BAYONETTA ORIGINS: CEREZA AND THE LOST DEMON

BAYONETTA ORIGINS: CEREZA AND THE LOST DEMON

8.5

Začítajte sa spolu s nami do rozprávkovej knihy

Recenzia na Switch verziu

Kde bolo, tam bolo, existoval podivný svet. Jeho jemnú rovnováhu udržuje dohoda medzi stranami svetla a temnoty. Do tohto sveta sa narodila bosorka menom Cereza, ktorá sa ale už od detstva stala vyvrheľom. Jej matkou síce bola bosorka Rosa, ale jej otcom bol Balder, jeden z rádu Lumen Sage. Takýto vzťah je zakázaný, čo znamenalo trest pre všetkých. Rosu uvrhli do žalára. Balder bol zas vykázaný zo svojho klanu. A malá Cereza? Tej bola odopretá výchova bosorka. Namiesto toho bola vo vyhnanstve, kde ju prichýlila múdra, ale prísna Morgana.

Morgana bola tiež bosorka a rovnako ju v mladosti z rádu vyhnali. Vedela preto, ako sa Cereza cíti a čo potrebuje. Keďže bola Morgana naozaj zbehlá v umení temnej mágie, rozhodla sa svoju mladú zverenkyňu naučiť všetko, čo sama vedela. Morgana toho síce vedela veľa, ale voči mladej Cereze bola prísna a chladná. Robila to vraj pre jej dobro, ale mladej bosorke správanie svojej mentorky aj tak lámalo srdce. Každý deň bola len drina a všetko bolo len prípravou na to, aby sa aj z Cerezy stala mocná bosorka.

Ale v noci, vtedy Cereza zažívala aspoň drobné čriepky radosti. Vykradla sa z chatrče na hrane temného lesa a nenápadne prešla až k žaláru svojej mamičky. Tam s ňou trávila krátke, no intenzívne chvíľky a sľubovala jej, že raz bude dostatočne silná na to, aby ju vyslobodila. Aj preto Cereza trávila hodiny trénovaním svojich schopností. Nikdy si však nepripadala mocná a zaostávala za svojimi rovesníčkami. Aj keď ju vykázali z rádu, spoznala bosorku Jeanne. Tá si síce neodpustila nie vždy pekné poznámky na adresu Cerezy, ale starala sa o ňu a naozaj jej na nej záležalo. Pomáhala jej v týchto výpravách za mamou a motivovala ju k tomu, aby bola čoraz mocnejšia.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon
Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Hra prináša netypické spojenie dvojice rôznych postáv
Hra prináša netypické spojenie dvojice rôznych postáv


Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Toto je úplne iná Bayonetta ako všetky predchádzajúce
Toto je úplne iná Bayonetta ako všetky predchádzajúce


Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Postupne zlepšíte svoje schopnosti a nazbierate kopu užitočných predmetov
Postupne zlepšíte svoje schopnosti a nazbierate kopu užitočných predmetov





Cereze ale drobné krôčiky nestačili. Chcela svoju mame zachrániť hneď teraz. A možno sa jej to aj podarí. Kľúč k jej vyslobodeniu ale leží v temnom lese. Presne tom lese, kam jej Morgana veľakrát zakázala ísť. V lese totiž vládnu víly a ak doň niekto raz vstúpi, už nikdy sa nedostane von. Ani toto nebezpečenstvo však Cerezu neodradilo od toho, aby sa vybrala do kráľovstva víl. Už prvé nesmelé kroky však ukázali, že toto je dobrodružstvo, na ktoré Cereza nebola pripravená. Našťastie, temný les nie je len miestom nástrah a nebezpečenstiev, ale Cereza tu našla aj nečakanú pomoc - bieleho vlka, ktorého stopy ju vedú za jej cieľom.

Ten však nebol jediný, kto jej v tomto temnom lese pomáhal. Mladý chlapec menom Lukaon sa Cereze zjavuje v snoch a tvrdí, že jej dokáže pomôcť v tom, aby zachránila svoju mamu. Kde je ale pravda? To musí Cereza zistiť sama počas toho, ako sa vydá čoraz hlbšie do lesa. Je to cesta nielen za možnosťou zachrániť mamu, ale ja za sebaobjavovaním. Cereza zisťuje mnohé sama o sebe, stáva sa silnejšou, odolnejšou, samostatnejšou a konečne si začína veriť. V očiach mladej slečny sa začínajú objavovať iskričky odvážne ženy, ktorou sa raz môže stať.

Cereza je síce bosorka, ale ešte stále sa len učí. Svojimi čarami dokáže ovládať rastliny, ktoré sa správajú podľa jej vôle. Stačí jeden magický tanec a tŕňová cesta sa razom otvorí, prípadne sa kvety otvoria tak, aby vytvorili schodíky na priechod cez nepriestupné trasy. Možno na to nevyzerá – nesmelý výraz v tvári, vystrašené oči – ale mágiou si dokáže naozaj pomôcť a vynájsť sa v tomto rozľahlom a nebezpečnom svete. Ten totiž skrýva aj zákutia ovládnuté temnou mágiou víl, kde sa svet skrútil do podivných kontúr a len Cereza dokáže do týchto častí navrátiť život.

Musí ale objaviť zdroj tohto zamorenia, prekonať rôzne nástrahy a nakoniec ho zničiť. Našťastie na to všetko nie je sama. Umbra bosorky svoju moc využívajú na vyvolanie démonov, ktorých využijú vo svoj prospech. Cereze sa síce nikdy predtým nedarilo vyvolávanie, až doteraz. Keď sa v lese dostala do úzkych a zaútočili na ňu monštrá, v strachu a zmätku vyvolala démona, ktorého uväznila do podoby svojej plyšovej mačky Cheshire. Démon s tým síce nebol potešený a chcel ísť späť do pekla, no mladá Cereza ho tam nechcela poslať, kým jej nepomôže.

Takto sa zrodilo spojenectvo, ktoré možno prerastie aj do priateľstva. Kým Cereza behá okolo a chytá monštrá či víly do svojich magických pascí, Cheshire sa z plyšovej hračky môže zmeniť na krvilačnú beštiu, ktorá nepriateľov trhá v zuboch, skáče po nich, no aj uskakuje, keď sa blížia útoky. Víly a iné monštrá totiž neskôr naberajú na sile, takže sa musia Cereza a Cheshire taktiež posilniť, naučiť nové triky a v boji aj pri riešení nejakých tých prekážok či hádaniek lepšie spolupracovať. Často sú spolu a musia na seba navzájom dať pozor. Neraz sa ale musia aj rozdeliť, aby si spoločnými silami našli opäť aj spoločnú cestu. Keď je Cheshire v plyšovej forme, dokáže ho Cereza prehodiť niekam, kam sa sama nedostane. On zase dokáže prekonať prekážky, na ktoré je Cereza slabá.

Spoločne sa vydávajú do každého kúta lesa, aby prišli až do jeho srdca. Les, to nie sú len stromy a kríky. Víly počas svojej vlády pohltili veľkú časť okolitého sveta. Továreň, cirkus, ihrisko, zamrznutá krajina aj lávové polia. Ríša víl je rozsiahla a rôznorodá, pričom v každom kúte na Cerezu nová výzva, nové dobrodružstvo, nové nebezpečenstvo. Cereza a Cheshire sa po lese naozaj poriadne nacestovali. Časom sa naučili niečo, čo im umožnilo v aj už prebádaných kútoch nájsť nové skryté zákutia. Síce ich mnohé tieto odbočky na ceste k cieľu trochu zdržali, ale stálo to za to.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon
Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Vizuál je podmanivý, pripomína komiksy Steva Ditka zo 60. rokov
Vizuál je podmanivý, pripomína komiksy Steva Ditka zo 60. rokov


Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Občas musíte postavy rozdeliť, aby ste sa dostali ďalej
Občas musíte postavy rozdeliť, aby ste sa dostali ďalej


Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Svet je rozsiahly, ale aj nebezpečný
Svet je rozsiahly, ale aj nebezpečný





Na svojich potulkách lesom ale Cereza narazila aj na niekoľko ďalšieho – dušičky detí, ktoré uniesli a utýrali víly. Síce sa im z lesa nikdy nepodarilo uniknúť počas života, ale práve teraz je Cereza nádejou, že aspoň takto dokážu nájsť pokoj. Majú svoje príbehy, svoje trápenia a aj svoje starosti. Cereza sa musí pokúsiť vyslobodiť ich čo najviac. Niektorým stačí len pomôcť z pascí, kam sa chytili. Iní od Cerezy chceli niečo navyše, drobnú službičku, niečo z jej batôžka, čo by im pomohlo sa teraz postaviť vílam a nakoniec nájsť svoj pokoj.

Zakázaný les je čarovným miestom, ako Cereza ešte nikdy predtým nevidela a možno ani nikdy neuvidí. Je ako z rozprávkovej knižky, hrá farbami aj životom na každom kroku. Kam sa Cereza pozrela, tam objavila niečo magické, neznáme a možno aj desivé. Je to svet, ktorý si ju podmanil svojimi farbami aj zvukmi, ktoré ju sprevádzali od prvých nesmelých krokov až po záver, kedy sa z nej pomaly začala stávať mocná a schopná bosorka, ktorá splní všetko, čo si zaumieni.

Cereza úspešne splnila svoj cieľ, stala sa mocnou bosorkou, ktorú každý dobre pozná. Bola to až nečakane dlhá cesta, sem-tam prišlo nejaké zakopnutie, nejaká tá predvídateľná zrada, ale pre Cerezu to bol veľký zážitok. Na záver zazvonil zvonec a rozprávky bol koniec? Ale kdeže! Táto rozprávková kniha ponúka ešte jeden kratučký príbeh. Cereza totiž nebola jediná, kto sa vydal do lesa. Zopár stránok zostalo aj pre niekoho iného. Niekoho, kto má Cerezu rád. Niekoho, kto na ňu dozerá. Niekoho, kto je silnejší aj skúsenejší, takže v lese zažil podobné dobrodružstvá, ale predsa len trochu iné. Až potom zazvonil zvonec a rozprávky bol koniec. Alebo žeby nie?


napísal matus_ace 14.3.2023
Páči sa mi! (+2)
8.5
Ohodnotiť
BAYONETTA ORIGINS: CEREZA AND THE LOST DEMON
+ zábavná, aj keď veľmi iná hrateľnosť (v porovnaní s hlavnými hrami)
+ slušná herná dĺžka aj na 12-15 hodín (spolu s epilógom za Jeanne a plnením všetkého obsahu)
+ veľmi pekné audiovizuálne spracovanie
+ zaujímavý, aj keď trochu predvídateľný príbeh
+ pomerne rozsiahle stromy schopností pre Cerezu a Cheshira
- súčasne ovládate obe postavy, každú na jednom analógu, čo je občas trochu neprehľadné a komplikované
- hrateľnosť je síce zábavná, ale časom sa veľmi neposúva (väčšie zmeny prídu až pred koncom)
- chýba ovládanie dotykom, ktoré by v prestrihových scénach lepšie navodilo dojem listovania v rozprávkovej knihe


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19883)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk