THE DA VINCI CODE

THE DA VINCI CODE

5.0

Herný kód Da Vinciho Kódu dorazil do našich domovov a my sme ho podrobili decryptingu.

Recenzia na PS2 verziu

Američania na mesiaci. Bola to realita alebo len šikovne nastražený podvrh, ktorým sa chcel spomínaný národ predviesť pred svojimi ruskými súdruhmi? A čo samovražda Marilin Monroe. Predávkovala sa liekmi z vlastnej vôle, alebo to bola práca inej osoby? Ďalšia podozrivá skutočnosť: atentát na JFK. Atentátnik bol osamelým strelcom, alebo bol platený niekym iným? Holt, konšpiračné teórie sa snažia spochybniť akýkoľvek diskutabilný spoločenský akt a preto sa niet čo čudovať, že v dnešných dňoch sa plnou silou koncentrujú iba na jediné: Brownov Da Vinciho kód.

Neviem či ste sa s týmto prehypovaným dielom dostali do styku (či už v knižnej alebo filmovej podobe, ktorá okrem veľkého rozruchu neponúka ani zďaleka to, čo sa od nej očakávalo), ale isté je, že sa jedná o podvrh ako vyšitý. Či už ide o tajomné listiny so záhadne zakódovaným textom (ktorý vo výsledku nedáva zmysel), vcelku dôveryhodne vyzerajúci rodokmeň, vraj popisujúci Ježišových potomkov (obyčajný výplod, iba okrajovo čerpajúci zo skutočnosti), či Priorstvo Sionu (založené Pierrom Plantardom, človekom, ktorý pred jeho založeným strávil niekoľko mesiacov v base), to všetko je len elegantne zmixovaná lož, ktorej jediným cieľom bolo upútať pozornosť ľudí a vydobyť si tak vytúženú publicitu.

A zdá sa, že svoje poslanie splnila. Filmové štúdia sú bohaté, Dan Brown je bohatý a vyzerá to tak, že aj jedna herná spoločnosť neobíde naprázdno. Možno nie som podľa prechádzajúcich viet tým najvhodnejším človekom na zhodnotenie hernej podoby Da Vinciho Kódu, ale aspoň ma nezasiahla tá klamlivá eufória a môžem vám tak predložiť fakty a informácie bez toho, aby som ich nejak zaujato prikrášľoval. Tak teda, lúštenie kódu začína!


The Da Vinci Code

Jeden z mnohých rébusov.
The Da Vinci Code

Bitka ako u nás v krčme.
The Da Vinci Code

Kostolov a chrámov si v tejto hre užijete neúrekom.

Existuje v súčasnosti vôbec niekto, kto by nepoznal aspoň základy príbehu najslávnejšej knihy dneška? Pevne pochybujem, že sa podobný človek nájde, ale aby som takejto osobe náhodou neukrivdil, pre istotu načrtnem to, o čo v značke Da Vinciho Kód vlastne ide. Kdesi v útrobách známeho parížskeho múzea Louvre je zavraždený jeho kurátor a nebyť rituálnej podstaty jeho ostatkov, dozaista by tento incident upadol do zabudnutia. Takto sa ale táto vražda vymyká bežnému štandardu a tak je na miesto činu prizvaný kurátorov obdivovateľ, profesor náboženskej symboliky Robert Langdon, aby svojim premazaným filipom rozlúštil aj to, čo malo pred zmyslovými orgánmi verejnosti ostať naveky utajené. Nemá tu teraz zmysel rozpisovať, odkiaľ sa Langdon v Paríži vzal, čo tam robil a podobne, koniec koncov, od toho tu sú predsa iné médiá a preto sa rovno presuniem v deji o niekoľko desiatok strán, aby som vám už len okrajovo načrtol, čo ďalšie sa v príbehu odohrá.

Takže v krátkosti: Langdon dostane sidekicka v podobe francúzskej kryptologičky Sophie Neveu, spoločne sa vydajú na nebezpečnú Eurotour za poznaním, do cesty sa im postaví sfanatizovaný mních Sílas a nakoniec sa aj dozvedia, čo ten Leonardo mal vlastne za lubom. Ako vidno, hra sa vcelku vzorne drží knižnej predlohy a ak ste ju (Brownovu knihu samozrejme) už náhodou prelúskali, budú vám jednotlivé okamihy viac než len povedomé. Je síce pravda, že hra sa snaží niektoré udalosti a momenty objasniť do väčšej hĺbky, ale na radikálne zmeny prípadne nové dejové odbočky môžete pokojne zabudnúť. Čo... čakali ste alternatívny koniec, nové postavy či nebodaj novú zápletku? Nebudte naivní!

Herná verzia Da Vinciho Kódu by sa asi dala najlepšie charakterizovať ako mix adventúry, puzzle, akcie a stealth, pričom ani jedna varianta (až na tie puzzle) nestojí za veľa. Poďme ale poporiadku. Ako som už spomínal, v hre sa do vašej pozornosti dostane dvojica charakterov, síce s odlišnou vizážou, ale nanešťastie aj s rovnakými vlastnosťami, takže či už to bude Langdon alebo zdanlivo krehká Sophie, výraznejšie zmeny v herných mechanizmoch alebo v správaní postáv nezbadáte. Navyše, animátori a dabléri sa veľmi nepochlapili (hra síce popisuje knižný príbeh, ale licencia sa netýka filmu a teda Langdonovú podobnosť s Tomom Hanksom budete hľadať len veľmi ťažko) a neprirodzenejší pohyb už nájdete azda len v bábkovom divadle.

Navyše, mimika tváre oboch charakterov je pravdepodobne vypnutá a ak k tomu pridám aj nezáživný dabing, na podobne nepresvedčivý výklad príbehu len tak ľahko nenaďabíte. Tieto nedostatky sú ale pritom viac závažné, než sa môže sprvu zdať. Da Vinciho Kód je totižto minimálne z polovice tvorený dlhými a zdanlivo nikdy nekončiacimi dialógmi (s do uši bijúcim francúzskym prízvukom), s množstvom záberov na strnulé a nerealistické tváre postáv, takže postupom času ostanete týmito rozpravami natoľko znudení, že tlačítko „skip“ sa stane vašim najlepším priateľom. Vráťme sa ale k hre samotnej. Zbesilé klikanie na možnosť examine, behanie sem a tam, občasné rozptýlenie v podobe spolupráce medzi hlavnými postavami - to všetko sú charakteristiky adventure časti a verte mi, že viac prepracovanosti by jej rozhodne neuškodilo. Hľadanie vodítok, ktoré by vás nasmerovali k ďalším dôkazom je totižto zúfalo nudné a stereotypné a keď sa k tomu pridá aj neustále obkecávanie toho a tamtoho, do dobrej nálady sa s týmto titulom nedostanete ani omylom. Navyše, vo väčšine lokácií nedostanete ani tú najmenšiu inštrukciu, ako pokračovať (a ak áno, zvyčajne sa jedná o názov nejakej miestnosti – vtip je v tom, že nemáte žiadnu mapu a teda neviete, ktorá to vlastne je :-), takže metódy pokus-omyl si tu užijete až až.

The Da Vinci Code

A že vraj Tekken je kráľom bojoviek... pche!
The Da Vinci Code

Mona Lisa Overdrive... môj obľúbený song z Matrix Reloaded.
The Da Vinci Code

Poletuch... mať taký doma, nemusel by som kupovať drahé mesačníky.

Autori si pravdepodobne sami uvedomovali, že hra postavená výlučne na vyššie spomínaných herných mechanizmoch by nemala šance na úspech a tak sa rozhodli pre implementáciu akčnej zložky, pozostávajúcej z neestetických hand-to-hand súbojov. Tento element pritom pôsobí v tomto detektívnom titule ako päsť na oko a chcel by som vidieť toho magora, čo rozhodol, že mierumilovný profesor a jeho krehká kolegyňa budú na rozdiel od svojich knižných predlôh, rozdávať buchnáty na všetky strany. Vidieť Langdona, ako ľavou zadnou zmastí člena parížskej VB-čky, je nielenže trápne, ale navyše to pôsobí ako narýchlo zbúchaná herná vsuvka, ktorá tam podľa pôvodných plánov nemala čo robiť. Okrem toho, súboje sú neskutočne zdĺhavé a nebyť vcelku jednoduchých herných mechanizmov, už dávno by toto DVD okupovalo popredné miesta v druhotnom spracovaní surovín.

A ako vlastne taká bitka prebieha? Po „zakliesnení“ oboch zúčastnených dostáva hráč na výber z troch možností: a) attack, b) push alebo c) throw. Ak sa rozhodnete pre útok, na obrazovke sa objaví stupnica s niekoľkými za sebou idúcimi tlačítkami, ktoré musíte v časovom limite správne postláčať. Ak sa vám to podarí, vaša postava predvedie niekoľko naskriptovaných útokov, ktorými uštedrí protivníkovi niekoľko bolestivých rán. Ani vám nemusím pripomínať, čo sa stane v prípade, že zadanú sériu znakov akosi zbabrete. Ostatné dve možnosti sú potom už len akýmisi pomocníkmi pri úteku a ak mám byť úprimný, bojom som sa vo väčšine prípadov bez problémov vyhol, pretože AI protivníkov ma akosi totálne ignorovala a radšej si všímala všetko iné, len nie môjho infiltrátora.

Aby som ale len nekritizoval; Da Vinciho Kód okrem vyššie spomínaných hlúpostí ponúka aj lepšie stránky hrateľnosti, tu predstavované v podobe najrozmanitejších hádaniek a rébusov. Čaká na vás lúštenie kryptogramov (napríklad úvodný s Monou Lisou za pomoci UV lampy), miešanie rôznych chemikálií, používanie všakovakých diagramov na odomknutie zámkov, správne orientovanie sôch a ďalšie a ďalšie originálne rébusy, vďaka ktorým sa hrateľnosť titulu občas vyšplhá aj na úroveň takého puzzle :-). Nie vážne, mám rád zložité hádanky (pamätáte si ešte na Incredible Machine? Úžasná to logická hračka) a verte mi, že bez logiky a ľudského dôvtipu sa cez niektoré rébusy budete dostávať len veľmi ťažko. Dokonca som sa pri niektorých ultra ťažkých hádankách pristihol, ako nad nimi dumám aj v momente, keď som mal dumať nad niečim úplne iným (napr. počas skúšky :-)). Osobne si myslím, že herná podoba Da Vinciho Kódu mala ostať verná iba logickým hádankám a nie sa pokúšať o žánrový zlepenec, ktorý nedrží ani tam, kde by podľa normálnych pravidiel mal.

The Da Vinci Code

Obetný oltár... o chvíľu sa stane dejiskom rituálnej vraždy... alebo nie?
The Da Vinci Code

Veľmi by som sa nečudoval, keby sa tam objavila Lara!
The Da Vinci Code

Dom Sv. Alžbety v KE... za stĺpom sa skrýva Sokol :-).

Je už azda zvykom, že herné adaptácie známych filmových resp. knižných diel neoplývajú špičkovým technickým spracovaním a nie je tomu inak ani u Da Vinciho Kódu. Samotné modely charakterov ešte ujdú, ale úroveň jednotlivých textúr sa nedá označiť inak, než otrasná. O primitívnych animáciách som sa už zmienil a ak si k nim pripočítate aj sústavne zasekávanie sa postáv o neviditeľné objekty, vo výsledku o audio-vizuálnych orgiách nemôže byť ani len reč. Ok, trošičku teraz preháňam, ale už dávno som nemal pri hraní tak silný pocit, že to tu niekto poriadne odflákol. Aspoň že autori pridali do hry kvalitný soundtrack, ktorý sa môže smelo porovnávať s tým filmovým a ak ste fanúšikmi orchestrálnej hudby, rozhodne si prídete na svoje.

Čo povedať na záver? Ak ste fanúšikmi knižnej predlohy, dozaista už máte tento titul prejdený a moje slová tak u vás nepadajú na úrodnú pôdu. Solídny príbeh, kvalitná hudba a obrovský hype sú možno pre vás dostačujúcim kritériom a ak mám byť úprimný, aj ja som jednal v prípade môjho obľúbeného diela rovnako (Path of Neo zbožňujem aj napriek neprívetivým recenziám ;-)). Čo ale povedať pre zbytok nerozhodnutej populácie? Žiaľ, odpoveď je pre tentokrát bolestivo jednoznačná: nebrať. Radšej si príbeh Da Vinciho Kódu užite prostredníctvom iného média.


napísal blade 6.6.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
THE DA VINCI CODE
+ originálne a zaujímavé logické hádanky
+ máte možnosť voľby:
a)kúpiť
b)nekúpiť
- všetko ostatné

Zaradené pod: cod


RECENZIE HRÁČOV
The Da Vinci Code
7.8
LIAM GALLAGHER    24.8.2006
Zdrawím:-). Chel by som vidieť človeka,ktory sa za posledne 3-4 mesiace nestretol s nazvom "Da Vinci...prečítať celé
PC
PS2
Xbox

Vývoj: 2K Games / The Collective
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  máj 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk