TALOS PRINCIPLE II

TALOS PRINCIPLE II

9.0

Filozofická puzzle oddychovka

Recenzia na PC verziu

Ak máte radi puzzle hry na štýl Portalu, The Turing Test, Antichamber, alebo ak ste už hrali aj prvý Talos Principle, určite nevynechajte ani Talos Principle II. Ten kráča presne v štýle týchto hier a rovnako vám ponúkne niečo na rozhýbanie mozgových závitov. Spraví to vo vlastnom štýle a zároveň vo veľmi kvalitnom spracovaní.

Rovno môžeme povedať, že autori z Croteamu sa v Talos Principle II prekonali a priniesli veľmi rozsiahly a zároveň impresívny zážitok v každom smere, či už v príbehu, spracovaní sveta, alebo samotných puzzle prvkoch.  Vitajte tak znovu vo svete svetelných logických úloh.

Znovu sa dostávame do sveta, v ktorom ľudia sú už minulosťou a namiesto nich sú tu roboti s ľudským vedomím.  Presnejšie je ich už tisíc a vy ste práve tým tisícim, ktorý dostane úlohu vyšetriť udalosti v jednej časti sveta.  Androidi totiž pátrajú po tom, čo sa na tomto svete stalo, ale v ceste im stoja prekážky, ktoré pre nich niekto nachystal a ktoré musia prekonať, aby tvorca zistil, či sú toho, čo sa skrýva na konci, hodní. Aspoň si to myslia, ale aký bude koniec, bude už na vás. Hra má totiž tri konce. Síce len mierne odlišné, ale s iným výsledkom.

Talos Principle II
Talos Principle II Vitajte späť vo svoje robotov a puzzle úloh.
Vitajte späť vo svoje robotov a puzzle úloh.


Talos Principle II Puzzle prvky sú tu založené na presune svetiel.
Puzzle prvky sú tu založené na presune svetiel.


Talos Principle II Hra prinesie pôsobivé a rozsiahle prostredia.
Hra prinesie pôsobivé a rozsiahle prostredia.





Talos Principle II je trochu iné ako ostatné puzzle hry. Má síce samostatné puzzle úlohy, ale sú rozdelené v masívnom prostredí, respektíve rovno v dvanástich masívnych prostrediach, ktoré budete spoznávať a na ktorých budete postupne hľadať jednotlivé puzzle miestnosti. Zároveň v každom sú aj skryté tajomstvá, ale aj skryté puzzle úlohy a bonusy, ktoré môžete objavovať, ako aj možnosti zistenia viac z pozadia sveta a aj príbehu. Zároveň sú tu aj ďalší roboti, s ktorými sa pribežne porozprávate a zistíte ich názor na aktuálnu situáciu.  Celé to bude filozofické a nútiace sa zamýšľať nad tým, kam smeruje nová civilizácia.

Rozhovorov a informácií bude veľa a zároveň rozhovory sú aj s možnosťami odpovedí, ale nie je to spravené veľmi elegantne a možno na puzzle hru je to až príliš. Nevyhnutne sa však tomu nemusíte venovať, ale musíte to často odklikať. Osobne by som bol vďačnejší za viac prirodzenejšie vyrozprávanie príbehu popri puzzle úlohách, niečo ako Portal. Rovnako prechádzanie veľkými prostrediami je síce pekné, ale často sú až zbytočne veľké a kľudne mohli byť viac kompaktnejšie a niektoré aj menej bludiskové. Niekedy totiž zablúdite a musíte hľadať kam ísť ďalej.

V každom prípade, to sú jediné mínusy hry, zvyšok a teda samotné puzzle prvky sú parádne. Od puzzle úloh čakajte hlavne prepájanie farebných svetiel rôznymi zariadeniami, aby ste otvorili brány, ale pribudnú aj roboti, ktorých môžete využívať, ale aj portály, ktoré spravia dieru v stene a postupne v každej oblasti vám pribudne ďalší nový prvok. Hĺbka a náročnosť sa tak budú zvyšovať.

Základ v splnení puzzle prvkov je spájať energetické výstupy so vstupmi, aby ste zrušili silové polia a dostali sa až k finálnemu ovládaciemu stolu. Energie sú v troch farbách, a to modrá, červená a zelená a vy ich musíte dostať k príslušným vstupom. Na ich prepájanie používate buď sklenené prvky, ktoré len odrazia svetlo, aby ste ho dostali kam potrebujete, ale sú tu aj prvky, ktoré menia farby laserov, ktoré ich pohlcujú a nechýbajú podložky, ktoré otvoria určité silové polia alebo ventilátory na skákanie, kocky, podložky. 

Napríklad je tu aj portálové zariadenie, ktorým môžete vytvoriť dieru do steny. Tou prejde laser, lebo ňou presuniete iné zariadenie, ale vy ňou neprejdete. Čo pridáva ďalšie možnosti a náročnosť. Ale to ešte nie je nič oproti tomu, čo príde. Doplnia to aj ďalší roboti, medzi ktorými sa budete prepínať a každý bude mať svoju úlohu. K tomu môžu zdvihnúť aj plošiny a ďalší robot sa môže postaviť na iného a takto sa dostať na nedostupné miesta. K tomu niektoré veci nemôžete len tak zobrať, ale musíte ich vymeniť za iné. Bude toho veľa.

Ale samotné miestnosti nebudú všetko. Menšie puzzle prvky sú aj v prostredí. Totiž za každú splnenú úlohu získavate tetrisovú kocku, ktorú následne použijete na vytvorenie mosta k cieľu danej oblasti. Cieľ je vždy spojenie sa s bytosťou a aktivovanie ďalšieho laseru. Na každú stranu pyramídy musia smerovať tri lasery, a preto je v hre aj dvanásť oblastí. Zároveň ak budete chcieť odhaliť bonusový koniec, musíte vyriešiť aj skryté zlaté puzzle prvky v každej oblasti. K tým nemáte zadanie a musíte prísť na to ako otvoriť zlatú bránu. Spolu v hre môžete stráviť aj desať, ale aj tridsať hodín, záleží na tom, či budete chcieť odhaliť všetko a hlavne ako vám pôjde riešenie úloh. 

Talos Principle II
Talos Principle II Pridajú sa nezvyčajné stavby.
Pridajú sa nezvyčajné stavby.


Talos Principle II V úlohách čakajte množstvo prvkov a ich kombinácií.
V úlohách čakajte množstvo prvkov a ich kombinácií.


Talos Principle II Pribudne aj zariadenie na vytváranie dier do stien alebo ďalší roboti.
Pribudne aj zariadenie na vytváranie dier do stien alebo ďalší roboti.





Vizuál je prekvapivo slušný a niektoré výhľady priam pôsobivé. Zrejme sme ešte v žiadnej podobne puzzle hre nevideli toľko práce a takú rozľahlosť. Autori prepracovali dvanásť rôznych prostredí, veľkú pyramídu a jej vnútro, ale aj prekvapivo veľa prestrihových scén. Je to ako AAA titul medzi puzzle hrami. Možno ešte niektoré detaily, ako je pohyb vegetácie, mohli byť dopracované, ale aj tak veľmi pekné. Určite najlepšie dielo Croteamu doteraz.

Zároveň je výkon veľmi dobrý, autori neváhali zapracovať ani DLSS3 a FSR a nechýba ani Ray tracing na odlesky. Nie je síce najlepší a vidieť ako sa kombinuje s SSR odleskmi, ale na túto hru úplne postačujúce.  Zároveň sú textúry pekné, kvalitné a z materiálov pekne cítite ich povrch. Funguje to celé na Unreal Engine 5.1 engine s Lumen a Nanite technológiami.

Celé to dopĺňa veľmi dobré ovládanie ako na klávesnici, tak gamepade a aj decentná hudba v pozadí. Je veľmi príjemná, pomalá a tajomná. Robil na nej ako skladateľ Serious Sama a prvého Talosu, tak aj skladateľ Risk of Rain. 

Talos Principle II
Talos Principle II Prechádzka prostrediami je často príjemná, ale levely sú možno až zbytočne rozťahané po prostredí.
Prechádzka prostrediami je často príjemná, ale levely sú možno až zbytočne rozťahané po prostredí.


Talos Principle II Tajomné bytosti k vám prehovoria na konci každej oblasti.
Tajomné bytosti k vám prehovoria na konci každej oblasti.


Talos Principle II Levelov a aj oblastí bude viac ako dosť.
Levelov a aj oblastí bude viac ako dosť.




Celkovo je Talos Principle II jedinečná puzzle hra, ktorá ponúkne množstvo hodín lámania si hlavy a zároveň veľmi príjemnú atmosféru. Hra ponúka veľký počet puzzle miestností, neustále pribúdajúce prvky, ktoré musíte na riešenie používať. Zároveň je všetko veľmi dobre riešené ako dizajnovo, tak aj v hrateľnosti.  Celé to sprevádza prekvapivo rozsiahly príbeh, možno na svoju škodu až príliš rozsiahly a mohlo to byť celé podané jednoduchšie. Bude však na vás, ako sa do informácií budete chcieť ponoriť. V zásade však čakajte najlepšiu hru v tomto puzzle žánri za tento rok.


napísal saver 28.11.2023
Páči sa mi! (+3)
9.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
TALOS PRINCIPLE II
+ rozmanité puzzle úlohy so stále ďalšími prvkami
+ veľká rozsiahlosť
+ kvalitné spracovanie
+ hlboký príbeh
- neprehľadná navigácia v prostredí, niekedy otravné hľadanie miestností
- vyrozprávanie príbehu mohlo byť lepšie vyriešené


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Devolver Digital / Croteam
Štýl: Logická
Dátum vydania: 2. november 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19980)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk