PHARAOH: A NEW ERA

PHARAOH: A NEW ERA

8.0

Nehynúca sláva faraónov s modernejším nádychom

Recenzia na PC verziu

Tesne pred novým miléniom, v roku 1999, očarila hráčov izometrická budovateľská stratégia Pharaoh. A New Era je remake s modernizovaným UI a vo vysokom rozlíšení. Stačí to na prilákanie starších hráčov? A hlavne je tu otázka, či svojou hrateľnosťou dokáže osloviť aj mladé generácie, ktoré neskúsili originál a môžu mať iné nároky ako používatelia pred rokmi.

Remake síce vizuálne pôsobí modernejšie, ale nie až tak dramaticky. Graficky by mohol konkurovať súčasným mobilným hrám, ale na PC je to skôr také decentné. Áno, je tam to rozlíšenie až 4K, budovy sú vymodelované celkom pekne a pobehujúce postavičky priam roztomilé. Ale po priblížení už je to menej ostré a detailné a samotný terén je strohý, spracovaný veľmi jednoducho, chýba mu plastickosť a diverzita. A nie je to preto, že sa hra odohráva na púšti, kde sú len malé zelené plochy s úrodným pobrežím zaplavovaným vodou. Povrch určite mohol byť krajší, ale na druhej strane, keď to tam zastaviate, už to tak veľmi nebije do očí. Atmosféru Egypta viac podporuje príjemná hudba a zvuky sú dostačujúce.

Užívateľské rozhranie je kontroverzné. Veľkú bočnú lištu na pravej strane obrazovky nahradili štíhle záložky po stranách a v hornej časti obrazovky, takže teraz vidíte pred sebou väčšiu oblasť. To je fajn, ibaže je veľká škoda, že sa pritom z dizajnu UI úplne stratili charakteristické egyptské symboly a motívy. Nahradili ich síce prehľadné, ale obyčajné kruhové a štvorcové ikony. Rozporuplné je aj ich používanie a ovládanie. Výstavba klikaním na ikony na pravej strane obrazovky je pomerne praktická. Okamžite použiteľné sú pokyny na vytvorenie obydlí pre prisťahovalcov (respektíve označenie parciel), ciest, ktorými musí byť všetko prepojené, značiek so zákazom vstupu, či na odstraňovanie neželaných objektov z terénu. Pod tým sa otvárajú menšie menu s výstavbou budov a doplnkov podľa rôznych kategórií a kritérií. Toto s prižmúrením oka schvaľujeme.

Pharaoh: A New Era
Pharaoh: A New Era Polia sú úrodné, ale len v prázdnom koryte rieky, ktoré býva v určitých obdobiach zaplavované.
Polia sú úrodné, ale len v prázdnom koryte rieky, ktoré býva v určitých obdobiach zaplavované.


Pharaoh: A New Era Ak chcete lepšie domy, spokojnejších obyvateľov a vyššie dane, musíte plniť požiadavky ľudí.
Ak chcete lepšie domy, spokojnejších obyvateľov a vyššie dane, musíte plniť požiadavky ľudí.


Pharaoh: A New Era Zlodeji sú nepríjemní a podobné odkazy vyskakujúce uprostred obrazovky rušivé.
Zlodeji sú nepríjemní a podobné odkazy vyskakujúce uprostred obrazovky rušivé.





Položky na ľavej strane obrazovky už ale fungujú ťažkopádnejšie. Sú tam ikony na prístup k správam, štatistiky, prechod na svetovú mapu, knižnica s výukou a informáciami. Tam si aj môžete zapnúť filtre na zvýraznenie pokrytia zásobovania potravinami, zdravotnej starostlivosti, náboženstva, požiarnej ochrany, bezpečnosti, daní a iných položiek, na základe ktorých viete, kde treba v meste urobiť nápravu a niečo pristaviť. Toto prepínanie je ale veľmi ťažkopádne, či už je to samotné vyhľadanie, zorientovanie sa podľa popisov, ktoré len prebliknú a zmiznú (snáď to spraví patch), alebo nakoniec aj návrat do normálu a zatvorenie filtrov. Pričom tieto filtre budete zrejme používať často, aby ste vedeli vyvážiť potreby mesta a jeho obyvateľov. Preto je takýto zbytočne zložitý prístup nepraktický. K tomu si ešte pridajte informácie o aktuálnom dianí, ktoré vyskakujú v hornej a strednej časti obrazovky a často prekážajú vo výhľade. Keď sa toho udeje viac v krátkom čase, je to vyslovene otravné a rušivé. Oveľa lepšie by boli tieto správy v nejakom rozumne umiestnenom okne niekde v rohu.

Skritizovať by sme mohli aj priveľmi podobné  príbytky, kde ľudia žijú a ktoré sú tiež dôležité. Úroveň obydlí totiž rastie alebo klesá na základe toho, ako sú ich obyvatelia spokojní. Čím väčší komfort, tým honosnejší domček a prináša nielen viac daní, ale aj podmieňuje ďalší rozvoj mesta a odomykanie úžitkových budov. Lenže hlavne primitívnejšie stavby na niekoľkých najnižších úrovniach sa veľmi podobajú a odlíšite ich len pri podrobnejšom skúmaní. Najlepšou pomôckou je vtedy kliknutie na obydlie a na otvorenom paneli potom konečne zistíte, aký druh príbytku to je, ako aj užitočné informácie – či má dostatok potravín, spotrebného tovaru (keramika, pivo...) a luxusných doplnkov, aké sú prípadné hrozby a čo domácim prekáža, aby sa obydlie ďalej vylepšovalo. Podobným spôsobom viete klikať aj na ľudí a vtedy sa ukáže pekné vyobrazenie postavy (konečne) v egyptskom štýle, ich aktuálna nálada, prípadne dôvod na nespokojnosť a sympatické je, že zaznie aj vetička - dve s dabingom. Preto človiečikovia pôsobia živšie a reálnejšie.

Ostatné budovy – farmy, sklady,  tržnice, chrámy, dielne, sochy, atrakcie a cesty s možnosťou ich skrášlenia už majú zreteľnejší dizajn a pozerá sa na ne dobre. Len sa niekedy prekrývajú a keďže prostredie nemôžete otáčať, môžu byť určité miesta neprehľadné. V pohybe je to pekné a môžete pozorovať ľudí pri práci. Poteší možnosť zapauzovania alebo viacnásobného zrýchlenia času.

Je čas povedať si viac o tom, ako to celé funguje. Môžeme na rovinu povedať, že osvedčené herné mechaniky nezostarli a stále sú aktuálne. Niektoré známe princípy sa používajú aj v iných stratégiách dodnes, takže si ich bleskovo osvojíte. Ale Pharaoh má aj svoje špecifické prvky a pravidlá, ktoré nie sú všedné ani úplne bežné. Pri postupnom rozvoji mesta a prenikaní viac do hĺbky vás preto A New Era (väčšinou) príjemne prekvapí.

Pharaoh prináša rozsiahlu kampaň, ktorá vás prevedie 4000-ročnou históriou Egytpa. Zahrňuje aj expanziu Cleopatra: Queen of The Nile. Okrem toho môžete hrať ľubovoľné samostatné misie a sandbox. Viac ako 50 misií v hre vydrží naozaj dlho  a čakajú vás tam rôzne lokality aj zaujímavé udalosti.

Spravidla to začína pohľadom na prázdnu mapu s hlavnou cestou, odkiaľ budú prúdiť imigranti alebo utekať preč nespokojní obyvatelia. Začnete označovať miesta na výstavbu domov, popri ktorých postavíte cestičky a spojíte ich s tou hlavnou. Najlepšie je stavať  v blízkosti povodia Nílu, na miestach porastených aspoň riedkou trávou alebo bujnejšou vegetáciou. Tie umožnia pri domoch stavať studne a zásobárne vody.  Potrebujete potravu, ktorú zabezpečia lovci po výstavbe patričnej budovy, rybári alebo farmy, ktoré sú umiestnené v prázdnom riečisku. Tu je zaujímavé, že v určitých obdobiach voda Nílu stúpa a farmy zaplaví, ale nijako to neublíži im ani ľuďom, len sa pozastavia práce, kým zas hladina neklesne. Úroda sa skladuje v sýpke a odtiaľ sa distribuuje ľuďom v jednotlivých domácnostiach formou bazárov. Keď sa to rozbehne a funguje, už sa najhoršie chatrče pomaly menia na trochu kvalitnejšie domy. 

Pharaoh: A New Era
Pharaoh: A New Era Tu nám to už celkom dobre prekvitá.
Tu nám to už celkom dobre prekvitá.


Pharaoh: A New Era Na niektorých mapách musíte myslieť aj na armádu a výstavbu pevností.
Na niektorých mapách musíte myslieť aj na armádu a výstavbu pevností.


Pharaoh: A New Era Chcete zvýšiť svoj rating? Pošlite honosný dar.
Chcete zvýšiť svoj rating? Pošlite honosný dar.





K tomu je vhodné stavať budovy na udržanie poriadku, bezpečnosti a príjmov – čiže priestory pre architekta, hasičov, policajné zložky bojujúce proti kriminalite, lekárov a lekárnikov, ktorí sa najviac uplatnia na zastavenie šírenia chorôb a malárie. Ľudia  začnú vyžadovať zábavu, takže postavíte umelecké budovy a priestory pre akrobatov. Na pobreží sa získava hlina, z ktorej sa robí v dielňach keramika. Vytvoríte reťazec na výrobu papyrusu a pisárskej školy, aby sa podporilo vzdelanie. Budete variť pivo. Všade pritom musia byť zamestnanci, takže treba mať dostatok populácie.

Dôležité je aj náboženstvo s výstavbou chrámov a oltárov zasvätených jednotlivým božstvám. Ak to zanedbáte, ohrdnutí bohovia sa urazia a spôsobia skazu, naopak tí uspokojení zvýšia množstvo úrody a podobne. Podporiť to môžete náboženskými festivalmi na vyhradenom námestí, ktoré musí byť postavené na krížnych cestách. Vybudujete aj palác, svoju rezidenciu, kde si stanovíte plat a úrady na vyberanie daní, ktoré sú základom vašich príjmov. Pôvodne nastavených 9% niečo prinesie do kasy, ale musíte odpočítať peniaze za mzdy. Dobré vyváženie týchto položiek je dôležité, inak môžu vyvolať nespokojnosť, krádeže, emigrujúcich ľudí alebo rýchlo vyčerpané finančné konto. Zabudnite na nehoráznu 21- percentnú daň, akú tolerujeme na Slovensku, to by vám  v Egypte skolabovalo celé mesto, môžete si tam bez rozruchu dovoliť zhruba takú polovičnú.

Ak máte šťastie, v krajine sú hory s ložiskami zlata a to je skvelý zdroj príjmov. Taktiež treba využiť kontakty s inými mestami na svetovej mape a pripraviť obchodné cesty s importom chýbajúcich komodít a exportom prebytkov. Budete stavať aj monumentálne objekty, hrobky, piliere a plniť požiadavky z vyšších miest, za čo vám môžu poskytnúť niečo iné a stúpa reputácia vášho mesta. A celé to neustále rastie a je čoraz komplexnejšie, ale niekedy aj náročnejšie udržať funkčné a bez kolapsov. A to ešte na rad prídu aj boje.

Pharaoh: A New Era
Pharaoh: A New Era Tu už máme tri oddiely vojakov, prvé dva už sú skúsené a efektívnejšie.
Tu už máme tri oddiely vojakov, prvé dva už sú skúsené a efektívnejšie.


Pharaoh: A New Era Boj prebieha automaticky v takomto okne a nie je veľmi zaujímavý.
Boj prebieha automaticky v takomto okne a nie je veľmi zaujímavý.


Pharaoh: A New Era Bude to krásna hrobka!
Bude to krásna hrobka!




Na boj potrebujete armádu. Automaticky sa produkuje v pevnostiach po splnení podmienok (regrúti z náboru a dostatok zbraní), pričom na každý oddiel potrebujete jednu pevnosť s vybraným zameraním - bojovníci nablízko, lukostrelci alebo bojové vozy. Bojuje sa aj na vode po výrobe bojových lodí. Bitky sa spustia vo chvíli, keď sa objaví avizovaný nepriateľ a prebiehajú automaticky v osobitnom okne uprostred obrazovky. Môžete sa pozerať na drobné postavičky, ale nie je to veľmi zaujímavé, takže to zrejme preskočíte. Ak prehráte, nepriatelia vám vyrabujú pokladnicu a prídete o nejaké budovy, v niektorých prípadoch to znamená celú prehratú misiu.

Pharaoh je nadčasová budovateľská stratégia, ktorá aj dnes dáva na frak mnohým súčasným konkurentom. Ak je vám blízke toto obdobie a hlavne radi staviate mestečká, investovaním do tejto hry určite neurobíte chybu. Ak už je dôvod na zvažovanie, tak len ten, či si zvolíte remake, ktorý má určité modernejšie úpravy, alebo vám postačí originál, ktorý je síce archaický, ale s viac autentickým egyptským dizajnom užívateľského rozhrania. Obidve verzie hry obsahujú expanziu a sú dostupné na Steame.


napísal uni 17.2.2023
Páči sa mi! (+5)
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
PHARAOH: A NEW ERA
+ nadčasová budovateľská stratégia, ktorá hravo schová mnohé súčasné hry do vrecka
+ určité praktické modernejšie úpravy a vylepšenia
+ množstvo máp, misií a zábavy v ťažení a doplnkových režimoch
- nové užívateľské rozhranie má isté neduhy a stratilo pôvodný egyptský dizajn
- niektoré misie nie sú dobre vybalansované a poriadne potrápia
- niekedy je to na obrazovke neprehľadné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-9600K, 8 GB RAM, GeForce GTS 450, OOS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Dotemu / Triskell Interactive
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 15. február 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk