Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače kúpiť pod stromček?

Vyberáte darčeky pod vianočný stromček? Hráčov vedia potešiť aj nové herné periférie.

pridal saver 10.12.2023 o 12:40 pod hry
Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

HRY > NOVINKY >

Vyberáte darčeky pod vianočný stromček? Hráčov vedia potešiť aj nové herné periférie. Na trhu je teraz naozaj široký výber od rôznych značiek a aj v rôznych cenových hladinách. Záleží na tom, čo hráči potrebujú a aký majú rozpočet. Gamepady poslúžia nielen na konzolách, ale môžete ich jednoducho pripájať aj k PC. Na druhú stranu, dnes už aj myšky a klávesnice dokážete pripojiť ku konzolám a hrať na nich. Okrem toho môžete vybrať aj rôzne iné ovládače podľa toho, aké žánre hrávate.

 

Gamepad

Lacnou a dobrou možnosťou vianočného darčeka je kúpiť nový gamepad, respektíve ďalší gamepad, aby ste mohli hrať aj dvaja alebo viacerí. Dávajte si pozor na to, aby to boli oficiálne licencované a podporované gamepady. Nemusia to byť nutne Xbox, PlayStation alebo Nintendo ovládače, môžete zobrať aj iné značky, ktoré sú zväčša lacnejšie, ale zároveň sú často obmedzené na káblové pripojenie. Prakticky všetky z nich dokážete využívať okrem konzol aj na PC. S rozmachom mobilného hrania a cloudu dostupného na mobiloch je vhodné pozrieť sa aj po nejakom gamepade pre mobily.

 

Xbox Gamepad - PC / Xbox / mobil

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

  • Pre PC a Xbox je pekná ponuka oficiálnych gamepadov v rôznych farbách, kde sú teraz ceny od 48 eur, ale je tu aj nový Elite gamepad Core za 113 eur. Na Vianoce môžete kupovať hlavne v netradičných farbách, ale zaujímavým darčekom môže byť aj vami nadizajnovaný gamepad s menom, ktorý vytvoríte cez DesignLab a pošlú vám ho poštou.
  • Ak nepotrebujete oficiálny gamepad lacnejšie kúpite licencovaný PowerA gamepad s LED pásikom, ktorý si môžete nastaviť napríklad na ambientné osvetlenie spoza vašej TV. Ale tieto gamepady tretích strán sú väčšinou káblové a nie wireless.

 

PlayStation 5 dualsense gamepad

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

 

Nintendo Switch

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

 

Mobilné ovládače

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

 

 

 

Volanty

Pre virtuálnych pretekárov je skvelým darčekom volant. Tiež je dostupných mnoho značiek v širokom cenovom spektre. Akurát si musíte pozrieť, pre ktorú platformu volant potrebujete. Väčšina funguje aj na PC, ale v rámci konzol si musíte vybrať len jednu konkrétnu konzolu.

Logitech

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

  • Logitech G923 volant, kde je Xboxová teraz za 295 eur, Playstation verzia za 295 eur (obe fungujú aj na PC), môžete si k nim pridať aj radiacu páku. Je to populárny volant, ale je to len stredná trieda bez Direct Drive, a teda je skôr pre občasné zábavné jazdenie. 
  • Ak chcete viac ako strednú triedu a niečo pre serióznych jazdcov, tak Logitech má aj Pro Racing Wheel, čo je už Direct Drive volant s 11nm výkonom motora. Ten rovnako kúpite pre PC a Xbox Logitech PRO Racing Wheel na PC/Xbox a pre PC a PS Logitech PRO Racing Wheel na PC/Playstation za 977 eur.

 

Thrustmaster

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

 

Pre pretekárskych entuziastov je možnosť si poskladať poriadny pretekársky volant, napríklad od Moza, alebo Fanatecu. Tam musíte vždy zobrať motor, volant a pedále, alebo predpripravené bundle. Alza má niekoľko motorov Mozy a aj volantové násady, ale práve nemajú pedále. Môžete však nájsť ponuky na zahraničných obchodoch. Ideálne EU obchodoch, aby ste neplatili clo. Oficiálna stránka Mozy totiž posiela z Číny. Ale ak chcete topku vo volantoch a nehľadíte na cenu, tak sa pozrite na Simucube

 

Farmársky volant

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

 

Pri volantoch sa pozrite aj na herné kreslá s volantmi alebo držiaky na volanty. Totiž hlavne pre vyšších volantoch musíte mať pevný stôl, aby vydržal force feedback, zároveň potrebujete upevnené kreslo, aby ste sa neposúvali pri pridávaní na plyn. Ideálne zobrať rovno celú konštrukciu aj s kreslom, ak na to máte miesto. Okolo 300 eur sú tam už dobré verzie. Veľmi dobrú pevnosť a konštrukciu má Next Level Racing.

 

 

 

Arcade Stick

Bojovky sú populárny žáner a tento rok sme dostali hneď dve veľké hry - Mortal Kombat 1 a Street Fighter 6. Budúci rok navyše príde Tekken 8. Fanúšikovia by sa tak mohli potešiť ovládačom špeciálne navrhnutým na hranie tohto žánru. Tu v zásade poznáme dva typy - gamepad s upraveným rozložením tlačidiel a arcade stick. Dostupné sú v rôznych cenách.

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

 

 

Joystick

Pre fanúšikov leteckých hier a hlavne teraz hráčov Flight Simulatoru sa oplatí pozrieť kniple na virtuálne pilotovanie. Opäť je to oblasť, kde môžete siahnuť po jednoduchom joysticku, ale vybrať si aj komplexnú zostavu skladajúcu sa z viacerých častí, kde si však za kvalitu a realizmus priplatíte. 

Thrustmaster

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

Ostatné 

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

 

 

Klávesnice

Dobré a pohodlné hranie na PC si vyžaduje aj kvalitnú klávesnicu. S dobrou klávesnicou je navyše aj práca pohodlnejšia. Na výber máte mechanické a membránové klávesnice.

Mechanické majú pod každým klávesom spínač, ktorý aktivuje stlačenie. Spínače sa líšia svojimi vlastnosťami a označujú farebne, aby ste vedeli, aké vlastnosti má daná farba bez ohľadu na značku.  Pre hráčov, ktorí s nimi nemajú skúsenosti, je vhodné začať napríklad červenými spínačmi, ktoré sú tiché a plynulé. Oproti tomu napríklad modré switche sú hlasné. Mechanické switche k tomu majú aj rôzne moderné variácie, či už optické, magnetické alebo iné analógové, ktoré už ponúkajú aj nastavenie výšky stlačenia.

Mechanické klávesnice sú síce drahšie, ale majú dlhšiu životnosť. Pri membránových zase ušetríte. Môžete si vybrať aj podľa veľkosti klávesnice - plnú, bez numerického bloku alebo dokonca mini verziu. Priplácate si aj za dedikované makro klávesy, RGB podsvietenie a ďalšie funkcie.

Mimochodom, oplatí sa pozerať aj po klávesnici rovno s podložkou na zápästia, hlavne na mäkkú podložku.

 

Mechanické klávesnice

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

  • Razer Huntsman V2 - síce stojí 267 eur, ale je to veľmi kvalitná klávesnica, ktorá ponúka tiché optické Red switche s rýchlou odozvou a aj s odolnými doubleshot klávesmi. Pozitívne je, že klávesnica má aj mäkkú podložku pod zápästia.
  • Corsair K70 RGB PRO  - kvalitná klávesnica s Red switchmi za 179 eur. Tu viete ísť aj do vyššej verzie K70 Max Pro za 227 eur.
  • ASUS ROG Claymore II je za 217 eur veľmi zaujímavá klávesnica, ktorá ponúka Red switche, ale hlavne aj možnosť odopnutia numpadu, prípadne si ho presunutia na druhú stranu. Je to síce pre väčšinu hráčov zbytočnosť, ale aj tak celkovo kvalitná klávesnica.
  • SteelSeries Apex Pro TKL WL (2023) za 237 eur - medzi top klávesnice patrí aj Steelseries Apex Pro, ktorá ponúka omnipoint optické switche s možnosťou nastavenia výšky detekcie stlačenia. Zároveň má aj vymeniteľné switche, ak by sa vám niektorý pokazil. Toto je TKL prevedenie, teda bez numpadu, ale viete zobrať aj plnú verziu za 202 eur.

 

 

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

  • Logitech G910 je za 220 eur v klikacom prevedení a za 209 eur v tichom prevedení a ponúka veľmi tenkú a dizajnovo podarenú klávesnicu. 
  • HyperX Alloy Origins kúpite za 103 eur a ponúkne dobrý kompromis v cene a kvalite s RED switchmi.
  • Corsair K60 PRO TKL RGB OPX - za 122 eur - ak chcete menšiu klávesnicu bez numpadu, K60 Pro môže byť dobrá voľba. 
  • Dell Alienware Low-profile RGB AW510 je za 127 eur a je to kvalitná mechanická klávesnica s nízkymi klávesmi. Jediná škoda absencie podložky pod zápästia. 
  • JEDEL GAMER STARTER-PACK BUNDLE CP-01 - 19 eur, ak chcete niečo super lacné, tak Jedel má klávesnicu, headset a myš v jednom balíku. Kvalita tam nebude nejaká vysoká, ale môže to stačiť veľmi nenáročnému hráčovi.

 

Membránové klávesnice:

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

  • Logitech G213 Prodigy kúpite za 55 eur a ponúkne vodeodolnosť a príjemný dizajn aj s podložkou pod zápästia.
  • Razer Cynosa V2 za 75 eur dostanete veľmi slušnú membránovku od Razeru, kde síce nemáte samostatné switche, ale ak veľa nepíšete, alebo nehráte, tak vám úplne môže stačiť.
  • Corsair K55 PRO RGB - 57 eur - Corsair má v ponuke aj membránovky 
  • Alebo zoberte len CONNECT IT Neo Pro za 20 eur a máte vyriešené.

 

Myši

Výber hernej myšky je jednoduchší ako v prípade klávesnice. Aj tak je ale niekoľko kategórií, na ktoré by ste mali dať pozor. V prvom rade je to fakt, či je myška pre praváka alebo ľaváka. Väčšina herných myšiek sa dizajnovo prispôsobuje pravákom, ale sú aj nejaké pre ľavákov. Potom si vyberajte podľa pripojenia (kábel, wireless, Bluetooth), podľa počtu tlačidiel, podľa dizajnu a aj podľa žánrov. Niektoré myšky sú šité na mieru MMO hrám, iné zas na MOBA, FPS a podobne. Rozdiely tam nie sú často veľké, ale napríklad tlačidlá navyše môžu padnúť vhod.

Zároveň sa rozhodujte podľa toho, či ste ľavák alebo pravák. Špeciálne pre ľavákov je veľmi obmedzená ponuka, kde je ideálne hľadať aspoň symetrickú myš, ideálne s tlačidlami na oboch stranách.

Aké myši, klávesnice, gamepady a iné ovládače sa kúpiť pod stromček?

Môžete zobrať aj rôzne tematické podložky pod myš. Rozhodujte sa hlavne podľa veľkosti. 





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19968)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk