ACHILLES: LEGENDS UNTOLD

ACHILLES: LEGENDS UNTOLD

8.0

Posledná výprava veľkého gréckeho hrdinu

Recenzia na PC verziu

Staré grécke báje a povesti sú dodnes studnicou múdrosti a inšpirácie. Príbehy odvážnych hrdinov boli vydané knižne, sfilmované a neobišli ani videohry. Hoci na tomto poli sa s nimi nestretávame zas až tak často. Achilles je jednou z najznámejších postáv a práve jemu venovali hlavnú pozornosť vývojári z Dark Point Games vo svojej akčnej RPG. Nielen kvôli slávnemu menu však táto hra stojí za povšimnutie.

Toto nebude tradičný príbeh hrdinu z Trójskej vojny, čo jasne dáva najavo už názov titulu. Neznamená to však, že pri putovaní nestretnete iné povedomé postavy a motívy známe z eposu. Či už je to Helena, Paris, Hektor alebo Menelaos. Samotný dej je však skutočne odlišný a povedzme si na rovinu, nie až taký jedinečný ako ten z gréckych báji, ale stačí ako motivácia pre Achilla. Najzaujímavejšie je pritom prepojenie hlavnej postavy s Hádesom, bohom podsvetia. Ten dokonca umožňuje oživovanie Achilla pri svojich svätyniach. A s tým súvisia aj Souls prvky, ktoré autori implementovali do hry.

Priznám sa, Souls žáner veľmi nemusím. Či už je to kvôli tomu, že charakteristické hry s týmto označením sú zvyčajne extrémne ťažké, alebo kvôli mechanikám, ktoré sa väčšinou len minimálne odlišujú od pôvodného nápadu v Dark Souls. V spojení s izometrickou akčnou RPG, ako je Achilles, ale Souls prvky fungujú prekvapivo dobre. A to hlavne preto, že ich vývojári využili rozumne a prispôsobili potrebám hack and slash bez toho, aby ju deformovali.

Achilles: Legends Untold
Achilles: Legends Untold Bájny grécky hrdina bude na všetko sám.
Bájny grécky hrdina bude na všetko sám.


Achilles: Legends Untold Obrie škorpióny sú nebezpečné, ale prinášajú pekné skúsenosti.
Obrie škorpióny sú nebezpečné, ale prinášajú pekné skúsenosti.


Achilles: Legends Untold Zabiť alebo sa zľutovať?
Zabiť alebo sa zľutovať?





Ako sa to prejavuje v praxi? Achilles postupuje a bojuje v štýle akčnej RPG, ako je Diablo. Pritom v krajine nachádza viacúčelové „Soulslike“ Hádesove svätyne. V prvom rade sa tam vždy oživí po prípadnom úmrtí alebo sa príde doliečiť podľa potreby. V oboch prípadoch sa ale oživia všetci bežní nepriatelia v celej oblasti. Po smrti však stratíte skúsenosti, ktoré si potom môžete vyzdvihnúť na mieste skonania. Svätyne, ktoré majú formu kruhu, súčasne slúžia ako teleporty a môžete sa ľubovoľne premiestňovať medzi nimi. Okrem toho zahrňujú aj strom schopností, čo je v tomto prípade skôr hviezdna mapa so znameniami. Súhvezdia a hviezdy, ktoré ich tvoria, predstavujú vzájomne poprepájané schopnosti, ktoré sa môžete naučiť po investovaní skúsenostných bodov. Ale nie sú to len talenty a bonusy, ako je získanie malého množstva zdravia alebo zúrivosti za zabitie protivníka,  osvojenie doplnkového útoku alebo vylepšenie základných techník, či dokonca možnosť oživiť sa priamo na mieste skonania za peniaze.

Súhvezdia obsahujú aj atribúty, dokonca je ich tam väčšina. Takže investovaním skúsenostných bodov do vitality sa zvyšujete úroveň zdravia, výdrž zvyšuje energiu, ktorá je potrebná na útoky v boji aj beh. Potom je tu ešte  presnosť, zúrivosť a šťastie, ktoré súvisí hlavne s objavením lepších predmetov pri zbieraní koristi. Pri prechádzaní krajinou môžete za zabitie protivníkov, bossov, plnenie hlavných, ale aj nejakých vedľajších úloh získať mnoho desiatok levelov – ja som ich vo finále nazbieral osemdesiattri. A každý predstavuje jeden skúsenostný bod. No ďalšie body získate za zatváranie trhlín s vlnami nepriateľov z podsvetia, za porazenie špeciálnych neviditeľných potvor, oslobodenie zajatcov z vojenských kempov a podobne.

Pritom môžete využívať mechaniku obnovovania protivníkov, ak chcete pred vyrazením ďalej vášho borca urobiť silnejším a neprekáža vám zabíjať na jednom mieste tie isté potvory. A vášho hrdinu si pekne vyformujete podľa svojich preferencií. A čo je na tom najlepšie, levely pribúdajú počas celej hry veľmi rýchlo. Nie je to tak, že prvé získate za chvíľu, ale na tie pokročilé sa musíte snažiť hodiny, ako je to v iných hrách. Tu skutočne môžete prírastky úrovní a bodov počítať na minúty od začiatku až do konca. Len už neskôr zostanú na vylepšenie v strome schopností iba atribúty, schopností nie je zas až tak veľa.

Ešte sme si nepriblížili samotný boj, tak poďme na to. Vývojári aj na PC odporúčajú gamepad, na čo ale nevidím dôvod, pretože sa to dobré hrá aj myšou a klávesnicou. Ľavým tlačidlom myši sa vyvolá základný, pravým silnejší útok, ktorý zvyčajne aj zasiahne viac cieľov. Ďalej je priam nevyhnutné využívať uhýbanie, respektíve uskočenie, inak hlavne v prvých hodinách v boji neuspejete. To sa dá vyvolať použitím space alebo iného klávesu, ktorý si nadefinujete. Ale len vtedy, keď máte označeného a uzamknutého (locknutého) nepriateľa, inak kláves funguje ako beh. Tak to teda platí pri predvolenom nastavení, ale hra ponúka aj alternatívu. Toto je úplný základ, ktorý treba zvládnuť a hlavne na silných súperov a bossov platí taktika sekni a uskoč pred útokom protivníka a opakuj to. Pri jednom až štyroch nepriateľoch naraz sa pritom dá pekne taktizovať, horšie je to pri dave hoci aj s viac ako desiatimi súpermi, kde vám uzamknutie jedného cieľa skôr prekáža, pretože to komplikuje zasiahnutie ostatných.

K tomu ale môžete využiť aktívne schopnosti, ktoré si viete prehadzovať do troch slotov. Už v úvode je to efektne vyzerajúci, ale aj efektívny kop, ktorým sa dá zaskočiť a neskôr aj odstrčiť nepriateľ. Skvelé je hádzanie štítu, čo platí v prípade, že nejaký práve držíte v jednej ruke. Okrúhly štít vrhnete na cieľ a potom si ho znovu privoláte k sebe. Po vylepšení v strome schopností je to parádny bojový doplnok. Z ďalších schopností získate napríklad krátkodobú možnosť posilniť zbraň ohňom, úderom do zeme odhodiť dotieravcov v blízkom okolí, alebo sa teleportovať za uzamknutý cieľ a zasadiť mu ranu odzadu. Schopnosti sa dajú používať podľa aktuálnej výzbroje.

Vaša postava má síce len tri sloty na vybavenie, aj z toho je jeden vlastne batohom s nazbieranými surovinami, odvarmi a doplnkami, ale stačí to. Zvyšné dva sloty sú na pravú a ľavú ruku. Viete využiť kombinácie jednoručná zbraň a štít, dve jednoručné zbrane súčasne alebo obojručná. Konkrétne to môžu byť meče, sekery a oštepy a bežne majú bonusové účinky a prípadne cieľ aj popália, spôsobia krvácanie alebo otrávia jedom. Každý druh zbrane sa správa trochu inak. Krátky meč je rýchly a svižný, sekera lepšie trafí viac cieľov, oštep je dlhý a nemusíte byť tak blízko protivníka. Obojručné zbrane sú výrazne silnejšie, ale aj ťažkopádnejšie.

Počet záložných slotov, kde si meníte výbavu, je obmedzený, ale prebytky môžete kedykoľvek obetovať, teda recyklovať za peniaze. Každá zbraň a štít sa dá niekoľkonásobne vylepšovať u kováča, ak máte peniaze a suroviny. Vylepšiť sa tam dá aj brnenie, ktoré síce máte, ale priamo si ho nemeníte. No počas progresu sa vám po splnení určitých úloh zmení na nový druh brnenia. Upgrade jedného brnenia sa automaticky prenáša aj na to pokročilé, takže netreba váhať, keď máte túto možnosť.

Achilles: Legends Untold
Achilles: Legends Untold V súhvezdiach odomykáte schopnosti aj vylepšujete atribúty. Niektoré sú výnimočné.
V súhvezdiach odomykáte schopnosti aj vylepšujete atribúty. Niektoré sú výnimočné.


Achilles: Legends Untold Dobrý zásah, kosti len tak zahrkotali.
Dobrý zásah, kosti len tak zahrkotali.


Achilles: Legends Untold K týmto rastlinám radšej neskúšajte privoňať, treba ich vykynožiť.
K týmto rastlinám radšej neskúšajte privoňať, treba ich vykynožiť.





Okrem toho má Achilles aj opasok so štyrmi slotmi na konzumovateľné a úžitkové predmety. Určite by to mali byť elixíry či mäso na liečenie, popri ktorých to môžu byť ďalšie posilňovacie odvary či oleje, napríklad krátkodobé pridanie božského efektu alebo temnoty, zbavenie prekliatia a podobne. Popri tom do slotov môžete natlačiť vrhacie nože, bomby alebo pasce. Achilles si vie niektoré doplnky sám vyrábať, ak objavíte recept a máte suroviny.

Medzi nepriateľmi sú vojaci, kostlivci alebo iní nemŕtvi, rastliny, ktoré zraňujú ostňami alebo pľujú jed, vlky, levy, obrovské škorpióny, trolovia, kamenné a bronzové sochy, čo ožívajú, občas mytologické tvory. Pekný sortiment, hoci sa časom začne opakovať. V neposlednom rade príde čas aj na súboje s bossmi, pričom často po víťazstve rozhodnete o tom, či im dáte milosť, alebo ich zabijete. Tieto súboje sú celkom fajn, ale nie až také náročné, ako keď čelíte horde malých nepriateľov.

Pri postupe krajinou vás pri úlohách veľmi pohodlne navádza navigačná čiara s minimapu alebo veľkou mapou. Väčšinou bojujete v exteriéri, ale občas sa dostanete do podzemia a pri domoch v krajine sú bežné pivnice, kde čaká nejaká korisť aj potvory. Často natrafíte na sudy, debny či keramiku, čo sa dá rozbiť a niečo v sebe ukrýva. Najlepší lup býva v truhliciach, ktoré môžu byť obyčajné alebo zabezpečené. Tie sa dajú otvoriť len vtedy, keď objavíte a zničíte spravidla tri symboly v blízkom okolí. Ak sú tieto symboly vysoko, hodíte do nich štít alebo nože. Je to celkom zaujímavé spestrenie. Pohyb po krajine je v zásade voľný, hoci je len čiastočne otvorená. Niekde máte veľké plochy, kde sa dá ísť kamkoľvek a aj alternatívne cestičky. Inde musíte ísť len v úzkych koridoroch. Ale je to dobre vyvážené.

Hoci hra obsahuje spomínané Souls prvky, nemusíte sa obávať, že by bola extrémne náročná. Minimálne v tom prípade, ak si na začiatku vyberiete režim Wanderer. Ten druhý - Hero - je už tuhší. Okrem toho si môžete prispôsobiť hrateľnosť nastavením formy šprintu a úskokov, útoku podľa polohy kurzora, automatické uzamknutie cieľa (lockovanie), asistenciu pri vrhaní a tutoriál. Je to fajn. Po prejdení príbehu, ktorý potrvá 15- 20 hodín, môžete voľne prechádzať po krajine a len tak bojovať alebo hľadať korisť, ktorú ste predtým prehliadli. Pre mnohých ale bude zaujímavý režim New Game +, ktorý sa sprístupní cez Hádesove svätyne.

Achilles: Legends Untold
Achilles: Legends Untold U obchodníka toho veľa nenakúpite, ale určite sa oplatí upgradovať zbrane a brnenie.
U obchodníka toho veľa nenakúpite, ale určite sa oplatí upgradovať zbrane a brnenie.


Achilles: Legends Untold Postavíte sa aj proti mytologickým tvorom.
Postavíte sa aj proti mytologickým tvorom.


Achilles: Legends Untold Čo sa týka rozsahu sortimentu, výbava pôsobí skromne, ale určite nájdete kvalitné zbrane.
Čo sa týka rozsahu sortimentu, výbava pôsobí skromne, ale určite nájdete kvalitné zbrane.




Dostatočné nastavenia čakajte aj pri grafike, ktoré okrem iného zahrňujú AMD FSR 2.1, Nvidia DLAA ale aj DLSS Super Resolution. Hra funguje pekne svižne a očakávajte izometrický pohľad na detailne spracovaný terén s domami, prírodou a rozmanitými objektmi. Často to má pochmúrny ráz, ale natrafíte aj na pekné žiarivé miesta.  No hoci bola snaha o rozmanitosť, prostredia sú väčšinou rovnaké alebo veľmi podobné, výrazne sa nelíšia. Čo je trochu škoda. Hra pri prechádzaní do vybraných lokalít alebo pivníc nahráva, ale trvá to vždy len pár sekúnd, takže si to ani veľmi neuvedomíte. Ozvučenie je dobré, hudba vydarená, heroická, tú počujete ale hlavne v menu, inak v teréne znie skôr ambientná hudba v pozadí.

Achilles: Legends Untold prekvapil. Nie je to tuctová akčná RPG, je to príjemné spojenie dvoch žánrov, ktoré by sme mohli stručne charakterizovať ako Diablo so Souls prvkami. Funguje to, baví to, má to gule. Žiadali by sa viac rozmanité prostredia, niekomu nemusí stačiť strohý výstroj hrdinu, prípadne sa vám môže zdať málo schopností, ale všetko spolu tvorí harmonický a dobre fungujúci celok. Mňa osobne tento Achilles bavil viac ako ten filmový s Bredom Pittom. Myslím, že aj vám by mohol byť sympatický.


napísal uni 2.11.2023
Páči sa mi! (+5)
8.0
Ohodnotiť
ACHILLES: LEGENDS UNTOLD
+ príjemné spojenie akčnej RPG so Souls prvkami
+ bitky, ktoré aplikujú kombinácie výpadov, uhýbania a schopností
+ výzbroj s dobrými variáciami a odlišným správaním zbraní
+ vrhanie štítu ako účinná doplnková technika v boji
- príbeh nie je veľmi zaujímavý
- málo rozmanité prostredia
- obmedzená výbava hrdinu a schopností mohlo byť viac


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Dark Point Games
Štýl: RPG
Early Access od: 12. mája 2022

Dátum vydania: 2. november 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20018)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk