažie do ahoj pomocou balónika dáva zmysel, o niečo menej zmysluplné je pálenie hadov či obúvanie gauča, no väčšinou na riešenie prídete náhodou. Niekedy je potrebné uchopiť predmet a skombinovať s iným, v iných prípadoch dokáže predmet použiť samotná Catie. V hre je len zopár hádaniek, ktoré si vyžadujú logický prístup, čo trochu uberá zo satisfakcie, ktorú hráč dostane po prejdení levelu. Mnohokrát ostanete prekvapení z toho, ako sa vám Catie podarilo dostať do ďalšej lokality.

Tak ako Alica aj Catie natrafí na zopár elixírov či koláčov, ktoré menia vzhľad dievčaťa aj ostatných postáv a predmetov. Ich správna kombinácia vám pomôže otvoriť bránu či dvere a premeny na kreatúry v pastelových farbách vás medzitým dobre pobavia. Niekedy je pre progres nutné opakovanie jednej akcie, čo je obzvlášť mätúce, no hra sa našťastie neuchyľuje k pixel huntingu, ako je v tomto žánri bežné. Niektoré prvky možno občas zaniknú v pozadí, no prechod hrou nie je nijak zvlášť frustrujúci. Hra je ideálna pre deti, ktoré často uvažujú úplne inak ako dospelí a možno budú mať s riešením hádaniek menší problém ako ich rodičia.

Catie je počas svojho dobrodružstva vystavená problémom, ktoré jej vytvárajú rôzni obyvatelia „Mňaukáčova“. Hra sa však vyhýba priamočiaremu naratívu ako z Carollovej predlohy a skôr pracuje s rôznymi odkazmi na knihu. Nestretnete tak všetky známe postavy, ktoré už niekoľkokrát animovala spoločnosť Disney, ale skôr spojenia viacerých postáv do jednej. MeowmeowLand však má aj vlastné originálne výtvory aj hviezdne obsadenie v úlohe Skaly. Postavy sa dokonca v priebehu hry vracajú, aj keď v predchádzajúcich leveloch sa zdalo, že vám viac nebudú vedieť pomôcť. Hra len minimálne pracuje s nápovedami a ak sa aj nejaké objavia, je to len krátka ilustrácia problému nad hlavou postavy, prípadne Catie zamáva, ak držíte predmet, ktorý je určený pre ňu.

Do kokteilu sa však mieša aj množstvo prvkov v pozadí, ktoré nemajú vplyv na váš postup a jednoducho dokresľujú atmosféru sveta. Vytvárajú dym, vydávajú zvuky a dodávajú celej scéne prvok živelnosti. Surrealistické obrazy, ktoré v ARTillery namaľovali, si budete pamätať aj po dohratí hry. Hra ponúka 24 levelov plných farieb a vtipných animácií a aj keď dizajn hry pôsobí veľmi infantilne, má aj dobrú dávku humoru a popkultúrnych odkazov na Miyazakiho, Dalího či Cartoon Network.

Catie in MeowmeowLand
Catie in MeowmeowLand  Kto by to bol povedal, že v slovenskej hre sa objaví The Rock?
Kto by to bol povedal, že v slovenskej hre sa objaví The Rock?


Catie in MeowmeowLand  Postavy sa budú vracať, aj keď nechcete.
Postavy sa budú vracať, aj keď nechcete.


Catie in MeowmeowLand  Hra vám poradí len málokedy.
Hra vám poradí len málokedy.





Obzvlášť vydarená je zvuková stránka hry a okrem autentických zvukov mačacích prdov prekvapia aj mačacie verzie hitov a klasických piesní v rádiu a dabing postáv. Keďže hrateľnosť nevyžaduje titulky, hra komunikuje primárne zvukmi a výkon hlavnej hrdinky s vlastným vymysleným jazykom si zaslúži obdiv. Bojovníkov za slovenčinu v slovenských hrách môžeme upokojiť, že do slovenčiny je preložené hlavné menu. Do zvyšku hry náš jazyk nebol potrebný. ARTillery dokázali, že aj bez slov sa dá celkom úspešne vystavať jednoduchý príbeh, ktorý má za cieľ hlavne pobaviť. Je len škoda, že celá táto zábava potrvá len dve až tri hodiny herného času.

Catie in MeowmeowLand možno nie je to, čo by si slovenskí hráči predstavovali ako zástupcu hernej tvorby na Slovensku. Kým mnohí snívajú o drahých produkciách, aké vznikajú v Prahe či Varšave, keď sa vrátime nohami pevne na zem, zistíme, že aj v Bratislave možno nájsť malé drahokamy herného dizajnu. „Katka v Mňaukáčove“ je možno detinská hra, ale možno práve trochu jednoduchosti a hravosti nám chýba práve v tejto ťažkej dobe. Ak máte deti alebo mačky a zmysel pre absurdno, táto hra je určená pre vás. Ak vám práve pobehujú po dome naraz deti aj mačky, pri tejto hre si oddýchnete od stresu, ktorý vám tieto stvorenia spôsobujú.


napísal Tanya 7.4.2022
Páči sa mi! (+2)
7.0
Ohodnotiť
CATIE IN MEOWMEOWLAND
+ dizajn prostredí a postáv a zmysel pre detaily
+ absurdný humor
+ veľmi vydarená hudobno-zvuková stránka hry a dabing
- hádaniek postavených na logike mohlo byť viac
- krátka herná doba
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: i5 Quad-Core; 1GB RAM; Intel HD 4000; 2GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
PS4
Switch
Slovenské hry
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: ARTillery
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 30. marec 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk